|
Csicseriborsó
A csicseri borsót népi nyelven, sokféle módon ismerik. pl.
veréb orrú borsó. Már a görögök is ismerték, de az egyiptomi, arab konyhákon is
kedvelt eledel. Régen nagyon sok embert mentett meg az éhhaláltól, mivel
termesztése egyszerű,
Élettani hatása nagyon jó, kedvezően befolyásolja a vércukor
szintet. Jó mangánforrás, vasat, folsavat és E- vitamint is tartalmaz.
Magas az élelmi rost tartalma, így az emésztésnél,
bélműködésnél jó szolgálatot tesz.
Sokféle módon lehet az étkezésre használni. Leves, saláta,
gombóc, sőt kenyérbe is .
Hozzávalók: 20 dk
hagyma, 25 dk karfiol, 50 dk brokkoli, 25 dk sárgarépa, 1 kisebb piros húsú
paprika, 4 húsos paradicsom, 4 ek. olivaolaj, 2 ger. foghagyma, 1 ek.
paradicsompüré, fél kk. kurkuma, fél kk. Cayenne bors, 1 kk őrölt koriander,
fél kk kömény, 0,5 l zöldségleves, 25 dk csicseriborsó ( 1 doboz), só, bors, 35
dk. kuszkusz, 2 ek. korianderlevél.
A hagymát karikára vágjuk. A karfiolt, brokkolit rózsáira
szedjük, A sárgarépát hosszában, a paprikát, paradicsomot kockára vágjuk. Az olajat serpenyőben felhevítjük.
Megpirítjuk benne a hagymát. Hozzátesszük a zúzott foghagymát, paradicsomot,
fűszereket, majd a zöldségeket. Felöntjük a zöldséglevessel, 15-20 percig
főzzük. A csicseriborsót hozzákeverve még egy kicsit főzzük. Kuszkusszal
tálaljuk.
Elkészítés 35 perc.
Hozzávalók: 1 ek. olívaolaj, 1 finomra vágott vöröshagyma, 2
gerezd zúzott fokhagyma, 0,5 ek. aprított (metélő)zeller levélnyél, 1 kockára
vágott zöldhúsú paprika, 3 meghámozott, kockára vágott paradicsom, 0,5 tk.
bazsalikom, 1 mk. kakukkfű, 1 mk. curry, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2
csésze főtt csicseriborsó, 4 cs. "repülősre" főzött rizs, só, bors.
A közepesre forrósított olajon, kis lángon 5 percig pároljuk
a hagymákat és a zellert.
Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a curry kivételével a
fűszereket. 10 percig közepes lángon sütjük.
Beletesszük a borsót, összekeverjük. Kis lángon 4 percig
sütjük.
Hozzáadjuk a curryt, összekeverjük.
Előző este mossunk meg 30 dg szárított csicseriborsót és
áztassunk be 7 dl vízbe. Másnap adjunk hozzá féldiónyi vöröshagymát, és főzzük
kb. fél óráig, amíg megpuhul. Közben 20 dg vöröshagymát vágjunk apróra, és 0,5
dl olajon dinszteljük üvegesre. Tegyünk rá 25 dg előzőleg megmosott és vékony
szeletekre vágott csiperkegombát, és fedő alatt főzzük puhára. Ha nem elég
puha, öntsünk hozzá még egy kis vizet, és pároljuk tovább. Utána vegyük le róla
a fedőt, és süssük le zsírjára, de vigyázzunk, hogy ne piruljon, majd adjuk a
csicseriborsóhoz. Szórjunk rá 1 mokkáskanál sót, fél mokkáskanál majorannát,
egy kis csokor apróra vágott petrezselymet, és a visszamaradt lében pároljuk
még kb. 5 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ha túl kevés a leve, öntsünk rá
annyi vizet, hogy a negyedéig érjen. Végül tegyünk bele 2 dl előzőleg simára
kevert tejfölt, és forraljuk fel. Melegen, egytálételként fogyasszuk. Pirított
kenyérrel is tálalható. Hűtőszekrényben tároljuk.
Hozzávalók 4 személyre. 1 tök (75 dkg) 3 evőkanál olaj 1
doboz nem édesített kókusztej (400 g), Diónyi gyömbér másfél evőkanál curry
vagy fél evőkanál Currypaszta, 3 evőkanál tökmag, 1 csokor metélőhagyma 1-2
evőkanál citromlé, 1 póréhagyma csipetnyi cayenne-i bors só, bors. 1 fej
vöröshagyma 1 doboz csicseriborsó (800 g), 1 gerezd fokhagyma
Elkészítési idő kb. 30 perc.
