Kohász Művelődési Központ Egyesület

(3100 Salgótarján, Dózsa György út 1. mobil: 0620 570 7802,

e-mail: kmke@citromail.hu, http://www.kohaszmuvkst.atw.hu)


EGYESÜLETÜNK ÚJ WEB LAPJA A KÖVETKEZŐ:
http://kohaszhagyomany.hupont.hu/

HÍREK, ESEMÉNYEK

A 93 ÉVES SALGÓTARJÁNT KÖSZÖNTÖTTÜK!

Január 27-én délután megkoszorúztuk a 137 éves Kohász Művelődési Központ műemlék jellegű épületének falán azt az emléktáblát, amelynek tanúbizonysága szerint itt nyilvánították várossá Salgótarján Nagyközséget 1922-ben, ezen a napon. . Az ünnepi beszédet Fekete Zsolt alpolgármester mondta és mondandóját kiegészítve a Zenthe Ferenc Színház művészei közreműködtek. A Bányász-kohász Fúvószenekar természetesen most is a „főszereplők” közé tartozott.


BÚCSÚ Dr. SZABÓ LAJOSTÓL,
EGYESÜLETÜNK ELNÖKÉTŐL

Készülődött és sokszor el is köszönt már, mégis példa értékű az az aktivitás, élni akarás és optimizmus, amit Dr. Szabó Lajos, a mi szeretett Lajos bátyánk, az Acélgyár nyugalmazott főorvosa , a Kohász Művelődési Központ Egyesület elnöke, Salgótarján ismert közéleti személyisége, gyártelepi képviselője még utolsó éveiben is láttatott és kisugárzott szűkebb és tágabb környezete felé. Orvos létére jól tudta, hogy őt is el fogja érni az elkerülhetetlen, de mindvégig lelkes, alkotó tagja volt egészségügyi munkájának, választott közösségeinek – köztük kulturális egyesületünk elnökségének és a Bányász - Kohász Dalkörnek is. Idős korában is fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy a környezetében lévő emberek jól érezzék magukat, vigasztalásra, megnyugvásra találjanak és ha másként nem ment, hát humoros versikék és megemlékezések írásával, felolvasásával próbált lelki vigaszt adni mindazoknak, akik erre – az utóbbi időkben sajnos egyre növekvő számban - rászorultak. 

Aztán január 24.-én éjjel örök álom borult a szemére , hiszen - a látszat ellenére - nagyon fáradt, öreg és beteg volt már. Mi pedig ismét szegényebbek lettünk, hiszen olyan fontos helyet foglalt el az életünkben, amit nehéz lesz újra szeretettel és emberséggel megtöltenünk. Pedig holnap ismét együtt koszorúztuk volna meg 137 éves öreg kultúrházunk falán a városlapítási emléktáblát szeretett fúvószenekara kíséretében. Ott, ahol a Bányász-Kohász Dalkör - amelyben annyi boldog órát töltött - is évről-évre énekel.

Drága Lajos Bátyánk! Kórusunk most gyenge és bánatos Miattad. De ne hidd, hogy elfelejtünk. Sokan és sokáig őrizzük emlékedet tisztelettel és szeretettel az Acélgyár elárvult lakótelepén, egyesületünkben és az egész városban.

Képzőművészünk kiállítása

Január 21-én Fancsikné Deák Ibolya képzőművész (szakköri tagunk) kiállítása nyílt meg a JAMKK klubjában


Megemlékezés a temetőben

Január 13-án az idén is megemlékeztünk a város központi temetőjében a Radnai Havasokban történt 1944-es lavinaszerencsétlenség salgótarjáni (acélgyári) áldozatairól, a Bányász-Kohász Dalkör közreműködésével.


ÁLDOTT KARÁCSONYT ÉS BOLDOG, SIKERES ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!!!!


Hangulatos évbúcsúztató


December 12.-i évbúcsúztató rendezvényünkön a csupa olyan dolog történt, amely átmelengette és megsimogatta a lelkeket. Együtt volt a történelem, a bányász nosztalgia, az irodalom és a mindezeknek sajátos karaktert adó film és zene.

A rendezvény író vendége a salgótarjáni születésű Dr Füst Antal professzor volt, akivel Szilasi Abdrás és Dr Csongrádi Béla beszélgetett SALGÓ-VÁR A FELHŐK FÖLÖTT és ÉGŐ KŐ CÍMŰ REGÉNYEIRŐL. A népszerű regények kapcsán két dokumentum film is levetítésre került, leplezetlen hatást gyakorolva a lokálpatrióta érzelmekre. Mindez a 122 éves Bányász Kohász Dalkör férfias énekével fűszerezve, mely nagy múltú együttes az író-olvasó találkozót követően megtartotta hangulatos, humoros fordulatoktól sem mentes évzáró szakestélyét.„Ifjú szívekben élek" - Jól sikerült a 44. versünnepünk is


A november 29-én megrendezett egész napos versünnepünkön az általános és középiskolák képviseletében 37 tanuló vett részt.. A nagy múltú verseny "öröközöld zsűrije" (Dr Csongrádi Béla, Patakiné Kerner Edit és Sándor Zoltán) örömmel állapította meg, hogy a fiatalok nem csak jól felkészülve, de többnyire testhezálló, karakteres művet választva jöttek el a róluk szóló irodalmi rendezvényre. Egy sajátos korrajzott is adott ez az esemény, melyben sok volt a szomorú mű és kifejeződött az változást sürgető ifjúi lelkesedés és lázadás is, amely az egyre népszerűbb Váci Mihály versek sajátja.

A verseny helyezettjei: Az álltalános iskolák 5-6. . osztályosai közül I. Pozsik Fanni, II. Pádár Nikolett, III. Csikós Máté. Az általános iskolák 7-8. . osztályosai közül I. Pindroch Bálint, II. Torják Kitti, III. Fekete Zsombor.

A középiskolásoknál I. Krista Zsolt, II. Berki Tibor, III. Takaró Péter.

Egyesületünk vándorserlegét ez alkalommal a Kodály Általános Iskola és a Madách Gimnázium kapta.

Köszönjük a Trilla Tercett "görcsoldó", alkalomhoz illő, szép közreműködését!.
„A zene az kell, mert nem adjuk fel” - ÁTMUZSIKÁLTÁK MAGUKAT A TÖRTÉNELMENZsúfolásig megtelt a zeneiskola előadóterme november 21-én a 135 éves Kohász Fúvószenekar születésnapi hangversenyén. Eljött Salgótarján polgármestere , Dóra Ottó is, aki Salgótarjánért Emlékérmet adott át a leköszönő Boros Sándor karmesternek, aki 39 évig vezette a zenekart és oklevéllel köszönte meg a két rangidős zenész, Gyulavári Lászlónak és Kovács László zenekari munkáját. . A tartalmas, érzelmekre ható műsorban a Becze Lajos által vezényelt ünnepeltek mellett közreműködött a Bányász Kohász Dalkör, az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes és a Cantabile Kamarakórus is.44. VÁCI MIHÁLY VÁROSI VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY!


Kedves versszerető általános és középiskolás diákok, tisztelt magyar tanárok!

A Kohász Művelődési Központ Egyesület ez év novemberében ismét megrendezi Salgótarján általános és középiskolás diákjainak hagyományos Vers és Prózamondó Versenyét, melynek névadója , Váci Mihály költő, 44 éve, 1970-ben húnyt el.

A felhívást már elküldtük valamennyi általános és középiskola vezetőjének, de ha bármilyen kérdés van a november 29.-én, a JAMKK klubjában tartandó egész napos rendezvénnyel kapcsolatban keressenek minket. Jó felkészülést és szép VERSÜNNEPET kívánunk!

A FELHÍVÁS itt!!!

"A zene az kell, mert nem adjuk fel"

SZÜLETÉSNAPI HANGVERSENY

Boldog napok Erdélyben

Sok szép fesztiváli, zenei és emberi élménnyel tért haza a IX. Ó-Radnai Magyar Napokról az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes. A Bartus László vezette fúvószenészeket Salgótarján város illetve a JAMKK képviseletében ifj Széky Miklós és Andrássy Nóra is elkísérte. A Radnai Havasokban lévő szép bányászvárossal és az ott működő ifjúsági zenekarral már évek óta jó és gyümölcsöző a salgótarjáni amatőr művészeti együttesek kulturális és emberi kapcsolata, melyet a tervek szerint jövőre, a X. Magyar Napokon a Bányász-Kohász Fúvószenekar is erősíteni fog.


BÁNYARÉM FESZTIVÁL

Jószerencsét 1.

Városunk Fő Terén immár 6. alkalommal nyílt meg ma este a Bányarém Fesztivál, ahol a Bányász Himnuszt természetesen az idén is a Bányász-Kohász Dalkör énekelte. A három napos sokszínű programsorozat polgármesteri megnyitója no és a késői órákba nyúló EDDA koncert -a szemerkélő eső ellenére is - sokakat vonzott, hiszen az "élet habos oldala" mindenkire ráfér.


Jószerencsét 2.

Ma is szólt a fúvós zene városunk Fő Terén és a Bányamúzeum előtt is az Óradnai Bányász Ifjúsági Fúvószenekar és a Salgótarjáni Bányász Kohász Fúvószenekar jóvoltából. A színvonalas műsorszámok nem csupán a mozgalmas - és ma a gasztronómia csábító vizein evező - Bányarém Fesztivál szórakoztató részét jelentették, hanem méltó emléket állítottak a bányász kulturális hagyományoknak is., amelyek ez alkalommal a zene szárnyán ismét átíveltek az országhatárokon. Köszönjük!


