Üvegmatrica

                                 

Home
Magamról
Beszerzés
Kedvenc oldalaim
Gyöngytípusok
Gyöngyfűzés
Gyöngyszövés
Bizsukészítés
Kreatív könyvek
Csomózott Karkötők
Szalvétatechnika
Horgolás
Fonalgrafika
Térfonás
Üvegmatrica
Táskakészítés
Galéria
Letöltések

 

ÜVEGMATRICA és TEXTILMATRICA- Festés

 

     A meglévő mintát átlátszó fólia alá tesszük. Először a kontúr-festeket visszük fel ( a kivánt szint) , majd ha ez nagyjából megszáradt, jöhetnek a többi színe. Lassan nyomjuk ki a tubusból a festéket,  ahol vekony illetve nagyon keskeny, kényes helyek vannak, ott tűvel, vagy valamilyen hegyes tártgyal egyengetjük el a festeket. Nagyon aprolékos mintáknál. mint például a kelta motivumoknál, a vonalak megszáradása után az üres helyeket erdemes kitölteni átlátszo matricafestékkel a könnyebb kezelhetőseg érdekében.  Néhány óra kell a száradáshoz, majd ovatosan, lehúzzuk( ha nagyon nyúlik  és nem akar lejönni, akkor ne húzzuk, hanem a körmünkel kaparjuk le)

A textilmatrica festesnél, a mintát lemásoljuk fekete filctollal pauszpapirra, vagy barmilyen papirra, majd tegyük fólia alá. a továbbiakban ugyanúgy járjunk el, mint az üvegmatricafestékkel. 6 óra száradás után húzzuk le a motívumot a fóliáról, tegyük rá  a kiválasztott ruhadarabra, fektessünk rá vasalópapírt és a legmagasabb fokon (180-190 fokon), gőzölés nélkül vasaljuk rá néhány percig.                                                                                                                                                                          

A textilfestékeknek van még más fajtájuk is. Van olyan amit ecsettel kell felvinni az anyagra, és van olyan ami hasonló a textilmatricához, de nem fólia alatt kell a motívumot megfesteni, hanem átlátszó papírt, vagy sütőpapírra átmásolni a motívumot ceruzával, majd a ceruzás oldalával lefelé fordítva (érdemes rögzíteni a lapot gombostűvel) a körmükkel  "kaparjuk"  végig, így a minta átrajzolódik az anyagra, így könnyedén meg tudjuk rajzolni a motívumot. 24 órás száradás után óvatosan vasaljuk át (mintával lefelé) , majd az ezt kovető 72 óra elteltével mosható is, maximum 40fokon, de a hideg víz ajánlott inkább.

További infók  és képek a Galériában .

Home Magamról Beszerzés Kedvenc oldalaim Gyöngytípusok Gyöngyfűzés Gyöngyszövés Bizsukészítés Kreatív könyvek Csomózott Karkötők Szalvétatechnika Horgolás Fonalgrafika Térfonás Üvegmatrica Táskakészítés Galéria Letöltések

This site was last updated 05/17/07