módosítva: 2010. aug 20.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Cephalotus follicularis

Angol nyelven: Albany Pitcher Plant vagy West Australian Pitcher Plant.
1806-ban fedezte fel A. Menzies. Alacsony termetű kancsós növény, meglehetősen színes kancsókkal (főként, ha sok napfény éri, bár a tűző napon megég) Eredeti élőhelye  Nyugat-Ausztráliában van, jellemzően sós mocsaras, tápanyagszegény területeken. Az éghajlat hűvös, esős a meleg tél, száraz nyár, az óceán közelsége miatt sós párás levegőjű. Legtöbbször más növények alatt nő, így keresve alattuk védelmet a Napsugárzás és a szél ellen. A Cephalotus is rendelkezik föld alatti rizómával. Cephalotusz, Ausztrál kancsókaKét típusú levelet hozhat: tavasszal az un. "nem húsevő" levelek, ezek fényes zöld, kerekded formájúak. A másik levélforma nyáron gyakori, ezek meglehetősen lassan nőnek. A egész évben fejlődik, de télen növekedése jelentősen lelassul. Ilyenkor az öregebb levelek elhalnak, majd jövő tavasszal helyükbe újak nőnek. A virágok nyár elején jelenek meg.
A ideális terráriumi növény, aránylag gyorsan növekszik megfelelő körülmények közt. Ültető közegnek mészmentes földet használjunk, a sima virágföld erre teljesen alkalmatlan! Javasolt a: 33% tőzeg, mészmentes homok vagy apró kavics (csak mészmentesek), és 20 % perlit keveréke. A Cephalotus kényes a gyökérzetére, nagyon óvatosan kell átültetni  Imádja a világos napos helyet, lehetőleg minél többet biztosítsunk a számára, de tavasszal azért csak szép lassan szoktassuk hozzá a növényeket az új fényviszonyokhoz. Kiszáradás a növényre nézve halálos! Amennyiben terráriumban tartjuk a növényt, akkor gondoskodjunk 12-15h napsütésről, de vigyázzunk az égésre. Ideális ha vágatunk a terráriumra egy fedőlapot, így a megfelelő páratartalom is 100%-ban biztosított, de a talaj nedvességére nagyon figyeljünk oda. Károsítják a levéltetvek és az atkák, gyökérzetét pedig a gombák.

 

 

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétum

 

Cephalotus follicularis fényképekben.

Felénk nagyon nehezen beszerezhető!
Bal oldalt kertészeti kultúrában, jobb oldalon a természetben.


 

 

Vissza a növények fő csoportjaihoz.

Locations of visitors to this page

 


 


 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2010  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank