Szervusz Mihály
Sajnos elég kevés hibátlan rajz van, de még azokat is el lehet rontani, ha nem számolunk az anyag vastagságával.
Az a baj a bordarajzokkal, hogy azok egy elméleti tengelyen, gyakorlatilag kiterjedés nélküli, két dimenziós ábrák.
A bordáknak viszont van vastagságuk, ami ívnél elég nagy pontatlanságot eredményezhetnek.
Ekkora hajónál ráadásul indokolt a vastag borda.
Én úgy szoktam kikerülni ezt a problémát, hogy a gerincen lévő kivágásokat nem pont a tengelyhez igazítom, hanem a borda egyik lapjához.
A legszélesebb ponton tengelyben, onnan az orr felé a borda hátsó síkját véve alapul, egy kicsit előbbre teszem a kivágást, hogy a borda lapja kerüljön a szimmetria tengelyre, hátrafelé pedig pont fordítva.
Így a bordarajzok valós értéket adnak, legfeljebb a bordaközök távolsága változik egy kicsit, de az nem baj.
Egyedül a legutolsó bordával van baj, mert azt már nem teheted hátrébb.
(A levegőbe?

)
Vöcsöknél ugyan ez a probléma adódik, mert ott a hajó orra ráadásul sík.
Azt külön kiszerkesztettem.
Ha összeállt a vázszerkezeted, akkor csiszold szépen ívesre az egészet, mint ha már rajta lenne a palánkolás.
Így nagyon szépen fel lehet fektetni a palánk léceit.
Arra figyeljél, hogy a diagonális palánkoláshoz szükséged lesz mindkét oldalon néhány végigfutó segédlécre, és azt is ívbe kell csiszolni.
Kicsit macerás az állandó szétszedés és összerakás miatt, mármint a gerinc és bordák, de utána élvezet a palánkolás, ráadásul nagyon anyagtakarékos is, ami ekkora méretnél már jelentős.
Naxosnál ez nem lett volna érdekes, de itt 3 - 4 balsalapot is megspórolhatsz.
Üdv és jó munkát.
Szilveszter
u.i: Ma én is elővettem VÖCSÖK testét.