EGRI BIKAVÉR

|
 |
|
Borászat
Ez a régi barokk városka
külföldön elsősorban boráról ismert. Annak
ellenére, hogy az ökológiai adottságok a
fehér szőlő termesztésének kedveznek, az
„Egri Bikavér” tette híressé Eger
városát és környékét. Eger
alatt hatalmas kiterjedésű üreg- és pincerendszer
húzódik, az összenyitott pinceágakon
keresztül a város a föld alatt is teljes
szélességében átjárható. Az
üregek egy része természetes eredetű,
többségük mesterségesen kialakított,
faragásokkal díszített.
Terület: 5160 hektár.
Klíma: hűvös, kevés
csapadék, hosszú tél jellemzi.
Talaj: lávakőzet,
rolittufa.
Szőlőfajták, borok: Kékfrankos, Cabernet, Merlot, Kékoportó
alkotják az Egri Bikavér alapanyagát. (A bor jellemzői: harmonikus, testes,
bársonyos, fanyar, tüzes, - hosszabb ideig tartó fahordós ászkolás után kapja
meg jellegzetes zamatát.) A Leányka szőlőből készülő bor enyhén édeskés,
gyümölcsös, komplex ízharmóniájú. Olasz rizling - harmonikus, finom, jellegzetes
illatú, elegánsan savas.
a) Egri körzet: Andornaktálya, Demjén, Eger,
Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya,
Noszvaj, Novaj, Ostoros, Szomolya,
b) Debrői körzet: Aldebrő, Feldebrő,
Tófalu, Verpelét településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú
határrészei.
Egri borvidékkel kapcsolatos oldalak.
|