Kedves Gyula
Az, amit írsz, teljes mértékben igaz, és adott körülmények között, helytálló is. Ennek ellenére, valószínűsíthetem, hogy félre értettél minket.
Pontosítok.
Van néhány olyan hajó típus, aminek az elkészítéséhez, nélkülözhetetlen, a történelmi hajók modellezése tapasztalat.
Feri barátunk gőzbárkája, vagy az én Vital Spark-om is ilyen.
Meg lehetne csinálni eleve hungarocell tömbből kifaragva és üvegszál technológiával, de amiről mi beszélünk, az nem más, mint hogy egy FA hajó, legyen FA hajó. Ebben az a szép, hogy minden részlete látszik a fa testnek.
A Gőzbárka belseje is látszik. Nézd meg a La Mouette bárkát. Gépészetileg még nagyobb kihívás, hiszen a kazán, önmagában is modell értékű műtárgy.
A GÉP-ről nem is beszélve.
Ilyen követelményeknek megfelelő hajótestet építeni, nagy kihívás, és még több idő.
Itt nem lehet a gerincet és a bordákat egyszerűen kivágni 8 - 10 mm-es rétegelt lemezből, mindent külön külön kell fából megépíteni.
Ehhez szeretnék segítséget nyújtani Feri-nek.
Ha már eldöntötte, hogy melyik hajó is lesz, akkor megrajzolom neki a bordákat külön külön, hogy kell darabokból, fából összeépíteni.
A gerincnél én is csalni szoktam, mert ott csak az orr és a tat készül építve, mert utólag 0,3 mm-es sárgaréz lemezzel szoktam az élét behúzni, ergo, nem látszik hogy egy db hosszú szál a gerinc.
A külső borítás pedig egészen egyszerűen, üvegszálas harisnya, lakkal felkasírozva.
Párom néha morog is, bár ha ki akar tolni velem, akkor feketét és mintásat vesz.
Üdv Manópapa