Videók:

Yorkshire Terrier 1.rész

Yorkshire Terrier 2.rész

Cikkek:

Néhány jó tanács gazdiknak a hosszú szőrű kutyák szőrápolásához a Damona kozmetikától:

A Csivava

A Basenji

A Törpe Schnauzer fajtaleírása

A Bichonok Családja : Bolognese , Havanese , Coton de Toular , Frise , Máltai selyemkutya

Bichonok :

Bichon Bolognese:

Származási helye: Olaszország

A teste rövid, izmos és kvadratikus felépítésű.
( Kanok marmagassága 27-30 cm, szukáké 25-28 cm).
A bolognese súlya 3-4 kg.
Szőrzete hosszú, nagyon sűrű és testtől elálló. A fajtának nincs aljszőrzete.

A fajta eredete :
A Bolognese ősei a Földközi tenger kikötőiben és partjain éltek, ahol a kikötő raktárházaiban és a hajók raktáraiban sűrűn előforduló egerekre és patkányokra vadásztak. Kr.e. 322-384 - be Aristoteles feljegyzéseiben szerepel egy kistermetű kutya, melynek a "canis melitenses" latin nevet adta. A Máltai Selyemkutya eredetét ismerő most nyilván nagyot csodálkozott, ha nem volt tudomása arról, hogy régen a két fajta története közösen indult. Már a római időkben ismerték a két fajtát. Abban az időben igen értékes ajándéknak számított az itáliai főurak körében egy máltai vagy egy bolognai kiskutya.
A művészettörténet is számon tartja a fajtát.


Fajtaleírás:
Zömök, hosszú, puha, hófehér szőrzettel borított kiskutya. A törzs hossza azonos a marmagassággal.. Kíváncsi és tanulékony. Ragaszkodó természetű. Közepesen hosszú a feje. A szélessége a járomcsontoknál mérve, megegyezik a hosszával. A koponyatető, lapos. A koponya párhuzamos az orrhát felső vonalával. Normálisan fejlett, teljes fogazat, mely ollós harapással záródik. A szemek szinte egy síkban illesztettek, az átlagosnál nagyobbak, sötétek. Kerekek, nem mandula-vágásúak. Magasan tűzöttek és hosszúak lógó fülei. A nyak a fejjel azonos hosszúságú, a bőre feszes.A mar a hát vonala fölé emelkedik. A hátvonal egyenes. Szinte egyenes a far, és igen széles. Tágas, viszonylag mély a mellkas, jól ívelt bordákkal. A far meghosszabbításában tűzött és a hát fölé hajlik a farka. Egyenesek, párhuzamosak és a talajra merőlegesek a mellső végtagok. A hátsó végtagok szintén párhuzamosak és hátulról tekintve egyenesek, nem túlságosan zárt szögelléssel. Mancsai oválisak (a mellsők inkább, a hátsók kevésbé), a talppárnák rugalmasak. Mozgása szabad, rugalmas, dinamikus, elegáns fejhordással. Az orrháton rövidebb és puhább a szőr. A bolognese teljesen fehér színű minden foltosság hibának számít.
Coton De Tulear :

Származási hely: Franciaország
A Coton de Tulear a bichon család tagja.
1970-ben a Francia Kennel Klub elismerte a Coton de Tuleart, mint ritka, de önálló kutyafajtát. Sajnos a politikia és gazdasági válság következében, a fajtát szülőhazájában napjainkban a kihalás veszélye fenyegeti.
A Coton de Tuleart magyarul tuleari vattakutyának vagy tuleari gyapotaszőrű kutyának lehetne fordítani. 1971-ben az FCI is hivatalos fajtaként regisztrálta a Cotont. 1979-ben már 33 Coton de Tulear élt Franciaországban.

A Coton szőre a legtöbb esetben még a kutyaszőrre allergiás embereket sem irritálja. Egyelőre még nagyon egészséges fajta, az ésazk-amerikai populációban például eleddig nem fedeztek fel semmilyen örökletes genetikai betegséget.
Színe: fehér
Kinézete és standard-je hasonló mint a Bolognese-nek.


Bichon Havanese:

Származási hely: Kuba

Nagysága mindössze 23-27 cm között mozog, súlya 3-5 kg.
A fajta az 1700–1800-as években alakult ki.
A Havanese egy kicsi, erôteljes, rövidlábú kutya. A szôre hosszú, dús, puha és hullámos.
Színe nagyon változatos, lehet krém, pezsgô, csokoládé, fekete vagy ezüst. Nagyon ritkán egyszínûek, általában 2–3 szín kombinációja alkotja bundájuk kinézetét.
Magyarországra 1988-ban kerültek havanese kutyusok.
Jellemzői hasonlóak a bolognese-nél leírtakkal.


Máltai selyemkutya (Máltai selyempincs)

Származási hely: Málta
A máltai selyemkutya már az 1500-as években fajtatiszta kutyaként jelenik meg.
Angliába az első máltai selyemkutyák VIII. Henrik uralkodása alatt kerültek.
A XIX. sz. közepére a fajta Anglia szerte elterjedt és a selyemkutya résztvevője lett a korai kutyakiállításoknak is.
Az Egyesült Államokban a fajta az 1800-as évek végén tűnik fel az első törzskönyvezés pedig 1888-ra datálható.
Az 1880-tól 1950-ig tartó időszakban a máltai selyemkutyák száma lassan nőtt. De ettől kezdve a fajta népszerűsége ugrásszerűen megnőtt.

Jellemzés: A máltai selyemkutya egy kisméretű kutya melynek egész testfelületét hosszú, fehér, selymes szőrzet borítja. Természete kellemes és magával ragadó , mozgása fürge és igényli is azt. A máltai selyemkutya különbözik az összes többi fajtától hosszú selymes szőrzete miatt. A standard nagyon nagy hangsúlyt helyez a "selymes" jelzőre. A szőrzetnek a finoman szőtt selyemre kell hasonlítania. A kutyának kedvesnek de életerősnek is kell lennie. Kedvelik a gazda mellett való csendes üldögélést ugyan úgy mint a játékot. Nem agresszív.
A súlya 4 kg körüli, 2-3 kg.
Színe :fehér . Helyenként eltérő sárgás szín elfogadott.Bichon Frise:


Származási hely: Egyes feltevések szerint :Spanyolország Mások szerint Olaszország
Temperamentumos , játékos kedves zömök fehér színű kutya göndör szőrrel borítva.
III. Henrik és I. Frigyes idejében figyeltek fel erre a fajtára.
Alapjaiban megegyezik a Bolognese jellemzőivel és kinézetileg is , bár ennek a kutyusnak sokkal göndörebb a szőre és dúsabb.


Tina83 - 2007-11-30 15:26:01

Copyright © 2007 KKBK