MÉZESKALÁCS ANGÉLÁTÓL
Tésztához: 1 kg liszt
20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
Ezeket szárazon alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán
le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
Fél kg vegyes virágmézbe (fél befőttesüvegnyi kb.) beleteszünk fél
kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint és mikroba tesszük. Ha jól
átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a margarin elolvad. Ezt a
lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy falapáttal összeállítjuk a
tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz
is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés
langyos vizet tehetünk bele. Kissé lágy tésztát kell kapnunk. Ha már
egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy
napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak
jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és
alaposan átgyúrjuk. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk
bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb
figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsiben, 150 fokra előmelegített sütőben sütjük
addig, amíg szép színe nem lesz. A tepsin hagyjuk hűlni rövid ideig,
majd egy asztalra rakjuk egymás mellé a figurákat a teljes
kihűlésig. Pár napig szobalevegőn hagyjuk állni mielőtt írókázzuk.
Így kisebb a veszélye, hogy később a rajz lepereg róla.
Az írókához kb. 15-20 dkg kristálycukrot elektromos darálón jó
alaposan, daráljunk le, majd egy tojásfehérjéhez adagoljuk
kanalanként habverővel elkeverve. Akkor jó, ha a habverőről már
egész lassan folyik le, és nem terül szét hamar. Egy un. önzáró
tasak (az önzáró részt levágva) egyik sarkába töltjük a mázat,
befőttes gumival elkötjük és a zacsi hegyére óvatosan, nagyon kis
lyukat vágunk ollóval. Ez a zacskófajta azért jó, mert vastagabb az
anyaga és nincs széles hegesztése. Nagyobb papírboltokban,
élelmiszerboltokban kapható.
Mézeskalács puhítása: A megsült mézeskalács a szabad (szoba) levegőn
állva igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő a mézes
is keményre szárad, ha párás a levegő, jó puha lesz, ill. marad. Így
tudjuk a kiszáradt mézest megpuhítani: egy jól záródó fém- vagy
műanyagdobozba rakjuk a mézeseket. Egy kicsi pohárkába 2-3
összegyűrt papírtörlőt nyomunk, majd annyi vizet engedünk rá,
amennyit a papír felvesz. Ezt a mézesek közé állítjuk a dobozba,
majd rátesszük a tetejét. 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a mézes.
A megsült mézeskalács igazodik a levegő páratartalmához. Ha száraz a levegő, a mézes is keményre szárad, ha párás, akkor jó puha lesz és az is marad. Ha mégis kiszáradna, egy jól záródó fém- vagy műanyagdobozba rakd a mézeseket, egy kicsi pohárkába pedig helyezz el 2-3 összegyűrt papírtörlőt, majd annyi vizet engedj rá, amennyit a papír felvesz. A kis poharakat állítsd a mézeskalácsok közé a dobozba, majd tedd rá a tetejét! 3-4 nap alatt puha, omlós lesz a sütemény!