Rákóczifalva Website
Rákóczifalva internetes közéleti magazinja.

| Kezdőlap | Letöltések | Hír beküldése | Statisztikák | Oldaltérkép | Cikkek | Fotógaléria | Feltöltés |

RákóczifalvárólKurucok honlapja
Hagyományfesztivál
Népművészeti
Akit érdekel ...
Akit érdekel ...
Melinda Virágüzlet
Cuki Használtruha

Kurucok Szolnok környékén
Kurucok Szolnok környékén
Terenyei Attila 2006 January 10 Tuesday

KURUC KORI VISELET

KURUCOK SZOLNOK KÖRNYÉKÉN

A Kollonics-éra centralisztikus törekvései ellen Heves-Külső-Szolnok vármegye élénk küzdelmet folytatott. Hogy az ezernyi megpróbáltatáson átesett nép adóterheit megkönnyítse és a katonai beszállásolások terhét, amennyire csak lehet, enyhítse, 1694-ben új adóalapot vezetett be: a dika képzelt egységét. Ezután már dikák szerint vetették ki a jobbágyok adóját és a nemesek, papok taksáját is. Nagyon sok panasz hangzott el a portio, a só drágítása és az 1702-ben bevezetett dohányegyedárúság ellen.

A közgyűléseket már a kettős vármegye területén: Gyöngyösön, Pásztón és Patán tartották. A kilencvenes évek végén oly szomorú állapotok voltak és a vármegye területe oly néptelen volt, hogy a megye két szolgabíróval végeztette a közigazgatást. A viszonyok csak öt év leforgása alatt javultak annyira, hogy már a tiszántúli területre is választottak szolgabírót. Ebben a korban Fenessy Gábor volt a vármegye örökös püspök-főispánja; az alispáni tisztet hosszú időn át Horváthy Gergely töltötte be. Ekkor a törvényhatóság már helyettes alispánt is választott. 1700-ban Telekessy István lett Heves-Külső-Szolnok vármegye főipánja, az alispán pedig Almásy János, akit 1702-ben Ordódy György váltott fel.

Az alkotmányos élet egyetlen mentsvára ebben az időben a megye volt. A Kollonics-kormány adópolitikája, közjogellenes eljárása és központosító törekvése a XVIII: sz. elején az ország lakosságának elkeseredését a végletekig felfokozta. A nemzet szabadságtörekvéseinek II. Rákóczi Ferenc lett a képviselője, aki az alkotmány védelmére 1703-ban zászlót bontott. A Rákóczi-szabadságharcban dicsőségesen vett részt Heves-Külső-Szolnok vármegye, a Jászság és a Nagykunság is.

Mikor Rákóczi 1703. év nyarán Magyarországba nyomult, Heves-Külső-Szolnok megyét és a Jászkunságot csatlakozásra szólította fel. Szeptemberben Rákóczi hadai már a Középtiszamellékén jártak. Egy felkelő sereg Borbély Balázs és Deák Ferenc vezetésével körülzárta és tíz napi ostromzár után rohammal bevette Szolnok várát. A fontos fekvésű vár birtokában Rákóczi seregének tiszamelléki hadmozdulatai biztos támpontot nyertek. Almásy János volt alispán felhívására Heves-Külső-Szolnok vármegye rendei a fejedelemhez csatlakoztak. A kunok és a jászok már előbb Rákóczi táborába siettek.

Ekkor a marosi és tiszamelléki határőrvidék rácai fegyvert fogtak a magyarok ellen s pusztítani kezdték a Duna-Tisza közét. Gyülevész csapataik nem egyszer átcsaptak a Tiszántúlra is; raboltak pusztítottak, felégették a helységeket. 1704-ben egy nagyobb seregük a tiszamelléki falvak egész sorát elpusztította. A török időkben oly sok megpróbáltatáson átesett Karcagujszállás ekkor teljesen elhamvadt. A következő év tavaszán a marosmelléki rácok ismét megrohanták a Nagykunságot és most Kunhegyest és Madarast pusztították el. Akkor Károlyi Sándor üldözésükre sietett, a Kőrösnél utól is érte és teljesen megsemmisítette a rácok seregét. Ugyanekkor Bottyán tábornok a Duna-tiszaközi rácok erejét törte meg.

Heves-Külső-Szolnok vármegye népe nem csak személyes felkelésével támogatta a szabadságharcot, hanem zsoldos-sereget is állított: 240 lovast és 380 hajdút. A katonaság ellátásáról adófizetés útján gondoskodott.

A későbbi években a kuruc hadmozdulatok színtere megváltozott s nem állt elegendő katonai erő rendelkezésre a rácok megfékezésére. 1706-ban Erdély felől nagy haderővel nyomult Eger felé Rabutin tábornok s Szolnok várát, ahonnan a kurucok kivonultak, megszállta, majd rövid idő mulva leromboltatta a vár bástyáit és megsemmisíttette az összes erődítményeket. Amikor Rabutin és a rácok támadása a Középtiszamellék népét ismét fenyegette, akkor a fejedelem a jászkunokat rakamazi birtokára telepítette át. Így mindenfelől puszta, néptelen tájat talált maga előtt a császári sereg, melynek mozdulatait szerfölött megbénította ez az ősi szkíta taktika. Rabutin tábornok bosszúból Derzset, Szentimrét, Szőlőst stb. felperzselte. 1710-ben Rákóczi a szolnoki védőművek nagyrészét helyreállíttatta, hogy alföldi hadműveleteinek bázist teremtsen. Ekkor azonban már aláhanyatlott a fejedelem csillaga, megfogyott hadai egyre szűkebb térre szorultak. Ez év októberében Csajághi Imre parancsnok szabad elvonulás feltételével Szolnok várát átadta a császáriaknak.

