Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.21. 16:18

Időzóna: UTC




Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 15:41 
Offline
Főrémrímész

Csatlakozott: 2011.08.29. 18:18
Hozzászólások: 6256
Mert én nem tudok főzni, csak bele szólni. :D


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 15:47 
Offline
Papírhajlító
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 15:31
Hozzászólások: 7504
Tartózkodási hely: fórum
Én meg már nem tudok főzni .Le szoktam róla.
Misi te biztos tudsz!!!

_________________
Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 15:54 
Offline
Főrémrímész

Csatlakozott: 2011.08.29. 18:18
Hozzászólások: 6256
Versenyezzünk! Írj egy ételt amit főztél.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 15:58 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 18:53
Hozzászólások: 6194
Juszufka, drága csillagom! Én személy szerint nem arra vagyok kíváncsi, hogy ki, mennyire brillírozik a gasztronómiában, hanem épp az érdekelne, hogy ki, milyen leleményes! Olcsón, gyorsan, finomat, alap alapanyagokból! :) :hug: :hug:

Misi sajtos pirítósát például tuti, hogy kipróbálom, mert eleve utálom már a felvágottakat, és az ötlet nekem soha nem jutott volna eszembe. :lol:


A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára malacka 2011.11.16. 16:00-kor.

Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 15:59 
Offline
Főrémrímész

Csatlakozott: 2011.08.29. 18:18
Hozzászólások: 6256
Hoppá!!!!Kép


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 16:03 
Offline
Főrémrímész

Csatlakozott: 2011.08.29. 18:18
Hozzászólások: 6256
Misi írta:
Saját ötlet! Kipróbáltam "müködik"!
Omlett gazdagítva zöldségekkel vagy sajttal stb. Felvágtam négybe és paníroztam. Rántott rántotta főzelékek mellé.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.16. 19:46 
Offline
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 18:53
Hozzászólások: 6194
SPENÓTOS SPAGETTI

Kép

A spenótot elkészítem a szokásos módon, nagyon sok fokhagymával, tejszínnel is megbolondítva kicsit. Jó sűrű szósz legyen, rengeteg petrezselyemmel. A spagettit közben kifőzöm, majd a kettőt összekeverem. Kész! :P

"SONKÁS" SPAGETTI

Kép

Akkor készítem, ha a hűtőben felhalmozódik a parizermaradék, sonkamaradék, szalonnavégek...

Dinsztelek hagymát, és a fent említett felvágottakat apró kockára vágva szinte "kisütöm" a hagymán. Tejföllel nyakon öntöm, liszttel sűrűre habarom. A spagettit megfőzöm, a kettőt összekeverem, vágott petrezselymet szórok a tetejére. Kész! :P
Ezek nagyon gyors ételek, általában a tészta főzési ideje alatt elkészül a másik kellék.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.17. 09:13 
Offline
Mesemondó
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 11:07
Hozzászólások: 5563
Kedves Mindenki!

Örülök az új topiknak,jelen pillanatban ,annak is ,hogy az elején tart ,így nem a receptek közé teszem be a " mondandómat" .

Szeretném Nektek a FAJTAMÉZEKET bemutatni .

Fajtamézekről akkor beszélünk, amikor a méz készítéséhez használt nektár túlnyomó része a megnevezés szerinti növényről származik. A méhészek a megfelelő termelési technológiával biztosíthatják a fajtamézek tisztaságát. Ennek alapfeltétele a lépek üresre pergetése a fajtaméz gyűjtése előtt, valamint az adott növény virágzásának időpontjában a méhállomány megfelelő helyre történő vándoroltatása

A magyar ember általában csak egyféle mézet ismer és keres ,ez az akácméz .

