Receptek



Ezeket a recepteket nagyon szeretem elkészíteni, mert nagyon finomak.
Úgy gondoltam, hogy közzéteszem, hátha valaki kedvet kap az elkészítésükhöz,
kipróbálásukhoz.

Csirke alufóliában

HozzávalókElkészítésük

3 db kisebb csirke

6 dkg vaj

0,5 dkg majoránna

só, ízlés szerint

A csirkéket tisztítás után kívül - belül megsózzuk, majoránnával bedörzsöljük.
Olajjal bekent alufóliába göngyöljük és közepes hőmérsékletű tűzön kb. fél óráig pároljuk a saját levében.
A fóliát levéve 8 - 10 perc alatt pirítsuk. Rizi - bizivel tálaljuk.

/*Tolnai Kálmán - Egy-tál ételek - receptkönyvéből 1986 -*/

Csirkemellek Orly módra

HozzávalókElkészítésük
4 db csirkemell
1 db tojás
10 dkg liszt
1,5 dl sör
5 dkg reszelt sajt
0,2 dkg törött bors
kevés őrölt szerecsendió
zsír, vagy olaj a sütéshez
só, ízlés szerint
A megmosott csirke melleket hosszában kettévágjuk, sóval bedörzsöljük.
A tojásból, lisztből, reszelt sajtból, a sörből, szerecsendióból palacsinta-szerű masszát keverünk, megsózzuk, borsozzuk.

Ebbe a masszába mártjuk a csirkemelleket, majd forró olajban pirosra sütjük.


Mogyorós csirkemetélt

HozzávalókElkészítésük

4 db csirkemell

10 dkg darált mogyoró - nem sós -

2 gerezd fokhagyma

1 dl tejszín

3 evőkanál olaj

1 teáskanál só

1 mokkáskanál őrölt fehér-bors

A csirkemelleket kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom, majd a felforrósított olajon, erős lángon hirtelen lepirítom.
Ha a hús kifehéredett, belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót.
Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt és a borssal fűszerezem. Puhára párolom fedő alatt.
Köretként szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban kisütött zukkini, vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható. Persze a salátát se felejtsük el.

/*Frank Júlia -Szárnyas-parádé - 1986 - receptkönyvéből -*/

Burgonyában sült csire

HozzávalókElkészítésük

1 db csirke - kb. 80 dkg-os -

50 dkg burgonya

2 db tojás

2-3 dl tej

5 dkg vaj

1 dob. tejfö

2 db alma - közepes nagyságú -

5 dkg reszelt sajt

1 fej hagyma - kisebb fej -

1 gerezd fokhagyma

só, őrölt fehér bors , ízlés szerint

A csirkét kívül - belül megtisztítom, belül megsózom.
A hasába beteszem a negyedekre vágott almát. Alufóliába csomagolom, majd előmelegített forró sütőbe tolom és közepes lángon 40 percig sütöm. Közben a burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és melegen áttöröm.
Belekeverem a nyers tojást, a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, a vaj felét felolvasztva és annyi tejet, hogy nem túl sűrű kenhető masszát kapjak.
A puhára sült csirkét kicsomagolom és darabjaira szeletelem.
A megmaradt vajjal kikent tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. Minden húsdarabot vastagon bekenek a burgonyás masszával, hogy befedje.
Az almát villával pépesre zúzom és azt is ráteszem a tetejére. Végül vastagon beszórom a reszelt sajttal és fedetlenül a forró sütőbe 15 - 20 percit pirítom. Salátával tálalom.


Jó étvágyat kívánok az ételekhez!


A fenti recepteket innen letöltheted.

Letöltés

Húsos tojás

HozzávalókElkészítésük
30 dkg darált sertéshús
1fej vöröshagyma
3 dkg zsír, vagy olaj
2 dkg vaj
3 db tojás
1 dl tejföl
10 dkg reszelt saj
1 csokor petrezselyem
só, bors , ízlés szerint
A zsíron - olajon - üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a darált-húst, az összevagdalt petrezselymet és egy kevés vízzel puhára pároljuk. Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleöntjük a húst, elkeverjük a nyers tojásokkal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Rásimítjuk a tejfölt, meghintjük reszelt sajttal és a sütőben átsütve, azon frissiben tálaljuk. Savanyúval, kenyérrel tálaljuk.

/*Berkó Béláné - Szolnok - Régi és új ízek -1984 - es recept */

Burgonyás sertéssült

HozzávalókElkészítésük

1 kg sertéscomb

5 dkg margarin

10 szem apró hagyma

80 dkg burgonya

1 csokor petrezselyem
- összevágva -

só, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél

Megforrósítjuk a margarint a kuktában - vagy lábasban - és a megmosott, szép, tömör húsdarabokat átsütjük rajta.
Hozzáadjuk az ízesítőket, aláöntünk egy pohár vizet és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva 20 percig pároljuk.
Ekkor beletesszük a meghámozott, hosszában ketté vagy négyrét vágott burgonyát, a megtisztított apró hagymákat egészben. A kuktát újra lezárva még 10 percig forraljuk.
Tálaláskor meghintjük a felszeletelt pecsenyét petrezselyem zölddel és köré rakjuk a fűszeres burgonyát.

/*Dr. Palasti Suzanne, Villiers-le-Bel - Régi és új ízek
  - 1984-es receptkönyvéből */

Matrózhús

HozzávalókElkészítésük

70 dkg sertéscomb

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál liszt

2 evőkanál mustár

1 mokkáskanál majoránna

só, törött bors ízlés szerint

Vékony csíkokra vágjuk a húst és a lisztben megforgatva, az olajban kisütjük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt olajban üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a majoránnát, sót, végül a húst.
Kevés vízzel félpuhára főzzük.
Ekkor ízesítjük a mustárral és a vizet pótolva, teljesen puhára főzzük. Rizskörettel kínáljuk.


/*Matyóka Józsefné - Székesfehérvár - Régi és új ízek
  -1984-es szakácskönyvéből */


Gyümölcshab

HozzávalókElkészítésük

tojás fehérje

cukor

idény gyümölcs - lehet vegyesen is -

 

Nagy kedvencem ez a kis nyalánkság. Még gyermek koromban készítette sokat barátnőm nagymamája.
Ma már - igaz ritkán -, de én is elkészítem a gyermekeimnek.
Konkrét mennyiséget nem írok, mert én általában saját ízlés szerint készítem.
Természetesen ez csak alap, amit lehet tovább is turbózni igény szerint.

A tojás fehérjét félig felverni, hozzáadni a cukrot, ezután kemény habot készíteni.

A gyümölcsöt villával összenyomni - hogy legyenek benne kis harapnivaló darabok is -. Ha sok a gyümölcs leve, akkor leszűrni.

A két anyagot összekeverni, lehűteni, ezután fogyasztható.

Az előkészületeknél nagyon nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő higiéniára !!!


A fenti recepteket innen letöltheted. Kivétel a gyümölcshab!

Letöltés