A tök magjait kikaparjuk, meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra
vágjuk. A póréhagymát megmossuk, megtisztítjuk, és ferdén 1 cm vastag karikákra
vágjuk. A vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért meghámozzuk, és finomra
aprítjuk.
A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A tököt és a
póréhagymát folytonos keverés mellett 2-3 percig sütjük benne. Hozzáadjuk a
vöröshagymát, a fokhagymát meg a gyömbért, és együtt kb. 2 percig pirítjuk.
Megszórjuk curryvel és cayenne-i borssal, és kissé lepirítjuk. A csicseriborsót
1,2 dl vízzel hozzáadjuk, és megsózzuk. Beleöntjük a kókusztejet, felforraljuk,
és az egészet lassú tűzön, lefedve kb. 5 percig főni hagyjuk.
Közben egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk a
tökmagot. A metélőhagymát megmossuk, és felkarikázzuk.
A currys tököt ízlés szerint sóval, borssal és citromlével
ízesítjük, metélőhagymával és tökmaggal megszórva tálaljuk. Jól illik hozzá a
basmati rizs.
Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 40 dkg áztatott barna
kenyér, 3 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 csomag apróra vágott
zöldpetrezselyem, 1 marék barnaliszt, 1 marék kukoricaliszt, 2-3 evőkanál
búzakeményítő, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, borsika,
koriander, tárkony, babérlevél, só, olaj
A csicseriborsót két nappal előbb be kell áztatni. Az első
nap friss vizet tegyél rá, majd ismét csak friss vízben tedd fel főzni a
babérlevéllel. Ha puha, hagyd kihűlni és turmixold össze, vagy húsdarálón
daráld le. Dolgozd össze a kenyérrel, a lisztekkel és a keményítővel. A hagymát
futtasd meg az olajon a fűszerekkel és keverd hozzá a masszához.
Az egészet alaposan keverd össze és sózd meg. Ebből a
mennyiségből elég sok lesz, úgyhogy le lehet fagyasztani belőle akár pogácsázva
vagy adagokra elosztva. Miután nincs benne tojás, jobb kiolajozott/vizezett
tepsiben sütni, és félidőben lapáttal megforgatni. Így egészségesebb is.
30 dkg borsót puhára főzünk sós vízben. Levétől leszűrve
megdaráljuk. Ízesítjük 1 nagy fej apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával,
aprított petrezselyem zölddel, sóval, borssal, őrölt korianderrel. Annyi
zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható massza legyen. Jól összegyúrjuk,
majd hűtőben fél órát pihentetjük. Vízbe mártott kézzel kicsi gombócokat
formálunk. Bő, forró olajban hirtelen kisütjük. Szalvétára szedve a zsiradékot
leitatjuk. Párolt vagy friss zöldségekkel, mártásokkal kínáljuk.
Hidegen és melegen is kitűnő.
Hozzávalók: 400 gr főtt csicseriborsó, 0,5 pohár citromlé, 4
gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 4 ek. olívaolaj, 50 ml víz, néhány
késhegynyi szegfűbors, só, bors.
20-30 mp-ig keverni.
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 4 dl joghurt, 1
kiskanálnyi csípős őrölt paprika, 1 kiskanál őrölt feketebors, só
A csicseriborsót puhára főzzük, majd egy kicsit megszárítjuk
és összezúzzuk. Keverjük össze fűszerekkel, a sóval és a joghurttal.
Hozzávalók: 1 csésze finomliszt, 1 cs. víz, 1 tk só, 2 cs.
főtt csicseriborsó, 1 gerezd préselt fokhagyma, olaj a sütéshez.
A lisztet keverjük el annyi vízzel, hogy közepesen sűrű
tésztát kapjunk. Adjuk hozzá a sót, a borsót. Kanalanként tegyük forró olajba,
süssük aranybarnára. Itassuk le róla a felesleges olajat.
(Babbal, borsóval, lencsével is készíthetjük.)
Hozzávalók: 1 cs. csicseriborsó, amit 1 éjszakán át,
áztattunk 3 cs. vízben, 4 cs. víz, 1 ek. szezám- vagy kukoricaolaj, 1 kk. só, 1
gerezd fokhagyma.
Szűrjük le a csicserit. Az áztatóvizet egészítsük ki 4
csészényire, öntsük rá a borsóra.
Vastag falú edényben forraljuk fel nagy lángon. Vegyük a
lángot takarékra, és fedő alatt főzzük 2 óráig. (Kuktában csak 3 cs. vízzel, 45
perc alatt megfő.) Szűrjük le. Egy vastag aljú edényt kenjünk ki olajjal.
Pirítsuk benne 2-3 percig a borsót.
Sózzuk meg, tegyük hozzá a szétnyomott fokhagymát.