Jószerencsét 3.

Szeptember első vasárnapján, azaz ma tetőzött és a szakszervezetek megyei ünnepségével egyben véget is ért az a három napos rendezvénysorozat amellyel Salgótarján és Nógrád megye lakossága az önkormányzatok, kulturális intézmények és különböző szervezetek , no meg a Bányarém Fesztivál segítségével megünnepelte a 64. Bányász Napot . Mint arról már az elmúlt napokban is beszámoltam, nagy öröm volt számunkra, hogy a Bányász-Kohász Fúvószenekar és a Bányász Kohász Dalkör, valamint az Óradnai Ifjúsági Fúvószenekar kiemelt szereposztást kapott és vállalt ezeken a rendezvényeken, hiszen a fúvószene és különösen a minden helyszínen előadott Bányász Himnusz nélkül nem lett volna valódi az ünnep. Köszönet érte és azért a felcsillanó reményért is, amely szerint bányászvárosunk jövőjében is helyet kap majd a szén és annak képzett vájárjai. A 136 éves Kohász Művelődési Központ Egyesület nagy múltú művészeti csoportjai nevében ehhez kívánunk Jó Szerencsét!!!!!!!


Völgyvárosi orgonaszó augusztus 30-án az Acélgyári Templomban

Megható kulturális eseménynek lehettünk részesei ma este - a Bányász Nap előestéjén - a Szent József (egykori acélgyári) templomban a Völgyvárosi Orgonaszó rendezvénysorozat keretében. Varga András atya, a Bányász Kohász Dalkör, a Trilla Kamarakórus és Diósi Tamás orgonaművész a tőlük megszokott könnyedséggel és hozzáértéssel pengették a lélek húrjait, elvezetve hallgatóságukat a történelem és az áhítat ösvényeire. Fotódokumentumok segítségével felidézték az egykori bányászváros látványát, hagyományait és Diósi Tamás jóvoltából felcsendült a népszerű kántor és zenész , Rostál László csodálatos orgonajátéka is. A jelen tisztelgett a múlt előtt, a múlt pedig egy szép zenés esttel ajándékozta meg a hagyományok őrzőit. Köszönet érte!

Múzeumok Éjszakája
(2014. június 21.)

A népszerű kulturális rendezvénynek az idén is főszereplője volt a Bányász- Kohász Dalkör és az AKKORD Kohász Fúvós kisegyüttes.


SZÉPEN SZÓLT A FÚVÓS ZENE

Szépen, meghatóan de mégis lelkesítően szólt a fúvószene a hét végén a Bányász Fúvószenekarok III. Országos Találkozóján Sajószentpéteren és még nagyon sok borsodi településen, ahol egykor bányák működtek. Nagy öröm volt számunkra, hogy a Salgótarjáni Bányász-Kohász Fúvószenekar is résztvevője lehetett ennek a jeles kulturális eseménynek és Kövesdi Krisztián vezényletével megmutathatta, hogy az idén 135 esztendős acélgyári rezesek utódjaként , ( akik már az előző két országos találkozón is részt vettek) egyesült erővel mire is képesek. A két napos színes rendezvénysorozatnak a rendezők szándéka szerint nem csak a visszatekintés és a nosztalgia, hanem az a jövőépítés is célja volt, amellyel ezek a nagy múltú, de sok tekintetben megfiatalodott együttesek megtalálhatják helyüket korunk társadalmában, művészeti életében.

A közönség valamennyi helyszínen nagy szeretettel és vastapssal fogadta az együtteseket - minket például Sajószentpéteren, Parasznyán és Edelényben - és a bányász himnusz záróakkordjainál a szemekben még mindig fel-felcsillant a remény is. "Szerencse fel!!!"


Az acélgyári fenyves erdő aljába...

...Oda volt a kicsi tanyánk csinálva, ahol méltón és bensőségesen megünnepeltük a Kohász (2014-től Bányász- Kohász) Fúvószenekar 135. születésnapját. Az ünnepi rendezvénysorozatnak ez a dolinkai juniális volt a nyitánya.

Köszönet mindazoknak, aki támogatói, szereplői és résztvevői voltak ennek a hangulatos születésnapi megemlékezésnek , amely talán országos viszonylatban is ritkaságnak számít.


Az 1 % életmentő is lehet!!!!!!!!!


Kedves Barátaink !

