Hírek a Fitt-Fut Túraszakosztáy életéből és partnereinktől

[2017-02-20] A Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom bélyegzőhelyeinek, kódjainak ellenőrzését februárban megkezdtük. Néhány változás, átmeneti állapot, hiányosság és erről szóló információ a honlapon megtalálható…

[2017-01-31] Az október 23-i, immár 5. Palóc Expedíció teljesítménytúránk a nagy sikerű Cartographia Kupa túrasorozat programjába is bekerült. A részletes kiírás és a teljes program…

[2017-01-22] A nyolcadik Kuruc emléktúrát is megrendeztük a Romhányi-csata, a Rákóczi-szabadságharc utolsó nagy csatája tiszteletére. Beszámoló bővebben e honlapon: Részletek…

[2016-02-24] Megkezdődött a börzsönyi területi felosztás újratárgyalása. A Börzsönyben érintett civil szervezetek, magánszemélyek, akik eddig vagy a jövőben jelzésfestést vállalnak a hegység területén, megkezdték az egyeztetést az eddigi, 2008 óta létező megállapodás felülvizsgálatáról. A cél az eredeti, 8 évvel ezelőtti: egy fenntartható, logikus, a térképi valósággal szinkronban lévő turistaút-hálózat. A végleges megállapodás aláírására 2016. március 22-én kerül sor a tervek szerint.

[2016-02-19] Elfogadták a PTSz új alapszabályát. Az új törvényi előírásokhoz igazodva, annak megfelelő új szövegezéssel a Pest Megyei Természetbarát Szövetség rendkívüli közgyűlésén elfogadta az új alapszabályt.

[2016-02-12] Változás a Naszály déli oldalában! A Duna-Dráva Cement Kft., azaz a váci agyagbánya és kőbánya megkeresésére, a Magyar Természetjáró Szövetséggel és a területen illetékes erdőgazdálkodóval (Ipoly-Erdő Zrt. Váci Erdészete) egyeztetve egy kis, kb. 1,5 km-es szakaszon változik a sárga körséta jelzés nyomvonala, mivel a meglévő körtúra egy része a kibővítés előtt álló agyagbánya-területre került. A jelzésfestést a Fitt-Fut Alapítvány Túrszakosztálya vállalta, március 15-i határidővel.

[2016-01-10] 2016-ban ismét Cserhát Kupa! A Fitt-Fut Alapítvány Túraszakosztálya 2016. január 24-én ismét megrendezi teljesítménytúra formájában a Kuruc emléktúrát. A rendezvény a 2012 után 2016-ban is kiírt Cserhát Kupa túrasorozat része.

[2015-01-01-31] 2015-ben a Fitt-Fut Túraszakosztálya nagy mennyiségű jelzésfestő munkát vállalt el a Magyar Természetjáró Szövetség és a Pilisi Parkerdő Zrt megbízásából, így teljesítménytúrákat, egyéb vezetett túrákat sem szerveztünk, továbbá a honlap frissítése is szünetelt ezen idő alatt.

[2014-09-18] Új Börzsöny-térképet jelentet meg 2014 őszén a Cartographia kiadó, melynek a Naszályt ábrázoló melléklete is lesz. A 2013 őszén elkezdődött, mind a Börzsönyt, mind a Naszályt érintő, jelentős turistaút-változásokat is tartalmazza az új kiadvány, sőt a Naszály északi falán az Országos Kéktúra tervezett új nyomvonalát is. A térkép leadása szeptember 22-ig megtörténik, ezt követően októberben várható a megjelenése a Cartographia webáruházában és a szaküzletekben, valamint a megszokott árusítóhelyeken.

[2014-08-07] Új pecsételőhely a Jánosik kocsmában! Bezárt a Gesztenyés Söröző Pilisszentlászlón, mely az Országos Kéktúra és a Holló-kőtől Vörös-kőig túramozgalom bélyegzőhelye is egyben. Átmeneti megoldásként a boltban vagy a cukrászdában kérhető pecsét, de immár végleges megoldás született, a zöld sáv jelzés mentén kell kitérőt tenni a Jánosik Kocsmába, ami immár hivatalos kéktúra-bélyegzőhely is egyben.

[2014-07-04] A Mária Út zarándokút piros színű nyomvonalán újabb szakaszok készültek el július elejére: Vácon a Diadalívtől a főtéren, a Bazilikán és a Hétkápolnán át Sződligetig, ill. Márianosztrán a Bazilikától a Kálvárián át a piros sáv és piros Mária út elágazásáig. Folytatás inenn az Alsó-hegyig, Kóspallag felé. (Mária Út Dunakanyari Egyesület, TVOSE, Fitt-Fut)

[2014-06-25] 125 km-es extrém gyalogos távot is rendezünk az augusztus 23-24-i Palóc Expedíció teljesítménytúrán! A hosszúságon túl nehezítő körülmény lesz, hogy a szintidő a gyorslábúakhoz szabott, 25 órán belül kell majd legyalogolni, azaz 5 km/h átlagsebesség szükséges a sikeres teljesítéshez. Bővebb információ a Saját rendezésű teljesítménytúráink közt található. (Fitt-Fut)

[2014-06-18] Június 20-ától üzemel a Börzsönyben, Kisirtáspusztán a hegyi menedékház, melyet az Ipoly-Erdő Zrt. Nagymarosi Erdészete újított fel. Videó a Fekete-hegyi és Kisirtáspusztai turistaházat átadásáról (Ipoly-Erdő)