Hozzávalók: 40 dkg csicseri borsó, 2 sárgarépa, 2 gyökér, 1
fél zeller gumó,1 kis fej vöröshagyma, kis darab füstölt kolbász (csak az íze
miatt ),só,1/2 dl olaj, 1 evőkanál liszt,1 csokor petrezselyem zöld, kevés
pirospaprika,1 tojással 4 kanál liszttel készült csipetke, tejföl a tálaláshoz.
A borsót előző este beáztatjuk, másnap a levet leöntjük,3
l friss vízzel feltöltve tesszük a
tűzre. Adunk hozzá egy kevés füstölt kolbászt, csak az íze miatt. Sárgarépát,
gyökeret, zellert, vöröshagymát, kisebb darabokba vágva. A füstölt kolbásztól
függően sózzuk.
Minden hozzávalót puhára főzzük. Kevés olajon 1 kanál
liszttel rántást készítünk, amibe aprított petrezselyem levelet teszünk. Piros
paprikával meghintjük és hideg vízzel felengedve, a kész leveshez öntjük. 1
tojásból készült csipetkét főzünk bele. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Hozzávalók 4-6 személyre: 15 dkg zellergumó, 1 cukkini,
diónyi friss gyömbér, 20 dkg paradicsom, 20 dkg zöldbab, 2-2 dl natúr joghurt
és tejföl, 1 csokor petrezselyem, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 2
gerezd fokhagyma. 3 evőkanál olaj, 1 doboz főtt csicseriborsó 850 g, 1 evőkanál
curry vagy fél evőkanál currykrém, 1,2 liter zöldségleves, só, fekete bors, kevés sambal oelek, 4 evőkanál citromlé
Elkészítési idő kb. 40 perc
Összekeverjük a joghurtot és a tejfölt. A petrezselymet
megmossuk, finomra vágjuk, és hozzákeverjük.
A sárgarépát és a zellert meghámozzuk, és vékony csíkokra
vágjuk. A cukkinit felszeleteljük, és félbevágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk
és felkarikázzuk, a fokhagymát és a gyömbért apró kockákra vágjuk. A babot
megmossuk, megtisztítjuk, félbevágjuk. A csicseriborsót lecsepegtetjük.
A wokot felforrósítjuk, beleöntjük az olajat. A babot, a
sárgarépát, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát és a gyömbért állandó
keverés mellett kb. 3 percig sütjük benne. A csicseriborsót a cukkínivel
együtt, a zöldségekhez keverjük. Hozzáadjuk a curryt, és lepirítjuk.
Felengedjük a zöldséglevessel, felforraljuk, sózzuk, borsozzuk. A levest
lefedve, lassú tűzön 5-10 percig főzzük.
A paradicsomot megmossuk, és negyedeljük, majd a levesbe
tesszük, és még 1-2 percig pároljuk benne. A levest kevés sambal oelekkel és
citromlével ízesítjük. Petrezselymes joghurttal tálaljuk.
TIPP: A sárgarépa és a vöröshagyma helyett használjunk
cukorsárgarépát, a zöldségleves egyharmadát pedig kókusztejjel helyettesítsük.
Hozzávalók: 70 dkg főtt csicseriborsó, 40 dkg konzerv
hámozott paradicsom kockákra vágva, a levével együtt, 1 nagy hagyma finomra
vágva, 4 gerezd zúzott fokhagyma, diónyi frissen reszelt gyömbér, 3 evőkanál
vaj, 1 evőkanál őrölt koriander, 2 teáskanál köménymag, késhegynyi cayenne-i
bors. 1 teáskanál kurkuma, 2 teáskanál őrölt kömény, 1 teáskanál citromlé, 2
teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál garam masala, fél teáskanál só, 1 friss
zöld chili apróra vágva.
Elkészítés: Egy serpenyőben a vajon puhára pároljuk a
hagymát, a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket, és lassú tűzön,
állandóan kevergetve 1-2 percig pirítjuk. Beletesszük a csicseriborsót és a
konzerv paradicsomot a levével együtt, és 30 percig közepes hőmérsékleten
főzzük. Beleszórjuk a garam masalát, a sót és a chilit, jól összekeverjük, és
forrón tálaljuk.
Hozzávalók: 15 dkg csicseriborsó, 1 nagy citrom, 3 evőkanál
szezámmártás, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj.
A borsót előző este beáztatjuk, majd enyhén sós vízben
puhára főzzük. Levétől leszűrjük és ledaráljuk. Ízesítjük citromlével,
szezámmártással, péppé zúzott fokhagymával. Jól összekeverjük, majd a tetejét
meglocsoljuk olívával. Hűtőszekrénybe tesszük lefedve, míg az ízek összeérnek.
Barna kenyérből készült pirítóssal, olíva bogyóval kínáljuk.
Fogyaszthatjuk önmagában is vagy grillezett húsok mellé.
Hozzávalók: 1 csomó friss menta, 1-2 friss fokhagymagerezd,
500 g csicseriborsó (konzerv), só, fekete bors, 2 evőkanál 20% zsírtartalmú
tejföl, 4-8 szelet serranói sonka (kb. 100-200 g)
Előkészítés: 10 perc
Főzés: nincs
A borsót magunk is megfőzhetjük: 200 g szárított
csicseriborsót 3/4 1 vízben egy éjszakára beáztatunk. Másnap egy babérlevéllel
15 percig kuktában főzzük.
A mentát megmossuk, leveleit leszedjük. A
fokhagymagerezdeket megtisztítjuk. A csicseriborsó levét leöntjük. A
csicseriborsót, a mentalevelek nagy részét és a fokhagymagerezdeket pürésítjük.
Utána sóval és borssal ízesítjük, majd a 20% zsírtartalmú tejföllel elkeverjük.
A pürét serranói sonkával és a maradék mentalevelekkel díszítve szolgáljuk fel.
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg csicseriborsó, 20 dkg húsos
füstölt szalonna, 2 szál (kb. 35 dkg) sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 1 karalábé,
1,5 l húsleves vagy zöldség erőleves (kockából is készülhet), 1 csokor
metélőhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, bors, köménymag, pirospaprika
Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe
áztatjuk. Másnap lecsöpögtetjük, majd felöntjük a levessel, és közepes lángon
40 percig főzzük. Közben megtisztítjuk a zöldségeket. Az apró kockákra vágott
húsos füstölt szalonnát lábosba tesszük, és zsírját kiolvasztjuk. A
szalonnapörcöt kivesszük és félretesszük. A visszamaradt zsiradékon üvegesre
pároljuk az apróra felkockázott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vastagabb
karikákra vágott póréhagymát. Mellétesszük a feldarabolt karalábét és a
felkarikázott sárgarépát is. Sóval, borssal, pirospaprikával és köménymaggal
tetszés szerint ízesítjük. Felöntjük a csicseriborsós levessel, és további kb.
30 percig főzzük. Végül hozzáadjuk a félretett szalonnapörcöt. Frissen
összevágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával meghintve tálaljuk.
Elkészítési idő kb. 1 1/4 óra.
Hozzávalók: Szárazon 6 dkg metélt 2-3 cm-es darabokra törve,
1,5 tk. só, 1 közepes sárgarépa fél karikákra vágva, 0,5 tk. nagyon apróra
vágott hagyma, 2 ek. olíva- vagy kukoricaolaj, néhány csepp narancslé, 1
közepes, de vékonyabb uborka szeletelve, 2 csésze főtt csicseriborsó.
Sós vízben 3-4 percig főzzük a metéltet, öblítsük le hideg
vízzel, hagyjuk kihűlni. Forraljunk fel sós vizet, tegyük bele a répát,
ismételt forrás után főzzük néhány percig, szűrjük le. A hagymát tegyük az
olajba, adjuk hozzá a narancslevet, 1 tk.-nyi sót, majd hagyjuk 10 percig
állni. Keverjünk össze mindent. Tálalhatjuk.
Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó, 2 cs. fehér főtt
bab, 1 cs. főtt kukorica, 3 gerezd aprított fokhagyma, 3 szem apróra vágott
mogyoróhagyma, 2 ek. borecet, 4 ek. salátaolaj, só, őrölt bors, 1 mk.
bazsalikom, 1 tk. szurokfű, 1 tk. apróra vágott petrezselyem.
Keverjük össze a hozzávalókat.
Sültek mellé kínáljuk.
Hozzávalók: 30 dkg cukkini apró kockákra vágva, 1 evőkanál
ghí vagy olaj, 1 kávéskanál ördöggyökérpor, 1 kávéskanál fekete mustármag, 20
dkg konzerv csicseriborsó, 1 kis doboz hámozott, durvára aprított konzerv
paradicsom, 1 kávéskanál cayenne-i bors, fél kávéskanál őrölt kurkuma, fél
kávéskanál őrölt koriander, 1 kávéskanál garam masala, csipetnyi só.
Elkészítése: Egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, és
1 percig pirítjuk benne az ördöggyökeret és a mustármagot. Hozzáadjuk a
cukkínikockákat, és néhány percig együtt sütjük. Beletesszük a csicseriborsót,
a paradicsomot, a fűszereket és a sót. Jól összekeverjük, és 10 perc alatt
puhára főzzük, a leve párologjon el.
Hozzávalók 6 személyre: 200 g csicseriborsó, 500 g liszt, 30
g élesztő, 1 ek. cukor, olaj, só, őrölt bors
A borsót egy éjszakán át langyos vízben áztatjuk, majd
leöntjük róla a fölösleges vizet és megfőzzük. A liszt-halom közepébe
morzsoljuk az élesztőt, majd teljesen feloldjuk úgy, hogy lassan, szinte
csepegtetve ráöntünk 2,5 dl langyos vizet. Közben a másik kezünkkel
folyamatosan gyúrjuk a masszát. Hozzáadjuk a cukrot, sót, 4 ek. olajat és
összegyúrjuk. Cipót formálunk belőle, megkenjük olajjal, és tepsibe helyezzük
és letakarjuk. 15 percig hagyjuk kelni, majd sárgabaracknyi adagokra osztjuk,
melyeket kis tallérokká lapítunk szét kezünkkel. Visszatesszük a korongokat a tepsibe,
elosztjuk rajtuk a csicseriborsókat, kissé bele is nyomkodjuk őket a tésztába.
Majd megkenjük 4 ek. olaj, 1 ek. víz és fél kk. só keverékével, végül
megszórjuk őrölt borssal. 30 percig hagyjuk kelni. Előmelegített sütőben 200
°C-on sütjük 20 percig. Melegen tálaljuk!
Megfőzünk 1/4 kg csicseriborsót. 1 fej összevágott hagymát
alacsony hőfokon 1 ek olívaolajon puhára párolunk, de nem pirítjuk meg.
Hozzáadunk 3-4 meghámozott és összevágott paradicsomot, és együtt pároljuk.
Nagy serpenyőben felforrósítunk 1ek olívaolajat, belekeverünk egy jókora csipet
pirospaprikát, majd fél kiló spenótot. Lefedve alacsony lángon addig pároljuk,
míg összeesik. A hagymás paradicsomot a spenóthoz, majd a borsóhoz keverjük. 2
ek olajon megpirítunk 1 szelet fehér kenyeret, amelyet 1 gerezd fokhagymával
elturmixolunk. Ezt is a borsóhoz keverjük. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet, lefedjük,
és lassú tűzön 20-30 percig főzzük, pótolva a vizet, ha kell.
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg csicseriborsó (lehet konzerv
is), 3 dl víz, 20 dkg újhagyma, 2 zöld húsú paprika, 40 dkg paradicsom, 1 dl
tejföl, 1 ek olaj, 1 gerezd fokhagyma, 1 rozmaring ágacska, vagy 0,5 kk
szárított, őrölt rozmaring. 1 csomó bazsalikom vagy 2 kk szárított, őrölt
bazsalikom, fehér bors, Cayenne-i bors (chili) vagy erős pirospaprika, só
Elkészítés: Ha száraz csicseriborsót használ, mossa át
alaposan, majd a főzés előtt 6 órára lefedve áztassa be a megadott mennyiségű
vízbe. Tegye hozzá az apróra vágott fokhagymát és a rozmaringágat, sózza és
főzze alacsony hőfokon 1,5 órán keresztül. Ezután a rozmaringágat dobja el.
Tisztítsa meg a zöldségeket, az újhagymát a zöld részével
együtt vágja centis darabokra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockákra. Az
olajat forrósítsa fel serpenyőben, és a hagymát és a paprikát pirítsa meg
benne. Adja hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót. Sóval, borssal, chilivel,
bazsalikommal ízesítse.
Ha konzerv borsót használ, akkor nem kell előfőzni, a
paprika és a hagyma megpirulta után a paradicsommal együtt, tegye, a
lecsöpögtetett borsót a többi zöldséghez, majd folytassa a fentiek szerint.
Tejföllel meglocsolva tálalja.
Hozzávalók: 20 dkg megtisztított, megmosott csicseriborsó,
mogyorónyi friss gyömbér lereszelve, 1 nagy burgonya 4 centis kockákra vágva, 1
teáskanál őrölt kömény, fél teáskanál kurkuma, fél teáskanál őrölt chili
(elhagyható), 1-2 friss chili kimagozva és apróra vágva, 3 dkg vaj, 1 nagy
hagyma finomra vágva, 1 teáskanál só, fél teáskanál garam masala, 1 evőkanál
citromlé, 1 teáskanál szárított menta.
