Módosítva: 2014. január 19. | ||||
![]() Csili paprika, chili pepper, chile pepper A paprikával a kapcsolatom elég régre nyúlik vissza, mindig szerettem a paprikát az édeset! Viszont azt a kertben alig lehet elfogadható mértékben termeszteni, hol víz nincsen, hol meleg, a talaj is tiszta agyag, ráadásul a jó magokat, palántákat sem könnyű beszerezni.
2000-ben felsőfokú tanulmányaim során
kapcsolatba kerültem az agrár
technikával, így a paprika
termesztésről is kötelező volt
tanulni. A nagy áttörést viszont
2005-6-os év hozta meg mikor kaptam
egy furcsa alakú paprikát, ezt
általában tulipán vagy bohóc
paprikának nevezik kis hazánkban.
|
Fajták, gondozás tömören. Gyorsan felsorolok néhány családot, Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum cardenasii, Capsicum chacoense, Capsicum chinense, Capsicum ciliatum, Capsicum dusenii, Capsicum exile, Capsicum eximium, Capsicum flexuosum, Capsicum frutescens, Capsicum galapagoense, Capsicum microcarpum, Capsicum praetermissum, Capsicum pubescens, Capsicum tovarii, kb ennyi, főleg az annuum, baccatum, chinense, frutescens-ből fognak kikerülni növényeink.
Én nem szeretnék tudományos lenni, nem szeretek latinul beszélni de szükségünk lesz később a pontos nevekre, ha kezdeni akarunk valamit a növényünkkel. Sokan nagyon értenek e növényekhez, a leírást meghagyom nekik! Én inkább ötleteket akarok adni, plusz leírom az én növényeimről amit érdemes tudni. A paprika csípősségét a kapszaicintartalom határozza meg. A csípősség mértékegysége a Scoville egység (angolul: Scoville Heat Units, jelölése: SHU) melyet amerikai feltalálójáról Wilbur Scoville-ről neveztek el. A SHU mértékegység azt a számot adja, ahány szoros hígításban érezhető még a csípősség. Katt ide, ha shopingolni szeretnél! Ide pedig akkor, ha hihetetlen virágokat szeretnél látni. A világ leg erősebb paprikája, Bhut Jolokia, picivel egymillio SHU felett (eltérések a különböző évek és termelők rekordjai miatt):
A mi erős paprikánk ideális estben 50.000 Shu erősségű. Az is erős tud lenni! Nem sok a különbség! Nekem van egy kalandom egy Habaneroval ami 400.000 körül volt, jó illatú, édes illatú, vastag húsú és szépen gyöngyözött belőle a nedv a vágás helyén. Mondom itt az idő lesz ami lesz, első benyomás, hogy állagra olyan, mint a tv paprika, majd egy őszibarack-ananász jellegű íz, kb. fél másodperc múlva kiegészítve egy olyan érzéssel mintha egy 1000 fokos tárgyat nyomnának a számba, levegőt sem kaptam olyan hirtelen történt minden. Viszont frankón leizzadtam, jól lehűtött! Ez kora délután volt, másnap a reggeli kávé forrósága még előhozta az égető érzést a számban. A paprika fajtái Közép-, illetve Dél-Amerikából származnak, nem meglepő, de eredetileg az indiánok termesztették és használták. Valószínűleg a 15. század környékén került Európába, Kolumbusz orvosának, Chancának tulajdonítjuk ezt a tettet. Afrikában és Ázsiában a spanyol és portugál kereskedők ismertették meg a paprikát a 16-17. században. Kezdetben dísznövényként termesztették, mivel mérgezőnek hitték. Hazánkban eleinte csak főúri kertekben volt megtalálható. Először Széchy Margit növényritkaságai között bukkant fel, törökbors néven. Tatárkabors és pogánybors néven is ismert. A 18. századtól olcsó borspótló fűszerként terjedt el. Termelése a 19. század derekáig hazánkban sehol sem haladta meg a családi önellátás szintjét.
|
aaa
|
Húsevők Fényképek Tippek Shop Egzotikus növények Csili paprika Dögvirágok Kámoni Arborétum |
Copyright © Iszka
2004-2014 Designed by Iszka | Sponsored by az élet
|
![]() |
![]() |
|