Meteo  Hóinfó Bihar  Napi csapadék  VERTOP sipálya  Radar  Műholdkép  Webcam TÉRKÉP1  2

A HONLAPOMRÓL      BIHARI TÚRAINFÓK      TÚRALEIRÁSOK         OLVASNIVALÓK          FOTÓK           LINKAJÁNLÓ 
Vissza  a BIHARI TÚRAINFORMÁCIÓKRA
Utazás a Bihar-hegységbe (autóval)

- Határátlépés (határátkelõhelyek)
Békés megyébõl a Méhkerék – Nagyszalonta (Salonta), esetleg a Gyula – Varsand határátkelõhelyeken érdemes kiutazni a Bihar-hegység irányába (térkép). Románia Schengeni-térséghez való csatlakozása sajnos késik, annak időpontja még bizonytalan, de az uniós határt érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal általában gyorsan átléphetjük a 2007. január eleje óta alkalmazott közös útlevél-ellenõrzésnek köszönhetõen. A megnövekedett turistaforgalom miatt hétvégenként reggelente és este sajnos előfordulhat kisebb-nagyobb torlódás. A szigorított ellenőrzések előirása is lassítja a határforgalmat. Vámellenõrzés természetesen nincs,de bizonyos általános szabályokat kell betartani (lásd a külügyminisztérium honlapját).

 - Biztosítás, tartózkodási szabályok 
   A román egészségügy minden EU polgár számára biztosítja a sürgősségi ellátást. Érdemes kiváltani az EU-ban érvényes TB-kártyát illetve a tartózkodás jellegének megfelelő utas-, baleset-, poggyászbiztosítást megkötni!

- Útdíj (Rovignetta)
Romániában 2005 óta úthasználati díjat (korábban matricát/ rovignettát) kell  vásárolni. Árak (2018): személyautóra hét napos (3 EUR az ára), harminc napos (7EUR) és egyéves (28 EUR) idõtartamú matricát lehet vásároln, az aktuális lei (RON) árfolyamnak megfeleő áron.  Matrica már nincs, a vásárlási bizonylatot kérik "kontroll" esetén, vagy elektronikus úton ellenőrzik a használati díj megfizetését, az útdíj nemfizetés komoly büntetést vonhat maga után.
A határátkelõk romániai oldalán esetenként román és angol nyelvû hirdetõtáblák hívják föl a figyelmet a matrica vásárlására (a határon lévõ elárusítóhelyeken vagy annak hiányában benzinkutakon tehetjük ezt meg).Az aktuális ill. kategóoriafüggő díjtételeket és valamennyi más, idevágó információt lásd a rovignete weblapon illetve a külügyminisztérium honlapját 

Elektronikus útdíj fizetés Romániában 2010. október 1-től: A fizetés a közlekedési hatóságok irodáiban, MOL, Rompetrol, Petrom és OMV kutaknál..... történhet. A díj befizetése után a gépkocsivezető a korábbi matrica helyett nyugtát vagy – igény szerint - számlát kap. A jármu rendszáma és a fizetés idöpontja bekerül az elektronikus rendszerbe, a fizetés ellenörzése így automatikusan történik. Az útdíj befizetésének elmulasztása esetén a bírság 3000 - 4500 lej, a jármű kategóriától, az úthasználati díjon felül!!

- Jármû okmányai
A jármû forgalmi engedélye, esetleg a biztosítási zöldkártyája (beszerezhetõ díjmentesen a biztosítónál) is legyen nálunk, ügyeljünk ezek érvényességére. Ha nem saját tulajdonú autóval megyünk, akkor az Autóklubnál készíttethetünk hivatalos meghatalmazást arról, hogy a tulajdonos átengedte részünkre a jármû használatát. A soför az érvényes  járművezetői engedélyét (jogosítvány) se hagyja otthon!

