Receptek

Nyulszivar

Hozzávalók:
1 csomag réteslap(nyolclapos)
1 enyhén felvert tojás, egy kevés belőle félretéve a réteslapok “ragasztásához”
16 db nyúlgerinc filé
20 dkg nyúlmáj
1 dl Bock Rosé (2010, Villány)
3 salottahagyma
1 kis csokor petrezselyem
frissen őrölt bors
1 db sóban eltett citrom héja
4 dl olaj a sütéshez

A nyúlmájat gondosan megtisztítom és a kés fokával elkaparom, a benne levő hártyákat kidobom. A salottahagymát finomra vágom és olívaolajon megdinsztelem, majd hozzáadom a nyúlmájat, a bort és 5-8 percig, kevergetve sütöm, majd hagyom hűlni és keverőtálban folytatom. A petrezselymet és a marokkói sózott citrom héját felaprítom, majd összekeverem a hagymás-májas masszával, enyhén felvert tojással és tekerek bele borsot.

A réteslap csomagot kibontom, kiterítem és a lapokat hosszában elfelezem. Egymásra teszem őket és elkezdem a “szivargyártást”: a réteslap rövidebb oldalára teszek 3 kiskanálnyi citromos-petrezselymes nyúlmáj-masszát, erre a kevés sóval-borssal ízesített gerinc filét, majd a lap két oldalát, jobbról-balról ráhajtom. Széleit megkenem a félretett felvert tojással és feltekerem, így egy kvázi szivar alakú csomagocskát kapok. Ha mindet elkészítettem, olajat melegítek és oldalanként 2-3 perc alatt szép pirosra sütöm, konyhai törlőpapírral bélelt tányérra szedem és még melegen, sréhen elfelezve , salátával tálalom. Nyúlrajongóknak kötelező, valami eszméletlen finom, a sóban eltett citromtól különleges ízű, klassz kis vendégváró falat!

Nyúlpaprikás

Hozzávalók:
hozzávalók 4 főre
1 db házinyúl megtisztítva
3 db közepes fej vöröshagyma
1 db zöldpaprika
2 db paradicsom
2 gerezd fokhagyma
10 dkg füstöltszalonna
2 dl tejföl
3 dl vörösbor
1 csapott ek liszt
Ízlés szerint:só
bors
őrölt kömény
füszerpaprika


Előkészítés:


A vöröshagymát, fokhagymát felkockázzuk.
A füstöltszalonnát csíkokra vágjuk.
A zöldpaprikát kettévágjuk.
A paradicsomokat negyedeljük.
A nyulat a paprikáshoz feldaraboljuk
Hideg vízben áztatjuk.

Elkészítés

A füstöltszalonnát kisütjük. Rátesszük a hagymákat, ledinszteljük. Beletesszük a paradicsomot, paprikát. Levesszük a tűzről és belekeverünk 1ek fűszerpaprikát. Hozzáadunk 2 dl vizet, forraljuk, amí a víz elpárolog. Belerakjuk a felaprított nyúlhúst. Beleöntünk 2dl vörösbort és vízzel felengedjük. Sózzuk, borsozzuk, őrölt köményt adunk hozzá. Fedő alatt puhára főzzük. (nekem 2,5 óra kellett) Közben az elfort levet pótóljuk. Ha a hús puha, hozzáöntjük a maradék 1dl vörösbort - ha még nem ittuk meg -. Annyi fűszerpaprikát adunk hozzá, hogy szép szine legyen. A tejfölt kis tálkába öntjük. Beletesszük a lisztet és szedünk hozzá a paprikás levéből. Csomómentesre elkeverjük. Beleöntjük a paprikásba és összeforraljuk.

Utolsó frissítés dátuma: 2012.05.13.