Gyöngytípusok

                                 

Home
Magamról
Beszerzés
Kedvenc oldalaim
Gyöngytípusok
Gyöngyfűzés
Gyöngyszövés
Bizsukészítés
Kreatív könyvek
Csomózott Karkötők
Szalvétatechnika
Horgolás
Fonalgrafika
Térfonás
Üvegmatrica
Táskakészítés
Galéria
Letöltések

 

Klikk a képre a nagyításhoz

bullet

Győngytípusok :
bullet

    Szalmagyöngyök - 2-30mm közötti, üvegből vagy műanyagból készült csövecskék. a leggyakrabban használt méretek : 3, 6, 9, és 15 mm. Különlegesebb változatuk a csvart szalmagyöngy, amelyet 5-6 darab, vágott szélű gyöngy összeolvasztásával készítenek.

bullet

    Kásagyöngy - kerek fánkszerű, méretü 1,5-5mm között van. a nagyszemű kásagyöngyök általában 3,5-5mm-esek  , míg az apró szemű gyöngyök 1,5-3 mm-esek. Leggyakrabban a 2-2,5mm-es gyöngyöket használjuk.

bullet

        Mákszemgyöngy - Kinézetre megegyeznek a kásagyöngyökkel, a külömbség csak annyi hogy ezek 1-1,5 mm-esek (kb. fele akkorak mint a leggyakrabban használt normál mértű kásagyöngyök) . Ezek idálisak pl. gyöngyszövéssel készült gyűrűk készítésére, kis méretük miatt. A galériában vannak  gyűrűk amik ilyen gyöngyökből készültek. Az egyik  képen együtt láthatók a normál méretű gyöngyökkel összehasonlításképpen.

bullet

    Hengeres kásagyöngy (japán delica gyöngy) - csőszerű, egyenes oldaluknak köszönhetően nagyon precíz alkotások születhetnek. Ideálisak  főképpen a tűszövéshez (mozaik-, tégla öltés), mert párhuzamos oldalaik  szépen simulnak egymáshoz.

bullet

    Vágott szélű szalmagyöngy - belül hengeres kívül pedig hexaéderhez hasonló, vagyis 6 oldala van.Hasonló a rövid szalmagyöngyhöz, de egyes oldalai miatt jól illeszthetők egymás mellé.

bullet

    Swarovsky kristályok - külömböző méretű, formájú, és színű kristályok.

bullet

Miyuki kockák-  Ezek japán gyöngyök, kívülről kocka alakúak .

 

bullet

A Gyöngyők felülete:
bullet

  Metálfényű gyöngynek nevezünk minden fémből készült vagy fémes bevonattal ellátott gyöngyöt. Ezek a típusok különböző festési vagy galvanizálási eljárásokkal készülnek, attól függően, hogy arany-, ezüst-, bronz-, vagy egyéb felületet mutassanak. A metálfényű gyöngyöket soha nem mossuk.

bullet

    Szivárványos, Matt . Szivárványos vagy irizáló gyöngyök felükletét kémiai eljárással alakítják ki. Színük és csillogásuk a vizen úszó olajfolthoz hasonlatos. Leggyakrabban a sötét árnyalatú, telt színű gyöngyökből készülnek. Matt gyöngyök úgy kapják tompa, sima felületüket, hogy azokat speciális vegyi anyagba merítik.

bullet

    Gyöngyházfényű,  Színes közepű.  Gyöngyházfényű gyöngyok a magas fényű gyöngyök közé tartozik. Ezek úgy születnek, hogy a színtelen, vagy színes gyöngyök még egy réteg áttetsző, csillogó bevonatot kapnak. Ezek további változata a tejszerű és a gyöngyházfényű gyöngyök.   Színes közepű  gyöngyökben lévő lyuk színe eltérő a gyöngy alapszínétől , amely lehet színtelen vagy színes. A lyuk lehet ezüstszínű is, ez különleges csillogást ad az áttetsző gyöngyöknek.

bullet

    Opálos vagy jeges.  - hasonló eljárással készülnek , mint a matt gyöngyök, teljesen átlátszó vagy áttetsző gyöngyökből.

bullet

  Telt színek - Egyszínűek és egyáltalán nem eresztik át a fényt.   Fényes - ezek hasonlítanak leginkább az üveggyöngyökhöz.

bullet

    Átlátszó - színtelen vagy színes üvegből készülnek, és teljesen áteresztik a fényt. Ha sötétebb árnyalatú cérnára fűzzük ezeket, különleges színhatásokat mutatnak.  Áttetsző gyöngyök felületüket tekintve az előzőleg leírt átlátszó és telt színű variációk között helyezkednek el. készülhetnek homályos üvegből, amelyek a legkevésbé eresztik át a fényt, vagy csak enyhén olálos alapanyagból, amely már inkább áttetsző. A selyenfényű gyöngyökben apró buborékok látszódnak, amelyek  szórják a rájuk vetődő fényt.