Elkészítés: A csicseriborsót egy éjszakára bő vízbe
áztatjuk. Közben néhányszor megkeverjük, végül jól lecsepegtetjük. Nagyobb
lábosba tesszük, felöntjük 8 dl vízzel, felforraljuk, lefedjük, és kb. másfél
óra alatt puhára főzzük. Hozzáadjuk a burgonyát, a köményt, a kurkumát, az
őrölt és a friss chilit, valamint a mentát. Ismét lefedjük, és 15-20 percig
főzzük, amíg a burgonya megpuhul. Közben egy serpenyőben felforrósítjuk a
vajat, és megpirítjuk rajta a hagymát, majd a sóval és a garam masalával együtt
a csicseriborsóhoz keverjük. Lehúzzuk a tűzről, és a citromlével ízesítjük.
Azonnal tálaljuk.
Hozzávalók: 50 dkg csicseriborsó, 40 dkg sárgarépa, 2 szál
póréhagyma, 2 karalábé, 4 dkg tökmag, 10 dkg vaj, 1 teáskanál méz, só
A csicseriborsót egy éjszakán át 2 liter hideg vízbe
áztatjuk. Másnap az áztatóvízben feltesszük főni, a keletkező habot leszedjük.
Kb. 2 órán át, főzzük, mielőtt teljesen megpuhulna, megsózzuk. Egy merőkanálnyi
csicseriborsót kiveszünk és félretesszük, a többit nagyjából leszűrve
húsdarálón áthajtjuk, vagy 2 dl főzővízzel együtt összeturmixoljuk.
Belekeverünk 6 dkg vajat. A maradék, megforrósított vajon megpároljuk a
megtisztított, 6-8 centis darabokra vágott pórét, az ugyanekkora darabokra
vágott és hosszában elfelezett sárgarépát és a hasábokra vágott karalábét.
Sóval és mézzel ízesítjük, kevés vízzel felöntjük, és fedő alatt megpároljuk.
A párolt zöldségeket tálra rendezzük, melléhalmozzuk a
csicseripürét, majd megszórjuk a félretett, főtt csicseriborsóval és a
tökmaggal.
Hozzávalók: 8 kisebb csirkehúsdarab (például szárny vagy
alsócomb), 3 evőkanál olaj, 1 nagy hagyma finomra vágva, 2 gerezd zúzott
fokhagyma, 1-2 friss, zöld chilipaprika, kimagozva és felaprítva vagy helyette
1-2 kiskanál chilipaprikakrém, 2 kiskanál őrölt kömény, 2 kiskanál őrölt
koriander, 1 kiskanál garam masala, 1 kiskanál őrölt kurkuma, 45 dkg darabolt
konzerv paradicsom, 1,5 dl víz. 1 evőkanál apróra vágott friss menta, 50 dkg
konzerv csicseriborsó Iecsepegtetve, só, 1 evőkanál apróra vágott friss
koriander, natúr joghurt a tálaláshoz (elhagyható).
Elkészítése: Egy mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat,
és megpirítjuk benne a csirkedarabokat. A csirkehúst kiszedjük, és beletesszük
az olajba a hagymát, a fokhagymát, a chilipaprikát és a fűszereket, és gyakran
kevergetve 2 percig sütjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a vizet, a mentát és a
csicseriborsót. Alaposan megkeverjük, visszatesszük a csirkedarabokat,
megsózzuk, majd lefedve, lassú tűzön körülbelül 20 percig főzzük, amíg a
csirkehús teljesen átfő és megpuhul. Megszórjuk a korianderrel, és forrón tálaljuk. Ízlés szerint joghurtot
kínálunk hozzá.
Hozzávalók: 100 g hántolt vörös lencse, 1 evőkanál olívaolaj
vagy főzőolaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2 összezúzott fokhagymagerezd, 1
maréknyi áztatott csicseriborsó, 1 teáskanálnyi darált fűszer, (koriander,
fahéj, kömény), 1 piciny szál sáfrány, ½ l víz.
Elkészítés: A hagymát lassan üvegesre dinszteljük, a
fokhagymát és a fűszerkeveréket hozzáadjuk és átforrósítjuk, beleöntjük a
lencsét és a csicseriborsót, és ugyancsak átforrósítjuk, kevergetjük, vízzel
megöntözzük, felfőzzük, lassú tűzön fél óráig pároljuk, ha szükséges, vizet
öntünk alá.
Ez a főzelékféle, nem kell, hogy túl híg legyen. A
lencseszemek egészen szétesnek, és egy világosbarna kásafélévé válik az egész.
Ez a főzelék bármilyen étkezéshez jó kiegészítés, fogyasztható lángossal is.
Hozzávalók: 25 dkg
szójabab, vagy csicseriborsó, 4-5 gerezd fokhagyma, késhegynyi sütőpor, 1 mk
fűszersó, só, olaj
A hüvelyest bő vízben puhára főzöm, majd leszűröm.
