Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.22. 00:26

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2012.08.14. 12:33 

dmarcsi55 írta:
Kép

""Ha padlóra kerülsz, a barátod biztosan felsegít. S ha erre ő képtelen, hát melléd kuporodik és kivárja míg újra erőre kapsz!""

Ez az idézet ezzel a képpel nagyon aranyos és nagyon szép..
A Szakály Éva Alkudozás verse is nagyon megható volt, köszönöm Marcsi. :hug:
Amúgy A karosszék c. film azóta már meg lett kukkolva, igaz hogy későne lett bepótolva, de jobb későn mint soha. :roll: Vicces volt ahogy folyton utaztatták azt a marha nagy széket amire még leülni sem lehetett :debil: :debil:
Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek? nagyon tetszett! (Ágika felvihog.) :lol: óriási volt.

Seth a miniposta szolgáltatás marha jó, köszi hogy betetted. :)

dmarcsi55 írta:
Kép

Soha ne add fel az álmaidat !!! :P

ez nagyon jó :lol: :lol: :lol: :lol: de amúgy tényleg igaz :hug:

Misi írta:
Kép

Örülj, ha esik az eső, mert ha nem örülsz, akkor is esik! :fejetv:

hát ez igaz :lol: :lol:

Arany János A rab gólya c. versével kapcsolatban hoztam egy kis olvasnivalót a madármotívumokról.

Girasek Edmond - Madár-motívumok Arany János költészetében

Arany János a szabadságharc utáni magyar költészet kiemelkedő alakja. Máig vitáznak azon, hogy epikus vagy lírai alkotó volt-e Arany, mert, mind a két műnemben jelentőset alkotott. Vannak visszatérő témái motívumai. Arany művészetében nem tekinthető motívumnak a madár, mert nem kíséri végig az egész életpályáját, csak néhány versében található meg. Ebben a néhány versben is általában máshogy jelenik meg.

A rab gólya című versében használja a madármotívumot. Ez a korai versei közé tartozik. Ebben a műben a gólya a költőt szimbolizálja. A madarak általában a repülést, a szabadságot jelképezik, így a gólya is de mivel el van törve a szárnya, nem tud repülni, vágyai és lehetőségei szembe állnak egymással. Bezártnak és kiszolgáltatottnak érzi a helyzetét. Ez Aranyra úgy igaz, hogy ő Nagyszalontán élt elzárva a lehetőségektől, nem érezte jól magát:

Árva gólya áll magában
Egy teleknek a lábjában
Felrepülne, messze szállna,
Messze, messze,
Tengerekre,
Csakhogy el van metszve a szárnya.

Szintén ez a motívum jelenik meg élete végén az Epilogus című művében is. Mivel ez egy létösszegző vers, visszatér a régebbi verseihez és nemcsak megjelennek a fontosabb motívumok, hanem szó szerint is idéz belőlük. Itt már úgy érzi, már semmi esélye nincs arra, hogy újra kinőjön a szárnya, továbbra is reménytelennek látja a helyzetét. Itt konkréttan a rab gólyából is idéz, ugyanarra gondol, mint abban a versben.

A Letészem a lantot című művében a fiatalságot, a boldogságot jeleníti meg, amikor még minden szép volt. A természeti képekkel, a madárral is ezt fejezi ki. Akkor még érdemes volt írni, voltak költőtársak, mindenki alkotott.

“Más ég hintette rám mosolyát,
Bársony palástban járt a föld,
Madár zengett minden bokorban,
Midőn ez ajak dalra költ”

Az Ősszel című költeményben is hasonló dolgokat kapcsol a madárhoz. Megjelenik a madár, mint rab. A saját dalához hasonlítja a madár énekét, vagyis a költészetet is szimbolizálja, mivel a madár elhallgat, a költészet is elhallgat. Látható, hogy Aranynál milyen fontos a rab madár motívum.

“Mint a madár, ki bús, ki rab,
Hallgat, komor, fázik dalom.”

A hatodik versszakban ismét előjön a madár, itt a pacsirtát és a csalogányt azonosítja a költészettel, mivel ezek a madarak is hallgatnak, mint ahogy az ő költészete is. A szabadságharc utáni csalódás miatt úgy gondolja, nincs miért írni, ezt végig a madarak elhallgatásával fejezi ki.

“Pacsirta nem szánt, csalogány
Nem zöngi dalját este, reggel.”

