CSUPASZ-ÁRNY  I.        

 

(ÉPÍTÉSI LEÍRÁS)

 

TARTALOM:

Bevezető

A modell adatai

Szükséges anyagok és eszközök

A modell megépítése

Beállítás, repítés

 

BEVEZETŐ

  Talán nincs is olyan repülőgép-modellező, akinek ne fordult volna meg a fejében, hogy építeni kéne, vagy legalább kipróbálni egy csupaszárny repülőgép-modellt. Eddig az ilyen gépek terjedésének legfőbb akadálya a rádió-távirányító berendezés hiányosságaiban volt keresendő. A régi, vagy nagyon egyszerű kivitelű rádióadók nem tudták (tudják) mixelni a csatornákat, ennek hiányában pedig a csupaszárnyak irányítását végző elevonok nem működtethetőek. Szerencsére a digitális technika térhódításával, és az alacsonyabb kategóriájú adóberendezések „okosodásával” ez megoldódni látszik. Léteznek más áthidaló megoldások is, például a két szervoberendezés (magassági kormány-csűrőkormány) karmozgásainak mechanikus mixelése, vagy a vevőberendezéshez csatlakoztatható mix-modul alkalmazása, amely 2.500.-3.000. Ft. körüli áron beszerezhető a szakboltokban.

 

  További gátja lehet az ilyen modellek terjedésének, a bizonytalanság. Minden repülőgépmodell pénzbe kerül, általában nem is kevés pénzbe. Inkább invesztál a modellező egy jól bevált, ismert konstrukcióba, vagy annak továbbfejlesztésébe, minthogy valami gyökeresen újjal kezdjen kísérletezni. Ebből a szempontból nagyon hasznos lehet egy olcsó csupaszárnyú repülőgépmodell, aminek a megépítése sem anyagiakban, sem időben nem jelent nagy megterhelést.

 

   Ennek a célnak egy lehetséges megvalósítása a Csupasz-Árny I. repülőgépmodellem. A gép kialakításánál igyekeztem leszorítani az építés költségeit, az alapanyagok megválasztásával, és hétköznapi technológiák alkalmazásával. A reptetések során derült fény arra is, hogy egy nagyon jóindulatú, könnyen vezethető szerkezetet sikerült alkotni. Kezdő modellezőknek is ajánlható. A durva leszállásokat, kisebb zuhanásokat jól tűri, az ilyenkor keletkező sérüléseket könnyű javítani.

 

  A gép megépítéséhez és reptetéséhez sok sikert kívánok mindenkinek, aki belefog. Amennyiben az alábbiakban nem tárgyalt kérdés merülne fel az építéssel, beállítással, reptetéssel kapcsolatban, arra a repülőgép fórumán (http://www.forum.rcmodell.hu/viewtopic.php?t=9925) vagy az SRY@FREEMAIL.hu e-mail címen válaszolok.

 

A MODELL ADATAI

 

 

Fesztáv:

766 mm

Hossz:

500 mm

Magasság:

167 mm

Szárnyhúrhossz a tőben:

300 mm

Szárnyfelület:

18,278 dm2

Üres tömeg:

149 gramm

Repkész tömeg*:

208 gramm

Felületi terhelés:

11,379 gramm/dm2

Súlypont az orrtól:

180 (+8) mm

Motor:

Mabuchi 280 méretű

Szabályzó:

Jeti Jes006

Légcsavar:

Günther 125x110 direkt

Akkumulátor:

E-tec 2 cella 1000 mAh LiPo

Vevő:

Jeti Rex 5

Szervok:

2 x Tower Pro 6 gramm

RC funkciók:

-motor

-magassági kormány

-csűrő kormány

(utóbbi kettő elevonként)

 

Repítés Videó

*: E-tec 1000 mAh, 7,4V LiPo akkumulátorral.

 

SZÜKSÉGES ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK

  A repülőgépsárkány megépítéséhez az alábbi alapanyagokra van szükség:

1.) 1 tábla 6 mm vastag, Depron lemez

2.) negyed tábla 3 mm vastag Depron lemez (e helyett használható más méret is, de ekkor ügyeljünk a kabin méreteinek megtartására. A kabin belső része nem lehet keskenyebb 38 mm-nél, mert ez esetben nem fognak elférni az RC elemek és az akkumulátor.)

3.) 1 db. 3 mm vastag szénpálca (cső is megfelelő)

4.) cellux ragasztószalag (érdemes többfélét venni, mert eltérő erőséggel tapadnak, és a legjobban tapadó használata ajánlott)

5.) 20 cm tépőzár (mindkét fele)

6.) Patex power tape erős ragasztószalag. A színe ízlés szerinti, és más hasonló jellegű ragasztószalag is megfelelő.

7.) 5 perces kötésidejű Epoxi műgyanta ragasztó. Tökéletesen megfelelő a hazai gyártású Eporapid, ez olcsó és jó minőségű termék.

8.) 1 m 0,8 mm átmérőjű acélszál

9.) 10 cm 5x5 mm-es keresztmetszetű fenyőléc

10.) kis darab 2 mm vastag balsa lapocska. Ennek hiányában bármilyen 2 mm vastag lap megfelel ami műgyantával ragasztható, és elég merev anyagú.

11.) Egy pár kisméretű kormányemelő himba. Akinek van kedve hozzá ezeket eldobásra váró mobiltelefon feltöltő kártyákból, vagy elektromos kötődoboz fedélből is kifaraghatja.

12.) 1 db. kisméretű, önzáró elektromos vezetékkötegelő.

13.) Kis darab 1,5–ös tömör réz, elektromos vezeték. (ennek csak a külső burkolatát használjuk fel)

 

A meghajtás és távirányítás elemei:

1.) minimum 3 csatornás, 9-12 grammos rádióvevő (pl.: Jeti Rex5)

2.) 2 db. 5-9 grammos szervo (pl.: Tower Pro)

3.) 280-as méretű elektromos motor

4.) Günthet 125x110 légcsavar

5.) 6 Amper terhelhetőségű feszültségszabályzó (pl.:Jeti JES006)

6.) 2 cella (7,4 Volt) 900 mAh LiPo akkumulátor. Sajnos ezt a költségesebb alkatrészt nem sikerült kiváltani mással, de ha valaki 50-60 gramm körüli legalább 7 cellás akkumulátorcsomagot be tud szerezni hagyományos cellákból, akkor az is megfelelő.

 

   A meghajtás elemeihez tartozik a távirányító berendezés is, aminek –mint már erről volt szó- tudnia kell a „V”, vagy Delta Mixet. Ennek hiányában szükség van még egy mix-modulra is.

 

  Eszközök az építéshez:

1.) legalább 50 cm hosszúságú vonalzó, ha lehetséges fémvonalzót használjunk.

2.) Derékszögű vonalzó

3.) Tapétavágó kés (sniccer). Csak új, tökéletesen éles pengét használjunk, a kicsit is megkopott penge már nem vágja, hanem szakítja, tépi a depront.

4.) vékony hegyű, kemény bélésű grafitceruza

5.) körző

6.) fűrész

7.) gombostűk

8.) Olló

9.) Laposfogó, vagy kombinált-fogó.

10.) Végül, de nem utolsó sorban egy asztal, vagy nagyméretű sima lap, ahol senkit nem zavar a repülőgépmodellünk amíg kötnek a ragasztások. Ezt nem is olyan könnyű „beszerezni”, mint amilyennek elsőre gondolnánk.

 

Az alapanyagok, alkatrészek beszerzésében nagy segítségünkre lehetnek az internetes áruházak, illetve a világhálón is jelen lévő szaküzletek. Az oldalamon a LINKEK rovatban több is megtalálható.

 

A MODELL MEGÉPÍTÉSE

  Az építést a tervrajzok letöltésével kezdjük

 

Megnevezés

*.TCW

*.DXF

*.JPG

Szárny szabásminta

letölt>>

letölt>>

letölt>>

Egyéb alkatrészek, összeállítási rajz

letölt>>

letölt>>

letölt>>

Nézeti rajzok

letölt>>

letölt>>

letölt>>

 

A rajzokat, ha lehetséges, nyomtassuk ki, és gondosan tanulmányozzuk. A rajz alapos megismerése, a munka sikerének egyik kulcsa. A *.TCW és *.DXF kiterjesztésű fájlokat használjuk inkább, mert ezek CAD formátumban vannak, és így közvetlenül, pontosan szerkeszthetőek is. Az ilyen kiterjesztésű állományok kezelésére letölthető az IMSI Turbo CAD 6,5 program a MODELLEZÉS rovatból.

 

  Fektessük fel a sík asztallapra a 6 mm-es depron táblát és szerkesszük fel rá a szárny szabásmintáját. A szerkesztést a szimmetriavonal meghúzásával kezdjük, majd a két belépőél vonalával folytassuk. A szárnytúlnyúlás kiszerkesztésénél használjuk körzőt a 100 mm sugarú ívhez, a kisebb sugarú íveket ügyes kezűek szabadkézzel is megrajzolhatják. Az elevonokat még ne vágjuk ki, azok maradjanak a szárnnyal egy egységben. A szárny hátsó nyúlványát, és a légcsavarkivágás félkör alakú részeit először kis ráhagyással sniccerrel nagyoljuk ki, majd közepes finomságú csiszolóvászonnal készítsük el a végleges formát.

 

A kiszabott szárny.

 

  A szárny belépőéleit félkör alakban kerekítsük le.

 

  Ezt követően vágjuk ki az elevonokat. Itt pontosan kell dolgozni, mert az elevonlapokat később vissza fogjuk szerelni. A vágás semmiképp ne legyen hullámos vonalú, mert az gátolni fogja, sőt meg is akadályozhatja a kormányok működését. Készítsük el a #3 mm-es depron lemezből a két szárnyvégzáró lapot. Tegyünk vékony papírt egyenletesen a szárny alá, hogy az ne ragadhasson hozzá az építőasztalhoz. Keverjük be az Epoxi ragasztót és vékonyan kenjük be vele a szárnyvégek éleit, valamint a szárnyvégzáró lapok illeszkedő felületeit. Tegyük a helyére a szárnyvégzáró lapokat, gombostűkkel tűzzük össze őket a szárnnyal és a derékszögű vonalzóval ellenőrizzük, állítsuk be, hogy a szárny síkjára merőlegesen álljanak. Ha túl sok ragasztót kentünk fel, és az nagyon kitüremkedik, távolítsuk el a felesleget.

  Hagyjuk a ragasztót kikeményedni legalább 12 órán keresztül, ez idő alatt ne mozgassuk a szárnyat.

 

Amíg a ragasztóanyag térhálósodik, elkészíthetjük a két kormányemelő himbát (ha nem vásároltunk ilyen alkatrészt), vagy foglalkozhatunk a motortartó ággyal is.

A motor alap egy kis darab #2 mm vastag balsa lemezből készül (vagy más megfelelő alapanyagból). Vágjunk ki a lemezből egy 30x30 mm-es négyzetet. A két motortámasztó 5x5 mm négyzet-keresztmetszetű lécből készül. Le kell fűrészelni két 30 mm hosszú lécdarabolt és sniccerrel, majd csiszolóvászonnal háromszög keresztmetszetűre munkálni őket, úgy hogy a kapott keresztmetszeti háromszög szárai a nyersanyag 5 mm-es oldalai legyenek. A két kis lécet egymástól 20 mm-re, párhuzamosan a motor alapra ragasztjuk, úgy, hogy a motoralap faanyagának szálirányára merőlegesen álljanak. A ragasztáshoz szintén használhatunk epoxi ragasztót, de a CA ragasztók is megfelelőek. A ragasztó megkötése után a motor alap két oldalán készítsük el a 3 mm széles bevágásokat, ezeket a legkönnyebb tűreszelővel kireszelni, de snicerrel is kifaragható.

Az összeállított motortartó, a motorral.

 

Ha rendesen megkötött a szárnyvégzáró lapok ragasztása távolítsuk el a gombostűket. Egy tipp: a gombostűt ne csak kihúzzuk az anyagból, mert akkor jó eséllyel egy kisebb darabot is kiszakítunk a tűvel együtt, hanem ujjainkkal megsodorva, a tűt forgatva húzzuk ki, így csak a pici lyuk marad utána.

