Élelmiszeripari projekt



1.

ÉLELMISZERIPARI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK PORTÁLJA

Európai Uniós felkészülésük elősegítésére

2002 - 2003.


EUGIF



A kis- és középvállalkozások fejlesztése a gazdaságfejlesztés komplex rendszerébe tartozó integráns elem. Az Európai Unióhoz való csatlakozás máris döntően meghatározza azokat a lépéseket, amelyek megtétele elkerülhetetlen a fejlett gazdasággá válás felé, biztosítva ezzel az EU konformitást és az önfenntartó növekedést.

Magyarország az Európai Unió tagjaként olyan növekedési modellt kell, hogy kövessen, amely biztosítja ennek a célnak az elérését. A modell elemeit, az egyes akciókat úgy kell meghatározni, hogy azok kövessék az Európai Unió által megkövetelt normákat, ugyanakkor szervesen illeszkedjenek a regionális gazdaságstruktúrába is.

A fenntartható növekedés elképzelhetetlen a hatékonyság, mint vezérlő elv következetes alkalmazása nélkül, amely hadat üzen a nem-piaci megfontolású gondolkodásnak. A vállalkozói szektor fejlődése kulcsa ennek a növekedésnek, különös tekintettel a piacok nemzetközivé válására, a regionalitás és internacionalitás szükségességének felismerésére és követésére.

A vállalkozások fejlesztése ugyanakkor mindig "helyi" tevékenység, az adott térségben tevékenykedő vállalkozások menedzselését jelenti, azok speciális problémáival, igényeivel, jövőképével együtt.

A kis- és középvállalkozások (szakmai rövidítéssel KKV-k) fejlesztése feltételezi, hogy az az intézmény, amely e kérdéskört felvállalta, nemcsak a helyi, térségi gazdaságfejlesztés irányait és igényeit ismeri, hanem tudatában van a magasabb szintű (nemzetgazdasági, külpiaci) gazdasági érdekrendszerek elvárásainak, az általuk nyújtott lehetőségeknek, és közvetíteni is tudja azokat.

A Magyar Kormány Gazdasági és Közlekedési Minisztériuma támogatásával a dél-alföldi régióban élelmiszer-feldolgozó kis- és középvállalkozásokat (KKV) segítő program indult 2003. évben, amely program a KKV szektor Európai Uniós csatlakozásra való felkészítését tűzte ki célul.

Az ismertetőket, szakmai anyagokat és statisztikai elemzéseket az adatforrások megnevezésével, valamint az ezeket megjelenítő élelmiszeripari kis- és középvállalkozói portált a Rhen Szervező és Tanácsadó Bt készítette.



Renkó Ferenc

Renkó Ferenc István

Rhen Szervező és Tanácsadó Társaság ügyvezetője




Konzorcium

A PROJEKT...


1. Élelmiszeripari kis- és középvállalkozások portálja

2. Magyarország élelmiszer-feldolgozó iparának országos adatai

3. Dél-alföld élelmiszer-feldolgozó iparának adatai

4. Dél-alföld adottságairól, gazdaságáról, kis- és középvállalkozásairól

5. Dél-alföld kis- és középvállalkozói gazdaságának helyzetértékelése

6. Cég - Tár


...ÉS A MEGVALÓSÍTÓK



1. A Konzorcium

2. Dél-alföldi Régióért Kht ismertetője

4. RHEN Szervező és Tanácsadó Bt ismertetője

5. Projekt zárójelentése



Megjegyzés:

Természetesen az idő az Internetet - és ezen belül a projekt weblapját - sem kíméli, sok link egyáltalán nem működik vagy már más vállalkozásra/szervezetre utal. Ezzel együtt - véleményem szerint - még ma is hasznos és fontos információk találhatók a 2000-es évek magyarországi kis- és középvállalkozásai helyzetéről, tevékenységéről, céljairól és eredményeiről.

Kellemes böngészést kívánok!

Renkó Ferenc

Renkó Ferenc István

Rhen Szervező és Tanácsadó Társaság ügyvezetője




Rhen Művészeti Portál




A lap tetejére