A Kertben című műben a madár a magányosságra utal, megjelenik a magános gerle, ami természetesen a magányosságot szimbolizálja. Azért a gerlével mutatja be ezt az érzést. Mert a gerlével a szerelmet szokták kifejezni. Tehát mindig párosan fordul elő, itt pedig egyedül jelenik meg.

Kései balladái közül a Vörös rébékben figyelhető meg a madár. Ez egy népies hangvételű ballada. Érezhető E. A. Poe A holló című versének hatása. Itt is egy nagy fekete madár titokzatosságát taglalja. Itt a madár a misztikusságot, a babonát jelképezi. A vörös rébék egy “boszorkány”, hol varjú, hol ember képében jelenik meg.

Több olyan műve is van, ahol a madár megjelenik, igaz csak nyelvileg. Például a Toldiban: “Amott ül egy túzok magában” ez Toldi Miklósra vonatkozik. Nyelvileg megjelenik még a Mátyás anyjában is: “fekete holló”. Itt a hunyadi család címerére utal. Így jelenik meg még a Szondi két apródjában is: “Bübül-szavu rózsák” itt a törököket jelképezi. Szintén csak nyelvileg van jelen A walesi bárdokban: “ajtó megől fehér galamb”. Itt is csak metafora.

Látható, hogy Arany több versében is megjelenik a madár-motívum, bár mindig mást jelent ezért nem tekinthető motívumnak a költészetében.

(majd még olvasgatok tovább :) )

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.22. 18:39 

John Donne: Jó reggelt

Hogy élhettünk, te meg én, mielőtt
szerettük egymást? Hortyogtunk-e rég,
mint a hétalvók, vagy mint csecsemők
szoptuk vidéki örömök tejét?
Igy volt, s mindez az öröm árnya csak,
ha szépet láttam, téged láttalak,
minden szépségbe már beléálmodtalak.

S most jó reggelt, felébredt lelkeink,
kik egymást még félénken nézitek;
és mindenben szerelmetek kering
s egy kis zugból a bárhol-t érzitek.
Felfedező uj földet látogat,
más térképen néz új világokat -
világod én vagyok, s világom már te vagy.

Ha összenézünk, hű szivet mutat
egymás szemében két ábrázatunk;
nincs éles Észak s elhajló Nyugat -
jobb féltekéket hol találhatunk?
Csak az halhat meg, ami már megunt;
ha két szerelem egy, ha a magunk
szerelme nem lazul, ugy meg se halhatunk.

(Vas István fordította)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.22. 22:36 

Kép
:hug: Kép :bye:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.24. 09:15 

először drága Marcsikám téged üdvözöllek :hug: :hug: :hug: néha-néha beleolvasok itt nálad,de szeretném ha nem értenél félre.halálosan komoly írásaid vannak,ami az én lelkivilágomat igen befolyásolja.ezért nem is szoktam itt beírni és ha megállom nem olvasok.annyi szomorúság árad belőled,hogy a szívem belefájdul.sajnos nekem az utóbbi időben kevés szép dolog történik velem,a szívem romokban.de szeretném,ha tudnád igenis gondolok rád.kedves lányod odaát írt a topikodba,olvastam is.írni nem írtam.ez a szokásom megmaradt,de nem bunkósságból,hidd el.kívánni tudom csak nekik,hogy ez a felemelő érzés soha semmilyen körülmények közt ne változzon,érezze ezt élete végéig.mint ahogy én.nekem a holtodiglan-holtomiglan valószínű veleszületett valami lehet,pedig hidd el,történtek dolgok ami miatt ha másként éreznék,senki nem vetne meg érte.de nem akarok és nem is tudok ellene tenni.kevesen tudják a civil életben,hogy özvegy vagyok,mert nem érzem magam annak.és ez az érzés tartja bennem a lelket.kívánom neked,hogy egyre kevesebb szomorú napjaid legyenek és örülök,hogy megismertelek.valószínű ez lesz talán az utolsó hosszabb beírásom,de azért gondolj rám jó szívvel.a facéra ritkán megyek,ott néha kapok olyan ismerős kérést,hogy a hajam égnek áll,van benne undorító is.ezért látsz ott egyre ritkábban,de néha vagyok ott,de csak a távol élő rokonaim miatt.ott azért nem szoktam visszajelzést küldeni neked és köszönöm itt neked a sok szép dalt,ifjúságom zenekarától az Omegától.

most malackám hozzád írok,mert úgy látom inkább ide írok,mert a privimre már hiába várom,rám írsz.fáj,hogy eltűntél az életemből,néha úgy érzem,ha levelekkel bombáználak,csak zavarnálak.emailben már nem is gondolkodom,hisz tudomásom szerint oda talán még ritkábban mész.el sem hiszed,hogy nekem mennyire hiányzol,de vagy büszkeségből vagy mert ilyen vagyok,de vártam most te fogsz aki keres engem és nem én.hiányzik a lelked odaát,akitől csak vidámságot kaptam és bizony volt hogy nem hagytad hogy feladjak mindent.kemény vissza irányításod a valóságba néha most is rám férne.de ismersz,inkább elviselem a saját álomvilágom.minden vágyam volt,hogy ha nem is malacka által,de egyszer csak ott teremsz mellettem,együtt rohangálunk és üldözzük egymást mint régen :oops: persze nem tudhatom az igazi okot mi váltotta ki benned ezt az ellenállást,de ennek ellenére vártam ott rád és várni fogok.itt elérhetlek,de itt más.valahogy soha nem szerettem és nem tudtam megszokni,hogy a stílus a tanyafórumhoz igazodik.ez más világ,soha nem lesz olyan,mint odaát.én már csak ilyen megrögzött vagyok,de tudd be a koromnak.igaz a lelkem talán elveszett 38 évesen,illetve a felfogásom sok mindenben megmaradt az akkori koromnak megfelelően.kérlek,ha tényleg úgy érzed valaha a barátnőd voltam,gyere vissza hozzám,hozzánk egy más személyiséggel,avatárral.hagyd hogy sodorjon a vágyad a nevetés iránt.én sem vagyok ott sokat,de a vidám percek nélkül ki tudja hogy tudnék sok mindent elviselni.erre te tanítottál meg,mint ahogy ssugi a szeretetre.ti ketten jelentitek nekem a szívemre a gyógyírt,hevesebben ver,ha rátok gondolok./nem ám félre érteni :shock: :lol: :lol: :lol: /hát ssugi nekem kicsit más,mint te,de ezt te úgyis tudod,aggódtunk közösen sokat.az,hogy most minden teketória nélkül és ennyire sokat írok,hát nem ismerek magamra :oops:
Marcsikám bocsi,hogy a topikodba írtam ezeket,de úgy érzem most itt volt a helyem :oops:
most búcsúzom,mielőtt tökre kibőgöm a szemem,Ricsi nehogy észre vegye rajtam.még alszik életem értelme :hug: :hug: :hug: szeretlek titeket és ez soha nem változik meg :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.24. 23:46 

"A barát nem más, mint vágyunk beteljesülése. A barátunk az a szántóföld, amelyet szeretettel vetünk be, s amelyből hálát aratunk le. Ő menedék, vagy akár mentőöv. Ő az, akihez fordulhatunk szükség esetén, és nála találunk megnyugvást."

Minyám! Én őrizlek benneteket egytől-egyig a szívemben örökre. Úgy, ahogy kis csapatunk fénykorában tündökölt, akár amott, akár itt! Igaz szeretettel, emlékekkel, mosollyal, boldogsággal. Soha-soha nem fogom, és nem is akarom elfeledni azt az időszakot! :hug:
Valamiért a sors egy mederbe terelt minket egy kis időre anno, szükségünk volt egymásra, kinek ezért - kinek azért.
Játszottunk, eközben segítettünk egymásnak, tanultunk, tanítottunk, szeretetet adtunk s kaptunk, sírtunk, nevettünk, kapaszkodtunk, ragaszkodtunk, gyógyultunk.....s ebbe belehaltunk! :cry:

A játék persze folytatható. De a szereplők már nem ugyanazok. Meggyőződések, hitvallások, ígéretek, bizalmak törtek össze, vagy fordultak más irányba. És ez megpecsételte a tiszta továbbhaladást....legalábbis számomra. Sajnálom. És bocsánatot kérek érte.

Ez az én kis fórumom, itt még talán itthon érzem magam, és amíg a létrehozója el nem tünteti a süllyesztőbe, addig ide fogok járni. Olvasgatok, nézelődök, átélem a régi szép időket. Ez örömmel tölt el változatlanul, mert a dilibrigád apraja-nagyja ( Ssuggival az élen) itt van olyankor velem! :debil: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.27. 01:36 

Ezek lemaradtak innen, bocsánat :oops:

Kahlil Gibran idézetek

Legyetek olyanok, mint két oszlop, amely ugyanazt a tetőt tartja, de ne kezdjétek birtokolni egymást: hagyjátok meg a másik függetlenségét. Ugyanazt a tetőt támasszátok - ez a tető pedig a szeretet.

