módosítva: 2010. aug 20.

növény linkek, kert linkek

 
Húsevő növény, Kancsóka, Vénusz légycsapója, Kürtvirág, Hízóka, Nepenthes, Dionea, Pinguicula, sarracenia,  carnivorous plants, tartási habitus leírások

Darlingtonia, Kobra liliom 

A darlingtoniák nemzettsége mindössze egy fajt tartalmaz, melynek ismertebb neve kobraliliom. Jellemző élőhelye California, és Oregon hegyei között van. Általában, sőt mindig hidegvizű források közelében fordul elő. Nincs közvetlenül kihalófélben, de a fejlődés elkerülhetetlenül jelent majd problémákat számára is, társaihoz hasonlóan. Nemrégiben találtak egy rendkívül kevéssé elterjedt változatot, amely egyáltalán nem rendelkezett vörös színtestekkel. Ezt a változatot 'Othello'nak nevezték el.
A Darlingtonia passzívan vadászik. A növény csőszerű csapdáiba csalja áldozatait, de a kijutást a lefele álló szőrök, és a sima felület lehetetlenné teszi a rovar számára, ami így a cső alján összegyűlt folyadékban megfullad. Tartása elég nehéz, igényli a hűvös levegőt (leginkább a gyökerei), a magas páratartalmat, és a hosszú, hideg nyugalmi időszakot. Kezdőknek nem ajánlott a tartásuk, sokszor a tapasztaltabbak is problémákba ütköznek velük. Érdemes klímatizált helyen tartani.
Darlingtonia kedveli az enyhén savas komposztot, minden egyéb hozzáadott tápanyag nélkül. Az elkészítéshez 4 rész sima tőzeg, és 1 rész perlit javasolt. De sima moha-tőzeg is megfelel a számára. Érdemes kisebb növény esetében- 8cm körüli átmérőjű cserépbe ültetni, nagyobb növény esetében kb. 12cm-es a megfelelő, mert különben túlságosan szétterül a növény. Ha már kicsinek bizonyul a cserép nyugodtan ketté, esetleg hárommá lehet osztani.

Húsevő növény, Carnivorous plants, Nepenthes, Dionea, Sarracenia, Pinguicula
fényképek

shop
Egzotikus növények
csili, chili, chile
dögvirág
Kámoni arborétum


Viszonylag szívós növény, képes elviselni nyáron a 30C-os hőséget, míg télen semmi baja sem lesz ha 0C körül van tartósan a hőmérséklet. Napi 8-10h napsütés mindenképpen ideális, érdemes nagyon világos helyen tartani. Ellenáll az erős napsütésnek is, levelei nem igazán perzselődnek meg, de azért nem árt az óvatosság. Mindig biztosítsuk a jó szellőzést a növénynek, legjobb ha nyáron az ablakpárkányon tartjuk. Igényli a magas páratartalmat, mindig álljon alatta a víz, de terráriumban is tarthatjuk, ha a szellőzés megoldható.
Földjét mindig tartsuk nedvesen, ráadásul hűvösen! Télen kevesebb vizet igényel, de kiszáradni soha ne hagyjuk. Az öntözéshez lehetőleg mindig HIDEG vizet használjunk, és ügyeljünk rá, hogy a gyökerek kellőképpen hidegben legyenek! Természetesen tápoldatozni, vagy bármilyen vegyszert használni tilos hozzá, ettől rövid idő alatt elpusztul!
Virágait tavasszal hozza, amelyekből sikeres beporzás esetén- magok fejlődnek. A rizómája 2-3 évenként szétoszthatóvá válik, ilyenkor különösebb probléma nélkül szétültethető. Nem kedveli, ha túl gyakran ültetik át!
A állandóan nedves talajt igények, legegyszerűbb ha egy tálban mindig áll alatta a víz. Esővíz, vagy forralt víz, a csapvíz erre nem jó, a növény elpusztul tőle! Ebből is kedveli az enyhén savas PH-t, de nem feltétlenül szükséges számára. Télen a növény nyugalmi időszakot igényel, ehhez a lehető leghűvösebb hely az ideális (kb. 5C megfelelő).
Ha a gyökereket kellően alacsony hőmérsékleten tartjuk, biztosítunk elegendő fényt és magas páratartalmat a számára, sokáig életben tartható. A cserepe árnyékolása, nedvesen tartása elengedhetetlen, műanyag edényben ne tartsuk, mert hamar átmelegszik. Érdemes egy nagy agyag cserepet egy műanyag tálban tartani amiben víz áll, ebbe a nagy cserépbe tegyük a kisebb tálat amiben az öntözővíz áll, ebbe pedig tegyük a növény cserepét. A kettő cserép közé tehetünk bazaltot, a külső cserepet pedig spriccelhetjük, ha mohásodik és a növény még él, akkor jó úton járunk! Ez csak egy ötlet, bár működik. Hideg esővízzel való öntözés elengedhetetlen naponta többször is!

Magról szaporítása hihetetlen odafigyelést kíván. Én többször próbáltam, de a klímatizált, jól szabályozható csiráztató hely hiányában többet nem próbálkozom vele.

 

 

Darlingtonia fényképekben.

A vörös színezetű egyedülálló, csak nálunk fordul elő!


Magja kicsi, szőrözött ez látható az utolsó képen.

Vissza a növények fő csoportjaihoz.

Locations of visitors to this page

 


 


 

   

Húsevők   Fényképek   Tippek   Shop   Egzotikus növények   Csili paprika   Dögvirágok   Kámoni Arborétum


Copyright © Iszka 2004-2010  Designed by Iszka | Sponsored by az élet

 toplista  Magyar Honlap Linkek  Keresned sem kell! Google PageRank