HÓHELYZET:  Biharfüred, VLEGYÁSZA /VERTOP  METEÓ   RADAR   MÉRS.   IDõKÉP  WEBCAM   SAT  TÉRKÉP

A HONLAPOMRÓL      BIHARI TÚRAINFÓK      TÚRALEIRÁSOK         OLVASNIVALÓK          FOTÓK           LINKAJÁNLÓ 
Vissza  a BIHARI TÚRAINFORMÁCIÓKRA
Utazás a Bihar-hegységbe (autóval)

- Határátlépés (határátkelõhelyek)
Békés megyébõl a Méhkerék – Nagyszalonta esetleg a Gyula – Varsand határátkelõhelyeken érdemes kiutazni a Bihar-hegységbe. Az uniós határt érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal gyorsan átléphetjük a 2007. január eleje óta alkalmazott közös útlevél-ellenõrzésnek köszönhetõen. Vámellenõrzés természetesen nincs, bizonyos általános szabályokat kell betartani (lásd a külügyminisztérium honlapját ).

 - Biztosítás, tartózkodási szabályok 
A magyar állampolgárok egy 6 hónapos periódusban 90 napot tartózkodhatnak vízummenetesen Románia területén (ennek ellenõrzése persze manapság már nehézkes lehet). 

   A két ország között létezõ, a sürgõsségi egészségügyi ellátást is szabályozó egyezmény értelmében nem kell  egészségbiztosítást felmutatni. Ennél hosszabb tartózkodás esetén tartózkodási engedélyt kell igényelniük a román idegenrendészeti hatóságtól. Érdemes lehet kiváltani az EU-ban érvényes TB-kártyát illetve a megfelelõ utas-, baleset-, poggyászbiztosítást megkötni.

- Útdíj (Rovignetta)
Romániában 2005 óta úthasználati díjat (korábban matricát/ rovignettát) kell  vásárolni. Személyautóra hét napos (2010-ben, jelenleg 3 EUR az ára), harminc napos (7EUR) és egyéves (28 EUR) idõtartamú matricát lehet venni. Matrica már nincs, a vásárlási bizonylatot kérik "kontroll" esetén vagy elektronikus úton kontrollálják, az útdíj nem fizetése komoly büntetést vonhat maga után.
A határátkelõk romániai oldalán esetenként román és angol nyelvû hirdetõtáblák hívják föl a figyelmet a matrica vásárlására (a határon lévõ elárusítóhelyeken vagy annak hiányában benzinkutakon tehetjük ezt meg).A díjtételeket és valamennyi más, idevágó információt lásd a rovignete weblapon illetve a külügyminisztérium honlapját 

Elektronikus útdíj fizetés Romániában 2010. október 1-től: A fizetés a közlekedési hatóságok irodáiban, MOL, Rompetrol, Petrom és OMV kutaknál, a romániai postahivatalokban, az UNTRR irodáiban, vagy a Scalla, Speedy, Medina és Pasaj társaságoknál történhet. A díj befizetése után a gépkocsivezető a korábbi matrica helyett nyugtát vagy – igény szerint - számlát kap. A jármu rendszáma és a fizetés idöpontja bekerül az elektronikus rendszerbe, a fizetés ellenörzése így automatikusan történik. Az útdíj befizetésének elmulasztása esetén a bírság 250 - 4500 lej, a jármű kategóriától, az úthasználati díjon felül!!

- Jármû okmányai
A jármû forgalmi engedélye, esetleg a biztonság kedvéért a biztosítási zöldkártyája (beszerezhetõ díjmentesen a biztosítónál) is legyen nálunk, ügyeljünk ezek érvényességére. Ha nem saját tulajdonú autóval megyünk, akkor az Autóklubnál készíttethetünk hivatalos meghatalmazást arról, hogy a tulajdonos átengedte részünkre a jármû használatát.

- KRESZ
A közlekedési szabályokat (pl. sebességkorlátozás, stop táblával védett vasúti átjáró megközelítése, záróvonal átlépésének tilalma pl. elõzésnél) tartsuk be. Egyébként sem érdemes nagyon gyorsan száguldozni, mert az egyre javuló útminõség mellett bárhol, bármikor kátyúra futhatunk autónkkal és a radaros ellenõrzés is gyakori. 

