KÁVÉKávéfőzés French Press-ben
Néhány egyszerű dologra kell odafigyelni french press-szel való kávékészítés során, melyek egy idő után már automatikussá válnak.
Mindig tiszta legyen az edény és a szűrő rész is. A kávéból kinyert olajos anyagok hajlamosak letapadni, melyeket csak tisztességes mosogatással tudunk eltávolítani. A lerakodott olajos anyagok egy idő után oxidálódnak és kellmetlen, avas mellékízt adnak a kávénak. Tehát nem elég az egyszerű vizes öblítés, vegyük elő a mosogatószivacsot és egy kis mosógatószer hozzáadásával minden használat után mossuk el és töröljük szárazra a French press-szünket.
Öntsünk kevés forró vizet az edénybe előmelegítés céljából.
Forrósítsunk fel annyi vizet amennyi a kívánt kávémennyiséghez szükséges (kb. 1.2-1,5 víz dl/adag, attól fűggően ki milyen hígan szereti).
Ugyanúggy mint az eszpresszó készítésekor most is szűrt, tisztított vizet használjunk. A víz ne forrjon még épp előtte vegyük le a tűzről (kb. 90-95 °C-os víz nyeri ki a számunkra kedves ízanyagokat a kávéból.
Amíg a vizet melegítjük, öntsük ki az edénybe előzőleg előmelegítés céljából tett vizet.
Tegyünk az edénybe őrölt kávét: kb. 1 púpozott evőkanálnyi kávé/ 1.2-1,5 víz dl.
Öntsük a forró vizet a kávéra, ügyeljünk arra, hogy az összes kávét ellepje a víz.
Helyezzük a szűrőt az edény tetjére, de még ne nyomjuk le a dugattyút.
Kb. 1 perc múlva vedjük le a szűrőt és egy kanállal keverjük meg a fekete levesünket, majd helyezzük vissza a szűrőt.
Adjunk még további 1-1.5 percet a víznek hogy kivonja az értékes anyagokat az kávéőrleményből.
Egyik kezünkkel a fedelet a másikkal lassan nyomjuk lefelé a dugattyút és a szűrőt, mely az edény aljára nyomja a kávézaccot.
A zacc egy kis ellenállást képez a dugattyúval szemben, igyekezzünk óvatosan, egyenletes erővel nyomni lefelé a dugattyút.
Töltse ki a kávét és frissen, forrón fogyassza.
Ha viszonylag friss pörkölésű és jó minőségű kávét használunk akkor a kávé tetején vörösesbarna hab lesz, hasonlóan az eszpresszó cremájához, bár azért nagy különbség van a két crema között).
French press-ben készített kávé, látszik a szép barna crema