 

Következik a szárny „V” beállításának kialakítása. Jelöljük fel a merevítő szénpálca helyét, és vágjuk le a 240 mm hosszúságú szénpálca darabot. A pálca végeit finom csiszolóvászonnal 3 centi hosszan csiszoljuk meg. A szárny szimmetriavonalán, először finoman, majd egyre jobban rányomva húzzunk végig egy élére állított, lapos csavarhúzót, úgy, hogy végül egy 2-3 mm széles vájatot kapjunk. A szárnyat nem szabad átvágni, csak ezt a felül 2-3 mm széles, lefelé keskenyedő árkot kell belekarcolni úgy, hogy alul legalább 1-1,5 mm anyagvastagság maradjon. Az egyik oldalt stabilan rögzítsük le, tegyünk rá súlyokat, könyveket stb. Készítsünk elő megfelelő anyagokat (kis dobozok, lécek stb) amivel a szárnyat majd fel tudjuk bakolni. Állítsunk össze egy 40 mm magasságú bakot. Keverjük be a ragasztót, és bőven kenjük vele végig a kialakított árkot (a leragadást gátló papírok most is a szárny alatt legyenek!). Ha már végig feltöltöttük az árkot, akkor emeljük fel a szabad félszárnyat és tegyük alá az előzőleg elkészített 40 mm magas bakot (lásd alábbi ábra).

 

A „V” állás beállítása.

 

A szénpálca megcsiszolt végeit is kenjük be a ragasztóval és illesszük a helyére. Ezt követően még rakhatunk rá egy kis ragasztót, de vigyázzunk, mert az epoxi ragasztó lassan szétterül, és ha nagy felületet elfed, akkor akadályozni fogja a szervók beépítését. Az árokból kinyomódott felesleges ragasztómennyiséget távolítsuk el, a ragasztót húzzuk simára. Ismét várjunk 12 órát a ragasztó végleges kikeményedéséig.

 

  A ragasztó kikeményedésé után fordítsuk fejre a szárnyat és támasszuk alá a két félszárnyat, hogy ne a szárnyvégzáró lapokon üljön fel. Vágjuk ki a 6 mm vastag depron lemezből az uszonyt. Epoxi ragasztóval vékonyan kenjük be a szimmetriavonalat és az uszony illeszkedő felületét, majd illesszük össze az alkatrészeket és gombostűkkel rögzítsük. Az uszonyt úgy kell beállítani, hogy az eleje elvágólag essen a szárny elejével, pontosan kövesse a szimmetria vonalat, és a szárnyakhoz képest 93°-ban álljon. Ez utóbbit egyszerűen úgy állíthatjuk be, hogy az uszony tetején felveszünk egy pontot (ezt meg is jelölhetjük gombostűvel) és vonalzóval lemérjük az ezen pont és a szárnyvégzáró lapok eleje közötti távolságot. Az uszony akkor van jól beállítva, ha a távolság mindkét oldali szárnyvégzáró lap irányában azonos. Ismét hagyjuk nyugalomban a modellt a ragasztó teljes kikeményedéséig.

 

Az uszony elhelyezkedése

 

  Ez idő alatt elkészíthetjük a kabint. #3 mm vastag depron lemezből vágjuk ki a két kabin oldalfalat, a homlokfalat és egy 260 mm hosszúságú, és 44 mm széles csíkot. Ez utóbbi lesz a kabin teteje. Építődeszkára gombostűvel tűzzük fel az egyik kabinoldalt, úgy, hogy az merőlegesen álljon a deszka síkjára (használjuk a derékszögű vonalzót a beállításhoz) Most is tegyünk leragadást gátló papírt az alkatrészek alá! Az oldalfal első (14 mm hosszúságú) élét, valamint a homlokfal illeszkedő részét vékonyan ragasztózzuk be, és illesszük össze, gombostűkkel rögzítsük A két lap egymásra derékszögben álljon. Ezt követően ragasszuk a homlokfalra a másik oldalfalat is. A két oldalfal külső része egymástól 44 mm-re legyen, és párhuzamosan fusson. A ragasztó megkötéséig gombostűkkel rögzítsük egymáshoz az alkatrészeket. Miután a ragasztó megkötött fogjuk a 260 mm hosszú és 44 mm széles tetőlemezt, ragasztózzuk be az oldalfalak tetejét, és a tettőlemez illeszkedő részeit. Fektessük rá az oldalfalak tetejére. A hátsó részen pontosan illeszkedjen az oldalfalak végéhez. Kb. 3 centiméterenként rögzítsük le gombostűvel, és így haladjunk a kabin eleje felé. A tetőlemez elöl túl fog lógni, de ezt a ragasztó megkötéséig hagyjuk is így.

