1.
ÉLELMISZERIPARI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK PORTÁLJA
Európai Uniós felkészülésük elősegítésére
2002 - 2003.
2002 - 2003.
A kis- és középvállalkozások fejlesztése a gazdaságfejlesztés komplex rendszerébe tartozó integráns elem. Az Európai Unióhoz való csatlakozás máris döntően meghatározza azokat a lépéseket, amelyek megtétele elkerülhetetlen a fejlett gazdasággá válás felé, biztosítva ezzel az EU konformitást és az önfenntartó növekedést.
Magyarország az Európai Unió tagjaként olyan növekedési modellt kell, hogy kövessen, amely biztosítja ennek a célnak az elérését. A modell elemeit, az egyes akciókat úgy kell meghatározni, hogy azok kövessék az Európai Unió által megkövetelt normákat, ugyanakkor szervesen illeszkedjenek a regionális gazdaságstruktúrába is.
A fenntartható növekedés elképzelhetetlen a hatékonyság, mint vezérlő elv következetes alkalmazása nélkül, amely hadat üzen a nem-piaci megfontolású gondolkodásnak. A vállalkozói szektor fejlődése kulcsa ennek a növekedésnek, különös tekintettel a piacok nemzetközivé válására, a regionalitás és internacionalitás szükségességének felismerésére és követésére.
A vállalkozások fejlesztése ugyanakkor mindig "helyi" tevékenység, az adott térségben tevékenykedő vállalkozások menedzselését jelenti, azok speciális problémáival, igényeivel, jövőképével együtt.
A kis- és középvállalkozások (szakmai rövidítéssel KKV-k) fejlesztése feltételezi, hogy az az intézmény, amely e kérdéskört felvállalta, nemcsak a helyi, térségi gazdaságfejlesztés irányait és igényeit ismeri, hanem tudatában van a magasabb szintű (nemzetgazdasági, külpiaci) gazdasági érdekrendszerek elvárásainak, az általuk nyújtott lehetőségeknek, és közvetíteni is tudja azokat.
A Magyar Kormány Gazdasági és Közlekedési Minisztériuma támogatásával a dél-alföldi régióban élelmiszer-feldolgozó kis- és középvállalkozásokat (KKV) segítő program indult 2003. évben, amely program a KKV szektor Európai Uniós csatlakozásra való felkészítését tűzte ki célul.
Az ismertetőket, szakmai anyagokat és statisztikai elemzéseket az adatforrások megnevezésével, valamint az ezeket megjelenítő élelmiszeripari kis- és középvállalkozói portált a Rhen Szervező és Tanácsadó Bt készítette.

Renkó Ferenc István
Rhen Szervező és Tanácsadó Társaság ügyvezetője

A PROJEKT...
1. Élelmiszeripari kis- és középvállalkozások portálja2. Magyarország élelmiszer-feldolgozó iparának országos adatai
3. Dél-alföld élelmiszer-feldolgozó iparának adatai
4. Dél-alföld adottságairól, gazdaságáról, kis- és középvállalkozásairól
5. Dél-alföld kis- és középvállalkozói gazdaságának helyzetértékelése
...ÉS A MEGVALÓSÍTÓK
1. A Konzorcium2. Dél-alföldi Régióért Kht ismertetője
Természetesen az idő az Internetet - és ezen belül a projekt weblapját - sem kíméli, sok link egyáltalán nem működik vagy már más vállalkozásra/szervezetre utal. Ezzel együtt - véleményem szerint - még ma is hasznos és fontos információk találhatók a 2000-es évek magyarországi kis- és középvállalkozásai helyzetéről, tevékenységéről, céljairól és eredményeiről.
Kellemes böngészést kívánok!
Renkó Ferenc István
Rhen Szervező és Tanácsadó Társaság ügyvezetője