8 nagy hiba, amit a légkondicionáló használata során elkövet

Minden idők nyári melegrekordjai folyamatosan megdőlnek az emelkedő globális hőmérsékletek súlya alatt - ez a tendencia szó szerint és átvitt értelemben is hazavág, amikor megkapja a havi klíma berendezés számláját. Sajnos a szakértők szerint az otthoni klímaberendezéssel elkövetett hibák alááshatják annak hatékonyságát, eredményességét és biztonságát.

Íme a nyolc leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek, amikor az otthoni klímaberendezésről van szó, és néhány egyszerű módosítás, amely megmentheti a tüdőt és a pénztárcát.

Nem cseréli vagy tisztítja a klíma berendezés szűrőit

Legalább háromhavonta egyszer ki kellene cserélnie a központi légkondicionáló egység szűrőjét - és akár havonta egyszer, ha a rendszer állandóan üzemel.

Ha elhanyagolja ezt a feladatot, a piszkos szűrő rossz légáramláshoz vagy a készülék elpárologtató tekercsének befagyásához vezethet. A koszos szűrő 5%-15%-kal növelheti a légkondicionáló számláját, és lerövidíti az egész rendszer élettartamát. Szerencsére a csere szűrők elég olcsók - általában kevesebb mint 5 ezer forintba kerülnek.

Ha csatornamentes, "osztott" légkondicionáló egységgel rendelkezik, akkor a készülékén lennie kell egy kivehető panelnek, amely lehetővé teszi, hogy a szűrőt egy ronggyal letörölje - cserére nincs szükség.

Nem szervizelteti évente a rendszerét

Nézzen utána online videós oktatóvideóknak a légkondicionáló egység tekercseinek és lamelláinak tisztításáról - szakemberek szerint ezek olyan szükséges karbantartási műveletek, amelyek fenntartják a rendszer hatékony működését. Évente egyszer egy profi szakembert is megbízhat a rendszer karbantartásával. Néhány gyártó ad néhány tippet a klímaberendezést szervizelő vállalkozók kereséséhez.

Nincs programozható termosztátja

Talán Ön is azok közé a szuperemberek közé tartozik, akiknek mindig eszükbe jut, hogy beállítsák a termosztátot, mielőtt elhagyják a házat. De ha Ön is olyan, mint mi, akkor egy programozható termosztát több száz forintot spórolhat meg az éves klímaszámláján, mivel automatikusan megemeli a hőmérsékletet azokban a napszakokban, amikor Ön dolgozik vagy távol van otthonról. Az újabb, telefonról vezérelhető "intelligens" termosztátok még egyszerűbbé teszik a programozást.

Túl alacsonyan állítja be a termosztátot

Kutatások szerint az emberi test képes nagyon gyorsan alkalmazkodni a meleg vagy hideg hőmérséklethez - egy-két héten belül. Ha figyelembe vesszük, hogy minden egyes fokos hőmérséklet-emeléssel akár 3%-ot is lefaraghatunk a légkondicionáló számlájából - nem is beszélve a légkondicionáló használatának csökkentésével járó potenciális környezeti előnyökről -, akkor megéri átizzadni ezt az alkalmazkodási időszakot, és a termosztátot valahol a magas 70-es tartományban állítani (vagy magasabbra, ha bírja).

Nem használja ki teljes mértékben a ventilátorok előnyeit

Bármilyen típusú ventilátor, de különösen a mennyezeti ventilátorok segíthetnek abban, hogy a hűvös levegő keringjen otthonában. Ez némileg tehermentesíti a légkondicionáló rendszerét, momdják a klíma gyártók (Daikin, Fisher, LG, Aux, Panasonic, Samsung) szakemberei. Csak győződjön meg róla, hogy mennyezeti ventilátorai nyáron az óramutató járásával ellentétes irányban forognak, ami elősegíti a nagyobb légáramlást.

A termosztát és/vagy a szellőzőnyílások rosszul vannak elhelyezve.

Ha a nap vagy egy közeli lámpa a nap nagy részében a termosztátot sütötte, ez megzavarhatja a leolvasását, és a légkondicionálót akkor is bekapcsolja, ha a lakás kellemesen hűvös. Különösen, ha napközben nem tartózkodik otthon, előfordulhat, hogy nem veszi észre, hogy a rendszer túlórázik a rosszul elhelyezett termosztát miatt..

A légkondicionáló szellőzőnyílások elzárása bútorokkal vagy függönyökkel szintén korlátozhatja a légáramlást. Hacsak nem tölt sok időt a kanapé alatt kuporogva, akkor győződjön meg róla, hogy a légkondicionáló szellőzőnyílásai szabadon állnak.

Üres helyiségeket hűt

Ha a légkondicionáló szellőzőnyílásai a ház minden helyiségében nyitva vannak, akkor rengeteg olyan ingatlant hűt, amelyet nem feltétlenül használnak a mindennapokban. Járjon körbe, és zárja be azokat a szellőzőket, amelyek a nem használt helyiségekbe nyílnak. A szekrényajtók bezárása is biztosítja, hogy ezek a helyiségek ne nyeljék el a hideg levegőt.

Nincsenek redőnyök vagy függönyök

Az erős napfény a klíma berendezés nemezise. A szakértők szerint a redőnyök és a tolófüggönyök bezárásával, amelyek blokkolják a napsugarakat, megvédi a helyiséget a nap melegétől is.

users.atw.hu/klimainfo 2021