Ledarálom, majd elkeverem a zúzott fokhagymával, a sütőporral, sóval és a
fűszersóval, 2-3 ek olajjal. Nedves kézzel diónyi gombócokat formálok belőle.
Forró olajban szép pirosasbarnára sütöm, majd lecsepegtetem. Hidegen, vagy
melegen egyaránt fogyasztható.
Hozzávalók (4 személyre):
A pitához (zsebes kenyér): 80 dkg liszt, 2 dkg élesztő, só,
2 bögre langyos víz, 1 púpozott teáskanál cukor.
A falafelhez: 1 teáskanál sütőpor, 1/2 teáskanál majoránna,
csipetnyi bors, csipetnyi Cayanne bors, só, olaj a sütéshez, 30 dkg hántolt
csicseriborsó.
A csípős mártáshoz: 5 érett paradicsom, 1 teáskanálnyi
csípős Piros Arany, citromlé, 6 evőkanál olívaolaj, só, 50 dkg
paradicsompaprika.
Futtassuk fel az élesztőt cukorral és kevés langyos vízzel.
Mély tálba öntsük bele a lisztet, élesztőt, sót, majd addig dagasszuk, míg jól
felhólyagosodik. Hagyjuk pihenni 1-2 órán át, majd gyúrjuk át. Formázzunk 15-16
cipócskát, majd azokat lángos formájúra alakítva pihentessük félórányit.
Előmelegített sütőben süssük ki. Ha megsült a pite, vágjunk rá zsebet, amelybe
a falafel és a csípős mártás kerül. A falafel elkészítéséhez főzzük egészen
puhára a csicseriborsót, majd daráljuk le. Fűszerezzük a fent fel-sorolt
fűszerekkel, adjunk hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat, majd vizes kézzel
formázzunk aprócska gombócokat belőle. Forró olajban süssük pirosra, majd
töltsük meg vele a piták zsebeit. Tehetünk közé salátát és különféle
mártásokat. A csípős mártás elkészítési módja: turmixgépben pépesítsük a
héjuktól letisztított paradicsomokat, majd adjuk hozzá, a kicsumázott
paprikákat, később pedig a csípős Piros Aranyat, olajat, sót és citromlevet.
Hozzávalók: 1 csésze fehér bab, 1 csésze csicseriborsó, 3
bögre víz, 1 teáskanál kurkuma, 1 mokkáskanál vöröscsili por (őrölt erős
paprika), 1 mokkáskanál feketebors, só, 1 teáskanál feketekömény mag, 1 kis
hagyma, 1 teáskanál összevágott gyömbér, 5 evőkanál margarin
Válogassuk át, mossuk meg, áztassuk be a babot és a
csicseriborsót egy éjszakán át. Forraljunk vizet, adjuk hozzá a beáztatott
dálokat, a kurkumát, sót, az őrölt vöröscsilit, és lassú tűzön főzzük, míg
megpuhul, és jól elkeveredik.
Margarinban süssük világosbarnára az összevágott hagymát és
a gyömbért, adjuk hozzá a köménymagokat, a borsot és kevergessük 1 percig, majd
az egészet öntsük a dálra. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.
A beáztatott borsót puhára főzzük, sós vízben. Leszűrjük és
kihűtjük. A petrezselyem zöldet és a snidlinget apróra vágjuk. A joghurtba
keverünk sót, borsot, kevés mustárt.
Ráöntjük a csicseriborsóra és átforgatjuk vele.
Friss kenyérrel kitűnő vacsora.
Hozzávalók
4 személyre: 1 füstölt csülök, 10 dkg dagadó, 1 véres hurka, 1 pár debreceni, 1
szál grillkolbász, 1 velős csont, 30 dkg csicseriborsó, 40 dkg burgonya, 1 szál
sárgarépa, 1 db csípős fűszerpaprika, só, bors.
A
húsgombóchoz: 20 dkg darált marhahús, 2 dkg szalonna, 1 tojás, 1 szelet kenyér,
2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor petrezselyem.
A
csülköt a dagadóval és a velős csonttal 2 liter vízben feltesszük főni. Sóval
és szemes borssal ízesítjük. Ha megfőtt, a húsokat kivesszük és félretesszük. A
visszamaradt lébe beletesszük az előzetesen egy éjszakára beáztatott
csicseriborsót. Egy órát főzzük, majd hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a
felkarikázott sárgarépát, a hurkát, a debrecenit és a grillkolbászt. A darált
húst összegyúrjuk a kockára vágott szalonnával, a beáztatott, kinyomkodott
kenyérrel, a tojással és a fűszerekkel. A masszából gombócokat formálunk, és a
lébe tesszük, a csípős fűszerpaprikával együtt. Készre főzzük, visszatesszük a
feldarabolt dagadót és csülköt, majd összemelegítjük.
