Belo írta:
Andras írta:
Belo írta:
Andras írta:
Újabb kérdésem van: Az angolból úgy tűnik, hogy az IOM nem engedi a habmagos hajókat. Mivel én polisztirol hab magra építek, ezek szerint a héj elkészülte után ki kell azt vennem?
Ezek szerint......

Már csak azért sem, mert akkor nem tudják ellenőrizni, hogy miből építetted...
Hmmm....kár. Jó merevséget adna a testnek. Meg persze a pótmerevítők elkészítése is időbe kerül.
De ha ez a rendje, nincs mit tenni.
Erről jut eszembe egy történet, ami téged is érint. 92-ben csináltattam egy hajót a Fűkével. (Ezzel megy a Hegymegi most HUN177) Vért izzadtam vele, mire hajlandó volt a hajó orrába merevítést rakni és a farából kivenni azt. Végre nagy nehezen belement.
Ezzel a hajóval kezdtem jól menni és a Fűke onnantól kezdve így épített Kalózt. Nem feltétlenül ettől lettem jó, de tovább erősítette a hitem, hogy nem okoz hátrányt ha itt ott puha a cucc.
A TS2-öt állandóan berepesztem, mert annyira puha. Szóval szerintem nem baj.
Kicsit off itt, de sajnos a Füke hajókat nem kell bemutatni. A mi hajónk is az. Zsolti szerencséjére még megúszta a nagyobb gondokat, nekem viszont sok munkámba került, hogy versenyképes maradjon. Az öregnek a fa építésű, valóban kitűnő kalózokkal szerzett nevét sikerült mára teljesen leamortizálnia.
Visszatérve a modellvitorlázáshoz, szerintem a keménységnek az árboc-kílbox-vantni-fockbekötés háromszögben van elsősorban jelentősége. (az achterstag feszítés lényegesen kisebb - ha attól is deformálódik a test, akkor már régen rossz). Egyébként én jobban kedvelem a merev hajókat, amíg ez nem megy a súly rovására.
Nagyon szép eloxált alucsöveket vettem árbocnak. 10x1-est gondoltam az 1-2 riggnek, 12x1-est a 3-nak. Ellenvetés, vélemény?