Szabad akkor leszel valóban, ha napjaid nem gond nélkül valók, sem éjszakáid nem szükség és bánat nélküliek, hanem ha mindezek befonják életedet, és te mégis, mezítelenül és kötelékek nélkül fölébük emelkedel.

Gyakran sivárnak nevezzük az életet, de csak ha magunk is szomorúak és keserűek vagyunk; és gyakran tartjuk hasztalannak és üresnek, de csak akkor, ha lelkünk vigasztalan helyeken időz és szívünk elbizakodottsággal teli.

Szeressétek egymást, de ne csináljatok a szeretetből köteléket: hadd legyen az inkább mozgó tenger lelketek partjai között.

A barát nem más, mint vágyunk beteljesülése. A barátunk az a szántóföld, amelyet szeretettel vetünk be, s amelyből hálát aratunk le. Ő menedék, vagy akár mentőöv. Ő az, akihez fordulhatunk szükség esetén, és nála találunk megnyugvást.

Helytelen azt hinnünk, hogy a szerelem hosszas együttlét és kitartó udvarlás gyümölcse. A szerelem a szellemi-lelki rokonság gyermeke, s ha egyetlen pillanat nem hozza létre ezt az összetartozást, hosszú évek alatt sem születik meg soha.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.27. 01:37 

Az ifjú hitvédő

Fritz a vendégfiú csak nevetett,amikor vendéglátója,a kis Jenő,a szeme láttára mondta el esti imáját.

-Fritz,te gúnyolódsz azon,hogy Megváltónkhoz imádkozunk?-kérdezte meglepetten.

Amaz fölényesen válaszolt:

-Csak nem fogok ahhoz a fölfeszített zsidóhoz imádkozni?

Jenő nyugodtan felelt neki:

-Figyelj csak ide!Majdnem ugyanezekkel a szavakkal tiltakozott Kölnben egy férfi az ellen,hogy a klinikán,ahová várandós hitvesét beszállította,keresztet látott a falon.Gorombán meghagyta a nővérnek,hogy amikor visszajön,ne legyen ott az a ,,megfeszített zsidó"!

Amikor harmadnap visszatért,éktelen dühbe gurult,amiért a feszület még mindig a falon volt.A nővér hívta az orvost,az pedig így szólt a magából kikelt férfihoz:

-Uram,legyen nyugodt,az ön fia sohasem fogja látni azt a megfeszített zsidót,mert...vakon született!

A férfi hátratántorodott,és elájult.

-Fritz,vigyázz,mert Isten nem ver bottal!

-És,honnan tudod,hogy ez igaz?

-Olvasd el ezt a levelet!Onnan érkezett.

A vendégfiú elhallgatott.Ettől kezdve sohasem gúnyolódott magyar barátja jó példáján,sőt nemsokára el is gondolkodott rajta.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.27. 01:38 

Marcsinak

Ősi Ír áldás

Legyen áldott a fény, mely rád világít,
és legyen áldott a fény, mely benned van.
Áldott napfény sugározzon be téged és úgy melegítse
fel szíved, míg úgy nem lobog, mint a kandalló tüze.
Így minden idegen eljöhet hozzád melegedni
és a te testvéreid is.
Sugározzék a két szemedből a fény,
mint az ablakba állított gyertyák fénye,
mely a viharban vándorlókat hívogatja.
Áldott legyen a rád hulló lágy, édes eső.
Hulljanak lelkedbe cseppjei,
és csalogassák ki a kis virágokat,
hogy illatukkal megteljék a levegő.
De legyen áldott a vihar is és rázza meg lelkedet,
hogy fényesre és tisztára mossa és sok kis tavacskát
hagyjon abban, amiben megcsillan az ég kékje
és időnként egy-egy csillag.
Legyen áldott a föld,
az egész kerek föld,
hogy mindenütt kedvesen fogadjon,
bármerre is vezessen utad.
Legyen a föld puha,
amikor a nap terhétől fáradtan lepihensz,
és legyen könnyű, amikor majd kinn fekszel alatta.
Olyan könnyen terüljön el fölötted,
hogy lelked kiröppenhessen és szállhasson fölfelé
és elérje útja végén az Istent.

Kép

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára ssuggame 2012.08.27. 01:40-kor.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.27. 01:39 

ezt tudom hogy többen ismerjük, de azért elhoztam :)

Hogyan teremtette a Jóisten az óvónőt?

