módosítva: 2014. jan. 14.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Kámoni Arborétum.

Évente 1-2 alkalommal szeretek kimenni, főleg amikor virágoznak a rododendronok. Bevallom őszintén, hogy idén mióta felújították a tórendszert (ami valljuk be randa volt) még nem voltam, főleg azért mert az egyik kedvenc helyem a vízitökkel benőtt nagy tó. Aki többet járt bent az megtalálja a rejtett kincseit. Nekem meg azoknak akik sok időt töltöttek bent azért furcsa, hogy sok kis utacska eltűnt, na meg hiányoznak a színes virágok. Szeretem a zöldet, de azért kell bele valami színes is, reméljük lesz bent több is hamarosan. Mutatok néhány képet ízelítőnek:

2009:
Kámoni arborétum, ciklámen

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétumKámoni arborétum, tó


Kámoni arborétum, vízesés, tóKámoni arborétum, vízesés, tó

Kámoni arborétum, víz, rák, folyami rákKámoni arborétum, vízesés, rák, folyami rák

Folyami rák
Folyami rák szemből, kámoni arborétum

folyami rák, kámoni arborétum

Kámoni arborétum, dzsungel Kámoni arborétum, dzsungel

 

Kámoni arborétum, térkép
 


  
 
Kámoni arborétum, mamaufenyő

Dögvirágok

 


A legszebb görög sziget


 kámoni arborétum

Infó:

Valamikor Kámon önálló falu volt, ma már Szombathely belterületéhez tartozik. Itt kezdte meg az arborétum kialakítását az 1860-as években Saághy Mihály földbirtokos, a terület gazdája. Abban az időben a Gyöngyös-patak mentén húzódó négyhektáros tocsogós részt, láprét, égerlápos foltok, és kőris-tölgy ligeterdő borította.
Az alapítót követte fia, aki rendkívül tehetséges kertépítőként a területet bővítette, és az 1930-as évekig több mint ötszáz fás szárút telepített az arborétumba, amelynek majdnem fele örökzöld volt. A II. világháború alatt a park területén katonai tábor állt, később pedig, az ínséges időkben a lakosság az arborétum fáit használta fűtéshez. Az eredmény: az 1950-es évekre – amikor az arborétumot az Erdészeti Tudományos Intézet ismét fejleszteni kezdte – a park kétharmada kipusztult.
A tervszerű fejlesztés eredményeképpen ma mégis a Kámoni arborétum rendelkezik Magyarország leggazdagabb fás szárú gyűjteményével, közöttük jó néhány igazi ritkasággal. A több mint kétezer taxont számláló gyűjtemény része a legnagyobb hazai fenyőkollekció, a több tucat taxont számláló juhar- és tölgyfagyűjtemény. A parkban – a jegenyefenyők majd' negyven változata mellett – a Gyantáscédrus, a kínai, a mocsárciprus hatalmas példányai láthatók, és igen gazdag az arborétum cserjegyűjteménye is.
Külön említést érdemel az arborétum rendkívül esztétikus kialakítása, amelyet a tavaszvégi hónapok hangulata még emelkedettebbé tesz. Ekkor virágzik a Gyöngyös-patak vizével kialakított kis mesterséges tavak körül a szépséges rododendron. A kert rendkívül gazdag díszfa-, díszcserje-, valamint lágyszárú gyűjteménye azonban az év minden időszakában virágzó fajokkal és fajtákkal várja a látogatót.
 

Címe:  Szombathely, Szent Imre herceg u. 102. Herényi városrész.

Tel.: 94/500-131

Nyitva tartás: Ápr. 1-okt. 31. 9-18; nov 1-márc. 31. 8-16

Fenntartó: Erdészeti Tudományos Intézet 

Tovább a növények fényképalbumához.

Locations of visitors to this page
Iszka bemutatkozása
 


 


 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2014  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank