SRY MODELLEZŐ FÓRUMA

Modellezés, technika, történelem
Pontos idő: 2025 jún. 26. - 15:32

Időzóna: UTC + 1 óra

Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 52  Következő
Szerző Üzenet
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 17. - 20:51 

Szervusz frenky :D

Szép lett.
Nekem ugyan túl steril ez a fehér fedélzet, de mint a topik elején írtam, ez a hajó úgy néz ki, mint amit kirándulóhajónak átépítettek.
Én ezért módosítottam az enyém felépítményét, vagyis funkcionálissá tettem.
A kötélvégek eldolgozására rajzom nincs, de holnap csinálok néhány képet.
Persze jó lenne tudni hogy milyen hurkokra lenne szükséged.

Üdv Manópapa :D

Vissza a tetejére
Hozzászólás az előzmény idézésével  
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 17. - 22:02 

Szia Manópapa!

Ez tényleg elég steril, eredetileg pácolt fa felület lett volna, de a helyenként felbukkanó ragasztó és a belülről ki-kiszivárgó lakk miatt foltosan fogta be a pác, úgyhogy ezt el kellett tüntetni. Még néhány apró csecse-becsét szeretnék készíteni, (ládák, bólyák, kosarak, stb..)hogy megtörjem a nagy fehér felületeket, de elég kevés időm van ezzel foglalkozni, és ezek az apróságok talán még több időt igényelnek, mint maga a hajótest, úgyhogy apránként haladok.

Úgy gondoltam, hogy a kötél mindkét végén lenne fix hurok, amit be lehet akasztani valamibe, pl. kötélbikára,stb... Igazábol dísz lenne feltekerve, de a későbbiekre nézve sem lenne rosz megtanulni, hogyan kell elkészíteni.

Előre is köszönöm!

Üdv:Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 18. - 11:47 

http://navi.modelisme.com/article614.html

http://navi.modelisme.com/article612.html

http://users.atw.hu/sryforum/viewtopic. ... c&start=15

Talán valami segítséget nyújt?

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 18. - 14:24 

Kedves frenky :D

Antikos által feltett linkek tanulmányozásához, egy kis kiegészítő. :D

Kép

A kötélzet szabályos vezetése, elrendezése.
Ez az amit elsődlegesen hiányoltam Naxos rajzánál.
A hurkok elkészítéséről ígért képek is készülnek, csak fiaim elvitték a gépemet gólyát fényképezni. :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 18. - 19:17 

Kedves Antikos és Manópapa!

Köszönöm a képeket, mindegyikben bőven találtam hasznos részletet.
Főleg, hogy nekem minden "vicc" új, vagyis annyira kezdő vagyok, hogy ez a hajó életem második modellje. (az első a walrusz volt). A kötélzet kötéseit, vezetéseit is még bőven tanulmányoznom kell, főleg, hogy már régóta tervezem, hogy vitorlást építsek, ez lenne a szivem csücske. De hát a megrendelőim(mármint a fiaim ) mindketten motoros hajót szerettek volna, így hát ezek kerültek előre :lol:
Manópapa! Az idő nem sürget, a gólya viszont manapság ritka látvány. :lol:

Mégegyszer köszönöm!

Üdv: Frenky

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 13:20 

Üdv mindenkinek!

Mostanság regisztráltam, de a fórumot már érgóta nézegetem. A helyzet az, hogy életem első hajó modelljét szeretném elkészíteni... Ami a nehézséget fokozza: magam szeretném megtervezni a hajót:D Tudom öngyilkosságnak tűnik, de hát szeretnék valami egyedit készíteni...
Nézegettem a topicokat és nem tudtam eldönteni, hogy hová is írjak végül (mivel ezt olvastam a legtöbbet -és úgy gondolom talán ide is tartozik leginkább-) ide írtam be (de a jövőben tervezek -ha lehet- csinálni saját topicot is, oda is szívesen és tárt karokkal várnám majd a kritikákat, legyen az építő, vagy romboló hatású is :P
Tehát a hajó: a topic elején láttam egy szép darabocskát, aminek az oldalára ez van írva: ORION
A hajóm teste nagyon hasonló lenne kinézetre, csak annyi, hogy hosszra viszont 70 cm, szélességre pedig 30 cm-el számolok... És ha minden igaz akkor egy gőzgépet raknék bele...
A kérdésem az lenne, hogy mekkora legyen a magassága, vagy tehát inkább a mélysége a testnek... Ezen dilemmázok... Nagyon nagyon hálás lennék, ha valaki segítene kedves mester emberek!!! :wink:
Előre is köszönöm, és elnézést a hosszú irományért...

fafner

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 16:07 

fafner írta:
Üdv mindenkinek!

Mostanság regisztráltam, de a fórumot már érgóta nézegetem. A helyzet az, hogy életem első hajó modelljét szeretném elkészíteni... Ami a nehézséget fokozza: magam szeretném megtervezni a hajót:D Tudom öngyilkosságnak tűnik, de hát szeretnék valami egyedit készíteni...
Nézegettem a topicokat és nem tudtam eldönteni, hogy hová is írjak végül (mivel ezt olvastam a legtöbbet -és úgy gondolom talán ide is tartozik leginkább-) ide írtam be (de a jövőben tervezek -ha lehet- csinálni saját topicot is, oda is szívesen és tárt karokkal várnám majd a kritikákat, legyen az építő, vagy romboló hatású is :P
Tehát a hajó: a topic elején láttam egy szép darabocskát, aminek az oldalára ez van írva: ORION
A hajóm teste nagyon hasonló lenne kinézetre, csak annyi, hogy hosszra viszont 70 cm, szélességre pedig 30 cm-el számolok... És ha minden igaz akkor egy gőzgépet raknék bele...
A kérdésem az lenne, hogy mekkora legyen a magassága, vagy tehát inkább a mélysége a testnek... Ezen dilemmázok... Nagyon nagyon hálás lennék, ha valaki segítene kedves mester emberek!!! :wink:
Előre is köszönöm, és elnézést a hosszú irományért...

fafner

Üdvözöllek a fertőzöttek között :D

Kezdjük az elején.
Hajót tervezni, nem egy nagy ördöngösség, de rögtön első hajónak?
Ha megtetszett az Orion, megjegyzem egy igazán szép hajó, akkor miért nem azzal kezdesz?
Megvan a teljes rajzkészlete, így ha gondolod, és adsz egy email címet, el tudom küldeni.
A hossza k.b. 70 cm, így az elképzelésednek meg is felelne, ráadásul, viszonylag egyszerű építésű.
Ha csak a testet építed meg, és arra tervezel felépítményt, egy egyedi hajót kapsz végeredménynek.
Igazából egy tökéletes TID TUG alap lehet, ami lehetővé teszi a gőzgépes megoldást.
A TID TUG : http://www.medwaymaritimetrust.org.uk/t ... index.html

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 16:38 

" Vigyázat mázolva "!
Hát szóval a szabályok is azt mondják- NEM MUSZÁLY BETARTANI -
a hajómodelleknek makettnek kell lenni.
Ez azt jelenti, hogy létező, vagy létezett hajó modelljét illik megépíteni.
KIVÉVE AZ F4-ES modell hajósztályt ahól félkész modellek összeépítése után azokkal lehet versenyezni.
AZ ÁLTALUNK ÉS SOKAK ÁLTAL ÉPÍTETT SPRINGER-TOLÓHAJÓKAT
a versenrendezők itthon engedik az F4 -es hajóosztályban-kategóriában indulni a NAVIGA Nemzetközi Hajómodell Szövetség szabályai szerint rendezett versenyken.
Illetve ennek a hajóosztálynak SAJÁT VERSENYE IS VAN!

EZEK UTÁN VÉGKÖVETKEZÉSKÉNT ÉRDEMES LENNE EGY MEGLÉVŐ
TERVRAJZ UTÁN MEGÉPÍTENI A MODELLT.
Jó építést kivánunk!

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Tamásbá 2010 márc. 19. - 17:59-kor.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 16:55 

Üdv ismét!:D

Köszönöm a válaszokat, hát igen... Az igazság az, hogy nem igazán gondolkodom versenyekben... Csak saját szórakoztatásra szeretném megépíteni a hajócskát, és hát mindig is szerettem az egyedi dolgokat... Ezért is gondoltam azt, hogy tervezek egy sajátot... De persze azóta én is kicsit gondolkoztam a dolgon, és igen... Így elsőre semmi tapasztalattal, talán tényleg bolondság lenne... Szóval elgondolkodtam kedves Manópapa ajánlatán, és köszönöm, ha lehet élnék vele (elkűldöm az email címem privát). Megpróbálkoznék az ORION-al, de azért még teljesen nem sikerült eltántorítani a saját tervezéstől sem:D
Mindenesetre köszönöm, és akkor kűldöm az emailt!

fafner

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 19:01 

Sziasztok!