- Téli gumi:  A téli gumi – időjárási viszonyoktól függően - országosan kötelező, a hegyvidéken havazáskor kötelező a hólánc (közcélú fuvarozásnál a lapát és homok is). Az előírások megszegése a forgalmi engedély bevonását és büntetőpont, pénzbírság kirovását vonja maga után.Csak az „M+S”, „M.S.”, „MS” vagy „M&S”, jelzéssel ellátott téli gumikat fogadják el. Mikor kötelező a téli gumi?  

- KRESZ

A közlekedési szabályokat (pl. sebességkorlátozás, stop táblával védett vasúti átjáró megközelítése, záróvonal átlépésének tilalma pl. elõzésnél) tartsuk be. A szépen fejlödő úthálózat ellenére előfordulnak kátyús szakaszok. A radaros ellenõrzés is gyakori. 
A súlyosabb szabálysértések (pl.: tilos jelzésen áthaladás, elsőbbségadás elmulasztása, rendőri intézkedés akadályozása, ittas vezetés, jelentős gyorshajtás, stb.) elkövetőinek vezetői engedélyét és/vagy a jármű forgalmi engedélyét az intézkedő rendőr elveheti és felfüggesztheti 30, 60, vagy 90 napra. A következő  sebesség korlátozási szabályok érvényesek: lakott területen: 50 km/h, lakott területen kívül: 90 vagy 100 km/h (un. eurrópai utakon),  autópálya: 130 km/h. Járművezetőknél alkoholfogyasztás nem megengedett.

A kora reggel útrakelõ ill. estefele hazainduló autósok a falvakban összetalálkozhatnak a település csordába verõdõ marháival vagy éppen egy juhnyájjal, az állatok persze egykedvû lassúsággal, utunkat elállva haladnak. Kisebb csordáknál kísérletezhetünk az elõzgetõ manõverezgetésekkel, nagyobbaknál várjunk türelmesen.
A keskeny hegyi, erdészeti utakon kifejezetten óvatosan vezessünk!  A kerékpárosok viseljenek láthatósági mellényt! Az Erdélyben érvényes KRESZ szerint az autóstól a rendõrségi ellenõrzésnél a hitelesített tûzoltó-készülék meglétét is számon kérhetik, illetve előírás  2 fényvisszaverő háromszög és 1 elsősegélynyújtó csomag megléte.

További hasznos tanácsok a közlekedéssel (baleset, szabálysértések) kapcsolatban

- Pénzváltás (Benzinkútakon, nagyobb üzletekben bankkártyával fizethetünk!)
A pénváltás megbizható helyen, a pénzt alapos megszámolásával, lehetőleg pénzünk utólagos átadásával tegyük! Legbiztonságosabb a városi hivatalos pénzváltóknál váltani. Bankkártyánkat a nagyobb üzletekben, benzinkutakon használhatjuk. Erdély magyarlakta részein olykor akár forinttal is fizethetünk, igaz nem a legjobb árfolyamon számolják el.

- Üzemanyag (aktuális benzinárak)
 Tankolni megbízható társaságok kutjainál érdemes (MOL,PETROM stb.). Elegendõ üzemanyaggal induljunk a hegynek, mert a hegyi területeken kevés a benzinkút.. A benzinárak 2018 elején hasonlóan mint nálunk (az árak persze társaságonként eltérően. A nagyobb kutakon lehet bankkártyával fizetni. (árak  összehasonlitása itt is lehetséges)

- Vagyonbiztonság
Értékeinket (pénz, útlevél, kamera stb.) akárcsak Magyarországon, Erdélyben se hagyjuk sohasem õrizetlenül az autóban!

“TÚRAKÖZPONTOK” ELÉRÉSE KÖZÚTON

BIHARFÜRED (Stina de Vale) 

A klimatikus gyógyhely 1102 méter  tengerszint feletti magasságban  a Jád völgyében, Belényes "felett" fekszik. Biharfüred a túrázok körében kevésbé ismert, mint a szomszédos Pádis-fennsik. Szálloda, étterem, kisebb-nagyobb egyéb szálláshely, nyári camping, szegényes kínálatú vendéglõ (a kocsmai falatozó most éppen zárva van) és több üdülõ található itt. Sok túraútvonal indul innen. Egy kisebb sípálya/szánkópálya is  müködik Füreden a szállodától nem messze, a kempingnél.
Az üdűlőtelepet és környékét is elérte a 2017. szeptember 17-én a fél Erdélyen átvonuló pusztító vihar, az erdőt ért viharkárok jelentősek, akkor túraútvonalak kerültek lezárásra! (Aktuális helyzet itt)


Útvonal: Békéscsaba - Méhkerék - Nagyszalonta (Salonta) - Tence (Tinca) - Belényes (Beius)- Biharfüred (Stina de Vale) (kb. 145 km, 2,5-3 óra)

Az út Nagyszalontáig jó minõségû (a határtól a városig tartó szakaszt 2017.végen újították fel), itt szükség esetén lehet tankolni a városban lévõ OMV-kútnál. Nagyszalonta után a Tenke ill. Szombatság (Sambata) felé vezetõ út már rejtegethet váratlan kátyúkat, különösen a téli kifagyások kijavítása elõtti idõszakban (akár júniusig is), az út egyébként is elég rázós. Tenkétõl (a piactérnél egyenesen továbbhaladva) a Bélfenyér-Sólyom-Borzi szoros- Biharpoklos- Belényes útvonal alternatívát jelenthet a Szombatság (Sambata) felé vezetõ útvonallal szemben, mivel ez látványosabb utazást biztosít a Fekete-Körös mellett vezetõ (Borztól már) felújított úton. Kínosan ügyeljünk arra, hogy a biztosítatlan vasúti átjáróknál elhelyezett STOP tábláknál kellõen hosszú ideig megálljunk és szétnézzünk. Erre a román rendõrök nagyon odafigyelnek. Ha Tenkénél a piactérnél mégis balra fordulunk, akkor majd Szombatság (Sambata) elérésekor  a nagy keveservesen, immáron majdnem teljesen felújított, kiszélesített, jobb minõségû 76-os fõúton (Nagyvárad-Déva) autózhatunk Belényes felé. Ide, a 76-os útra csatlakozik be, Belényes elõtt -  Biharpoklosnál (Pocola) -, a Borzi-szoros (Béli-hegység pereme) felõl érkezõ, korábban ajánlott másik útvonal is.
Belényes túloldalán
balra kellett letérni  a “STINA DE VALE” -t jelzõ táblánál (2010 januárjától már egy speciális, olcsó kialakítású körforgamat találtunk itt, tehát a körforgalomba kell behajtan és Biharfüred felé kihajtani) és még 24 km-es út vár ránk Biharfüredig. Az üdülõtelepre felvezetõ szerpentin viszonylag elfogadható minõségû, viszont helyenként meredek, kanyargós és az időjárási tényezőktől fügően,veszélyes, rázós hegyi út. Télen hólánc használata szükséges lehet.