 

A kész kabin

 

Miután a ragasztó megkötött, vágjuk le a kilógó tetőlemez részt és a kabin felső éleit, valamint az elején az éleket gömbölyítsük le csiszolóvászonnal. A kabin két oldalán van egy-egy bevágás, ezeket majd a modell összeállításakor készítjük el.

 

  A szárnyon időközben kikeményedtek a ragasztások, így hozzákezdhetünk a modell összeszereléséhez. Először az elevonokat szereljük a helyére. Az elevonok szárny felé eső, alsó élét 45°-os szögben le kell csiszolni. Az elevonok kér végét is érdemes egy kicsit megcsiszolni, hogy mozgásuk során ne súrlódjanak, szoruljanak be. A szárnyat síklapra fektetjük, az elevonlapot a helyére illesztjük és felül végig egy ragasztószalag csíkkal (cellux) hosszában végigragasztva, rögzítjük. A ragasztószalagot ne feszítsük meg mielőtt a szárnyra, és az elevonra rakjuk, mert az így keletkező erőhatás deformálhatja a szárnyat. Alul csak az elevon két végén használunk ragasztócsíkot a rögzítésre. Ezeket a kb. 6-7 cm hosszú csíkokat keresztben ragasztjuk fel, oly módon, hogy az elevont felhajtjuk a szárny tetejére, és ezt követően keresztben felragasztjuk a cellux csíkokat. Ez követően az elevonlapot visszahajtjuk.

 

Az elevonok felszerelése

 

A rajz szerint jelöljük be a szervok helyét és vágjuk ki azokat. A szervokivágások mérete az alkalmazott szervok függvényében változhat. A rajzon a Tower Pro 6 grammos szervoknak megfelelő 12x22 mm-es nyílás lett elkészítve. A szervokivágásnál arra kell ügyelni, hogy jobb oldali szervo jobb alsó sarka és a bal oldali szervo bal alsó sarka (a rajz szerinti tájolásban) az orrtól 175, a középvonaltól 120 mm-re legyen. Ehhez a ponthoz kell igazítani a kivágást. A szervokat alulról tegyük be a szárnyba és Patex Power Tape ragasztószalaggal rögzítsük őket. A legjobb megoldás, ha tekercsről lehúzott szalagot egy teljesen tiszta, por- és zsírmentes műanyag lapra ragasztjuk. A szalagdarab közepére felrajzoljuk a szervo méretének megfelelő kivágást, azt snicerrel kivágjuk. Ez követően lehúzzuk a szalagot a műanyag lapról, ráhúzzuk a kivágást a szervora és ráragasztjuk a szárny alsó felületére. Tegyük fel a szervokart és a szervokar vonalában a szárny szimmetriavonalával párhuzamosan jelöljük be a kormányemelő himbák helyét. A kapott jelölésnél a scicerrel kis vágást csinálunk a kormánylapban, és ide epoxi ragasztóval beragasztjuk a kormányemelő kart.

 A szervo rögzítés és a mozgatómechanizmus.

 

A kormányemelő beragasztásánál fontos, hogy az elevon síkjára merőlegesen álljon, valamint a mozgatórúd csatlakozó furata az elevon elfordulási pontja fölé essen. A két karon a rudazatot befogadó furatoknak azonos magasságban kell lennie.

 

A kormányemelő kar beállítása.

 

A 0,8 mm átmérőjű acélhuzalból készítsük el a mozgató rudazatot. Vágjunk le 4 db. 100 mm hosszúságú darabot és ezek végét hajtsunk „Z” alakra. Az 1,5-ös elektromos rézvezeték burkolatát körben vágjuk be  25-30 mm-enként és húzzuk le a szigetelést. Az így kapott kis műanyag csövecskékbe dugjuk bele két acélszál egyenesen maradt végeit. Elég nehezen fog belemenni, ezért forgassuk a szálakat. Ezzel el is készítettük a létező legegyszerűbb, állítható kormánymozgató rudazatot.