Ugye ismeritek és többen talán szeretitek is a 136 éves Kohász Művelődési Központ hányatott sorsú, de a város kulturális életében még mindig meghatározó szerepet betöltő művészeti csoportjait? Az ő közhasznú működésük fenntartása érdekében kérlek most Benneteket, hogy - mint ahogyan azt már több éven keresztül is megtettétek - adótok 1 %-ának felajánlásával segítsétek életben tartásukat és ezáltal hagyományaink megőrzését. Hiszen a nagy múltú Kohász Fúvószenekar, a Bányász Kohász Dalkör, az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes és a Kohász Képzőművész Kör több évtizedes, aktív művészeti tevékenységével már nagyon sok boldog órát adott Nektek és erre törekszenek a jövőben is. ADÓSZÁMUNK: 19157069-1-12

FŐSZEREPBEN A FÚVÓSZENE ÉS A NÉPTÁNC


Salgótarján Fő Terén főként erről szólt a délelőtti rendezvény május elsején. Egy kicsit újra éledtek a hagyományok és az emberek megmutatták ünnepi arcukat, ruhájukat a ragyogó napfénynek. A Becze Lajos vezette Bányász Kohász Fúvószenekar - amely ebből az alkalomból vette fel új nevét a régi Kohász helyett, hiszen valójában személyi összetételében mér régen egyesült a két nagy múltú együttes - már kora reggel útra kelt és régi jó szokása szerint a város különböző lakótelepein népszerű indulókkal ébresztette az embereket, majd színvonalas térzenével, no meg a bányász himnusszal fejezte be ünnepi közreműködését. Ezután került sor a májusfa avatására, amelyet a Folt Zenekar és a Nógrád Táncegyüttes látványos, hangulatos műsora színesített. A legnagyobb sikere talán a Kövesdi Krisztián vezette Ifjúsági Fúvószenekarnak volt, amely lelkesen reprezentálta, hogy van tehetséges utánpótlásuk a város tradíciós fúvószenekarainak. Közben persze csábító illatok szálltak a bográcsokból és erősödtek a nemzetközi kapcsolatok is, de azt hiszem a napsugár elsősorban annak örült, hogy a zene és a tánc Salgótarjánban is méltó magasságokba emelte a munka nemzetközi ünnepét és ennek nagy múltú művészeti csoportjaink is részesei voltak.


"Itt van május elseje"...!!!


A felvétel az 1960-as években, május elsején készült. Az Acélgyári Fúvószenekar Krajcsi Lajos vezetésével már a sorompónál jár, mögötte a vállalati felvonulók. Mennyi minden megváltozott azóta. De ők talán akkor is ugyanazokat az indulókat játszották, mint amelyekkel holnap reggel a mostani Kohász Fúvószenekar köszönti majd a város lakosságát. Mert a zene örök, csak mi emberek öregszünk...

AZ ALKOTÁS OLYAN ÖRÖM,
AMELY MÁSOKAT IS BOLDOGGÁ TESZ...Április 22-én délután, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár Bóna Kovács Károly Galériájában, a Kohász Képzőművész Kör kiállításának megnyitóján hatványozottan érezhettük a fenti állítás igazát. A közel húsz esztendős acélgyári művész közösség ismét tanúbizonyságát adta annak, hogy alkotásaival gyorsan hidat tud építeni lélektől lélekig. Főként akkor, ha olyan megszállott és tehetséges vezetője van, mint Losonczy Ildikó grafikusművész.

A hangulatos és bensőséges rendezvényért a csoport vezetője és tagjai mellett köszönet illeti a megyei könyvtárat, - mint a csoport második otthonát - Szabóné Kereskényi Gabriellát, az est háziasszonyát és az ismét csodálatosan daloló Trilla Kamarakórust is..


Meghívó

A CIVILEKTOL KAPTUK!!!!!!!!! Nagyon köszönjük!!!


Elfújták az ünnep indulóitA 136 éves Acélgyári Kultúrház és a 92 éves Salgótarján történelmi találkozása január 27-én az idén is megtörtént a koszorúzási emlékünnepségen, hiszen városunkat ebben a patinás épületben, - annak Tiszti Kaszinójában - nyilvánították várossá 1922. január 27-én. S bár a Kohász Művelődési Központ Egyesület 2013 februárjától sajnos már nem ebben az öreg anyaépületben működik, a Kohász Fúvószenekar most is elfújta az ünnep indulóit és az egykori karmestere, Krajcsi Lajos által komponált városi szignált. Boldog születésnapot Salgótarján, kedves szülővárosunk!!!!!!

Sikeres új esztendőt kíván minden kedves
látogatójának és támogatójának

a 136  éves

Kohász Művelődési Központ Egyesület
(3100 Salgótarján, Dózsa György út 1. )

EGY KIS NOSZTALGIA
Gálné Horváth Mária levéltári előadásának videó felvétele és
sok archív fotó egyesületünk 136 éves történelméből.

