top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Sült krumpli

Nincs finomabb, a hagyományos magyar konyha ételeinél! De számunkra, ittélők számára egészségesebb sem.
Miért is lenne egészségtelen a hagyományos magyar konyha. Generációk nőttek fel rajta, kemény fizikai munkát végeztek, ma népbetegségnek számító bajokat hírből sem ismerték.
Mit is hazudnak róla?
Egészségtelen, nehéz ételek ( mitől az? ) , hagymás-zsíros-paprikás-sós húsételek!
Valóban elhisszük, hogy ennyi?
Még jó, hogy a C-vitamin felfedezője is a paprikából vonta ki azt. Ugye a szegedi paprikáról van szó ( nem a bolti szegediről, hanem a szegedi szegediről ) .
Zsírok nélkül szervezetünk nem juthat hozzá a zsírban oldódó vitaminokhoz, mert ugye a természet alkotta ételeink ezeket együtt tartalmazzák, az ember számára legideálisabb formában. ( A szintetikusan előállított hozzáadott vitaminok koránt sem hasznosulnak szervezetünkben, sőt salak- és méreganyagot képeznek. )
Az elátkozott koleszterin, a sejtfal építőköve. Nélküle a gyermek fejlődése kétséges ( ugye minden gyermek imádja a húsokról leenni a bőrt, amit mi csak félre tolunk ) . S a felnőttek csak siettetik hiányában az öregedést, pedig rettegnek tőle.
A hagymáról talán azért köztudott, hogy jótékony hatású, de álságosan óvják tőle gyomrunk, ami a sok mesterséges anyagtól, persze hogy kifordul. Erre csak szedjük a bogyókat, pirulákat, mitől helyzetünk csak tovább romlik. S persze büdős a hagyma, nem illendő fogyasztása. (sic!)
A sóról ne is beszéljünk! Évszázadokon át nagyobb kincs volt az aranynál, nélküle életünk kimenetele végzetes lehet, ma mégis más a trendi. Régen a tengervíz ivása méregnek számított, ma koncentráltan, tengeri só formában trendi, sőt egészséges. (sic!)
Ráadásul ennél sokkal színesebb a kép. Mindent évszaknak, napszaknak megfelelően ettek, változatosan, de nem túlcifrázva, s minden nép a magáét, ott ahol élt, csak mi ott megtermett. (Később lettek divattá az egzotikumok, először a fűszerek, sokáig nem is jött más, de ma már télen esszük a déli epret, cseresznyét, s ki tudja mennyit, s mifélét.

Térjünk vissza a krumplihoz. Paraszt kaja csak így simán, de mindjárt trendi, ha zizeg, formás és chips-es!

Kemencés-krumpli

Ha valódi finomságra vágyik süsse a krumplit süőben.
A tyúktojásnál alig nagyobb, formás, s inkább lapos krumplikat mossuk meg alaposan, s belőlük vagy 15-öt tegyünk a tepsibe. Sütőt állítsuk 180-200 fokra, s így vagy fél óra alatt készre sül.
Még melegen húzzuk le héját, sózzuk s élvezzük ki minden falatját. Ez valódi krumpli ízélmény lesz. Ha alaposan megmostuk, még héjastul is megehetjük! Fokozza a hatást sózott lilahagymával és mangalica szalonnával. Este felé igyék hozzá, magyar ember módjára, egy pohár bort, de ne édeset, s fehéret.

Kemencés-alma

Ha desszertre is vágyunk, egy tűzálló tányérba tegyünk vagy öt öklömnyi almát, s azt is süssük a sütőben át vagy 200 fokon 20 percen át. ( Valószínüleg mikor már felreped a héja, készen is van. )

Ehhez már egy pohár tokaji jár, nem túl sok puttonyos ám.

Jó étvágyat!