Bedrich Smetana  Forrás: blog.ota-berlin.de

Bedrich Smetana (1924-1884) cseh zeneszerző és zongoraművész.

Négyéves korában már felnőttekkel játszott vonósnégyesben.

Gimnáziumi tanulmányai alatt saját vonósnégyesével, és zongoristaként is rendszeresen fellépett, miközben Josef Proksch tanított számára zeneszerzést.

Liszt Ferenc támogatásával zeneiskolát alapított, majd 1856-tól Svédországban a Göteborgi Filharmonikus Zenekart vezette.

Smetana 1861-ben tért vissza hazájába, kezdeményezte a Cseh Nemzeti Színház felépítését, zenekarok, kórusok létrehozásával és rendezvényekkel szervezte hazája zenei életét, miközben termékeny zeneszerző volt.

1863-ban megalkotta A brandenburgiak Csehországban című operát, három év múlva pedig a népzene elemeire épülő, cseh nemzeti operaként számontartott  Az eladott menyasszony című vígoperát, óriási sikerrel. Ezután kinevezték a Nemzeti Színház karnagyává, a sikeres előadások közepette továbbra is komponált.

1874-ben elvesztette hallását, ekkor visszavonult, de ekkor alkotta Hazám című hatrészes szimfonikus ciklusát, melynek II. része a Moldva. 
A cseh klasszikus zene megteremtője 1884-ben halt meg Prágában.

 

Bedrich Smetana:

Moldva


I.

A szimfonikus költemény a Moldva (Vltava) folyó eredetét és folyását mutatja be, érzékeltetve a folyó milyenségét a játékos csordogálástól a méltóságteljes hömpölygésig.

vezényel:

Herbert von Karajan

 

Bedrich Smetana:

Moldva


II.

A szimfonikus költemény, miközben "utazunk" a Moldva folyón, a partvidéket is bemutatja, minden szépségével és romantikájával.

vezényel:

Herbert von Karajan