Ha kikeményedett a kormányemelő kar ragasztása fel is tehetjük a mozgató-rudakat. Először a kormányemelőkarba fűzzük be, majd a másik végére együk fel a szervokart, és végül a szervokart nyomjuk a helyére a szervo bordás-tengelyén. A szervok vezetékeit a szénpálca alatt vezessük el.

 

  Epoxi ragasztóval rögzítsük a végleges helyén a motortartót, és a tépőzár kis horgokkal borított felületű felét. A tépőzár bolyhos ellendarabjából vágjunk le megfelelő méretű darabokat és azokat ragasszuk a rádióvevő és az akkumulátor aljára. A motortartó oldalain ahol a 3 mm-es bevágások vannak  csináljunk 3 mm átmérőjű lyukakat a szárnyba. Ezt csinálhatjuk kihegyezett pálcával, fúrószárral, de meleg pákaheggyel is.

 

  A motorra tegyük fel a légcsavart. Ne felejtsük el megfordítani a légcsavart, hiszen most toló üzemmódban kell működnie. A légcsavaragyat és légcsavarkúpot alkotó fekete keménygumi alkatrészt a légcsavarkúp hegyénél tűvel lyukasszuk ki. Így könnyebb lesz felszerelni, és nem maradhat összenyomott levegő a motortengely és a légcsavarkúp között, ami a légcsavar leesését, elvesztését okozhatja. A motor elektromos vezetékeit úgy forrasszuk fel, hogy a légcsavar –a gépet hátulról nézve- jobbra, az óramutató járásával megegyező irányban forogjon. Ha a motor gyárilag el van látva vezetékekkel és csatlakozóval, akkor a vezetékeket fel kell cserélni, vagy ha lehetséges a csatlakozót fordítva kell csatlakoztatni a feszültségszabályozó kimenetébe.

  A motort tegyük a motortartóra. Az önzáró elektromos kötegelőt bujtassuk át a motortartó mellett készített lyukakon, és fogassuk le vele a motort. Ha pontosan csináltuk meg a motortartót, akkor most a motornak szilárdan kotyogásmentesen kell állnia. A motor le- és elhúzatására nincs szükség. Amennyiben a motor mégis mozogna, kotyogna tegyünk a háromszög keresztmetszetű motortámasztó lécek motor felé eső lapjára vékony csík kétoldalas ragasztószalagot, ezzel korrigálható a hiba.

 

  A motor úgy legyen beállítva, hogy a légcsavarkör síkja a légcsavar-kivágás szimmetriavonalába essen. A légcsavar ne érjen hozzá sehol a szárnyhoz. 

 

Motorrögzítés

Illesszük a helyére a kabint a szárnyon. Ez először nem fog sikerülni a szénpálca miatt. Ezért készítsünk kicsi bevágást a szénpálcának, és próbáljuk ismét rá a kabint a szárnyra. Mindaddig igazítsuk a bevágás méretét, míg a kabin szépen fel nem fekszik a szárnyra. Ennek az a lényege, hogy a szénpálcára szorosan kell illeszkednie a kabintetőnek, azon nem lötyöghet. Ha ezzel megvagyunk egy Patex Power Tape csíkkal ragasszuk a kabin elejét a szárnyhoz, úgy, hogy a ragasztás egyben zsanérként is működjön amin elforogva felnyitható előre a kabintető. Így a ragasztószalaggal „zsanérozott” kabintetőbe lecsukáskor, „bepattan” a szénpálca, és az zárszerkezetként a helyén tartja.

 

 Szereljük be a többi RC elemet. Ez a felragasztott tépőzárakkal igen könnyen fog menni. Arra érdemes ügyelni, hogy az akkumulátor kerüljön legelőre, mert a súlypont csak így lesz beállítható.

A kész gép nyitott kabinnal

 

A képen nincsenek zavarszűrő kondenzátorok a motorra forrasztva. Ez rádiózavarokat és ezzel géptörést okozhat. Soha ne felejtsük el a zavarszűrő kondenzátorokat feltenni a motorra. A rádióvevő mellett lyukasszuk ki a szárnyat és a vevőantennát vezessük ki a szárny alsó részére.

 

 Ezzel el is készült Csupasz-Árny I. modellünk Töltsük fel az akkumulátort és egy alkalmas, szélmentes napon elvégezhetjük a gép berepülését.