A megtekintéshez kattintson ide!

 

Legyen a vendégünk 2014-ben is!


Sok szeretettel és jó programokkal várjuk kedves látogatóinkat!

 

Hírek és események:

 

Akikért a harang és a gyászdal szólt

Immár 70 esztendeje, hogy a Radnai havasok 2305 méter magas Nagy-Pietrosz csúcsának megmászása közben január 13-án lavinaszerencsétlenség ért 16 salgótarjáni síelőt és tizenöten a lavina áldozatául is estek. Ez a nagy magyar sporttragédia leírhatatlan fájdalmat és bánatot jelentett az acélgyári családoknak és munkahelyi közösségeknek. Hetekig fekete lobogók lengtek a gyár bejáratánál és a város középületein.

Ki hitte volna, hogy 70 múltán a 146 éves Acélgyár feje fölött is megkondul a lélekharang és bezárásra kerül. A lángot azonban - amely sok ezer salgótarjáni család megélhetését és jövőjét biztosította - őriznie kell valakinek és valakiknek. 136 éves kulturális egyesületünk - tradíciós művészeti csoportjai és hagyományőrző rendezvényei útján - 2014-ben is vállalkozik erre a nemes feladatra, hiszen a múlt és a történelem kötelez.

 

Jól sikerült a 43. versünnepünk is

Ez évben november 30-án rendezte meg egyesületünk a Váci Mihály nevét viselő Városi Vers és Prózamondó Versenyt Salgótarján Önkormányzatának támogatásával. Immár a 43. volt ez versünnepeink sorában. Jóleső érzéssel láttuk és hallottuk a lelkes fiatalokat, akik két verssel is felkészültek erre a népszerű, hagyományápoló rendezvényre. S bár egyesületünk nehéz működési körülményei nem tették lehetővé, hogy székhelyünkön rendezzük meg ezt a jelentős, a város összes általános és középiskoláját érintő eseményt, a  Bányász_Kohász Dalkör  fellépése és lélekmelengető dalai elhozták  egykori intézményünk  - az Acélgyári Kultúrház - hangulatát és üzenetét.

A zsűri tagjai – dr Csongrádi Béla, Sándor Zoltán, Patakiné Kerner Edit, Bolyós Lászlóné és Pünkösdi Mónika – több ízben is hangsúlyozták, hogy a sok tehetséges versenyző között milyen nehéz kialakítani a nyertesek sorrendjét, végül mégis sikerült. Döntésük értelmében az általános iskolások közül Fekete Zsombor szerezte meg az első helyezést, Takaró Péter lett a második, Paulik Krisztina a harmadik, Dancsok Lilla, Tőzsér Zsolt és Danyi Balázs pedig különdíjat kapott. A középiskolások délutáni versenyét Kiss Dorina Réka nyerte meg. Varga Bíborka és Pintér Csenge holtversenyben másodikok lettek, Oláh Edina pedig harmadik helyezést ért el. Az iskolák közti versenyt és a rendezvény vándorserlegét az idén a karancsaljai  Mocsáry Antal Általános Iskola és a Bolyai Gimnázium nyerte el.
Nagy múltú – 136 éves - egyesületünk ez úton is megköszöni valamennyi támogatójának, a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak ezt az újabb szép versünnepet!

(A verseny részleteiről dr Csongrádi Béla jóvoltából a Nógrád Megyei Hírlap december 7.-i számában is olvashatnak az érdeklődők.)   

 

43. VÁCI MIHÁLY VERS-  ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY

2013. november 30-án, szombaton,  09 és 14 órától
 
a JAMMK Klubjában 

V e r s e n y k i í r á s (letölthető)

Jó felkészülést és eredményes szereplést  kívánunk a résztvevoknek!!!

 

LOSONCZY ILDIKÓ KIÁLLÍTÁSA BÁTONYTERENYÉN

 

 

 

SZEPTEMBERBEN ISMÉT ÓRADNÁN JÁRTUNK

 

Sok szép élménnyel és emlékkel tértek haza művészeti csoportjaink Erdélyből, az Óradnai Magyar Kulturális Napokról.

Az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes már többször is vendégszerepelt a Szamos parti városban, a Trilla Kamarakórus és Losonczy Ildikó képzőművész - a Kohász Képzőművész Kör vezetője – viszont most először kapott meghívást e színvonalas rendezvényre. A dalok és festmények egyaránt nagy sikert arattak a szép hegyvidéki bányászvárosban, ahol a színes csokorba kötött helyi és hazai kultúra és nosztalgia fényében újabb barátságok szövődtek.

 

 

SZERENCSE FEL!