Kép

Ami gyönyörű színével ,sokáig megmaradó folyós állagával lett a kedvenc.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.17. 09:34 
Offline
Mesemondó
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 11:07
Hozzászólások: 5563
FAJTAMÉZEK

AKÁCMÉZ

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike .
Natúr fogyasztását különösen ajánlják kisgyermekeknek illetve idősebbeknek. Harmónikus, nem domináns íze miatt gyakran használjuk italok és sütemények ízesítésére, édesítésére.

HÁRSMÉZ

A sárgás, sárgásbarna árnyalatú hársméz jellegzetes erős illatú és rendkívül zamatos; tulajdonképpen a legfűszeresebb ízű mézfajtánk.

Farnezol tartalma miatt idegnyugtató hatású, különösen ajánlott az álmatlanság ellen, valamint a lázas betegségek enyhítésére.

Nagyszerű köhögéscsillapító, hörghurut ellen és görcsoldóként is használhatjuk.


NAPRAFORGÓMÉZ

Aranysárgától a nap-sárgáig terjed a frissen folyós szirupszerű napraforgóméz. Ez a mézfajta igen gyorsan kristályosodik, vagyis az idő múlásával nagyméretű, durva mézkristályok képződnek és ülnek a mézesüveg aljára. A kristályok fölött marad egy folyékony, híg réteg. Kristályosan is sárgás árnyalatú, nyersen fogyasztva kellemes zamatú.

Teák, sütemények ízesítésére ajánljuk a napraforgót, jó színező hatásának köszönhetően ez a mézeskalács készítők által legkeresettebb fajtamézünk.


REPCEMÉZ

A sárga színű, enyhe zamatú, repceméz a legmagysabb szőlőcukor tartalmú fajtaméz ami már a pörgetés után 1-2 héten belül kristályosodik. Ez a folyamat nagyban növeli eme méz fajta élvezeti értékét: az eredménye ugyanis egy kristályosan fehér színű, zsírszerű és kellemes szőlőcukor ízű méz (a gyerekek kedvence).

Megjegyzem,hogy a Skandináv országokban a legkeresetebb mézfajta !

Mivel a repceméz kevésbé savas méz, gyakran javasolják gyomorsavtúltengés esetén napi egy-egy kanálnyi adag elfogyasztását. Magas vastartalma miatt, vérszegénység ellen ajánlott.

GESZTENYEMÉZ


A borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed a gyorsan és finoman kristályosodó gesztenyeméz színe. Jellegzetes, kesernyés ízű fajtaméz, mely virágmézeink közül a legmagasabb ásványi anyag tartalommal rendelkezik.

Vérszegénység, kimerültség és étvágytalanság esetén, valamint értisztító hatása miatt viszértágulatok mérséklésére ajánlják. Rendszeres fogyasztása csökkenti a trombózis kialakulásának veszélyét.

Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem szokták felhasználni.

FENYŐMÉZ

A jegenyefenyő erőkben gyűjtött méznek dióra emlékeztető íze van. Többnyire sokáig folyékony marad.

Magas ásványi anyag tartalma miatt fogyasztása kiváló étrendkiegészítő.

Isteni finom önmagában (az örökzöld kenyeres-vajas felhozatalban, vagy műzlihez), de italok ízesítésére is tökéletes.

LEVENDULAMÉZ

A borostyánsárga színű, jellegzetesen kellemes illatú levandulaméz hazánkban is megtalálható, sőt igazi csemegének számít. Mivel enyhe fahéj és vanília íz is kiérezhető a kóstolásakor a legtöbben első kóstolásra beleszeretnek.

Fogyasztását egyszerűen ömagában ajánljuk.

FACÉLIAMÉZ / MÉZONTÓFŰ-MÉZ

Áttetsző halványbarnás, kissé opálos fajtamézünk, mely enyhe illatával és a facéliafa virágporát idéző ízével felvértezett mézkülönlegesség. A facéliaméz viszonylag sokáig folyékony marad.

Finom íze miatt csemegemézként, önmagában fogyasztjuk. Mivel ritka mézfajta, többnyire a vegyes virágméz alkotórészeként kerül fogyasztásra.

