2007 Egyéb cikkek

Sport hírek - 2007.04.02.

Gálával, és Sebestyén Júliával zárták az idényt a fehérvári mûkorcsolyázók

Bizony, nem tévedtek azok, akik bizonytalanul szemlélték a mûkorcsolyázók bemelegítését március utolsó pénteki napjának estéjén: Sebestyén Júlia a Székesfehérvári Jégcsarnokban korcsolyázott. Az Európa-bajnok mûkorcsolyázó legutóbb a Japánban megrendezett Világbajnokságon a 12. helyen zárt, s a VB után nem sokkal máris Hujber Anita rendelkezésére állt. A Székesfehérvári Mûkorcsolya Egyesület mini-újonc, újonc, serdülõ és ifjúsági versenyzõi remek idényt tudhatnak maguk mögött, számos érmet és jó helyezést gyûjtöttek a lányok a különbözõ versenyekrõl. Az országos bajnokság mellett több más megmérettetésen is helyt kellett állniuk a mûkorisoknak, de az évet nem vérre és pontokra menõ viadallal zárták. A fehérvári mûkorcsolyázók örömkorival búcsúztak a 2006-2007-es idénytõl és a fehérvári jégtõl.

A fiatalok bemutatóit végig tapssal kísérte a lelkes közönség, s a nézõk számára feledhetetlen élményt jelentett látni a jelenlegi legjobb magyar mûkorcsolyázót, a sportolók pedig erõt meríthetnek pályafutásuk folytatására az ajándékból, hogy együtt korcsolyázhattak Sebestyén Júliával.

- Mindig nagyon örülök az ilyen lehetõségnek, hiszen tiszaújvárosi lévén érzem, hogy a mûkorcsolya Magyarországon inkább Budapest-centrikus, és mennyire fontos az, hogy vidéken is legyen korcsolyabázis. Nekem is vidékrõl sikerült kijutnom a világversenyekre, s a kicsiknek is nagyon fontos, hogy lássák: megéri korcsolyázni, mert van lehetõség a kiugrásra. Ehhez persze kitartónak kell lenniük. - vélekedett Sebestyén Júlia.

- Mennyire fontos a kicsik számára, hogy példaképükkel együtt korizhatnak?

- Biztos, hogy sokat jelent nekik, hiszen emlékszem, amikor én is kicsi voltam és mondjuk egy nemzetközi versenyen a nagyokkal együtt edzhettem, láthattam õket, az mennyire ösztönzõleg hatott rám, s miután hazamentem, azt akartam megcsinálni, megugrani, mint õk. Akkor nekem is nagyon jó érzés volt, s gondolom õk is örültek annak, hogy itt voltam.

- Milyen jövõje van a magyar mûkorcsolyának, milyen az utánpótlás?

- Nagyon-nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de hálí Istennek az elmúlt években egyre több jégpálya épült, nem csak Budapesten, hanem vidéken is. Reméljük, hogy ennek meg lesz az eredménye és néhány év múlva ezekbõl a tehetséges kicsi korisokból olyan versenyzõk lesznek, akik Magyarországot képviselni tudják a nemzetközi versenyeken. Nincs könnyû helyzetben a sport, hiszen a nemzetközi mezõny nagyon megerõsödött, és rettentõ nehéz felvenni velük a versenyt. A magyar mûkorcsolyázók pedig sajnos nem mindig kapják meg azokat a feltételeket, olyan csarnokokat, edzéslehetõséget, mint külföldön megkapnak a sportolók - Fehérváron is majd öt hónapig zárva lesz a jégpálya, így nagyon nehéz fejlõdni.

Forrás