Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


Halálos rovarirtó azonosítása a méhekre!

Bencsik JózsefHalálos rovarirtó azonosítása a méhekre!

Az EU hatóságok, 2013, május 27 kelt nyilatkozata, az EFSA 2012- ben végzett laborvizsgálatok eredménye szerint, méhekre halálos veszély következtében, a BASF (Bayer-Syngenta) német cég által előállított « friponil » rovarirtó alkalmazásának betiltásról: az AFP, francia hírközlő iroda sajtóközleménye.
A visszautasító országok, többek (8 ?) között Magyarország nem ismeri el ezt az életveszélyt méhekre. Míg Franciaországban 2005 óta tilos e szer alkalmazása.

Valójában e rovarölő tilalom, elsősorban a francia, országos méhésszervezetek, (három is,) ádáz küzdelmének köszönhető. No persze nem véletlenül ! Nemrégiben előfordult közel 30- 40, esetenként és helyenként akár 60 %-os veszteség is. Az idei fölmérés folyamatban. Következés képpen került sor számos meg- meg ismétlődő nyilvános méhész tüntetésekre is. Magam is a meghívottak között. Ma nem tudok nekik mit mondani amikor a magyar méhészek helyzetről érdeklődnek.

Mindenki úgy tesz ahogy jónak látja !
Ja kérem Magyarország, visszautasíthatja, a szóban forgó rovarirtó szer tilalmat, elvégre is méhészeti “nagyhatalom” !!! Mit nekik az EFSA labor hivatalos vizsgálati eredményei ! Ugyan rendelkeznek ők, egy hatalmas, országos méhészakmai szervezettel. Azonban e szervezet, szemmel láthatólag nem foglalkozik holmiféle rovarirtó szerek elleni küzdelemmel. Szaklapjuk nincs, de a honlapjukon se olvashatok vélemények még kevésbé nem tiltakozások a rovarirtók ellen. Főgondjuk az EU -os segítség kiosztása. Nincs szükségük laborvizsgálatokra se, megelégednek a megfigyeléseikkel, azok alapján ítélik meg az elszenvedett veszteségeket. (30%?) Maga a VM miniszter is ezekre a megfigyelésekre támaszkodik a hivatalos közleményeiben, és ezekre hivatkozva utasítja vissza a halálos rovarirtók betiltását. Az egyetlen szaklapban a Méhészet- ben egyenesen, oldalas hirdetmény a méreggyártó “Syngenta “ tröszt hirdetménye a virágos rétek telepítéséről de sehol egy írás, de szó se a halálos rovarirtó mérgek alkalmazásáról!
Sehol így az EU -ban!
Vajon igazat mondok amikor így kell nyilatkozzak a nyugati, francia német angol. . . méhészek szakmai gyűléseik alkalmával? Igaz ugyan hogy 20 évvel ezelőtt is volt, kukorica és napraforgó termés is ha kissé kevesebb is mint ma! Ja de akkor még nem a « friponil » irtotta a méheket, hanem a fecskék, csak éppen nem volt 30% os méhpusztulás. Ma nem énekelnek a fecskék de van bőven méhpusztulás, de előreláthatólag, a “friponil” és társai alkalmazásával lesz még abból több is!

« Az óvatosság a biztonság anyja !», állítja egy régi igazi szólásmondás ! Magyarországon régóta elfelejtett közmondás ? Nem kell az országban, úgy látszik, még csak óvatoskodni se, ezen halálos rovarirtókkal szemben? Valójában az írásaim, a megnyilatkozásaim, a bírálataim célja közel se egy létező méhésszervezet szétrombolása, ellenkezőleg számtalanszor ismétlem, abból legalább kettő is kellene, mindegyik a saját szaklapjával! Az üzeneteim elsődleges célja a “maitresses folles” = a bolond szeretőjeim, vagyis a méhek védelme!

“Mindenkinek tudnia kell, mit főz a fazekában” idézet Mikes Kelemen írásaiból.

joseph.bencsik@free.fr 2012. június. 5.

Comments

Hozzászólások

#1 imcsi
- 2013. June 05. 19:33:08
Itt regisztráció nélkül hozzá szólhatsz .
#2 Teszt
- 2013. June 17. 17:57:22
teszt

Hozzászólás küldése

Név:

Ellenőrzőkód:
Ellenőrzőkód


Generálási idő: 0.30 másodperc