Túrós csusza
Előkapok két fazekat.
A nagyobbikban fog megfőni a tészta.
Némi kísérletezés után ennél a fajta tésztánál
állapodtam meg.
A Gyermelyi fodros nagykocka sem rossz, de ez a tészta sokkal harapósabb.
Mire kifő egészen vastagra dagad, puha lesz, de nem lesz platty az állaga.
Tudom, hogy a tészta főzővizébe kevés az egy
kiskanál só,
viszont még sosem sikerült elsóznom a tésztát.
A tésztásfazekat hátratolom a tűzhelyen.
Mikor a víz felforr, azt jelzi a fazék, hiszen jön fel a fedő, jön ki a víz.
Húsvágódeszka és egy éles kés.
A túrós csusza másik fontos összetevője a szalonna.
Van úgy, hogy mindössze füstölt kenyérszalonnát
használok, de abból aztán sokat.
Most csak keveset, de az a kevés mindenképpen kell a belőle kisülő zsír miatt.
Azért kell mindenképpen kenyérszalonna, mert az
ezen a képen látható fajtából
(kolozsvári) manapság egyszerűen nem sül ki zsír! Vagyis a ma kapható kolozsvári
szalonnát nem lehet megsütni külön zsiradék hozzáadása nélkül. Inkább valami
vízszerű
anyag jön (sül?) ki belőle mint zsír. Csak serceg a tűzhelyen. Én imádom a
sültszalonnát!
Régen biztosan meg lehetett sütni a kolozsvárit. Szép új világ, nincs zsír a
szalonnában...
Szóval hagyom olvadozni a kenyérszalonnát a
fazékban.
Erre a célra (meg kenyérhez is) kiváló a Gyulai matricás Tescoban kapható
szalonna.
Ez nem szalonna, hanem valami sonkaféle.
Sajnos manapság valódi füstöltárút igen ritkán lehet kapni.
Ráírják ugyan hogy füstölt, de nem az. Eleve rajta is van a füstölt csülök
címkéjén, hogy gyorspácolt. Mondjuk a füstölt csülök színe (ami gyorspácolt)
borzasztó.
Cserébe sütés főzés nélkül nyersen meg lehet enni, viszont olyan is.
Mostanában sokszor kihagyom a képletből a húsos
szalonnát, mert egyre kevesebb a fogam.
A tészta főzési ideje egy igen lényeges dolog. Ha
túlfőzzük, akkor minden tészta
képes szétázni. Ha meg nem főzzük meg rendesen, akkor lisztes íze marad.
Ennek a tésztának a zacskójára rá van írva
a főzési idő, ami 9-10 perc.
Ha 9-10 percig főzzük a zacskón megadott módon,
vagyis lobogó forró vízben, akkor...
Ezt a tésztát tapasztalataim szerint 22 percig kell főzni, hogy elmúljon a
lisztes íze.
Ez a jópofa konyhai időzítő pedig megsemmisült. Nem emlékszem miért vágtam
földhöz, de az biztos, hogy annyira szétesett, hogy már nem tudtam összerakni.
Kell még a túrós csuszába tejföl és túró.
Most épp ilyen tejfelt kaptam, de általában nem ezt a fajtát veszem.
Van valami kisvödörben kapható a Sparban, az nem csak olcsó, de jó is!
A maradék tésztát elteszem. A kifőzendő
tésztamennyiséget úgy lőttem be, hogy kb.
ennyit hagyok a zacskóban. Ha a többit mind kifőzöm, akkor az is megeshet,
hogy nem eszem meg mindet, marad még belőle egy kicsi vacsorára is.
Sülnek a szalonnákok.
Fő a tészta.
Ilyen színe van a tepertőnek mikor megsült.
A túrós csuszához a darabos túró a jó
választás. A krémes állagú túró nem jó,
mert nem fogjuk tudni rámorzsolni a tésztára, össze fog ragadni
újra egy gombóccá az összes túró keverés közben.
Ügyes dolog ez a konyhai fogókesztyű, nem ég rá az ember keze a fazék fülére.
Kifőtt a tészta. A biztonság kedvéért én mindig meg szoktam
kóstolni.
Tulajdonképpen kész, csak valahogy le kell róla szedni a felesleges vizet.
|
Én ezt a feladatot ezen az egyszerű módon szoktam megoldani.
A tészta forró maradt, vagyis ő fogja
képviselni az étel hőtömegét,
hiszen a tejföl és a túró hideg, és a tepertő is rég kihűlt már.
Először a tepertőt szórom a tésztára.
Elkeverem, ezzel bezsírozom a tészta felületét.
Nem szoktam zsírt hagyni
a tepertőn, elég annyi, amennyi a szalonnadarabkák
felületén van.
Rámorzsolom a túrót, majd újra elkeverem.
Mivel a túró darabos, ezért
nem áll össze újra egy csomóba, mint a ma divatos
krémes túró.
Ráborítom a tejfelt.
Újra összekeverem.
Tálalás, majd zabálás következik.
Sem melegíteni, sem sütni nem kell. Összekeverés után egyből kész.
A túrós csuszához kólát szoktam inni. A tésztát kicsit sótlanra szoktam hagyni.
Ehhez jön a túró íze, a tejfel savanykássága, a sültszalonna füstölt sós íze,
ami rágás
közben az ember szájában keveredik eggyé. Ezt szoktam időnként leöblíteni a kóla
ízével.
A tejfölt nem lehet megmelegíteni, mert elveszti
az állagát,
ezért
külön szoktam tenni (kenni) egy újabb adagot a csusza tetejére.
Sikerült eltalálnom az adagot, maradt egy kevés
vacsorára is.
Ezt melegítés közben kicsit le kell sütni a lábas aljára.
Tálaláskor szükséges a tetejére egy kis tejfel.
Ha még van erőm, akkor elmosogatok.
Ha nincs, akkor megpróbálok elvergődni az ágyamig, mielőtt elalszom...