Amikor a Jóisten az óvónőt teremtette, már hatodik napja túlórázott.
Ekkor megjelent egy angyal és azt mondta:
-"Uram, már olyan régóta dolgozik ezen a figurán!"
-"Láttad a megrendelésen a speciális kívánságokat? Könnyen kezelhető legyen,
de ne legyen műanyagból. Álljon 160 mozgatható részből, az idegei drótkötélből
legyenek, az ölében egyszerre 10 gyerek kapjon helyet és mégis elférjen egy
óvodai kisszéken. A háta olyan széles legyen, hogy minden terhet elbírjon és
az életét nagyrészt előre hajtott tartásban tudja leélni.
Szavai mindent begyógyítsanak, legyen az egy dudor a homlokon, vagy lelki
fájdalom, és hat pár keze kell legyen!
Az angyal megcsóválta a fejét és azt mondta:
-"Hat pár kéz az nem fog menni!"
-"A hat pár kéz az nem okoz fejtörést,"- válaszolta az Úr-"de a három szempár,
amellyel egy óvónőnek rendelkeznie kell, az annál inkább!"
-"Ezek mind az alap modellhez tartoznak?- kérdezte az angyal.
A Jóisten bólintott.
-"Egy pár, amellyel a csukott ajtón is átlát, miközben azt kérdezi:
Mit csináltok ti ott? - pedig már rég tudja, hogy mi történt.
Egy másik szempárnak a tarkóján kell lennie, hogy azt is lássa, amit nem
szabadna látnia, de tudnia kell róla.
Természetesen két szemnek elől is kell lennie, amellyel szigorúan néz rá
a rakoncátlankodó gyermekekre, de közben azt mondják megértelek, és
így is nagyon szeretlek!
-"Óh, Uram!"- mondta az angyal és gyengéden megérinti a karját,-"menjen
aludni majd holnap folytatja!"
-"Nem tehetem, közel állok hozzá, hogy valami olyat alkossak, ami egy kicsit
rám hasonlít! Már majdnem elértem, hogy önmagát gyógyítsa, ha beteg, hogy
30 gyereknek tudjon örömet szerezni egyetlen picurka születésnapi tortával,
hogy rá tudjon venni egy hatévest az ebéd előtti kézmosásra, hogy megtudjon
győzni egy három évest arról, hogy a gyurma nem ehető, hogy a lábait
elsősorban járásra teremtettem és nem mások megrugdosására..."
Az angyal körbejárta az óvónő modellt.
-"Túl lágy!"- sóhajtotta.
-"De jó szívós!"- mondta az Úr határozottan.
-"Te nem is hiszed, hogy egy óvónő mennyit kibír és mennyit teljesít!"
-"És gondolkodni tud?"
-"Nem csak gondolkodni, hanem döntéseket hozni, és kompromisszumokat
kötni is képes!"- mondta az Úr,- és felejteni..."
Végül az angyal előre hajolt és ujjával megérintette a modell arcát:
-"Itt egy vízfolt van."- mondta. -" Megmondtam Önnek, hogy túl sok mindent
próbál bele tenni ebbe az egy alakba!"
-"Az nem vízfolt, hanem könnycsepp."
-"Az meg minek?"
-"A könnyei hullnak, ha örül, ha gyászt, fájdalmat, vagy elhagyatottságot érez."
-"Ön egy zseni Uram!"- mondta az angyal.
A Jóisten távolba révedő tekintettel csak ennyit felelt:
-"A könnyek? Az rajta a túlfolyó..."

/H. Wenke/

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2012.08.27. 01:39 

És egy kis humor.

Az istentisztelet vége felé a lelkész megkérdezte nyáját:
- Hányan bocsátottatok meg az ellenetek vétkezőknek?
Mindenki feltartotta a kezét, kivéve egy törékeny idős hölgyet.
- Kovács néni!? Ön elzárkózik attól, hogy megbocsásson ellenségeinek?!
- Nekem nincs egyetlen ellenségem sem - mondta kedvesen mosolyogva az apró hölgy.
- Asszonyom, ez igen szokatlan. Megkérdezhetem, mennyi idős is Ön?
- Kilencvennyolc múltam - felelte az ősz matróna.
- Kedves asszonyom, megkérhetem, hogy jöjjön ki ide a gyülekezet elé, s mesélje el nekünk, miképpen lehetséges, hogy valaki majdnem százéves, és nincs egyetlen ellensége sem!
Az aranyos néni kitotyogott a lelkész mellé, szembefordult a gyülekezettel, és csak ennyit mondott angyali mosollyal:
- Túléltem a rohadékokat!

Kép

:lol: :lol: :lol: :oops: :lol:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210 ... 212  Következő

Időzóna: UTC