mamut írta:
Ezt nem értem! Mi tartja a tűt, és mi biztosítja annak elforgását? Készítenél egy rajzot?
Az alba feszítőjét egy kábelfeszítőből
http://www.origomodell.hu/feszito-mpj-2 ... -1194.htmlúgy készítettem, hogy a balmenetes részt pár mm hosszan pillanatragasztóval bekentem, majd gyorsan 4-5 menetnyit behajtottam a feszítőbe. Amikor már jól megkötött a ragasztó, a csavar kiálló részét, tőben levágtam. Ezután a beragasztott részt átfúrtam 1,5mm-es fúróval.
A hússzúrótű egyik végét 180 fokban visszahajlítottam és 3 mm-es részt meghagyva levágtam és tűreszelővel megigazítottam.
A jobbmenetes rész felől a tűt átdugtam, majd fúrógépbe fogva a tűt jól bejárattam , megforgattam. Ezután a tű végét 45 fokban visszahajlítottam.
A vitorlarúdba három 1,5mm-es furatot készítettem. A furatokat kb. oda fúrtam, hogy a vitorlarúd 90 fokba álljon az árbochoz képest, amikor a feszítőt összeszereltem és a jobbmenetes részt szinte teljesen betekertem. Több furatot készítve nagyobb lehetőség van a későbbi változtatásra.
A Tibu módszere az eredeti, a vitorláknak karos szervóval történő mozgatásakor előnyös - amikor a jobb- és a balmenetes rész is használva van. Ezzel a megoldással egész közel van a forgásponthoz a vitorlarúd megfogása.
Viszont én egy kicsinyített F5-E (egyméteres) hajót készítenék, gondolva arra, hogy aki esetleg "átülne" majd a F5-E kategóriába, annak minden ismerős legyen már. Ezért törekszem arra, minél olcsóbban elkészíthető legyen a vitorlázat, de lehetőleg minden olyan legyen mint az egymétereseknél. Az egyméteres hajók jóval nagyobb vitorlafelülete miatt nagyságrendileg nagyobb erők hatnak. Ezért a vitorlarudat az árboctól távolabb fogják meg, csökkentve az albára és a rúdra ható erőket.
Az árboctartó az esetlegesen szükségessé válható, gyors vitorlázat csere miatt van így megoldva. Az 1m-es széncső árbocot nem kell majd toldani, viszont így is majdnem teljesen kihasználhatom a 110cm-es maximális árbocmagasságot. Az árboc, a rá szerelt nagyvitorlával és fock vitorlával együtt, egyszerűen csak a 8 mm-es
*65*mm hosszú alu.csőbe dugható
*45*mm hosszon. Ezen a ponton egy alulról beragasztott 6mm átmérőjű
*20*mm hosszú alucső tartja meg az árbocot.
Javítva :
!!!! *.,*

A vitorlázat cseréjekor az alba marad, az árboc cserélendő csak.
Természetesen ez
a karos megoldású vitorla mozgatáskor így nem jó, mert ott nagyon rövid a rendelkezésre álló behúzó zsinór hossz. Ezért a rudat az árbochoz közel kell megfogni, hiszen a karos szervó csak ezt engedi.
Egy rövidebbre vágott tűvel, persze már működik a dolog. A vitorlarudat széncsőből készítve a furatokat, (pld kis csőszegeccsel, zsinór rátekerésével és ragasztóval bekenésével, stb) meg kellene erősíteni, mert a széncső az ilyen hosszanti irányú terhelést nem bírja és bereped.
A költségeket azzal is lehet csökkenteni ha nem csak egy hajót készít valaki, hanem többen összeállnak. Pld. a 100cm-es 8mm-es alu.csőből hajónként csak 10cm kell. Stb.