Az idei Bányásznap és az ahhoz kapcsolódó V. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál sem múlott el egyesületünk amatőr művészeti csoportjainak sikeres fellépése nélkül. A szabadtéri színpadon ismét vastapsot kapott a Bányász- Kohász Dalkör és az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes, sőt a közelmúltban alakult Trilla Kamarakórus bemutatkozása is kellemes zenei csemegét jelentett a Fő téren összegyűlt hálás ünneplő közönségének. Köszönet érte!

 

BALATONI KAPUNYITÓ 

avagy AKKORD ZENEI TÁBOR

BALATONKENESÉN

2013 július 9-től -16-ig

 

Az idén nyolcadik alkalommal rendezte meg az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes azt a zenei tábort Balatonkenesén, ahová évről évre családostól mennek el és töltik meg érdekes, változatos zenei és közösségi programmal ottlétüket a népszerű salgótarjáni fúvószenészek.

Az együttes évek óta jó kapcsolatot ápol a balatonkenesei Kultúra Házával és az ottani kultúrát támogató és kedvelő közösségekkel.

Idei rendezvénysorozatuknak a BALATONI KAPUNYITÓ címet adták, mely programokból kiemelkedett a Makovecz Imre által tervezett siófoki evangélikus templomban adott koncertjük, a  „Zenei Áhitat”,  a Kultúra Házában tartott kiállítás-megnyitón való közreműködésük,  valamint a balatonkenesei szabad strandon adott térzenéjük.

Az idei tábor közösségi mottója azonos volt a tavalyival: „Előttem az utódom”. A 32 éves AKKORD zenei táborában az idén immár az alapítók harmadik generációja, az unoka is megjelent a közreműködők között.  Az együttes  10 muzsikusából 4 fiatalkorú,  kettő pedig Németországból jött haza, hogy együtt muzsikálhasson szeretett, családias  zenei közösségével a magyar tenger partján.  

 

Dal és fúvószene a Múzeumok Éjszakáján

Immár hagyománnyá vált, hogy a Múzeumok Éjszakája salgótarjáni rendezvényén a Kohász Művelődési Központ művészeti csoportjai is fellépnek. Így történt ez az idén is június 22-én. Az esti „hangadó” a Bányász -Kohász Dalkör volt a Bányamúzeum bejáratánál, a „kis éji zenét” pedig az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes szolgáltatta.

 

Kultúrházi nosztalgia a Levéltárak Éjszakáján

A Nógrád Megyei Levéltár Salgótarján 60-as 70-es évek - beli kultúrájának, ezen belül is az ifjúság szórakozási szokásainak témájában tartott nagy sikerű rendezvényt, azaz egy dokumentációs kiállítással egybekötött előadássorozatot június 22-én. A 135 éves Kohász Művelődési Központ részéről Gálné Horváth Mária igazgató emlékezett a nagy múltú intézmény fénykorára, tradíciós és legendás közösségeire, a pezsgő klubéletre, a legemlékezetesebb rendezvényekre és történésekre.

 

 

Kassán járt a Dalkör

A nagy múltú – 120 éves – Bányász Kohász Dalkör meghívást kapott a XV. EURÓPAI BÁNYÁSZ KOHÁSZ TALÁLKOZÓRA, amelynek megrendezésére a június 6-9.-i időszakban, KASSÁN került sor. Dalosaink nagy lelkesedéssel készültek a színvonalas nemzetközi rendezvényre és nagy sikert arattak fellépéseik alkalmával is.

 

SZÉPEN SZÓLT A FÚVÓS ZENE...

Ez a május elseje sem múlt el fúvós zene és a Kohász Fúvószenekar nélkül. A zenés ébresztő  reggel fél 7-kor kezdődött, melynek keretében felkeresték a város lakótelepeit  és fél 10-re már a Salgótarján Fő Terén fújták a verbuválót. Nélkülük nem lett volna igazi az ünnep és ezt a hálás közönség is kifejezésre juttatta.

 

SZÜLINAP ÉS NŐNAP EGYÜTT...

A nem csak acélos hangjáról, de humorérzékéről is jól ismert Bányász Kohász Dalkör - amely a 120 éves Acélgyári Dalárda utódjaként immár 10 éve lát el sajátos hagyományőrző zenei feladatokat Salgótarjánban - március 6-án kettős ünnepséget tartott. Születésnapjukat nem csupán egy szép kiállításmegnyitó szerepléssel hanem a közelgő nőnappal is összekötötték, melyre meghívták párjaikat is. Arra persze nem számítottak, hogy az asszonyok gyorsan átveszik az est irányítását és egy szuper női kart alakítva humoros csasztuskákkal köszöntik majd a dalárdistákat. Sikeres ősbemutatójukat követően ajándékként egy-egy "arany-gége" díjat akasztottak férjeik nyakába, végül óriási szülinapi tortával is emelték az est hangulatát.