BOGA-TELEP   (Satul de vacanta Boga/Statinuea Boga).
A vadregényes Pádis-fennsík látványosságainak megtekintéséhez  kiindulási pontunk lehet ez az üdülõtelep. A Pádis-fennsík közelében vagyunk 530 méter magasságban. Az 1100-1300 méter magasságban elterülõ fennsík látványosságainak eléréséhez ezért innen naponta le kell küzdenünk a kb 700-800 méternyi szinteltérést. Ez történhet a 2012-ben  modernilizált, szerpentinen (erdei úton), vagy gyalogosan (kék kereszttel jelzett turistaút vezet fel Pádisra). A telepen több tucatnyi kisebb nagyobb üdülõ található. Maga az üdülõtelep is szép környezetben van. Kisebb sétákkal vízeséseket (Schmidl- ill.a Háromkirály-vízesések)lehet felkeresni. Újabban már a Pádis-fennsikon is lehet több szálláslehetőséget találni (lásd szállások a Bihar-hegységben)
Útvonal: Békéscsaba- Belényes (Beius) - Szedres (Sudrigiu) - Pietroasa (Vasaskõfalva/Petrosz) - Boga telep (Satul de vacanta Boga) (Békéscsabától kb. 140 km, kb. 3 óra) / ill. tovább a Pádisi fennsík ( kb. 155 km, kb. 3. óra 20 perc)
Belényesig: lásd az elõzõ útleírást, Belényesen tovább haladunk a Déva felé vezetõ fõútvonalon és további kb. 9 km után Kisszedres (Sudrigiu) településnél a Pietroasa (Vasaskõfalva vagy Petrosz) ill. Medve barlangot (Pestera Ursilor) jelzõ táblánál balra fordulunk (e letérés után 4 km után jobbra kellene lefordulni, ha a Medve barlanghoz mennénk).Pietroasa után már az új építésû úton haladunk tovább. Gyönyörû, a vidék vadságából ízelítõt adó környezetben, a Köves-Körös (a Fekete-Körös egyik forrásága) partján autózunk.Vezessünk óvatosan, a falu után nem messze balra az Alo/Ajó-völgyi leágazás a Bohodei-vízesés (Nagy-Phaeton) felé vezet, majd késõbb a Pál-rét - Galbina-szoros felé jobbra is van egy leágazás, ezek az útak még azonban rossz állapotban vannak. Kb. 10 km megtétetele után megérkezünk a Boga-telepre, ahol szállást kaphatunk panziókban vagy magánházaknál.
Innen további 7 km  a jó úton és elérjük a Bál-rétet (a Glavoi-rét/Ponor-rét -Csodavár felé- eléréséhez jobbra kell lefordulni az elágazásnál az innentől már rosszabb minőségű úton pár kilométert megtéve), egyenesen a modernizált úton továbbmenve, innen 3-4 kilométerre a Pádisi erdészház (Canton Padis)/Varasó/ Pádisi menedékház hármas elágazásnál, ott jobbra fordulva kb.1,5 kilométerre a Cabana Padis-t vagyis a  Pádisi menedékházat érjük el (tovább a Ponor-ék felé a jó út a Mócok-temploma mellett még egy darabon folytatódik, majd reménytelenúl elromlik.
A Padisi menedékháztól 58 kilométeres jórészt rossz minõségû út vezet a Ponor-Ék- Havasrekettye - Bánffyhunyad útvonalon. A tervek szerint ennek hegyi szakaszait is rendbe hozzák majd egyszer.....).
   Az említett  hármas" elágazástól rosszabb  minõségû erdei út vezet - a Varasó-menedékház mellett  elhaladva - a Szamos-bazár kitérõjéig. Ide azonban nem szabad behajtani! 


VERTOP(Aranyos)-hágó / Pasul VARTOP környéke
Az  Aranyos/ Vertop-hágó síközpont,  (1160 méter) gyors fejlõdésnek indult hegyi települések közelében (LÁPOS/Arieseni- FELSÕGÁRDA/ Garda - FEHÉRVÖLGY /Albac) Bihar és Fehér megyék határában helyezkedik el. Túrázási lehetõségek: Körös-eredete barlangBihar-kapu barlang, Rozsda-szakadék, Fekete-Kövek, Patrahaitesti- avagy Bucinis-vízesés, Nagy-Bihar csúcs, Kis-Bihar, Visszhangos-kõ,  Vertopi sípálya, Pádis, Vércsorog-vízesés, Aranyosfõi jégbarlang, Ördöngös-völgy. 

