Ma küldte Gelencsér Kálmán!
Kedves antikosok! Vége a 2010-es szezonnak, nyakunkon a jövő évi versenynaptár összeállítása. Itt az idő, hogy elgondolkozzunk az idei tapasztalatok alapján az esetleges jövő évi szabályzat módosításokon. Nemrég közreadtam az európai SAM versenyek magyarra fordított, 2013-ig érvényes szabályzatát. Néhányan úgy gondolják, hogy a legjobb lenne nekünk is teljes egészében átvenni, mert akkor vége lenne minden vitának. Én sokat gondolkodtam, és gondolkodom a dolgon, hogy mi is lenne a helyes, mi a további fejlődés útja. 2007-ben, amikor először mentünk el a SAM EB-re Szlovákiába, még csak egy érdekes, új kihívás volt számunkra. A helyszínen azt láttuk, hogy jó az a rendszer, jobb, mint a miénk. Sikerült a többséget meggyőzni, hogy ami ott jól bevált, azt vegyük át. Mára már elég kevés dolog maradt, amiben különbözik a hazai szabályzat a SAM-tól. Mint olvashattátok, 2013-ban Magyarország rendezi az EB-t, ezért szükséges lesz rá kellően felkészülni. Biztos vagyok benne, hogy a hazai rendezésű EB-n nagyon sok magyar antikos, aki eddig nem vágyott külföldre, szerencsét fog próbálni majd a nemzetközi porondon. Ezért is adtam már most közre a SAM szabályzat fordítását, hogy mindenkiben megérlelődhessen a gondolat, hogy milyen szabályok mellett, milyen kategóriában is szeretne indulni. A hazai és a nemzetközi szabályzatokat még inkább közelíteni kell egymáshoz. 2011-re még nem szeretnék nagy változást, csak néhány apró finomítást a hazai szabályzaton. Végig menve az aktív kategóriákon a következőket javaslom: ARC1a vitorlázó modellek 1200 mm fesztávolságig. A fesztáv megnőne 50 collra, vagyis 1270 mm-re. Így nagy mértékben megnőne az építhető modellek választéka. ARC1b vitorlázó modellek kötetlen fesztávval. Nincs változás. ARC2a Texaco. Alkalmaznánk a SAM-ban használatos motorra való megkötést, miszerint szikragyújtású motor csak 1950 előtti típus lehet, max 20 cm3-ig. ARC2b robbanómotoros modellek elektromos meghajtással. Nincs változás. ARC3 elektrogumis. A légcsavar átmérője max. 8", vagyis 203,2 mm . 2012-től viszont szinte maradéktalanul bevezetnénk a SAM-ot. Azért csak szinte, mert véleményem szerint nem kellene mindent kritika nélkül átvenni. Nem kell például fölvenni mind a 9 SAM kategóriát. Néhány SAM kategóriának nincsenek is meg a hazai feltételei, például nagyon kevés működő antik motor van az antikosok kezében. Texacoban a 3 startból az egy legjobb, max. 30 perc repülési idővel erősen vitatható. Vitorlázóban a 6 startból 3 kieső alapvetően rossz. De ne menjünk ennyire előre, ezekről jövő ilyenkor fogunk majd komolyabban beszélni. 2013-ban rendező országként lesz rá lehetőség, hogy az EB hivatalos 9 kategóriája mellé fölvegyünk egy saját kategóriát. Ez lenne az elektrogumis, a mi szabályainkkal. Fenti gondolataimat vitaindítónak szánom. Írjátok meg a véleményeteket, kérdezzetek. December 07-én a BPMSE Hangár utcai telepén tartjuk a szokásos antik gyűlésünket, amire szeretettel várunk minden érdeklődőt, és vitatkozni vágyót. Üdvözlettel: Gelencsér Kálmán.
|