 

BEÁLLÍTÁS, REPÍTÉS

  Az első repülés előtt be kell állítani a modellt. Ez a súlypont és a kormánylapok beállításából áll. Először a súlypontot az akkumulátor pozíciójának változtatgatásával az orrtól 180 mm-re állítsuk be. A súlypontot lecsukott kabinnal ellenőrizzük! Ekkor a modell nagyon stabilan fog repülni. Egy tipp: a szárny aljára rajzoljuk fel egy pici vonallal a 180 és 188 mm pontos helyét, így sokkal könnyebb beállítani a modell súlypontját. A kormányokat mozgató rudak hosszának változtatásával állítsuk be az elevonokat úgy, hogy a kormánylapok hátsó éle a belső oldalon kb. 2 mm-rel legyen a szárny síkja felett. A két elevon azonos mértékben legyen felfelé kitérítve.

 

  A beállítás után ellenőrizzük le a kormányok, és a motor működését. Gyakori hiba, hogy a légcsavar nem tolja a modellt, fordított a motor forgásiránya, vagy rosszul van felszerelve a légcsavar. A kormánylapok működése akkor jó, ha a távirányítón a kart előre tolva (magassági kormányzás) mindkét lap lefelé tér ki, hátrahúzva pedig felfelé. A kar balra mozgatásakor (csűrés) hátulról nézve a bal oldali lap felfelé, a jobb oldali pedig lefelé tér ki. A kar jobbra mozgatásakor ennek  pontosan fordítottja történik.

 

  A beállítás és ellenőrzést követően fogjuk meg a modellt az uszonynál. Álljunk széllel szembe (természetesen az a legjobb, ha egyáltalán nincs szél), adjunk teljes gázt, és előre, kicsit felfelé, egyenesen dobjuk el a modellt.

 

 Ha lefelé tartana, akkor kicsit húzzuk meg a magassági kormány karját. A modell ettől emelkedni fog. Ha nem rontottunk el semmit a fenti módon beállított gép repülőképes és irányítható lesz. Emelkedjünk közepes magasságba a képpel és figyeljük, hogy a kormányok elengedésével mit csinál. Ha fordulóba kezd akkor azt a csűrő trimmelésével korrigáljuk. Ha emelkedni, vagy süllyedni kezd azt a magassági trimmeléssel korrigáljuk. Amennyiben az emelkedést nem tudjuk kitrimmelni -a trimmkar teljes előretolásával sem repül vízszintesen a modell- szálljunk le és vigyük előrébb a súlypontot. Ha a süllyedést nem tudjuk kitrimmelni, akkor picit hátrébb kell vinni a súlypontot. A jól kitrimmelt modell egyenesen, a magasságot tartva repül, mindaddig amíg a távirányítóval be nem avatkozunk.

 

  A leszállásoknál –mivel nincs a gépnek futóműve- kerülni kell a nagy sebességű, hosszú csúszással járó megoldásokat. Széllel szembe fordítva állítsuk le a motort és enyhén húzott magasságival „lifteltessük” le a gépet, arra vigyázzunk, hogy ne essen át.

 

  Ha már kellő rutint szereztünk a gép repítésével, akkor próbálkozhatunk közepes szélben is. Én már reptettem kifejezetten erős szélben is, és ott is megállta a helyét, igaz jól meg kellett ezért dolgozni a botokkal.

 

  A gép ebben a kiépítettségében mondjuk úgy alap verzió. 3 cellás LiPo akkumulátorcsomaggal, erősebb motorral (Pl.: CD-rom motor) már műrepülhető is, bár ekkor egy szénpálcával érdemes a szárnyat megerősíteni a megnövekedő erőhatások miatt.

 

  A terveim alapján készített repülőgép-modellekről készült fényképeket nagyon szívesen fogadom, és természetesen a fenti géppel kapcsolatos észrevételeket és módosítási ötleteket is.

 

Sok sikert az építéshez, és a reptetésekhez!

 

SRY 2005

Reptetés előtti ellenőrzést tartok a Csupasz-Árny I.-en

 

♣ SRY MODELL ♣ 2005 ♣ Shot by CANON ♣ Powered by MS WORD ♣

♣ 2005. szeptember 20. ♣