2008-ban még az alábbi sebesség korlátozási szabályok érvényesek: lakott területen: 50 km/h, lakott területen kívül: 90 vagy 100 km/h,  autópálya: 130 km/h.   
A kora reggel útrakelõ ill. estefele hazainduló autósok a falukban összetalálkozhatnak a település csordába verõdõ marháival vagy éppen egy juhnyájjal, az állatok persze egykedvû lassúsággal, utunkat elállva haladnak. Kisebb csordáknál kísérletezhetünk az elõzgetõ manõverezgetésekkel, nagyobbaknál várjunk türelmesen.
A keskeny erdészeti utakon kifejezetten óvatosan vezessünk! Ha nem érezzük jól az autó méreteit, könnyen szakadék közeli helyzetbe kerülhetünk! A kerékpárosok viseljenek láthatósági mellényt!
Az Erdélyben érvényes KRESZ szerint az autóstól a rendõrségi ellenõrzésnél a tûzoltó-készülék meglétét is számon kérhetik.

További hasznos tanácsok a közlekedéssel (baleset, szabálysértések) kapcsolatban

- Pénzváltás  (friss árfolyamot lásd itt)
A pénváltás megbizható helyen, a pénzt alapos megszámolásával, pénzünk utólagos átadásával tegyük! Legbiztonságosabb a városi hivatalos pénzváltóknál váltani, esetleg arra hajlandó benzinkutaknál, igaz  rosszabb árfolyammal (Pl. Nagyvárad, Arad MOL-kút). Néhány éve még külföldi pl. német rendszámú (?!) autókban, helyi szélhámosok próbálkoztak magukat pillanatnyi pénzzavarba került külföldinek kiadva, nagycímletû dollárjukat vagy eurójukat magyar autósokkal felváltatni. A gyanútlanul ill. naivul segíteni próbáló, a román pénzt nem annyira ismerõ honfitársainkat alaposan becsapták az értéktelen ill. kis értékû papírpénzkötegekkel .

- Üzemanyag (aktuális benzinárak)
 Tankolni megbízható társaságok kutjainál érdemes (MOL,PETROM stb.). Elegendõ üzemanyaggal induljunk a hegynek, mert ilyen benzinkutak csak Nagyszalonta, Belényes és Nagyvárad térségében vannak. A benzinárak 2010 elején sokkal olcsóbbak (40-50 Ft), mint nálunk. A nagyobb kutakon lehet bankkártyával fizetni. (más forrás)

- Vagyonbiztonság
Értékeinket (pénz, útlevél, kamera stb.) akárcsak Magyarországon, Erdélyben se hagyjuk sohasem õrizetlenül az autóban!

“TÚRAKÖZPONTOK” ELÉRÉSE KÖZÚTON

BIHARFÜRED (Stina de Vale) 

A klimatikus gyógyhely 1102 méter  tengerszint feletti magasságban, a minden oldalról magas hegyekkel zárt, szélvédett Jád-völgyben helyezkedik el.  Biharfüred a nagyobb és nehezebb távokat megtevõ túrázok körében kevésbé ismert mint a szomszédos Pádis.
Szálloda, étterem, kisebb-nagyobb egyéb szálláshely, nyári camping, szegényes kínálatú vendéglõ (a kocsmai falatozó most éppen zárva van) és több üdülõ található itt. Sok túraútvonal indul innen. Egy kisebb sípálya is  müködik Füreden a szállodától nem messze, a kempingnél.
Útvonal: Békéscsaba - Méhkerék - Nagyszalonta (Salonta) - Tence (Tinca) - Belényes (Beius)- Biharfüred (Stina de Vale) (kb. 140 km, 2,5-3 óra)
Az út Nagyszalontáig jó minõségû, itt szükség esetén érdemes tankolni a városban lévõ OMV-kútnál. Nagyszalonta után a Tenke ill. Szombatság (Sambata) felé vezetõ út már rejtegethet váratlan kátyúkat, különösen a téli kifagyások kijavítása elõtti idõhttp://picasaweb.google.com/105719744346978018185/201010NagyBiharKisBihar#slideshow/5534484249500651362szakban (akár júniusig is), az út egyébként is elég rázós. Tenkétõl (a piactérnél egyenesen továbbhaladva) a Bélfenyér-Sólyom-Borzi szoros-Belényes útvonal alternatívát jelenthet a Szombatság (Sambata) felé vezetõ útvonallal szemben, mivel ez kényelmesebb és látványosabb utazást biztosít ezen az  a Fekete-Körös mellett vezetõ felújított úton. Kínosan ügyeljünk arra, hogy a biztosítatlan vasúti átjáróknál elhelyezett STOP tábláknál kellõen hosszú ideig megálljunk és szétnézzünk. Erre a román rendõrök nagyon odafigyelnek, lesnek. Ha Tenkénél a piactérnél mégis balra fordulunk, akkor  Szombatság (Sambata) elérésekor már a sokszor csak elméletileg jobb minõségû 76-os fõúton (Nagyvárad-Déva) autózhatunk. Ide csatlakozik be, Belényes elõtt,  Biharpoklósnál (Pocola), a Borzi-szoros (Béli-hegység pereme) felõl érkezõ, korábban ajánlott másik útvonal is.
Belényes túloldalán, a korábban elég veszélyes keresztez
õdésben "félig" balra kellett fordulni a “STINA DE VALE” -t jelzõ táblánál ( 2010 januárjában már egy speciális, olcsó kialakítású körforgamat találtunk, tehát a biztonságosabb körforgalomba kell behajtani) és még 24 km-es út vár ránk Biharfüredig. Az üdülõtelepre felvezetõ szerpentin viszonylag jó minõségû, viszont nagyon kanyargós és veszélyes, rázós hegyi út.

