Kapocsy György: A magyarság nevezetes fái

Helikon Kiadó, 2009. 112 oldal

"Az öreg fák - majdnem emberek. Nem történetük, sorsuk van. És oly kevesen vannak már... Kíméljétek hát őket! Ha arra jártok, zarándokút legyen feléjük minden léptetek.
Hagyjátok otthon, vagy dobjátok félre a gyilkos fejszét! És jó fiúként, kalapot emelve, illendően köszöntsétek!"
Az album a még megmaradt híres magyar fáknak kíván emléket állítani. A felvételek, a fákhoz kapcsolódó történetek és a hozzájuk választott irodalmi idézetek segítségével a fák igazi létét, történetét igyekszik felvillantani.
Ebben a kötetben az Olvasó Árpád nagyfejedelem, Mátyás király, Zrínyi Miklós, II.Rákóczi Ferenc, Mikes Kelemen, Kazinczy Ferenc, Berzsenyi Dániel, Kisfaludy Sándor, Széchényi Ferenc, Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, az aradi vértanúk, Batthyány Lajos, Madách Imre és Arany János emlékfáival ismerkedhet meg. Ezért a könyv egy kis magyar történelmi – irodalmi – körkép megrajzolására is vállalkozik a fák kapcsán, a fákért.

 
 
Hanke Huber: Hegységek
Tessloff és Babilon, 2006.

Meredek sziklafalak , fenséges hegyormok, sötét hegyi erdők és magányos csúcsok közé vezeti az olvasót a Mi Micsoda sorozat Hegységek című új kötete. Megismerhetjük Földünk különböző hegységeit, keletkezésük titkait, növény-és állatvilágukat. Bepillanthatunk a gleccserek világába és ahhoz is kaphatunk ötleteket, hogy milyen hegyi sportokba kóstoljunk bele legközelebbi hegyi túránk során.
 
Benedek Elek: A kék liliom
General Press Kiadó, 2005.

A mesekönyvben Benedek Elek rendkívül gazdag magyar népmese-feldolgozásaiból olvashatunk, találkozhatunk az ismert mesehősökkel : a gyönyörű királykisasszonnyal, a legkisebb fiúval, a ravasz rókával, a bölcs királlyal, akikkel ezúttal is csodás kalandok történnek.
A mesék között megtaláljhatjuk a jellegzetes magyar mesekincs tündér- és állatmeséit, tréfás történeteit, amelyeket a nagy magyar mesemondó gyönyörű, ízes nyelve tesz különlegesen egyedivé. A mesekönyvet Bányai Éva rajzai színesítik. A kék liliom mesebeli virág – a mesehős, aki hetedhét országon át vándorol érte, mikor meglelte, elnyer minden boldogságot, amit csak kíván magának. Ebben a mesevilágban is, mint minden népmesében, a jó diadalmaskodik a gonosz fölött, a kiskondások és a legkisebb királyfiak legyőzik a hétfejű sárkányokat, és a szegény emberek igazsága napnál világosabban fénylik az urak kapzsi ostobaságával szemben.
A mesekönyvet Szecskó Tamás művészi illusztrációi díszítik.

Lioba Schafnitzl - Harry D. Schurdel
Zászlók és lobogók

Tessloff és Babilon Kiadó, 2008.

Mi micsoda sorozatA zászlók és lobogók évezredek óta végigkísérik az emberi történelem legnagyobb jelentőségű eseményeit - és állandó helyük van mai fejlett világunkban is. Hol keletkeztek a zászlók és lobogók, hogyan változott meg külalakjuk és feladatkörük?
Aki többet szeretne megtudni a zászlók és lobogók történeti fejlődéséről (külön kiemelve a történelmi szempontból kiemelkedő darabokat), közös gyökereikről, ismertetőjegyeikről, különbözőségeikről, az mindenképpen szánjon időt a Mi MICSODA sorozat Zászlók és lobogók című kötetének tanulmányozására, hiszen a felsoroltakon kívül még számos érdekességgel találkozhat.
Pontos képet kaphat a zászlók keletkezéséről és a lobogókkal kapcsolatos rekordokról. A könyvben található lexikon bemutatja a Föld 195 jelenlegi nemzeti zászlaját, és érdekes adatokkal szolgál a zászlók színeinek és jelképeinek jelentéséről

   
   

 

 
Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola KÖNYVTÁRA | Tel.: (+36) 66/411-788 | H-5630 Békés, József Attila utca 12.