Párduc-ÉKT

Egy hely, ahová mindig visszatérhettek...
Pontos idő: 2025.07.27. 10:45

Időzóna: UTC

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 212  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája: Re: Mesetopik
HozzászólásElküldve: 2011.09.18. 13:04 

Bari jól beeeszóltál most , szó szerint :lol: :lol: :lol: :debil:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.18. 16:09 
Mesemondó

Kép

Gyerek szerelem

A két gyerek egy ágakból összetákolt kunyhóban ült. A kezük, a ruhájuk, a képük maszatos volt. Fáradtan, de elégedetten rágcsálták az almájukat. Egész délután szorgalmasan dolgoztak a kert végében. Építették a kunyhójukat. Az ágak összekarcolták a meztelen lábukat, karjukat, a hajuk tele volt mindenféle levéllel, gazzal. A lányka ötéves volt, a fiú sem volt még nyolc. Karácsonyra lesz annyi, világosított fel mindenkit, aki a kora iránt érdeklődött.

Szép lett, igaz? - kérdezte csámcsogva a fiú.

Ühüm - bólintott a lány. A lábán lévő sebeket vette sorba éppen.

Sokszor játszottak együtt, mert az utca többi gyereke kiközösítette és csúfolta őket. A többiek vadak voltak, hangosak, verekedősek, a lányka és fiú csendesek, visszahúzódók. A fiú apja nem sokkal a születése után meghalt. Az anyja meg, hogy ne kelljen egyedül felnevelnie, hozzáment egy öregemberhez. A házért, ami csak egy városszéli parasztház volt, de nekik a biztonságot jelentette. A lány épp szemben lakott velük. A szülei szerették, kényeztették, de a sok munka mellett alig jutott idejük rá. A két magányos gyerek hamar összebarátkozott.

A kunyhó némi árnyat borított rájuk a nyári hőségben. Felnőttesen beszélgettek.

- Te mi leszel, ha nagy leszel? – kérdezte a fiú.
- Orvos – vágta rá azonnal a lány, Gyerekorvos – tette hozzá a nyomaték kedvéért.
- Az jó, nagyon jó – bizonygatta tele szájjal a fiú. Én építész leszek. Szép házakat tervezek. Nem ilyen kis vacak otthonokat, mint a miénk. Magasakat, nagy szobákat, hatalmas ablakokkal, hogy bejöjjön a fény. Nagyvárosban lakom majd, és híres leszek.

Picit elgondolkodott, majd nagy levegőt vett és kibökte: - Te leszel a feleségem!

A lányka ránézett, nagyon komoly arccal beleegyezőn bólintott. – És lesznek gyerekeink is, három fiú.

A fiú összeráncolta a szemöldökét: - Én egy lányt is szeretnék – mondta határozottan.

- Jó akkor, lesz egy lányunk is – nyugtatta meg a lányka.

Így beszélgettek hosszan. Tervezték a messzi jövőt, amikor fiúapuka a tervrajzai mellől fáradtan hazatér, orvosanyuka már otthon várja, és a felváltva mondanak mesét a három fiúcskának meg a csöpp lánynak. Nem sejtették, hogy a szomszédban lakó, folyton ordibáló vénasszony kihallgatja őket. Nemcsak kihallgatta, hanem be is árulta őket. Micsoda fertő, mi lesz így a világgal, ha már ezek az apróságok is így beszélnek. Sajnos, nem látott át a kerítésen, de ki tudja, mit csináltak közben? – sopánkodott, fontoskodott álnokul.

Soha többé nem engedték együtt játszani őket. Nagyon vigyáztak rá, hogy még véletlenül se beszélgethessenek, találkozhassanak. Aztán a lány szülei már annyi sok pénzt összegyűjtöttek, hogy a városközpontban új házba költözhettek.

Sok év múlva a lány már maga is anyuka volt. Egyik nap, középső csoportos kisfia gondterhelt arccal tért haza az óvodából. Hallgatag volt, de látszott rajta, mondani akar valamit. Végül anyja elé állt és nekibátorodott: - Anya, elveszem Esztert feleségül. Össze is költözünk. Először náluk lakunk, aztán nálunk, és így felváltva, míg saját házunk nem lesz.

Döbbenten nézte a csöpp embert, amilyen akkurátusan előadja, amit elterveztek, az óvoda szépének számító kislánnyal. Mielőtt bármit is mondott volna, hirtelen eszébe villant az a nagyon régi délután. Elmosolyodott, leguggolt a gyerekhez, megsimogatta a fejét: - Rendben van kisfiam, holnap lánykérőbe megyünk Eszterékhez

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.18. 22:34 

:P :hug:

Kép

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 07:46 
Mesemondó

Kép

Malackám !
Köszönöm :hug: :hug:

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 07:53 
Papírhajlító

Marcsika de aranyos angyalka locsol nálad:)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 07:59 
Mesemondó

Kép

A hiú csillaglány

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy gyönyörű, szép csillag. Hajnalcsillag volt a neve. Az ő ragyogása elhomályosította az összes csillag fényét.

