Csipkebogyó

Csipke szirup ( C-vitamin forrás )
1 tálnyi frissen szedett, érett csipkebogyót ( megcsípte a dér, bepuhult ) megmossuk. lecsípjük a két végét, majd egy frissen kimosott, tiszta befőttes üvegbe rétegezzük úgy, hogy 2 ujjnyi csipkebogyóra szórunk egy réteg bio nádcukrot, ami befedi, de nem vastagon áll rajta. Ezt addig folytatjuk, amíg tele nem lesz az üveg. Tetejére cukor kerüljön. Jól lezárjuk az üveget csavaros fedővel, majd a hűvös kamrába állítjuk. Pár hónap alatt a cukorból szirup válik. Ezt fogyaszthatjuk magában, vagy higítva szörpként. Utána még pár alkalommal felönthetjük vízzel, kicsit állni hagyjuk, majd fogyasztjuk.
Nagyon egyszerűen elkészíthető! Mivel semmilyen hőkezelést nem alkalmazunk a csipkebogyó magas C-vitamin tartalmát megőrzi. Nagyon finom, kicsit pirosas színű szirupot kapunk igazi csipke ízzel. Nem kell aggódnunk, a szőrők nem kerülnek bele a szirupba.

Csipke lé ( C-vitamin forrás )
A szárított csipkebogyót két marékkal 12-24 órára beáztatjuk fél liter desztillált vízbe, majd leszűrve magában, vagy langyosítva mézzel keverve fogyasztjuk.