BOGA-TELEPA Padis-fennsík látványosságainak megtekintéséhez  kiindulási pontunk lehet ez az üdülõtelep. A Pádis-fennsík közelében vagyunk 530 méter magasságban. Az 1100-1300 méter magasságban elterülõ fennsík látványosságainak eléréséhez ezért innen naponta le kell küzdenünk a kb 700-800 méternyi szinteltérést. Ez történhet az erdészeti “kövezett” úton terepjáróval, a mégiscsak javuló útminõségnek köszönhetõen nem túlzottan megterhelt személygépkocsival is, vagy gyalogosan (kék kereszttel jelzett turistaút vezet fel Pádisra).  Az út  2010 végén is építés alatt áll. A telepen több tucatnyi kisebb nagyobb üdülõ található. Maga az üdülõtelep is szép környezetben van. Kisebb sétákkal vízeséseket (Schmidl- ill.a Háromkirály-vízesések)lehet felkeresni, de Pádis legfõbb látványosságainak megtekintése mindig legalább 1 napos túrákkal lehetséges. Újabban már a fennsikon is lehet szállást kapni (lásd szállások a Bihar-hegységben)
Útvonal: Békéscsaba- Belényes (Beius) - Szedres (Sudrigiu) - Pietroasa (Vasaskõfalva/Petrosz) - Boga telep (Satul de vacanta Boga) (Békéscsabától kb. 140 km, kb. 3 óra) / ill. tovább a Pádisi fennsík ( kb. 155 km, kb. 3.5 óra)
Belényesig: lásd az elõzõ útleírást, Belényesen tovább haladunk a Déva felé vezetõ fõútvonalon és további kb. 9 km után Kisszedres (Sudrigiu) településnél a Pietroasa (Vasaskõfalva vagy Petrosz) ill. Medve barlangot (Pestera Ursilor) jelzõ táblánál balra fordulunk (a letérés után 4 km után jobbra kellene lefordulni, ha a Medve barlanghoz mennénk).Pietroasa után már az új építésû úton haladunk, remélhetõleg stabilan építették meg és bírja majd az idõjárás viszontagságait (a korábbiakban megfogalmazott remény nem volt megalapozott sajnos: az út 2010 végén ismét nagyon rossz minõségű, talán a a Pádis felé vezteõ út építésén dolgozó nehéz teherautók miatt???). Gyönyörû, a vidék vadságából ízelítõt adó környezetben, a Köves-Körös (a Fekete-Körös egyik forrásága) partján autózunk.Vezessünk óvatosan, a falu után nem messze balra az Alo/Ajó-völgyi leágazás a Bohodei-vízesés (Nagy-Phaeton) felé vezet, majd késõbb a Pál-rét - Galbina-szoros felé jobbra is van egy leágazás, ezek (is :-)) mlg rossz állapotban vannak). Kb. 10 km megtétetele után megérkezünk a Boga telepre, ahol szállást kaphatunk turistaházakban vagy magánházaknál. Innen  szintén tovább lehet menni autóval, mert javulhat az út minõsége az útépítések nyomán, de lehetnek kritikus szakaszok! Az  útépítésrõl biztató hírek szólnak). További 7 km után elérjük a Bál-rétet (a Glavoi erdészház ill. Csodavár eléréséhez jobbra kell lefordulni az elágazásnál, ill. egyenesen továbbmenve, innen 3-4 kilométerre a Pádisi erdészházat (Canton Padis) vagy kb. 5 kilométerre a Cabana Padis-t vagyis a  Pádisi menedékházat érjük el (Ponor-ék felé). A Padisi erdészháztól kb.2- 3 km hosszan vezet még rossz minõségû kövezett út - a Varasó-menedékház mellett - elhaladva a Szamos-bazár kitérõjéig. A Padisi menedékháztól 58 kilométeres jórészt rossz minõségû út vezet a Ponor-Ék- Havasrekettye - Bánffyhunyad útvonalon. A tervek szerint ezt is rendbe hozzák, talán 2012-re??? Nem tudom.

