Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.22. 22:03

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Következő
Szerző Üzenet
HozzászólásElküldve: 2011.11.19. 19:54 

váháháhá,Seth kicsi fiam :lol: :lol: így már értem miért is vagy "kicsi"fiam :lol: :lol: a nemjóját,ezt a kommentet tanítani kéne :lol: :lol: :lol: kész vagyok és ráadásul meg is kívántam teeeeeee :angry: :angry: :angry: :lol: :lol: :lol: :lol:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 04:02 
Főrémrímész

KÁVÉ

Kávéfőzés French Press-ben

Néhány egyszerű dologra kell odafigyelni french press-szel való kávékészítés során, melyek egy idő után már automatikussá válnak.

Mindig tiszta legyen az edény és a szűrő rész is. A kávéból kinyert olajos anyagok hajlamosak letapadni, melyeket csak tisztességes mosogatással tudunk eltávolítani. A lerakodott olajos anyagok egy idő után oxidálódnak és kellmetlen, avas mellékízt adnak a kávénak. Tehát nem elég az egyszerű vizes öblítés, vegyük elő a mosogatószivacsot és egy kis mosógatószer hozzáadásával minden használat után mossuk el és töröljük szárazra a French press-szünket.

Öntsünk kevés forró vizet az edénybe előmelegítés céljából.

Forrósítsunk fel annyi vizet amennyi a kívánt kávémennyiséghez szükséges (kb. 1.2-1,5 víz dl/adag, attól fűggően ki milyen hígan szereti).

Ugyanúggy mint az eszpresszó készítésekor most is szűrt, tisztított vizet használjunk. A víz ne forrjon még épp előtte vegyük le a tűzről (kb. 90-95 °C-os víz nyeri ki a számunkra kedves ízanyagokat a kávéból.

Amíg a vizet melegítjük, öntsük ki az edénybe előzőleg előmelegítés céljából tett vizet.

Tegyünk az edénybe őrölt kávét: kb. 1 púpozott evőkanálnyi kávé/ 1.2-1,5 víz dl.

Öntsük a forró vizet a kávéra, ügyeljünk arra, hogy az összes kávét ellepje a víz.

Helyezzük a szűrőt az edény tetjére, de még ne nyomjuk le a dugattyút.

Kb. 1 perc múlva vedjük le a szűrőt és egy kanállal keverjük meg a fekete levesünket, majd helyezzük vissza a szűrőt.

Adjunk még további 1-1.5 percet a víznek hogy kivonja az értékes anyagokat az kávéőrleményből.

Egyik kezünkkel a fedelet a másikkal lassan nyomjuk lefelé a dugattyút és a szűrőt, mely az edény aljára nyomja a kávézaccot.

A zacc egy kis ellenállást képez a dugattyúval szemben, igyekezzünk óvatosan, egyenletes erővel nyomni lefelé a dugattyút.

Töltse ki a kávét és frissen, forrón fogyassza.

Ha viszonylag friss pörkölésű és jó minőségű kávét használunk akkor a kávé tetején vörösesbarna hab lesz, hasonlóan az eszpresszó cremájához, bár azért nagy különbség van a két crema között).

French press-ben készített kávé, látszik a szép barna crema

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 06:06 
Papírhajlító

Misi nektek van ilyen főzőtök.
Evvel nagyon macerás a kávé fözés

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 06:58 
Főrémrímész

Csak a leírás a macerás. Forróvíz->kávé->zacc lenyom-> iszik.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 07:08 
Mesemondó

Idézet:
Forróvíz->kávé->zacc lenyom-> iszik.

Igenis :P

Már iszom is :lol:

Köszönöm a kávét és a leirást is :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 08:33 

Most nem a konyhatündér ténykedik, hanem egy kapkodó malacka hamarosan. Épp ezért a világ legegyszerűbb desszertjével kínállak meg benneteket. Vanilia pudingot főzök, s nyakon öntök vele egy-egy marék cseresznyét a befőttek fajtájából. :lol:
A képen ugyan málnás van, de bízom a fantáziátokban.... :D Aki nekiáll, annak jó étvágyat hozzá :hug:

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.20. 10:16 
Papírhajlító

malacka ez biztos finom lehet mind a kettőt szeretem egyűt sem lehet rossz.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 08:55 
Mesemondó

Malacka !

Ilyet én is szoktam késziteni ,ha nincs épp kedvem sütkérezni.

Van, hogy babapiskótával lerakom üvegtálba ,szintén gyümölccsel.

Legutóbb úgy jártam nem volt itthon piskóta ,csak mézespuszedli .

Azt szeltem bele ,a gyerekeim szerint finomabb volt ,az illata pedig ,

karácsonyi pillanatokra emlkeztetett :P

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 20:17 

Jó ez a topik, végre észrevettem :merleghinta: :debil: :debil: :debil: olvasgattam már belőle, Seth tőled kinyúltam :lol: :lol: :lol:
Misi írta:
Hurrááááá! Kép
Még egy hely ahol ehetünk! Látod Ssuggi?
egen :mrgreen: :debil: :lol:
Misi írta:
Hoppá!!!!Kép
:lol: :lol: :lol:
malacka ez szuper ötlet, már ki is találtam hogy most így télen, közeledve a karácsonyhoz megcsinálom úgy hogy vaníliapudingba alma és körte darabokat teszek vegyesen és jól megfahéjazom nyami :merleghinta:
párom szokott vaníliapudingot sokszor csinálni, mindig fahéjazzuk a tetejét, bár én van hogy kakaózom :D
Amúgy most épp halas szecsót hamizok, konzerv olajos halat összetörtem villával, bele apróra vágott hagyma + citrom leve + olivaolaj, ezt ráteszem piritósra majd plusz egy hajszálvékony citromkarika a tetejére nagyon nyami :D Lehet sajtot is tenni a tetejére, olyankor nem kell előre megcsinálni a piritóst, hanem a natúr kenyérrel együtt a sajtszelettel a tetején kell betenn sütni, így guszta ahogy rásül a sajt a tetejére :debil:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.11.21. 20:20 

Ja és szoktunk mézeket gyűjteni olykor, mikor vannak vásárok, elmegyünk ide-oda beszerezni vagy hozatunk, a kedvencem az erdei méz, fenyőméz, gesztenyeméz nyami :debil: :debil: köszi Marcsi hogy írtad ezeket, eszembe jutott mit köll még majd venni :merleghinta:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 429 hozzászólás ]  Oldal Előző  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Következő

Időzóna: UTC