 

91 ÉVES LETT SALGÓTARJÁN

A 135 éves Kohász Művelődési Központ falán január 27-én délután ismét ünnepi díszbe öltözött az ismert márvány emléktábla, hirdetve, hogy 91 évvel ezelőtt ebben az épületben vált várossá Salgótarján nagyközség. Ezen ünnepi alkalomból ismét eljöttek a város vezetői, a helyi pártok, tömegszervezetek, intézmények képviselői és elhozták a megemlékezés virágkoszorúit . A cudar hideg és az öreg épület leromlott állaga ellenére is szép és méltó volt ez az ünnepség, amelyből nem hiányzott a tartalmas ünnepi beszéd, a vers, a hagyományos fúvószene és a - Kohász Fúvószenekar egykori karmestere, Krajcsi Lajos által komponált - városi szignál sem. Szokásainkhoz híven mi, azaz a Kohász Művelődési Központ Egyesület is koszorúzott.

 

42. VÁCI MIHÁLY VERSÜNNEP

"Használni akartam, nem tündökölni." Ez a Váci Mihály idézet áll azon az Emléklapon, amelyet a Kohász Művelődési Központ Egyesület  2012. november 24-én, szombaton - immár 42. alkalommal -  megrendezett Váci Mihály  Városi Vers-   és Prózamondó Versenyének  valamennyi résztvevője megkapott.  Az általános és középiskolás diákok évről évre nagy lelkesedéssel készülnek erre a nemes versenyre, melynek - 134 éves  kulturális egyesületünk  nehéz működési körülményei miatt - a JAMKK klubterme adott otthont, s amelyet hagyományaihoz híven Salgótarján Önkörmányzata is megtámogatott. 

A zsűri tagjai - Dr Csongrádi Béla, Sándor Zoltán, Patakiné Kerner Edit és Bolyós Lászlóné -  szerint, a színvonalas versenyt méltó díjazás követte. Az iskolák közti vetélkedés vándorserlegét az idén a Gagarin Tagiskola és a Madách Gimnázium nyerte. 

Szép nap volt. Sok ilyet kívánok magunknak és a verskedvelőknek. 

 

VII. Óradnai Magyar Kulturális Napok

Több mint egy évtizedes már a kapcsolat a szép kis erdélyi bányászváros, Óradna ( ahol már Árpád idejében is ezüstöt bányásztak) és a Kohász Művelődési Központ művészeti csoportjai között, a hegyi Bányász-Kohász Egyesületnek köszönhetően. E jó kapcsolat jegyében az idén -immár második alkalommal - ismét fúvószenekarunk kapott meghívást a szeptember 14-16-án megrendezett Óradnai Magyar Kulturális Napokra. A 3 napos színvonalas és meghitt hangulatú kulturális eseményről csak a leg-ek és a köszönet hangján lehet szólni és azt hiszem emlékeinkben is úgy él majd tovább. Akkor és ott nagyon jó volt magyarnak lenni.

Fesztivál nyitás Bemutatkozás a fesztivál színpadán

Vendégcsalogató Térzene a város főterén

A katolikus templom bejáratánál Szerencse fel...

Zenés búcsú a borbereki panziótól Hazefelé Kolozsváron

 

III. Salgótarjáni Bányarém Fesztivál

Bár sok érdekes dolog történt a Fő téren szeptember elsején, - sercegett az óriási rántotta, rotyogtak a bográcsgulyások és mérkőztek az erős emberek - a főszerep ezen a bányász-napi rendezvényen is a fúvószenekaroké volt. Sokak számára az igazi emelkedett hangulatot és ünnepet az idén is az jelentette, amikor délelőtt a szabadtéri színpadon a Kohász Fúvószenekar hangszerein és a Bányász-Kohász Dalkör előadásában egyszerre csendült fel a bányász himnusz.

A rendezvény színvonalát emelte a 153 éves - ám jelentősen megfiatalodott - Óradnai Bányász Fúvószenekar jelenléte és szép muzsikája is, amelyhez régi baráti szálak fűzik egyesületünk művészeti csoportjait.

 

ORSZÁGOS FÚVÓSZENEKARI TALÁLKOZÓ

Országos Bányász Fúvószenekari Találkozóra kapott meghívást együttesünk augusztus 17-18-ára, Sajószentpéterre. A helyi művelődési központ által szervezett színvonalas zenei rendezvények több helyszínt is érintettek. A pénteken esti nívós nyitó-gálát követően szombaton délelőtt Sajóecsegen adtunk térzenét. A szombat esti záró-rendezvény Miskolctapolcán, a barlangfürdő bejáratánál volt, ahol ismét népes nézősereg tapsolt a lelkes zenészeknek és a messzire hangzó, több mint 200 fős összevont fúvószenekarnak.

