Módosítva: 2014. január 19.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Csili paprika, chili pepper, chile pepper

   A paprikával a kapcsolatom elég régre nyúlik vissza, mindig szerettem a paprikát az édeset! Viszont azt a kertben alig lehet elfogadható mértékben termeszteni, hol víz nincsen, hol meleg, a talaj is tiszta agyag, ráadásul a jó magokat, palántákat sem könnyű beszerezni.

   2000-ben felsőfokú tanulmányaim során kapcsolatba kerültem az agrár technikával, így a paprika termesztésről is kötelező volt tanulni. A nagy áttörést viszont 2005-6-os év hozta meg mikor kaptam egy furcsa alakú paprikát, ezt általában tulipán vagy bohóc paprikának nevezik kis hazánkban. Addig is ettem erőset, de ez túltett mindenen! Pedig még igazán meg sem volt érve, mint kiderült. Magjait eltettem, de nem csíráztak ki, így jártam. 2006-tól már a kertben is ültettem vett palántákat, majd jöttek magok, magam készítettem a palántákat, azokat pedig szépen felneveltem. A hazai fajtákkal nincs gond, van erős fűszerpaprika amit az emberek évtizedek óta használnak, vannak amit pedig meg kell venni ilyenek a különféle cseresznye paprikák, az étkezési paprikák magjai. Viszont a külföldi magokat, az igazán jó és tiszta csili magokat nem könnyű beszerezni itthon. Netről sok shopban lehet rendelni, 5-10 mag 3-4 Euró/Font/USAdollár plusz posta, aki tényleg komolyan gondolja annak ez az út. Aki csak hobbi szinten próbálkozik, vagy önmagának termel az cserélgethet a netről, ismerősöktől, néha nekem is van magom. A saját magokkal csak az a gond, hogy keresztbe tudnak porzódni, így a magból bármi lehet, ha valaki ezt akarja akkor könnyen tud keresztezni, sok a virág a növényen, így több irányba is el tud indulni. Viszont cserépben, akár egy jobb déli fekvésű ablakban, erkélyen, balkonon is nevelhető.

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétum

Fajták, gondozás tömören.

Gyorsan felsorolok néhány családot, Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum cardenasii, Capsicum chacoense, Capsicum chinense, Capsicum ciliatum, Capsicum dusenii, Capsicum exile, Capsicum eximium, Capsicum flexuosum, Capsicum frutescens, Capsicum galapagoense, Capsicum microcarpum, Capsicum praetermissum, Capsicum pubescens, Capsicum tovarii, kb ennyi, főleg az annuum, baccatum, chinense, frutescens-ből fognak kikerülni növényeink.

Én nem szeretnék tudományos lenni, nem szeretek latinul beszélni de szükségünk lesz később a pontos nevekre, ha kezdeni akarunk valamit a növényünkkel. Sokan nagyon értenek e növényekhez, a leírást meghagyom nekik! Én inkább ötleteket akarok adni, plusz leírom az én növényeimről amit érdemes tudni. A paprika csípősségét a kapszaicintartalom határozza meg. A csípősség mértékegysége a Scoville egység (angolul: Scoville Heat Units, jelölése: SHU) melyet amerikai feltalálójáról Wilbur Scoville-ről neveztek el. A SHU mértékegység azt a számot adja, ahány szoros hígításban érezhető még a csípősség.

Katt ide, ha shopingolni szeretnél!

Ide pedig akkor, ha hihetetlen virágokat szeretnél látni.

A világ leg erősebb paprikája, Bhut Jolokia, picivel egymillio SHU felett (eltérések a különböző évek és termelők rekordjai miatt):

A mi erős paprikánk ideális estben 50.000 Shu erősségű. Az is erős tud lenni! Nem sok a különbség! Nekem van egy kalandom egy Habaneroval ami 400.000 körül volt, jó illatú, édes illatú, vastag húsú és szépen gyöngyözött belőle a nedv a vágás helyén. Mondom itt az idő lesz ami lesz, első benyomás, hogy állagra olyan, mint a tv paprika, majd egy őszibarack-ananász jellegű íz, kb. fél másodperc múlva kiegészítve egy olyan érzéssel mintha egy 1000 fokos tárgyat nyomnának a számba, levegőt sem kaptam olyan hirtelen történt minden. Viszont frankón leizzadtam, jól lehűtött! Ez kora délután volt, másnap a reggeli kávé forrósága még előhozta az égető érzést a számban.

A paprika fajtái Közép-, illetve Dél-Amerikából származnak, nem meglepő, de eredetileg az indiánok termesztették és használták. Valószínűleg a 15. század környékén került Európába, Kolumbusz orvosának, Chancának tulajdonítjuk ezt a tettet. Afrikában és Ázsiában a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a paprikát a 16-17. században. Kezdetben dísznövényként termesztették, mivel mérgezőnek hitték. Hazánkban eleinte csak főúri kertekben volt megtalálható. Először Széchy Margit növényritkaságai között bukkant fel, törökbors néven. Tatárkabors és pogánybors néven is ismert. A 18. századtól olcsó borspótló fűszerként terjedt el. Termelése a 19. század derekáig hazánkban sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.

Csili és paprika leírások, magok keltetése, paprika palántázás  2012, nevelés, szüret és felhasználás a folytatásban.

 

 

Tovább a chilik leírásaihoz.

Locations of visitors to this page
Iszka bemutatkozása
 

aaa
 

Saját Thai chili:
Thai chili, csili paprika, chili
 


 

 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2014  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank