Morgana mindig mindenkit remekül tudott manipulálni, már az első évadban is, csak akkor még a jó szolgálatában. Artúrt meg különösképp, ezt már az első részekben is láthattuk.
Az, hogy Uther nem vállalta fel lányaként szerintem már az utolsó utáni csepp volt Morgana számára. Már a második évad vége felé elküldi Uthert a pokolba, és láthatóan komolyan is gondolja. Onnét már nem nagyon kellett tovább lépnie.
Azt én sem bántam volna, ha a harmadik évadban szántak volna egy kis időt arra, hogy körüljárjuk Morgana motivációit, bár én logikusnak látom a mindenki iránti gyűlöletét.
Morgana meghozta a döntést: Camelotnak el kell buknia, Utherrel, Artúrral, mindennel együtt. Ő nem úgy gondolkodik, mint Merlin (és Merlin fején keresztül a néző), hogy majd minden másképp lesz, ha egyszer Artúr ül a trónra. Számára Artúr nem jelent kapaszkodót, mert hiába erősebb jellem, mint az apja, ettől még a mágiát ugyanúgy ellenségnek tekinti. Márpedig Morgana azért akar lerombolni mindent és azért akar megszerezni minden hatalmat, mert ebben a világban retteg, hiszen a hozzá hasonlókat máglyára küldik. Ezt lehetne többször hangsúlyozni, de végül is az eddigiekből kiderül. A rettegésének akkor van vége, ha mindent lerombol. Nagyon fontos az a párbeszéd közte és Merlin között a második epizód végén, az ostrom idején, amikor Merlin megpróbál hatni rá, de látjuk, hogy Morgana lezárta ezt a kérdést, és kimondja:
There is no other way. (Nincs más út.)Az már csak hab a tortán, hogy most már tudja: ő egy fel nem vállalt utód, míg Artúr az örökké ünnepelt trónörökös. Ez önmagában is ad okot, ha nem is gyűlöletre, de némi utálatra.
Az viszont zseniális ötlet volt az íróktól, hogy Morganát nem úgy hozták vissza, hogy rögtön felvállalja a konfrontációt Utherrel és Camelottal (ez majd ezután jön), hanem csináltak belőle egy folyton mesterkedő árulót, ami teljesen új színt és frissességet - ha nagyon tudálékos akarok lenni: dinamikát

- adott az évadnak. Ezt az előnyt elvesztettük azzal, hogy Morgana a fináléban kiterítette a lapjait, úgyhogy kíváncsi vagyok, kitalálnak-e valami hasonlóan érdekes dolgot a negyedik évadra.
Olvastam, hogy Artúrt királyként emlegetik, de egyelőre nem tudom elhinni. Ahhoz Uthernek meg kellene halnia az évad elején, az viszont nem tűnik logikusnak, mert gyengítené az alapkonfliktust. Meg egyébként is, a történet arról szól, hogy Artúr trónra lépésével egy új világ köszönt be. Nem hiszem, hogy ez a negyedik évadban történne. Szerintem Uther cselekvésképtelen király lesz, Artúr pedig még herceg, csak egyre több királyi teendővel.
A titok kérdésében pedig változatlanul abba a táborba tartozom, akik nem sürgetik, hogy Merlin felfedje magát. Tényleg elveszne a báj, egy csomó humor és izgalom. Szerencsére ezt a készítők is látják. A másik tábor fő érve valóban az, hogy Artúr ostobának tűnik, de nekem ilyen problémám egyáltalán nincs. Talán ha nem egy tündérmeséről lenne szó... de egy mesébe bőven belefér az, hogy Merlin titokban tudja tartani a képességeit, és egyáltalán nem látom ostobának a körülötte levő többi karaktert. Szóval szép türelmesen kivárom, hogy valamikor az ötödik évadban elsüljön ez a patron. Elsütni úgyis csak egyszer lehet.

És üdv itt is!