tibu írta:
Én addig kísérletezgettem a karos szervóval a Laerke65-ben, amíg beraktam a csörlőt.....................
Üdv, Tibu
Szívesen megkémkedném hogy miként oldottad meg.
Nekem a karos megoldás nem szimpatikus. A fedélzet alatt összegubancolódhat.
Amúgy, ha számolgatja az ember.....
pld. 5cm-es kar és 5kg/cm-es szervó esetén 1kg!5cm. Ez elég is lehetne csakhogy akkor kb 4,5 cm az úthossz. Ekkor jön a karra csiga esete. Ez növeli az shoot útját mondjuk 9cm-re. Viszont az erő durván feleződik.... és ehhez jön még a fock is a maga erő igényével. Szóval az 5kg/cm már nagyon kevés lehet ha fúj a szél. ( durván 0,5!kg/cm a két vitorlához)
Az általam javasolt csörlő un. zárt dobos. A csörlődobot körbeveszi egy külső dob, ami a szervóházhoz van erősítve 4 csavarral. Az álló külső dobot, ha az a fedélzeten átnyúlik könnyű szigetelni (pld. F.B.S. ragasztóval). Mivel a belső dob nagyon passzentos a külsővel ezért a zsinór nem igazán tud összegubancolódni. Mondjuk az alsó ágon lehet a fock, a felsőn pedig a grosz, s talán még a feszítő gumi is elhagyható. Persze ezt azért ki kellene próbálni. Előnye a kb. 20-24cm úthosszon a 10kg/cm (ennyit elhihetünk a 13Kg/cm-ből). Hátránya, hogy lényegesen lassabb mint a mindössze csak 60 fokot elmozduló karos szervó.

Mindenképpen a gyorsaságot és az erőt kell figyelembe venni a szervó kiválasztásakor. Mindenesetre a fenti példából látható miért van a nagyobb hajókban csörlő és a kisebbekben pedig karos megoldás.