VERTOP(Aranyos)-hágó / Pasul VARTOP környéke
Az Aranyos/ Vertop-hágó (1160 méter) gyors fejlõdésnek indult hegyi településekkel (LÁPOS/Arieseni- FELSÕGÁRDA/ Garda - FEHÉRVÖLGY /Albac) Bihar és Fehér megyék határában helyezkedik el. Túrázási lehetõségek: Körös-eredete barlang, Bihar-kapu barlang, Rozsda-szakadék, Fekete-Kövek, Patrahaitesti- avagy Bucinis-vízesés, Nagy-Bihar csúcs, Kis-Bihar, Visszhangos-kõ,  Vertopi sípálya, Pádis, Vércsorog-vízesés, Aranyosfõi jégbarlang, Ördöngös-völgy. A sípálya fejlresztése van folyamatban.

ÚTVONAL: Békéscsaba-Belényes(Beius)-Biharlonca (Lonca)-Rézbánya (Baita) -Vertop-hágó-Aranyos völgye- Fehérvölgy/Albac (kb. 195- 200 km)
Belényesig az 1.leírásnak megfelelõen haladunk. Belényesen tovább egészen a Stei (Vaskohsziklás, korábbi neve Dr. Petru Groza) után közvetlenül következõ Lunca-ig (Biharlonka), itt a Turda (Torda) vagy Campeni (Topánfalva) irányt jelzõ táblánál balra lefordulunk. Az út a késõbb kezdõdõ Aranyos völgyén át egész Tordáig vezet gyönyörû hegyi terepen, nem ritkán igencsak szerpentinezve. Az út minõsége átlagos vagy annál rosszabb. Hamarosan a Szegyesdi-völgybe vezetõ kis mellékútra térhetnénk le balra Campani-nál. A fõuton tovább Rézbányára/Baita-ra érünk, amely Czárán egyik túraközpontja volt. Majd elhaladunk a Fekete-sziklák alatt és a Vertop (vagy Aranyos/ Bihar) hágónál találhatjuk meg a sípályát (innen több turistaútvonal indul (pl. a Nagy-Biharra vagy Pádisra is) ill. elõtte egy szûk kilométerre (a 27,3-as km-nél) a Rozsda-szakadékhoz vezetõ turistaösvény indul. A Vertop-hágó után következik az Aranyos folyó völgyének 3 jelentõsebb települése: Arieseni (Lápos/Lepus), Garda de sus (Felsõõr, Felsõgárda vagy Felsõgirda a magyar neve) ill. Scariosara (Aranyosfõ). Az Aranyosfõi jégbarlangot ill. az Ördöngös-völgyet Felsõgárdából tudjuk megközelíteni. Albac (Fehérvölgy) az a település, ahová a Bánffyhunyadról elinduló többnyire nagyon rossz minõségû, de szép környezetben vezetõ hegyi út érkezik (inkább csak terepjáróval járható).

RÉVI-SZOROS ÉS A VIGYÁZÓ VIDÉKE:

Békéscsaba-Nagyszalonta (Salonta)-Nagyvárad (Oradea)- Királyhágó - Körösrév - Sebesvár (Bologa) - Kalotaszeg.  (Sebesvárig 180 km)
(esetleg tovább Pádis felé: Bánffyhunyad/Huedin, Kalotaszentkirály/Sancraiu)- Havasrekettye- Pádis-fennsík )

Ezen az útvonalon érhetjük el a Révi szorost, a Sebesvárat, a Vigyázó-csúcs(Vlegyásza) környékét,  Kalotaszeg falvait, a Havasrekettyei-vízesést illetve terepjáróval egész a Pádisi fennsíkra eljuthatunk.
Ha Kalotaszeget nem kívánjuk meglátogatni, akkor a Havasrekettyei- (Székelyjói/Rekiceli) vízesést Sebesvári/Bologai letéréssel gyorsabban jobb úton érhetjük el. A Vigyázó túrákhoz is Sebesvárnál/Bologa/ forduljunk jobbra,  Székelyjó után pedig ismét jobbra fordulva Havasrogoz/Rogojel községbe érkezünk.  A Vigyázóra a Havasrekettyei-vízesés /Fehér Kövek érintésével is feljuthatunk.
Bánffyhunyadról az Aranyos-völgyébe, Albac-Fehérvölgy településre (a Bihar túlsó peremére) is eljuthatunk de inkább csak terepjáróval járható utakon.

 

Vissza  a BIHARI TÚRAINFORMÁCIÓKRA
Magamról          -         Biharról       -        Túraleírások        -        Olvasnivaló     -          Fotók         -           Linkek