BOZAY GERGELY SAKKOKTATÓ WEBOLDALA

 

 

A SAKKRÓL

 

A sakk sport, játék, tudomány, művészet egyszerre. 

Játék:

Amatőrök is játszák szórakozásként. Otthon a családokban már 3 éves kortól alkalmazzák és a nyugdíjasoknak is egyik kedvenc passziója. 

Sport:

Versenyszerűen is lehet játszani. Szellemi sportnak is nevezik. Hazánkban 5000 igazolt versenyző van. A sakk lényeges tulajdonsága a küzdelem. Olyan szellemi küzdelem, amelyben az ellenfelek azonos feltételek mellett küzdenek, és csakis saját tudásukra, ötletességükre vannak utalva. A játszmában a józan ész, a tervszerűség, a logikus, kreatív gondolkodás győzedelmeskedik. Két ember egymás elleni szellemi küzdelme igazi sporttá teszi a sakkot.

 

 Tudomány:

A tudomány által meghatározott módszereket használ. A legkiválóbb sakkozók kutatják a legjobb lépéseket, azokat az elveket, amelyeken a helyes játékvezetés alapul. A játszmák, az elvek megállapításai a sakk-könyveken keresztül mindenki számára hozzáférhetővé válnak. Így lesz az egyszerű játékból tudomány, játékos tudomány, mely egyesíti magában a játék és a tudomány örömeit. 

Művészet:

A játék több mint csak játékos tudomány. A sakkjáték művelői új gondolatokat, sakkeszméket hoznak létre. Ezért a legjobb játékosok játszmáit művészeti alkotásnak is tekinthetjük. A sakk művészeti aspektusa az esztétikai élményben van.