 

120 ÉVES AZ ACÉLGYÁRI DALÁRDA

120 évvel ezelőtt alakult meg A Bányász –Kohász Dalkör elődje, az egykori legendás hírű Acélgyári Dalárda. A születésnap jegyében július 27-én hangulatos emlékünnepséget tartottak az utódok a Bányamúzeumban.

 

AKKORD tábor Balatonkenesén

Az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes az idén július 17 és 24 között rendezte meg hagyományos zenei táborát, melynek gazdag programja és színes rendezvényei ez alkalommal is nagy sikert arattak nem csak a muzsikusok, de a helyi lakosság körében is.

 

FALUNAP FÚVÓSZENÉVEL

Július 21-én a palotási falunapon muzsikált a Kohász Fúvószenekar.

 

ZOMÁNCMŰVÉSZETI ALKOTÓTÁBOR

A Losonczy Ildikó vezette Kohász Képzőművész Kör tagjai is részt vettek abban a

július 16-20 között megrendezett Zománcművészeti Alkotótáborban, amelynek az idén is – immár 23. alkalommal – az SVT Wamsler Tűzhelygyár Kft. adott otthont.


Különös éjszaka volt…”

Múzeumok Éjszakája 2012. június 16.

Példa értékű intézményi és szakmai összefogással valósult meg Salgótarjánban a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, hű és látványos keresztmetszetét adva a városban folyó művelődési, zenei és oktató létesítmények tevékenységének. Egyesületünk képviseletében ismét részt vettek és bemutatkoztak a fúvósok, a dalosok, sőt még a képzőművész kör tagjai is. Különös és emlékezetes éjszaka volt. Köszönet érte a rendezőknek és a szereplőknek!

 

 

Kiállítás a Talent Klubban

 

Tisztelettel meghívjuk önt a Tálent klubba

(Salgotarján, Erzsébet tér)

Losonczy Ildikó és Botos Zoltán festőművészek

kiállításának megnyitójára

2012. június 6-án, szerdán, 17 órára.

 

A kiállítást megnyitja:

Hertelendy Zsuzsa festőművész

 

A zene és a Szerdatársaság…

 

Salgótarján zenei életétnek történelmét idézte fel május 9-én a Szerdatársaság az Irodalmi Kávéházban, ahová meghívást kaptak egyesületünk zenei csoportjai is, köztük az AKKORD Kohász Fúvós Kisegyüttes és a Dalkör. Szokásukhoz híven, nagy sikert arattak.

 

LOSONCZY ILDIKÓ KIÁLLÍTÁSA A ZENEISKOLÁBAN

 

- MEGHÍVÓ -

 

Losonczy Ildikó grafikus - aki immár 20 éve vezeti a Kohász Képzőművész Kört – önálló tárlatával nagy sikerrel mutatkozott a salgótarjáni zeneiskola közönsége előtt is .

ITT VOLT MÁJUS ELSEJE !!!

Itt volt május elseje és a Kohász Fúvószenekar most is zenés ébresztővel járta be a város lakótelepeit, majd térzenével köszöntötte a munka ünnepét Salgótarján Főterén.

TATABÁNYÁN JÁRT A DALKÖR

 

A bányászhimnusz adta meg az alaphangot 2012. április 28-án a Bányászkórusok és Hagyományőrző Dalkörök V. Tatabányai Találkozójának, melyre az idén is meghívást kapott és sikeresen vendégszerepelt a 120 éves Bányász Kohász Dalkör is. (A nagy múltú együttesnek a Salgótarjáni Civil Fórum februárban „Civilek a városért” Emléklapot adományozott.)

 

Éljen minden bájos szép nő…”

 

Március 8-án hangulatos műsorral és köszöntővel egybekötött nőnapi ünnepséget szerveztek művészeti csoportjaink, ahol ez alkalommal a zenészek és dalosok feleségei kapták a főszerepet.

 

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte Salgótarján

 

1922 január 27-én – tehát immár 90 éve - hogy intézményünkben, - az egykori Acélgyári Olvasóegylet és Tiszti Kaszinó épületében - Salgótarján nagyközséget várossá nyilvánították.

Az évforduló alkalmából születésnapi ünnepségre gyűltek össze a városiak, hogy az egykori helyszín – a ma 134 éves KOHÁSZ MŰVELŐDÉSI KÖZPONT- falán elhelyezett emléktáblát megkoszorúzzák. Eljöttek a város vezetői, a különböző szervezetek képviselői, a környék iskolásai és - a hagyományoknak megfelelően - ott volt a Kohász Fúvószenekar és a 120 éves Bányász-Kohász Dalkör is.

 

Főoldal archívum

Támogatóink

NCA

Salgótarján Megyei jogú város Önkormányzata