De ez a csillaglány, mert lány volt, annyira hiú volt, mint amennyire szép. Azt akarta, hogy vegye őt a Nap feleségül. De a csillag a Nappal nagyon ritkán találkozott, csak akkor, amikor a Nap felkelt, és mikor lenyugodott. Ez is azért történt így, mert a csillaglány mindig várta a Napot. A Nap állandóan elhomályosította az ő fényét, de ezt sem bánta. Egyszer azt mondta a Napnak a Hajnalcsillag: - Ó Nap! Kérlek, vegyél engem feleségül! Látod, milyen szép vagyok? Nálam szebbet úgysem találsz! Erre a Nap ezt válaszolta: - Hagyj békén engem, Csillaglány! Tudok egy Csillagfiúról, aki szeret téged. Miért nem őt szereted? Azért, mondta a Csillaglány, mert olyan halvány kis csillag, és nincs olyan szép, mint én. Ő szeret téged - mondta a Nap. Válaszd őt, én nem akarlak. Bármilyen halvány is a fénye, a lelke arany, és igazán szeret téged. Még egyszer mondom neked, válaszd őt - mondta a Nap, miközben leszállt az égről aludni a kedvenc tengerére. A Csillaglány gondolt egyet: - Utánamegyek! Ezzel meglódította gyönyörű, fényes testét és a tenger partjára zuhant. Az égboltra hosszú, fényes csíkot rajzolt, hogy majd visszataláljon, de mire a csillag a tengerhez ért, a Nap már lemerült. A Csillaglány odaállt a víz széléhez, és a Napot szólította. De a Nap nem jött elő. A Csillaglány megunta a kérlelést. Azt mondta: - Hát jó, nem jössz elő! Akkor megvárom a reggelt. Aztán elkezdte nézegetni magát a víz tükrében. Ó, de szép is vagyok! Jaj, de gyönyörű va gyok! Addig-addig nézegette magát, míg reggel lett. A Nap kiemelkedett a tengerből és azonnal letörölte az égről a fénycsóvát, amit a Csillaglány rajzolt oda. A Lány utána kiáltott: - Hé! Várj meg! Vigyél vissza! De a Nap nem figyelt rá.

Fent azonban várt rá a Csillagfiú, aki este végignézte a Lány tetteit. Kérlek, Nap, hozd vissza őt nekem! - mondta. Várd meg ezt a nappalt, szólt a Nap, éjszaka ugorj le a Csillaglányért és hozd vissza, mielőtt én felkelnék. Köszönöm, kedves Nap! - mondta a Csillagfiú. Kivárta az estét, majd ő is odazuhant a tengerpartra, a Csillaglány mellé. Hajnalcsillag! - szólítgatta. Élsz még? A Lány élt még, de a világosság elvette a ragyogását. Élek, Csillagfiú - mondta elgyengülve. Köszönöm, hogy eljöttél értem! Igen, eljöttem, szólt a Fiú. De ugye, most már szeretsz? Igen, szeretlek, szólt a Csillaglány. Akkor hát, feleségül veszlek. Ezzel a Csillagfiú felvitte az égre az elgyengült, fénytelen Csillaglányt. Szeretetben és boldogságban éltek, a Lány újra visszanyerte ragyogását, de most már a Csillagfiú is kifényesedett, mert nagyon boldog volt.

Azóta az a két csillag a legfényesebb az égen. Hajnalcsillag mindig előbb kel, és később nyugszik a Napnál, azért, hogy minden boldog éjszakát megköszönjön neki, amit a Csillagfiúval tölthet.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 15:06 
Mesemondó

1802. szeptember 19-én született Kossuth Lajos

Kép

Kossuth Lajos idézetek:

"Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet."

"Ha a kisebb nemzetek a nagyhatalmak általi elnyeletéstől meg nem óvhatnak, Európában nem lesz szabadság, nem lesz nyugalom, csak nagyravágyási, túlsúlyra törekvési vetélkedések lesznek egyfelől, másfelől örökös konspirációk."

"Nagy ésszel csak nagyot lehet tévedni."

"Némely embert jobb szeretek nyílt ellenségnek, mint kétes barátnak."

Kép

"A haza örök, s nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel,
amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz."

"Soha le nem mondani
Soha el nem csüggedni
Ha kell mindig újra kezdeni."

"Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárvult
hazám oszlopa! mélyen megilletődve hajlok meg előtted. ...
De most nézzétek - soha nem sírtam - és könnyezek."
(Toborzóbeszéd Szeged népéhez -1848)

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 15:10 
Papírhajlító

Marcsika nagyon jók és gazak a mostani életre is ezek az idézetek.Már az akkori nagyok is tudták hogy hol az igazság.

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 18:19 
Bionicle harcos

Marcsi küldi ezt nektek, csak az ő gépe nem hajlandó berakni.

Kossuth Lajos fonográfos hangfelvétele

Eléggé recseg-ropog, de kellő hangerőn a lényeget érteni. :) :D

Egység, Kötelesség, Végzet!

Vissza a tetejére

HozzászólásElküldve: 2011.09.19. 19:04 
FórumDémon

Ezt ismertem. :) Jó volt újra felidézni Kossuth hangját. :pray:

Vissza a tetejére

Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 2115 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 212  Következő

Időzóna: UTC