[2014-06-17] Június 21-én ismét gyógynövény-felismerő és gyűjtő tematikus túrát szervez a Diósjenői Erdei Szabadidőpark, "A Börzsöny patikája" címmel. Jelentkezés és részletek a szabadidőpark honlapján (Ipoly-Erdő)

[2014-06-10] A június 8-i Váci csata-emléktúrán, Vízparti kerékpártúrán és Naszály csúcstámadáson összesen közel 250-en vettek részt, ami a második legnagyobb létszám a túra történetében. Rendezői interjú (készítette a Turista Magazin stábja) (Fitt-Fut)

[2014-06-02] A június 8-i Váci csata-emléktúra 20 km-es távjának útvonala módosult, így hosszabb lett. Az új adatok, táv: 23,1 km, szintemelkedés: 400 m. Itinerek és gps-trackek letölthetők a Teljesítménytúrázók Társasága honlapjáról (Fitt-Fut)

[2014-05-23] Átadták hivatalosan is a Béri Kőtárat a Nagy-hegy lábánál, az andezitömlésnél. Az Ipoly-Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészete (Romhány) pályázati forrásból létesítette a turistalátványosságot, melyhez a Veszprémi Erdőgazdaság is hozzájárult jelentős anyagi segítséggel. Az átadásnál jelen volt Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója is, több más prominens képviselővel együtt jelképesen átvette a turisták számára a létesítményt. A betonalapra emelt, pihenőpaddal ellátott épület információs táblákat is tartalmaz

[2014-04-14] Jelzésfestés a Cserhátban - új nyomvonal Szandára. Április 12-én, szombaton a Szanda vára és Peres-hegy közti nyeregből (zöld sáv és zöld kereszt találkozása) felfestettük az új zöld négyzet jelzést, amely Szanda központjába, a buszmegállóba vezet. Így nem csupán Szandaváraljáról, hanem Szandáról is jelzett úton lehet felmenni a várromhoz, továbbá az új Béri Kőtárhoz. (Fitt-Fut)

[2014-04-11] Elkészült a Béri Kőtár a Nagy-hegy lábánál. A szabadtéri kiállítóhelyhez vezető turistaút-csomópontokba tájákoztató oszlopok is kikerültek. Az Ipoly-Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészete (Romhány) pályázati forrásból létesítette a turistalátványosságot, mely a környék 12 kőzetét mutatja be. A betonalapra emelt, pihenőpaddal ellátott épület információs táblákat is tartalmaz. Béren (Zöld kereszt, kék és sárga Mária út jelzések csomópontja), a Berceli-völgyben (Z-, Z+, KM, SM jelzések kereszteződése) és Szanda várának délnyugati oldalában (kék és zöld sáv jelzések csomópontja) betonoszlopok kerültek a terepre, amelyek az új kőtár felé navigálnak. (Ipoly-Erdő)

[2014-04-02] A márciusi Nagypiros-Kispiros teljesítménytúra díjazásai elkészültek pótlólag. A tavalyi 154 után idén már 302-en jöttetek el, s mivel ekkora létszámugrásra nem voltunk felkészülve, így a célban sajnos nem jutott mindenkinek díjazás. Ma postára adtuk, így legkésőbb április első napjaiban kézhez kapják majd. Köszönjük, hogy ilyen nagy létszámban megtiszteltétek a rendezvényünket s a türelmét annak, aki utólag kapja meg a megérdemelt minősítést. (Fitt-Fut)

[2014-03-24] Befejeztük a zöld sáv turistajelzés felújítását a Cserhátban Szanda vára és a Berceli-völgy között, egyúttal a várba vezető zöld röm jelzést is felfestettük. A március 22-23-i hétvégén 10 km-nyi jelzést újítottunk fel. A zöld sáv jelzés egy szakaszán, a Béri-patak környékén nyomvonal-korrekció történt, a széles dózerúton halad a jelzés, majd visszatér a völgybe, így kikerüli a Peres-hegy lábától húzódó nehezen járható, mocsaras részt. (Fitt-Fut)

[2014-03-17] Felújítottuk a Berceli-völgytől Ordaspusztán át a Peres-hegy és Szandavár nyergéig a zöld kereszt jelzést a Cserhátban. Az Ipoly-Erdő Zrt. Nyugat-Cserháti Erdészete és a Bükki Nemzeti Park döntése nyomán a Nagy-hegy gerincén védett, ritka növényfajok miatt a zöld háromszög jelzést megszüntettük, egyben az andezitömlés és a Holczer-bánya lábától egy új, zöld körséta jelzés és egy, az andezitömlés tetején lévő kilátópontra vezető zöld háromszöget festettünk, amely egy kőgörgeteges, Tátrás mikrokörnyezetben létesült. (Fitt-Fut)

[2014-03-06] Megállapodás született a Pilis-Visegrádi hegység turistaútjainak felosztásáról. A Magyar Turista Egyesület Csobánkai Osztálya szervezésében létrejött, és a Magyar Természetbarát Szövetség székházában megtartott megbeszélésen a Fitt-Fut Túraszakosztály is vállalt több jelzést, szakaszt Leányfalu-Pilisszentlászló-Visegrád térségében. A részletes felosztás itt tekinthető meg (Magyar Turista Egyesület)