ÚTVONAL: Békéscsaba-Belényes(Beius)-Biharlonca (Lonca)-Rézbánya (Baita) -Vertop-hágó-Aranyos völgye- Fehérvölgy/Albac (kb. 195- 200 km)
Belényesig az 1.leírásnak megfelelõen haladunk. Belényesen tovább egészen a Stei (Vaskohsziklás, korábbi neve Dr. Petru Groza) után közvetlenül következõ Lunca-ig (Biharlonka), itt a Turda (Torda) vagy Campeni (Topánfalva) irányt jelzõ táblánál balra lefordulunk. Az út a késõbb kezdõdõ Aranyos völgyén át egész Tordáig vezet erdélyi viszonylatban is párját ritkitóan szép hegyi környezetben, nem ritkán igencsak szerpentinezve. Az út minõsége átlagos vagy annál jobb. Hamarosan a Szegyesdi-völgybe vezetõ kis mellékútra térhetnénk le balra Campani-nál. A fõuton tovább Rézbányára/Baita-ra érünk, amely Czárán egyik túraközpontja volt. Majd elhaladunk a Fekete-sziklák alatt és a Vertop (vagy Aranyos/ Bihar) hágónál találhatjuk meg a sípályát (innen több turistaútvonal indul (pl. a Nagy-Biharra vagy Pádisra is) ill. elõtte egy szûk kilométerre (a 27,3-as km-nél) a Rozsda-szakadékhoz vezetõ turistaösvény indul. A Vertop-hágó után következik az Aranyos folyó völgyének 3 jelentõsebb települése: Arieseni (Lápos/Lepus), Garda de sus (Felsõõr, Felsõgárda vagy Felsõgirda a magyar neve) ill. Scariosara (Aranyosfõ). Az Aranyosfõi jégbarlangot ill. az Ördöngös-völgyet Felsõgárdából tudjuk megközelíteni. Albac (Fehérvölgy) az a település, ahová a Bánffyhunyadról elinduló szép környezetben vezetõ, közelmúltban modernizált, hegyi út (1R Trans Ursoaia) érkezik a Medve-hágón-át.   http://cnipt.primariacimpeni.ro/ro_RO/drumul-turistic-trasnsursoaia/).

IItt már a Mócföldön vagyunk.


RÉVI-SZOROS (Királyerdő)  ÉS A VIGYÁZÓ VIDÉKE:

Békéscsaba-Nagyszalonta (Salonta)-Nagyvárad (Oradea)- Királyhágó (Pasul Craiului) - Körösrév  (Vadu Crişului)  - Sebesvár (Bologa) - Kalotaszeg.  (Sebesvárig/Bologa 180 km)
(esetleg tovább Pádis felé: Bánffyhunyad/Huedin, Kalotaszentkirály/Sancraiu)- Havasrekettye- Pádis-fennsík)

Ezen az útvonalon érhetjük el a Révi szorost, a Sebesvárat, a Vigyázó-csúcs(Vlegyásza) környékét,  Kalotaszeg falvait, a Havasrekettyei-vízesést illetve terepjáróval egész a Pádis- fennsíkra eljuthatunk.
Ha Kalotaszegre nem térünk be, akkor a Havasrekettyei- (Székelyjói/Rekiceli) vízesést Sebesvári/Bologai letéréssel gyorsabban,rövidebb úton érhetjük el. A Vigyázó túrákhoz is Sebesvárnál/Bologa/ forduljunk jobbra,  Székelyjó/ Săcuieu után pedig ismét jobbra fordulva Havasrogoz/Rogojel községbe érkezünk. Innen indulhatunk a Vigyázó felé túrázni.  A Vigyázóra a Havasrekettyei-vízesés /Fehér Kövek érintésével is feljuthatunk Havasrekettye /Răchițele település felöl.
Bánffyhunyadról az Aranyos-völgyébe, Albac-Fehérvölgy településre (a Bihar túlsó peremére) is eljuthatunk a Medve-hágón keresztül  (Drumul Turistic- Transursoaia).

Vissza  a BIHARI TÚRAINFORMÁCIÓKRA
Magamról          -         Biharról       -        Túraleírások        -        Olvasnivaló     -          Fotók         -           Linkek