Édesgyökér általában
ÉdesgyökérAz édesgyökér (Glycyrrhiza) népies nevén: édesfa, cukorkóró, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó növénynemzetség, melynek Magyarországon két faja fordul elő. Szántók, legelők, parlagok évelő növényei. Virágzatuk felálló fürt. Az igazi édesgyökér (G. glabra) ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkező gyógynövény, melyet termesztenek és kivadulhat.
Hatóanyagai:
A gyökér triterpén szaponinokat (glicirrhizint), flavonoidokat, kumarinokat, szterolokat és cukrokat tartalmaz.
A glicirrhizin farmakológiailag aktív vegyület, a kortizol lebontását végző enzim, a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz (11-?-HSD) gátlója. A 11-?-HSD az aldoszteron (Aldo) hormon célszerveiben lebontja a mineralokortikoid receptorhoz (MR) is kötődő, az aldoszteronnál jóval magasabb koncentrációban jelen lévő kortizolt, így teszi lehetővé, hogy ezekben a szervekben az MR funkcióját az Aldo szabályozza.
Gyűjtése:
A növény karósgyökérzetét használják gyógyászati célokra, amelynek gyűjtési ideje: október-április. A begyüjtését követően a gyökeret alaposan meg kell tisztítani!
Forrás: Wikipedia.