KELTTÉSZTA KÉSZÍTÉSE
50 dkg liszthez 4 dl tejet, 2 dkg
élesztőt, 1 tojássárgáját, 5 dkg vajat (vagy zsírt), 5 dkg cukrot, kevés reszelt citromhéjat
és egy-két csipet sót veszünk. A élesztőt megfuttatjuk, majd
összedolgozzuk a szitált liszttel, valamint a maradék tejben elkevert cukorral,
sóval, tojássárgájával és citromhéjjal. (Fontos, hogy az alkotórészek
hőmérséklete azonos - egyaránt langyos - legyen.) A tésztát - fokozatosan hozzáadva
a zsiradékot is - addig gyúrjuk, amíg nem lesz egyenletes, illetve amíg el nem válik
az edény falától. (Akkor gyúrunk-dagasztunk jó technikával, ha sok levegő kerül a
tésztába, ugyanis az élesztő hatékony működéséhez erre lesz szükség.) Ha a
tészta kész, cipót formálunk belőle és megkelesztjük.
(Lajos Mari szerint a kelt tészta egyik titka a sütési hőmérséklet, aminek szerinte
végig 200-220 Celsius fok között kell lenni. Ha ennél kevesebb, a tészta gyengén
emelkedik, viszont ha ennél több, akkor gyorsan nő, de még a sütés alatt össze is
esik.)