 
bullet

Gyöngyök mérete
bullet

   
Gyöngy típusa Mérete Kb.5g-os csomag
Pónigyöngy 10 mm 20 db
Pónigyöngy 5 mm 65 db
Kásagyöngy, Nagy 4 mm 300 db
Kásagyöngy, Közepes 3 mm 450 db
Kásagyöngy, Kicsi 2 mm 600 db
Kásagyöngy apró (mákszemgyöngy) 1-1,5 mm 950 db
Hengeres kásagyöngy (Delica gyöngy) 2 mm  600 db
Vágott szélű szalmagyöngy 3 mm 200 db
Szalmagyöngy 3 mm  200 db
Szalmagyöngy 6 mm 150 db
Szalmagyöngy 9 mm 90 db
Szalmagyöngy 15 mm 55 db

 

bulletKellékek és eszközök
bulletTűk - A gyöngyfűző tűk foka keskeny és lapos, hogy a legapróbb kásagyöngyökön is átcsusszannak. A 2 leggyakrabban használt méret a 10-es és a 13-as. A 10-es egy normál méretű tű, a 13-as pedig ennél vékonyabb, ezt akkor használjuk, ha egy gyöngyön többször is át kell öltenünk. A rövid gyöngyfűző tűk a gyöngyhímzéshez ideálisak, ezzel szemben a hosszabb tűk vékonyabbak, hosszabbak, és könnyeben elhajolnak, eltörnek.
bulletCérna vagy gyöngyfűző szál - A műszálas varrócérna alkalmas a gyöngyhímzéshez, de a többi gyöngyös technikához ideálisabb a speciális fűzőszál. A normál vastagsáú (40-es) cérna a legtöbb gyöngyös technikához jó, az ennél vékonyabbat (60-as) akkor használjuk, ha egy gyöngy6n többször is átöltünk . A damil vékony nejlonszál, jól használható karkötők és nyakláncok készítéséhez, mert a szál átlátszó.A damilnak van még egy válfaja, a gumis damil, ez ideális karkötő készítésére, amit kapocs nélkül is készíthetünk, mivel a gumis damil nagyon rugalmas.
bulletÉkszeralkatrészek  - Ha ékszert készítünk, a damilr , vagy fűzőszál végére tehetünk stoppert (szorítő), vagy hurkot köthetünk az első gyöngyre. Mindíg hagyjunk elegendő szálat mögötte, hogy a kapcsokat hozzárögzíthessük. Stopperek, zárkapcsok, klipszek, és fülbevalóalapok számos fajtája megtalálható a gyöngyösboltokban.
bulletDrótok - Akkor használunk drótokat a gyöngyözéshez, ha a felfűzött gyöngyöket megfelelő formára akarjüj hajlítani, de maga a drót is része lehet a dekorációnak. A réz vagy aluminium, ezüst, arany, vagy színes ékszerdrótok különféle vastagságban (0,2 es 2mm között) kaphatóak. Külömböző technikákhoz más-más keménysőgű drót szügséges.
bulletFogók és drótvágók - Ha sokat gyöngyözünk érdemes beszerezni ékszerkészítő készletre. Ezek az eszközök sokkal kisebbek, mint a barkácsoláshoz használt fogók  , ezért precízebb munkát tudunk velük végezni. A drótot lapos csőrösfogóval hajlítsuk, de használhatjuk ezt az eszközt arra is, hogy a tűt áthúzzuk  egy olyan gyöngyön, amelyben már szorulnak a szálak . A kerek csőrösfogóval kis hurkokat és gyűrűket hajlíthatunk többféle méretben. A huzalt szinte mindegyik fogóval elvághatjuk, de a drótvágó alkalmas leginkább a precíz darabolásra.
bulletGyöngyszövő keret  - Többféle szövőkeret fából és fémból egyaránt. A drótspirál szélessége határozza meg a felvetőszálak számát, amelyek magára a keretre rögzíthetőek  . A normál méretű szövőkeretre általávan 30-35 szálat tekerhetünk fel, ennél szélesebb gyöngypántot csak hosszabb spirállal készíthetünk.
 

Home Magamról Beszerzés Kedvenc oldalaim Gyöngytípusok Gyöngyfűzés Gyöngyszövés Bizsukészítés Kreatív könyvek Csomózott Karkötők Szalvétatechnika Horgolás Fonalgrafika Térfonás Üvegmatrica Táskakészítés Galéria Letöltések

This site was last updated 06/04/07