módosítva: 2010. aug 20.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Aldrovanda vesiculosa

Ritka jellegzetes hínár szerű vízi-növény, hazánkban is előfordul, ahol egyedülállóan vörös típusa él, télálló, annak ellenére, hogy 1 faja van előfordul a mérsékelt égövön és a trópusokon is, kerti tavunkat egzotikussá tehetjük vele. Vízi rovarfogó növény, kihalás veszélyezteti. A csapdával kisebb rákokat, halivadékokat, ebihalakat ejt el. Zárvatermő, harmatfűfélék családjába tartozik. A vize legyen barna, szerves anyagokban gazdag, de szervetlenben szegény.
Leggazdagabb a dél-somogyi Baláta-tó védett területe: nádasok, zsombéksások (Carex elata), a reliktum lápi békabuzogánnyal (Sparganium minimum), valamint Caldesia parnassifoliával és Ludwigia palustriassal. A nyílt víz tömeges lebegő hínárnövénye a hazánkban ma már csak itt található rovar­emésztő Aldrovanda vesiculosa. Gyakori a fűzláp. A tavat hatalmas égerlápvidék veszi körül, több he­lyen tőzegmohafajok is előfordulnak (láperdei Sphagnum squarrosum), a homokbuckákon pedig boró­kás nyíresek, savanyú talajt jelző egyéves homoki gyepek díszlenek. A Baláta-tó lápja unikális növényfajok lelőhelye: található itt Aldrovanda (Aldrovanda vesiculosa); hazánkban csak itt él a szíves levelű hídőr (Caldesia parnassifolia), tőzegeper (Comarum palustre); de él itt vidrafű (Menyanthes trifoliata), és különleges állatfajok, keresztes vipera, csalitjáró pocok is. A nyílt vízfelületet nádasok, gyékényesek, zsombéksásosok, fűz- és égerlápok szegélyezik. Jellegzetesek az úszó szigetek. Az utóbbi egy-két évben a vízszint jelentősen megemelkedett. A körülötte található erdő rezervátumnak lett kijelölve. Egy kis folton a kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus) populációja is fellel­hető.
forrás:
www.teruletfejlesztes.somogy.hu

 

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétum

 

Aldrovanda vesiculosa fényképekben.

A vörös színezetű egyedülálló, csak nálunk fordul elő!

Baláta-tó, élőhely.

 

 

Vissza a növények fő csoportjaihoz.

Locations of visitors to this page

 


 


 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2010  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank