GastroParty


A tartalomhoz

Benke László

RECEPTEK

Savanyú nyeléveleves


Hozzávalók:

1 db sertésnyelv

10 dkg vaj

5 dkg liszt

2 dl tejföl

1 db karalábé

1 db sárgarépa

1 db citrom

10 dkg zeller

1 cs. petrezselyem zöld

babérlevél

só, őrölt bors,

ételízesítő


A nyelvet sós, ételízesítős vízben leblansírozzuk, majd lassú tűzön megfőzzük. Lehúzzuk róla a hártyát és apró kockára felvágjuk.

A karalábét, sárgarépát, angol zellert szép egyenletes kockára felvágjuk és a felolvasztott vajban megpároljuk. Amikor a zöldségeink üvegesre párolódtak rátesszük az apróra vágott petrezselyem zöldet, kevés ételízesítőt és felengedjük vízzel, majd hozzáteszünk egy-két babérlevelet, s így főzzük. Beletesszük a nyelvet levével együtt, s készre pároljuk.

Világos vajas rántást készítünk, amikor kihabzik rátesszük a maradék petrezselyem zöldet, tejfölt adunk hozzá, kevés vízzel simára keverjük, s besűrítjük vele a levest. Jól kiforraljuk.

Citromlével vagy ecettel még pikánsabbá tehetjük.

Tálaláskor díszíthetjük petrezselyem zölddel, citrom karikával.


Kemencés korona


Hozzávalók:

1 db sertés oldalas

30 dkg zöldségágy

10 dkg vöröshagyma

5 dkg fokhagyma

só, őrölt bors, kakukkfű

25 dkg pulykamáj

1,5 dl barnamártás

10 dkg erdei gomba

10 dkg bébi sárgarépa

10 dkg bacon szalonna

15 dkg gyöngyburgonya

párolt zöldségek


Zöldségágyat készítünk:

egy sütőedénybe beleteszünk nagyobb darabokra vágott hagymát, angol zellert, paprikát, sárgarépát. Erre kerül majd rá a hús.

Előkészítjük a húst: a sertés oldalast a hosszanti oldalán félbe vágjuk. A csontokat a fél részből kibontjuk. (A kivágott húsból darált húst készíthetünk.) Az oldalast hústűvel kör alakúra összetűzzük. Így korona formát kapunk. Apróra vágott fokhagymát teszünk rá. A zöldségágyra helyezzük a húst, sózzuk, ételízesítővel megszórjuk. Kevés vizet öntünk alá. Alufóliával lefedjük. 40-51 percet sütjük 170-180oC-os sütőben.

Olíva olajba gyömbért teszünk, amikor megpirult hozzátesszük a leforrázott, felvágott pulykamájat, s kicsit áthevítjük. Hozzátesszük a felvágott erdei gombát. Ízesítjük fehér borssal, kakukkfűvel, ételízesítővel. Ha áthevült rátesszük a barnamártást, s összeforraljuk. (Ügyeljünk rá, nem kell túlpárolni!) Ha szükséges kevés vörös bort öntsünk alá.

Raguként még gyöngyburgonyát adunk hozzá. A héjában főtt krumplit megpucoljuk, hordó lakúra formáljuk, s bő, forró zsírban szép pirosra sütjük.

Adhatunk hozzá párolt kelvirágot, brokkolit, sárgarépát.

A koronát a tál közepére tesszük. A ragut a korona közepébe merjük. A koronát körberakjuk a burgonyával és a párolt zöldségekkel.

Túrófánk

Hozzávalók:

25 dkg túró

25 dkg liszt

2 dl tej

2 db tojás sárgája

12 dkg cukor

3 dkg élesztő

20 dkg vaj vagy olaj

olaj a sütéshez

csipet só



Eperöntet:


25 dkg eper mirelit

5 dkg méz

5 dkg lekvár

1 dl vörösbor


Az élesztőt megkelesztjük. Egy kanál cukrot teszünk rá, s összekeverjük. Így a szilárd halmazállapotú élesztőből cseppfolyós lesz. Kevés langyos tejjel fellazítjuk.

A lisztbe egy csipet sót teszünk. A túrót szitán áttörjük, a liszttel elkeverjük, majd a lisztes tömeghez hozzáadjuk az élesztőt és a tejet, végül a tojás sárgákat. Jól összedolgozzuk, s fánk keménységű tésztát készítünk. Keverés közben aprónként hozzáadjuk a kimért olajat is. Jól kikeverjük, s a tetejét megszórjuk liszttel. Megkelesztjük. Ha megkelt, újból átdolgozzuk, kiszellőztetjük a tésztát.

Míg a tészta kel, elkészítjük az öntetet. Serpenyőbe mézet teszünk, karamellizáljuk, s mélyhűtött epret adunk hozzá. Áthevítjük, s kevés vörösborral kiforraljuk, hogy öntetszerű legyen.

A fánk sütéséhez olajat forrósítunk. A tésztát a gyengén lisztezett nyújtódeszkán kézzel meghúzzuk. Kiszaggatjuk, kicsit meghúzzuk, s beletesszük a meleg olajba. Az egyik oldalát fedő alatt, a másikat fedő nélkül sütjük ki (így a bent keletkező gőzben jobban tud kelni a tészta).


Tálaláskor megszórjuk porcukorral, s a fánkok közepébe tesszük az öntetet. A tányért fahéjjal megdíszítjük.









Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe