BEMUTATKOZÁS
Benke Laci bácsi
(http://www.lacibacsi.hu)
Lajosmizsén 1948. augusztus 21-én született. Édesanyja hentes és mészáros. Édesapja vendéglős mester és tulajdonos. Laci bácsi ezen családi körben töltötte gyermekéveit.
1966-ban a Budapesti Vendéglátóipari Technikum elvégzése után a Hungária Szálloda és Éttermi Vállalat legnagyobb szállodájában, a Szabadság Szállóban hidegkonyhafőnök lett, a Tihanyi Motel, majd a Gundel Étterem chef helyetteseként dolgozott.
1971-ben a Sylvanus Szálló chefjeként nyitott a Vadászati Világkiállításra, majd 1972-ben Párizsban a Magyar Ház chefjeként dolgozott egy évig.
1974-től a Gundel Károly Vendéglátó Technikum tanáraként töltött 18 évet, munkáját a "Kiváló pedagógus" kormánykitüntetéssel ismerték el.
1979-ben mester szakács, 1980-ban mester cukrász.
1980-ban a Vendéglátó Főiskola áruforgalmi szakát végezte el, majd 1981-ben Hollandiában az Engels Konszernnél dolgozott egy évet.
1988-ban a Frankfurti "IKA HOGA" szakácsolimpián a regionális csapat vezetőjeként megnyerték a nemzetek nagydíját. Egyéni kategóriában három aranyéremmel ismerték el munkáját.
1992-ben a Sevillai Világkiállítás egyik chefjeként a Mátyás Király Éttermet üzemeltették, munkáját a Legjobb Étterem címmel tüntették ki.
1996-ban a Magyar Gasztronómiai Szövetség életmű díjat, az Oskar-nak megfelelő magyar, Venesz József díjat adományozott szakmai munkájáért.
Tizennégy országban népszerűsíti a magyar gasztronómiát. Nemzetközi versenyeken tizenkét nagy aranyérmet kapott.
1998-ban "CHAINE des ROTISSEURS" lovagja lett, ezzel a Nemzetközi Kancellária elismerte szakmai elhivatottságát.
1998-99-ben a TV2 chefjeként 450 adása volt.
2000-ben szakkönyve jelent meg, valamint több szakácskönyv szerzője.
2005-ben Benke László olimpiai bajnok mesterszakács és Gribek Lajos elkészítették „A Magyarok Asztala” című könyvet, mely nemcsak méreteiben, hanem tartalmában is a legnagyobb, legátfogóbb méretű műnek mondható hazánk gasztronómiai történelmében.
2005. december 14-én a pestlőrinci Zila kávéházban hivatalosan is megalakult az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend. Feladata az, hogy a magyar gasztronómiát, a gasztronómia hagyományait az országon belül és nemzetközi szinten is megfelelően képviselje, és elősegítse annak megjelenítését különböző társasági eseményeken és rendezvényeken.
Az alapítók szándéka szerint óvja az egyetemes és a magyar vendéglátás értékeit, nemes hagyományait, támogatja a vendéglátás és a gasztronómiában alkalmazott tudományos, technikai és technológiai módszerek továbbfejlesztését és elősegíti azok alkalmazását a mindennapok gyakorlatában