Hagyományörzés: íjászat és kardvívás
FŐOLDAL A NYILVESSZŐK AZ ÍJÁSZATRÓL ÁLTALÁBAN A VERSENYEKRŐL

Nyílvessző fajták:

Tradicionális nyílhegy

nyílhegyek
Néhány fantázia hegy is került a hegyek közé, viszont mindenképpen fellelhető az eredeti másolatok.

Baskír

nyílvessző nyílvessző
Magna Hungaria vagyis a mai Baskíria és az attól kissé nyugatra eső terület Árpád magyarjainak rövid ideig szolgált szálláshelyül. Kevés írás található erről a helyről, viszont a sírleletek alapján amelyeket a Tankajevka-i temetőben találtak nagyon egyeznek a honfoglaló magyarokéhoz. Ez a nyílvessző a kínálatban szereplő összes nyílvesszőt megelőzi. A tollak magassága csupán 1 cm ami azt jelenti, hogy a légellenállás szinte minimális. Így ez a nyílvessző jelenleg a leggyorsabb. 42# os TarVei hun íjjal próbáltam ki, egyszerűen tökéletes párosítás.

Magyar

nyílvessző
A magyar nyílvesszőkről sokat hallhattunk, olvashattunk, olykor egész oldalak vannak leírva róluk. Külalak szempontjából, egy sima parabola tollazást kapott, ami a vesszőt nem teszi sokkal gyorsabbá, mint például az angol nyílvesszőnél, a szigorú csapott forma, de ha 30 méterről ejtett, vagy egyenes lövést adunk le, akkor egyenletesen fog szállni, egészen a célpontig. Ezeket a vesszőket a magyarok nyílzáporra fejlesztették ki, mivel fellőtték 100-150 méter magasba nehéz heggyel felszerelve (páncéltörő) ami hatalmas átütő erővel érkezett az ellenséges csapatokra. Ajánlom minden hagyományörző ijásznak.

Egyedi Tollazású

nyílvessző
Ezek a típusú vesszők hasonlítanak az angol kialakításra, tollazatát tekintve csak abban tér el, hogy amég a tradi angol csapott tollazással készűl, addig ennek a tolla lefelé ívelt. Repülési viselkedése majdnem egyezik az angoléval. 45#-nál erősebb, tradicionális illetve hosszúíjakhoz ajánlom a vesszőket, mivel az alapanyag borovi fenyő, ami köztudottan nehéz, de bírja a terhelést. Ajánlom főként gyakorláshoz, versenyekhez.

Mongol

nyílvessző nyílvessző
A mongol nyílvesszők egyenes tollazása, és a hosszú nock rész különbözik a többitől. Ez az egyszerű forma kedvez a lovasíjászok számára, mivel a nock és a toll között 2 cm távolság van. Tökéletes lovasíjá- szathoz.Ennek a nyílvesszőnek, 2 féle tollazási struktúrája van, a csavart tollazás, és a sima egyenes. Ez volt a legelterjetebb vessző, a XV. században, mivel a mongolok tökéletesítették a reflexíjakat így azokhoz megfelelő nyílvessző is kellett.

Angol

nyílvessző nyílvessző
Az angol nyílvesszők a híres csapott formáról ismertek. Ez a forma, hozhatja ki a legjobb teljesítményt, miután kilőtték az íjból. Csatában két vesszőt lőttek ki, az elsőt egy magas, a másodikat alacsonyabb röppályán. A két vessző egyszerre csapódott be két különböző szögből, igen megnehezítveígy az ellene való védekezést. A páncél- törő nyílhegy megjelenése szintén fokozta a vesszők haté- konyságát.

Hun

nyílvessző nyílvessző
Attila hatalmas birodalmat tartott kézbe, de a pogány hit miatt a birodalom elbukott, mivel nem lehetett irányítani, és nem volt megfelelő utód aki kézbe tudta volna venni. Ezek a nyílvesszők háromszög formával jelentek meg, és egyedi a többi nyílvesszők között. Lovasíjászatra ájánlott, mivel itt is a nock és a toll között 2 cm távolság van. Könnyű mert hársból készűl így a 30-40 fontos íjak, remekül elbánnak ezzel a típussal.

Török

nyílvessző nyílvessző
A hajdani 200 éves török megszállás alatt, a háborúk során nem riadtak el az íj használatától, még akkor sem amikor már azt felváltották a puskák, és az ágyuk. A törökök íja rövid volt, ám hosszú húzású. Ez a tollfajta elkülönül minden nép sajátos replikájától, mivel szokatlan az ilyen rövid, és ilyen ívelt forma. Amikor kipróbáltam, meglepődtem nagyon, mert szokatlanul könnyedén szállt. Ajánlani csak olyanoknak tudom, akikszeretik kipróbálni az új dolgokat. 35 fontos Kassai Ölyvvelpróbáltam ki, sajnos török íjat nem tudtam beszerezni.

Sziu Indián

nyílvessző
Ez a nyílvessző a furcsa kialakítás ellenére meglepően jól szerepelt. Középen a hosszú vékony tollazás, és a toll elején, és végén található hosszabb tollrész, kitűnően kiegészítik egymást. Eleinte kételkedtem, hogy lassú lesz a nyílvessző ám pozitivan csalódtam. Szépen szállt 30 méterről egészen a célig.