Szia Fafner!
Ha TID, akkor a 2. hajónak már lehet az is :) Bordarajzok vannak hozzá, a felépítményt pedig Te tervezheted képek, rajzok, fantázia szerint. Az tényleg nagyon gőzös :!: Egy jó alap sokat kibír.
Verseny/nem verseny. Többen kezdtük így ;)

Üdv!
g.

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 20:03 

A rajzot elküldtem :D

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 20:10 

Üdv!

Köszönöm a bíztatást Gtoth! Ezek a TID hajók egyre jobban tetszenek (még mindig azt a lapot nézegetem, amit Manópapa linkelt). Nem tudom, nagy a dilemma... Van egy tervező programom (nem túl komplikált), ez a "free ship" nevezetű progi, az eddigi elképzeléseimet ott vetettem képernyőre... Manópapa azt írta elkűldené nekem az Orion rajzait (megírtam neki privát a címem, de állandóan hibát ír ki az oldal-szerintem a böngészőm miatt-). Szóval miután megnézem a rajzokat, összevetem az elképzeléseimmel...:D Nem tudom az igazság az, hogy nagyon hosszú ideig tart nálam a tervezési folyamat... Nem szeretem elkapkodni a dolgokat, éppen ezért merek bízni az első hajócskában... De majd meglátjuk:D Szerintem lesz még itt sírás-rívás a részemről bőven...:D:D:D
Azonban most mindenesetre akkor kiírom ide a címem, hátha privátban nem ment el: fafner@freemail.hu
És előre is köszönöm!:)

fafner

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 19. - 20:16 

Huhúúú!
Most látom!:D
Nagyon szépen köszönöm!!!

tisztelettel

fafner

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 20. - 8:09 

Nem aludtam éjjel gyötört a lelkiismeretem ( bár feleségem szerini nincs lelkem ) a versennyel kapcsolatban kedves " fafner"!
SENKIT SOHA NEM BESZÉLTEM RÁ A VERSENYZÉSRE!
Pl. Nem indulok a május elejei városligeti versenyen MERT NEKEM NEM ÉRI MEG -mint igen csak kis nyugdijas - A 600Ft,- os nevezési dij,
HOGY OTT KINLÓDJAK EZÉRT A PÉNZÉRT ÖT ÓRÁN KERESZTŰL!

Tehát én is azt tartom szemelött, hogy játszak a hajóimmal.Kép
És ezt javaslom mindenkinek. A versenző soha sem lesz megbecsülve
ebben a környezetben ( majdnem azt irtam, országban ) igy sincs sok értelme a versenyzésnek.
A többfordulós versenyek költsége egy évben
meghaladja az 50000Ft,-ot!!!Kép Ezt még növeli a modell versenyre való felkészítése is !

Remélem ezk után jól fogok aludni az éjjel.Kép

Vissza a tetejére
 Hozzászólás témája:
HozzászólásElküldve: 2010 márc. 20. - 22:40 

Versenyzés, nem versenyzés, ebbe én nem szeretnék beleszólni.
Ezt mindenki döntse el saját maga.
Én például, soha nem versenyzek.
Sokkal nagyobb örömöt jelent egy egy szépen sikerült hajó látványa, amit olyanok építenek, akiknek eddig semmi közük nem volt a modellezéshez, mint egy versenyen való szereplés.
Ma a Ligetben például szóba került NAXOS, és már nem is tudom, hány épült itt belőle.
Beri írta, hogy egyszer jó lenne együtt látni az összes Naxost egy örömhajózáson.
Igaza van.
A Sólyatér, ezért jött létre, és nem a versenyzésért. :D

Vissza a tetejére
Hozzászólások megjelenítése:  Rendezés  
Új téma nyitása Hozzászólás a témához  [ 769 hozzászólás ]  Oldal Előző  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 52  Következő

Időzóna: UTC + 1 óra