Ezeket a recepteket nagyon szeretem elkészíteni, mert nagyon finomak.
Úgy gondoltam, hogy közzéteszem, hátha valaki kedvet kap az elkészítésükhöz,
kipróbálásukhoz.
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
3 db kisebb csirke 6 dkg vaj 0,5 dkg majoránna só, ízlés szerint |
A csirkéket tisztítás után kívül - belül megsózzuk, majoránnával bedörzsöljük. Olajjal bekent alufóliába göngyöljük és közepes hőmérsékletű tűzön kb. fél óráig pároljuk a saját levében. A fóliát levéve 8 - 10 perc alatt pirítsuk. Rizi - bizivel tálaljuk. /*Tolnai Kálmán - Egy-tál ételek - receptkönyvéből 1986 -*/ |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
4 db csirkemell 1 db tojás 10 dkg liszt 1,5 dl sör 5 dkg reszelt sajt 0,2 dkg törött bors kevés őrölt szerecsendió zsír, vagy olaj a sütéshez só, ízlés szerint |
A megmosott csirke melleket hosszában kettévágjuk, sóval bedörzsöljük. A tojásból, lisztből, reszelt sajtból, a sörből, szerecsendióból palacsinta-szerű masszát keverünk, megsózzuk, borsozzuk. Ebbe a masszába mártjuk a csirkemelleket, majd forró olajban pirosra sütjük. |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
4 db csirkemell 10 dkg darált mogyoró - nem sós - 2 gerezd fokhagyma 1 dl tejszín 3 evőkanál olaj 1 teáskanál só 1 mokkáskanál őrölt fehér-bors |
A csirkemelleket kicsontozom és vékony, hosszú csíkokra metélem. Jól megsózom,
majd a felforrósított olajon, erős lángon hirtelen lepirítom. Ha a hús kifehéredett, belekeverem a megtisztított, szétzúzott fokhagymát és a darált mogyorót. Néhány percig együtt pirítom, majd ráöntöm a tejszínt és a borssal fűszerezem. Puhára párolom fedő alatt. Köretként szeletekre vágott, lisztben megforgatott és olajban kisütött zukkini, vagy patisszon illik mellé, de sült burgonyával is kínálható. Persze a salátát se felejtsük el. /*Frank Júlia -Szárnyas-parádé - 1986 - receptkönyvéből -*/ |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
1 db csirke - kb. 80 dkg-os - 50 dkg burgonya 2 db tojás 2-3 dl tej 5 dkg vaj 1 dob. tejfö 2 db alma - közepes nagyságú - 5 dkg reszelt sajt 1 fej hagyma - kisebb fej - 1 gerezd fokhagyma só, őrölt fehér bors , ízlés szerint |
A csirkét kívül - belül megtisztítom, belül megsózom. A hasába beteszem a negyedekre vágott almát. Alufóliába csomagolom, majd előmelegített forró sütőbe tolom és közepes lángon 40 percig sütöm. Közben a burgonyát héjában megfőzöm, meghámozom és melegen áttöröm. Belekeverem a nyers tojást, a lereszelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, a vaj felét felolvasztva és annyi tejet, hogy nem túl sűrű kenhető masszát kapjak. A puhára sült csirkét kicsomagolom és darabjaira szeletelem. A megmaradt vajjal kikent tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. Minden húsdarabot vastagon bekenek a burgonyás masszával, hogy befedje. Az almát villával pépesre zúzom és azt is ráteszem a tetejére. Végül vastagon beszórom a reszelt sajttal és fedetlenül a forró sütőbe 15 - 20 percit pirítom. Salátával tálalom. |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
30 dkg darált sertéshús
1fej vöröshagyma 3 dkg zsír, vagy olaj 2 dkg vaj 3 db tojás 1 dl tejföl 10 dkg reszelt saj 1 csokor petrezselyem só, bors , ízlés szerint |
A zsíron - olajon - üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a
darált-húst, az összevagdalt petrezselymet és egy kevés vízzel puhára pároljuk.
Kivajazunk egy mély tűzálló tálat, beleöntjük a húst, elkeverjük a
nyers tojásokkal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Rásimítjuk a tejfölt, meghintjük reszelt sajttal és a sütőben átsütve, azon frissiben tálaljuk. Savanyúval, kenyérrel tálaljuk. /*Berkó Béláné - Szolnok - Régi és új ízek -1984 - es recept */ |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
1 kg sertéscomb 5 dkg margarin 10 szem apró hagyma 80 dkg burgonya 1 csokor petrezselyem só, őrölt bors, kakukkfű, babérlevél |
Megforrósítjuk a margarint
a kuktában - vagy lábasban - és a megmosott, szép, tömör húsdarabokat átsütjük
rajta.
Hozzáadjuk az ízesítőket, aláöntünk egy pohár vizet és a kuktát lezárva, a jelzéstől számítva 20 percig pároljuk. Ekkor beletesszük a meghámozott, hosszában ketté vagy négyrét vágott burgonyát, a megtisztított apró hagymákat egészben. A kuktát újra lezárva még 10 percig forraljuk. Tálaláskor meghintjük a felszeletelt pecsenyét petrezselyem zölddel és köré rakjuk a fűszeres burgonyát. /*Dr. Palasti Suzanne, Villiers-le-Bel - Régi és új ízek - 1984-es receptkönyvéből */ |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
70 dkg sertéscomb 1 fej vöröshagyma 2 evőkanál liszt 2 evőkanál mustár 1 mokkáskanál majoránna só, törött bors ízlés szerint |
Vékony csíkokra vágjuk a húst és a lisztben megforgatva, az olajban kisütjük,
majd szűrőlapáttal kiszedjük, félretesszük. A visszamaradt olajban üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a majoránnát, sót, végül a húst. Kevés vízzel félpuhára főzzük. Ekkor ízesítjük a mustárral és a vizet pótolva, teljesen puhára főzzük. Rizskörettel kínáljuk. /*Matyóka Józsefné - Székesfehérvár - Régi és új ízek -1984-es szakácskönyvéből */ |
Hozzávalók | Elkészítésük |
---|---|
tojás fehérje cukor idény gyümölcs - lehet vegyesen is -
|
Nagy kedvencem ez a kis nyalánkság. Még gyermek koromban készítette sokat
barátnőm nagymamája. Ma már - igaz ritkán -, de én is elkészítem a gyermekeimnek. Konkrét mennyiséget nem írok, mert én általában saját ízlés szerint készítem. Természetesen ez csak alap, amit lehet tovább is turbózni igény szerint. A tojás fehérjét félig felverni, hozzáadni a cukrot, ezután kemény habot készíteni. A gyümölcsöt villával összenyomni - hogy legyenek benne kis harapnivaló darabok is -. Ha sok a gyümölcs leve, akkor leszűrni. A két anyagot összekeverni, lehűteni, ezután fogyasztható. Az előkészületeknél nagyon nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő higiéniára !!! |