Nemsokára hazatértek a jászok és a nagykunok is: újra felépült Kunhegyes, Madaras, Kevi, Karcagujszállás, Jászberény, Apáti stb. A telepesek először is templomot építettek, papot hívtak majd eke alá törték a földet. Fejük fölött borus volt az ég s bizonytalan volt a jövendő. Megfogyatkozva mégis mind visszaszállingóztak ősi földjükre, amitől a több mint másfélszázadon dúló fergeteg sem tudta elszakítani őket.

A szatmári béke ötödik cikkében ígéret történt a jászkun kiváltságok visszaállítására és a sérelmek megszüntetésére. 1712-ben az országgyűlés a Jászkunság ügyének rendezésére bizottságot delegált s annak működését részletes utasítással írta elő. Elvileg elismerést nyert, hogy a kunok és a jászok közvetlenül a Szentkoronához tartoznak, helyzetükön azonban pénzügyi okok miatt a Karok és Rendek nem segíthettek. A Jászkun-kerület tehát továbbra is a lovagrend birtoka maradt, szabadon kiszolgáltatva a visszatért inspektorok erőszakoskodásának és zsarolásának.

elküldés e-mailbem nyomtatóbarát változat
>> Kategória cikkeinek listája
<< Vissza a cikkek főoldalára

Értékelés

Hozzászólások ...
Kurucok Szolnok környékén andjusa | Dec 04 : 18:09
Hozzászólás: 1

Regisztrált: Nov 26 : 08:40

Válasz erre
Hasznos ez a cikk! Remélem mások is fiatalabbak is elolvassák. Talán egy kicsit nehezen olvasható a képek melletti információ.


Hozzászólások ...
Kurucok Szolnok környékén rakoczifalva | Dec 04 : 18:56
Hozzászólás: 3


Válasz erre
Sajnos csak rossz minőségben vannak meg nekünk a kuruc kori viseletről szóló oldalak, ezért a szöveg nehezen olvasható. A látogatóktól elnézést kérünk, amint lehetőségünk lesz rá javítjuk.Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz

Minden védjegy © fenntartva: Terenyei Attila. E-mail: terenyei@t-online.hu
 

Rákóczifalva Névjegy Katalógusa

Családi ház eladó

Hol? Mi? Olcsóbb!

Kuruc Múzeum

Komolyzenei oldalunk

Turizmusfejlesztés!

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ Regisztráció ]
[ Elfelejtett jelszó? ]


Chatbox
Üzenetek küldéséhez regisztrált tagnak kell lenned. Jelentkezz be, vagy regisztrálj!


Melinda
Feb 26 : 14:35
Örömmel találtam az oldalra!További jó munkát és kitartást!
Juhászné Bede Melinda

vegh38
Jun 06 : 15:08
szeretném felvenni a kapcsolatot a web-lap szerkesztőjével (1920 elõtti ftók, információk)
üdv. vegh 38

Frankors
Apr 11 : 06:41
Kedves Látogatók! 2008.április 20-án,18 órakor az Erzsébetligeti Színházban (Budapest) kerül megrendezésre kedves Barátaim , Friedrich Klára és Szakács Gábor történelmi zenemûve, Rákóczi él címmel. (Õk szervezik a Kárpát-medencei rovásírás versenyt hazánkban.) Akit érdekel, szívesen elküldöm a programjukat, írjatok a frankors@gmail.com-ra. (Tné Joli kérem az e-mail címedet)
Üdvözlettel: egy volt rákóczifalvai "leányzó"

rakoczifalva
Mar 14 : 04:12
Mindenkit nagy szeretettel várunk hagyományõrzõ Kurucbálunkra 2008. márc. 29-én a rákóczifalvi sportcsarnokba!

hukka
Nov 26 : 17:53
Jó ez az oldal, csak reklámozni kéne. én is csak véletlen akadtam rá a Google-n.:-)

Anonymous
Oct 27 : 18:26
A Rákóczi Szeszfõzde (Horváth Levente) telefonszáma: 56/441-986, 30-4199-685

Anonymous
Oct 27 : 10:37
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy hol van a szeszfőzde, esetleg tel.számot?

zolli
May 19 : 18:51
nem tudna adni valaki egy nagyo méretû rákóczifalva térképet, mert csinálnák belõle VPM-et.

rakoczifalva
Apr 20 : 03:25
Kedves Látogatók!
Újabb képek láthatók az aktuális árvizi helyzetrõl!


kertész
Feb 22 : 13:11
helló!!!
Nagyon tettszik az oldal, nagyon hasznosnak tartom!!!
csak így tovább!!!

Anonymous
Feb 05 : 16:04
Jó az oldal!

Anonymous
Feb 05 : 13:30
Örömmel találtam erre az oldalra!amazed<
br />Máskor is betérek majd.

kszabi
Jan 17 : 12:37
Tetszik az oldal, az érdeklõdést, folyamatos látogatottságot pedig a rendszeres frissítéssel fenn is lehet tartani.

rakoczifalva
Jan 01 : 00:29
Köszi a tanácsot és a gratulációt.

Zolli
Dec 31 : 20:53
Szerintem.........................na ide már nem tudom mit írjak
Jó az oldal gratula de a biztosnági frissítást fel kéne tenni mert 5 perc alatt fel fogják törni

Üdv.


Mozgássérültek Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesülete (koordinátor oldala)

Rákóczi Online Rádió
SHOUTcast
 
SHOUTcast
 

 


2018 hírei
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
 

Online
vendég: 1, tag: 0 ...

legtöbb : 58
(tag: 0, vendég: 58) - Oct 22 : 07:37

Tagok: 67
Legújabb tag: Sándor