| Aromás | Kitűnő illatú, zamatú, finom bor | Kemény | Magas savtartalmú, de kellemes hatású bor |
| Bársonyos | Lágy, harmónikus vörösbor, finom csersavtartalommal | Kerek | Harmónikus, jó összetételű, telt bor |
| Buké | Szőlőtől, érlelésből származó illatok és zamatok | Kiváló aromájú | Különlegesen finom, ízében tökéletes bor |
| Csendes | Szénsavat nem tartalmaz | Könnyed | Alacsony alkoholtartalmú, lágy, kellemes, harmónikus bor |
| Elegáns | Finom, a fajtára jellemző illatú, harmónikus, légies bor | Különleges | Sajátos, a termőfaj izét, jellegét idéző kiemelkedő minőségű bor |
| Erőteljes, férfias | jellegzetes zamatú, magas alkoholtartalmú, száraz bor | Lágy | Nem határozott, alacsony savtartalmú bor |
| Édes | A szőlő édes ízét idéző bor | Nehéz | Testes, magas alkoholtartalmú, és vonadékanyagot tartalmazó, kiemelkedő minőségű bor |
| Édeskés | Enyhén édes (félédes) bor | Nemes | Diszkrét karakterű kiváló bor |
| Élénk | Kellemesen savas, cserzőanyagokban dús vörösbor | Simulékony | Kellemes, könnyű bor |
| Érett | Ízének és zamatának csúcspontját elért bor | Száraz | Cukormentes, nem édes (4g /l alatti cukortartalom) |
| Fejlett | Fejlődése, iz- és zamatanyagának csúcspontján lévő bor | Tartalmas | Fogyasztáskor íze betölti a szájat |
| Finom | Szép, kellemes aromájú bor | Tájjelegű | A tájegységet idéző, sajátos zamatú bor |
| Fűszeres, illatos | Kifejező ízű és illatú bor | Tiszta ízű | Szőlőillatú és zamatú, hibátlan bor |
| Gyümölcsízű | A szőlőfajta zamata uralkodó a bor ízanyagában | Tisztaság | Tükrös, fényes, üledékmentes bor (kivéve a borkőkristályokat!) |
| Harmónikus | Jellegét az alkotórészek szerencsés összhangjának köszönheti | Telt | Nehéz, vörösbornál bársonyos bor |
| Hosszú | Íze, zamata a szájban hosszú ideig megmarad | Testes | Dús, vörösvornál bársonyos ízanyagú bor |
| Illatos | Intenzív illatot idéző bor | Tüzes | Magas alkoholtartalmú, erős bor |
| Kellemes | Harmónikus, kissé ideskés könnyű bor | Üde | Kellemes, könnyű, frissítő hatású bor |