SELYEMKÓRÓMÉZ / VADDOHÁNYMÉZ

Igazi Hungaricum: a selyemkóró, vagyis vaddohány méze erős illatú,akárcsak hússzínű virágai. Íze rendkivüli intenzív, szinte fűszeres. Igazi finomság. Az egészen világos színű méz megfelelő tárolási körülmények között csupán néhány éves korában kristályosodik ki.

Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól.


ARANYVESSZŐMÉZ / SZOLIDÁGÓMÉZ

Sűrűn folyó, gyakran mentás utóízű fajtaméz az aranyszínű vagy világosbarnás árnyalatú, nyár végén gyűjtött szolidágóméz. Kristályosodó, kitűnő ízharmóniájú.

Magas illóolaj tartalmánál fogva, elősegíti az emésztést .

MEDVEHAGYMAMÉZ

A kellemes aromájú, zöldes árnyalatú, sötét színű csemegeméz egy igazi magyar Különlegesség! A fűszeresen édes, gyengén pikáns ízű.

Egyike a legtisztább fajtamézeinknek.

A medvehagyma vértisztító hatása többszöröse a fokhagymáénak. Tavaszi méregtelenítő kúrák tökéletes kiegészítője.


HAJDINAMÉZ / POHÁNKAMÉZ

A legsötétebb virágmézünk szinte fekete. Íze nagyon karakteres, fűszeres, illata jellegzetes bőrszagú .

A hajdinamézet Franciaországban a gyógyszertárakban szívbetegek számára árusítják.

ÉDESHARMATMÉZ / MÉZHARMATMÉZ

Ezt a sötét, szinte fekete színű, enyhe illatú, fanyarkás ízű mézkülönlegesség nem a virágok nektárjából készül, hanem a magyarországi erdőkben a növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Ennek köszönhetően elenyésző virágportartalommal rendelkezik.

Ez a legtöbb ásványi anyagot tartalmazó mézfajta. Erõsíti az immunrendszert, növeli az állóképességet. Emésztést kiegyensúlyozó hatású. Mivel sok vasat és rezet tartalmaz, elsősorban vérszegényeknek hasznos.

VEGYES VIRÁGMÉZ

A vegyes virágméz nem önálló fajtaméz, összetétele , színe és íze a méhek által látogatott növények sokféleségéből adódóan rendkívül eltérő lehet.Jellemző rájuk a gyors kristályosodás. A vegyes virágmézek a fajtamézekhez hasonlóan kiváló hatással vannak egészségünkre.Olcsóbb áruk miatt elsősorban sütéshez-főzéshez és tea ízesítésre használják őket.


LÉPESMÉZ

A lépesméz úgy készül, hogy a mézet nem távolítják el a kereteket felépítő viaszsejtekből pergetéssel, hanem az eredeti viaszfedéllel lezárva tárolják, s csak a fogyasztó “szopogatja” ki belőle.

A lépesméz illetve a pörgetéskor nyert friss méz tápanyagtartalma bizonyítottan nagyobb a régóta tárolt mézénél.


Vissza a tetejére
 Profil  
 
HozzászólásElküldve: 2011.11.17. 18:32 
Offline
Bionicle harcos
Avatar

Csatlakozott: 2011.08.25. 19:15
Hozzászólások: 4145
Tartózkodási hely: Metru Nui
Nyami. Most megkívántam a mézet. :lol: :mrgreen: :roll:

_________________
Kép

Egység, Kötelesség, Végzet!


Vissza a tetejére
 Profil  
 
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5 ... 43  Következő

Időzóna: UTC


Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég


Nem nyithatsz témákat ebben a fórumban.
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Nem szerkesztheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.
Nem törölheted a hozzászólásaidat ebben a fórumban.

Keresés:
Ugrás:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Magyar fordítás © Magyar phpBB Közösség