KELTTÉSZTA KÉSZÍTÉSE 50 dkg liszthez 4 dl tejet, 2 dkg élesztőt, 1 tojássárgáját, 5 dkg vajat (vagy zsírt), 5 dkg cukrot, kevés reszelt citromhéjat és egy-két csipet sót veszünk. A élesztőt megfuttatjuk, majd összedolgozzuk a szitált liszttel,  valamint a maradék tejben elkevert cukorral, sóval, tojássárgájával és citromhéjjal. (Fontos, hogy az alkotórészek hőmérséklete azonos - egyaránt langyos - legyen.) A tésztát - fokozatosan hozzáadva a zsiradékot is - addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, illetve amíg el nem válik az edény falától. (Akkor gyúrunk-dagasztunk jó technikával, ha sok levegő kerül a tésztába, ugyanis az élesztő hatékony működéséhez erre lesz szükség.) Ha a tészta kész, cipót formálunk belőle és megkelesztjük.
(Lajos Mari szerint a kelt tészta egyik titka a sütési hőmérséklet, aminek szerinte végig 200-220 Celsius fok között kell lenni. Ha ennél kevesebb, a tészta gyengén emelkedik, viszont ha ennél több, akkor gyorsan nő, de még a sütés alatt össze is esik.)