riplak írta:
Szia Sailor!
Én tettem fel egy kérdést, amire érkezett a Gyula általad idézett válasza. Hogy értsem amit írtál; újra felteszem a kérdésemet.
"5.2.8. Egy vitorlát több vitorlakészletben is lehet használni, ha annak megfeleloen vannak jelölve és nem lépik túl a megfelelo vitorlázat felmérési bizonylatába felvett méreteket. "
Ez azt jelenti, hogy a A, B, C vitorlázatok vitorláit lehet keverni is? pl. A-s rudazatra A-s orrvitorla, B-s nagyvitorla? Csak A2 stb-nek kell hívnom?
Örülnék, ha a többi kérdésemre, amiket ebben a rovatban feltettem, Te is válaszolnál! Persze azokra a kérdésekre adott válaszokhoz kellene hozzászólnod, amiknél úgy gondolod kiegészítésre szorulnak esetleg Te másként látod... másként magyaráznád.
Sziasztok!
Nos, látom nem voltam teljesen érthető, ezért megpróbálom másként.
Tehát a vitorlák számítása (AxB/2)+(QxR/2)<=5161 cm2
A felső felmérési jel max 2160 mm magasan lehet a fedélzet felett.
A denevér szélessége és alakja pontosan meghatározott és felülete a magasság függvényében nő tehát, enyhe szélben célszerű a legnagyobb alkalmazható felületet elérni, ami a max felső felmérési jelig érő vitorlával lehetséges. A szél erősödése esetén a vitorla magasságának csökkentésével csökken a döntő erő amely nagyrészt az eredő erő támadáspontjának lefelé vándorlásából adódik. Célszerű azonban még mindíg a kisebb vitorlamagassághoz tartozó maximális felületet kihasználni, amely a fenti képlet segítségével számítható. Könnyen belátható, hogy ez kisebb "A" és "Q" méret esetén a "B" és "R" méret növelésével valósítható meg. A teljes számított vitorlafelület így maximális marad, bár a tényleges a denevér hosszának csökkenésével kisebb lesz, ami most nem baj, mert ez is csökkenti a dőlést. További szélerő növekedésnél még mindíg alkalmazható a fenti eljárás. Igy megvannak az "A", "B", és "C" készleteink. Nyilvánvaló, hogy ezek részei egymás között csak akkor lennének cserélhetőek, ha ezzel nem nőne a teljes vitorlafelület az előírt fölé és az orrvitorla beakasztási magassága sem a felső felmérési jel 08 szorosát. Ez általában nem jön össze, viszont lehet olyan A2, A3,...An B és C sorozatokat csinálni amelyek más kombinációja biztosítják az előírt feltételeket. Ilyen esetben jelölni kell a vitorlán, hogy Pl.: az A2 és mondjuk a B2 készletben is ezt használjuk. Ennek az is a feltétele, hogy a szabályzat szerinti valamennyi méret kissebb kel hogy legyen az A1 És B1 méreteknél.
Nem tudom elég világos-e a magyarázat, ha még van kérdés szívesen válaszolok.