Csipkebogyó
Csipke szirup (
C-vitamin forrás )
1 tálnyi frissen szedett, érett csipkebogyót (
megcsípte a dér, bepuhult ) megmossuk. lecsípjük a
két végét, majd egy frissen kimosott, tiszta
befőttes üvegbe rétegezzük úgy, hogy 2 ujjnyi
csipkebogyóra szórunk egy réteg bio nádcukrot, ami
befedi, de nem vastagon áll rajta. Ezt addig
folytatjuk, amíg tele nem lesz az üveg. Tetejére
cukor kerüljön. Jól lezárjuk az üveget csavaros
fedővel, majd a hűvös kamrába állítjuk. Pár
hónap alatt a cukorból szirup válik. Ezt
fogyaszthatjuk magában, vagy higítva szörpként. Utána
még pár alkalommal felönthetjük vízzel, kicsit állni
hagyjuk, majd fogyasztjuk.
Nagyon egyszerűen elkészíthető! Mivel
semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk a
csipkebogyó magas C-vitamin tartalmát megőrzi.
Nagyon finom, kicsit pirosas színű szirupot
kapunk igazi csipke ízzel. Nem kell aggódnunk, a
szőrők nem kerülnek bele a szirupba.
Csipke
lé ( C-vitamin forrás )
A szárított csipkebogyót két marékkal 12-24 órára
beáztatjuk fél liter desztillált vízbe, majd
leszűrve magában, vagy langyosítva mézzel
keverve fogyasztjuk.