Hozzávalók:
40 dkg csicseriborsó, negyed tyúk, 25 dkg kolbász, 1 kis füstölt sertéscsülök,
1 kis borjúcsülök, 50 dkg sárgarépa, 1 kg burgonya, 1 kis fej kelkáposzta, 1
zellergumó, 15 dkg cérnametélt (száraz tészta), 6 gerezd fokhagyma, 2 púpozott
evőkanál só, 1 teáskanál törött bors, 1 teáskanál sáfrányos szeklice.
Nagy
fazékban bő három liter vizet felforralunk. Egyenként, hogy a forrás ne szűnjön
meg, beleengedjük a tyúkdarabot, a kolbászt, a füstölt csülköt és a
borjúcsülköt, majd a megmosott és lecsurgatott csicseriborsót. Megsózzuk,
beleszórjuk a fűszereket, valamint a tisztított fokhagymagerezdeket. Lefedve,
csendes forralással puhára főzzük. Leszűrjük, a húsokat kicsontozzuk és nagyobb
darabokra vágva félretesszük. A visszamaradt lébe belerakjuk a feldarabolt
sárgarépát, a zellert, a burgonyát és a kelkáposztát. Ha puhára főtt, a
burgonya felét kivesszük, kevés levessel pépesre turmixoljuk és visszaöntjük.
Közben a cérnametéltet sós vízben megfőzzük. A leves tálalása a következőképpen
történik: csészében a leves a zöldségekkel és a főtt cérnametélttel, mellette
külön tálon a feldarabolt húsok. (Csicseriborsó helyett babbal is készíthető.)
Hozzávalók: 1 kg csirke 4 felé vágva, 1 vörös-, 2 szál újhagyma
felaprítva, 4 felé vágva 1 sárgarépa, 1 paszternák, 1 csésze félig főtt fekete
szárazbab, 1 cs. félig főtt csicseriborsó, 2 ek. olaj, 0,5 kg kuszkusz*. 2 ek.
vaj, késhegynyi porrá zúzott kurkuma, 1 ek. finomra vágott petrezselyem, bors,
só. 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, késhegynyi cayenne-i bors.
Tegyük a hagymát, répákat, babot, borsót, csirkét, olajat
egy 8 l-es (cserép) fazékba annyi vízzel, hogy ellepje. Lassú tűzön, lefedve
pároljuk kb. 40-50 percig. Szórjunk egy kis vizet a kuszkuszra, közben
morzsoljuk az ujjaink között, hogy ne legyen csomós. Tegyük akkora fémszitába,
hogy megálljon a fazék tetején, vagy egy kissé belecsússzon. Pároljuk 25
percig. Vegyük le a fazékról a szitát, adjuk a csirkéhez a kurkumát,
petrezselymet, sót. Keverjük össze a kuszkuszt a vajjal, tegyük vissza a
fazékra és pároljuk még 25 percig. Villával néhányszor keverjük meg, nyomjuk
szét a csomókat. Öntsük nagy fatálba. Ízlés szerint még keverhetünk bele
olvasztott vajat. Vegyünk ki a fazékból 1 dl levet, keverjük össze a
pirospaprikával, cayenne-i borssal. Tegyük a csirkét a kuszkusz tetejére,
öntsük rá a paprikás lé felét, a zöldségre pedig a másik felét.
A kuszkusz itthon búzadarával, nagyon-nagyon apró
tarhonyával helyettesíthető.
Hozzávalók: 1 kg liszt, (lehet sima vagy teljes őrlésű is),
2 csomag szárított élesztő, 1 kis kanál só, 1 kis kanál cukor, kb. 6 dl langyos
víz, 20 dkg főtt csicseri borsó, őrölt koriander, őrölt bors.(bármi más fűszer)
Elkészítés: a hozzávalókat a csicseri borsó és a fűszerek
kivételével összegyúrjuk. Lisztezett deszkára borítva ellapogatjuk és
hozzáadjuk az összetört csicsókát, újra összegyúrjuk, míg kemény, sima tésztát
nem kapunk. Rúddá formázzuk, majd 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. 10 db lesz.
Egyenként sodrófával vékony, kerek lepényekké nyújtjuk, közben jól lisztezzük,
könnyebb vele dolgozni. Nagyon forró sütőben, 240 C, grillrácson 10- 15 perc
alatt világosra sütjük. Sütés közben egyszer megfordítjuk. Szépen felfúvódnak,
és így közé lehet tölteni bármit. Csak frissen jó, mert később recsegősre
szárad, de krémlevesekbe betétnek így is nagyon finom.
Hozzávalók: 0,5 kg csicseriborsó (feles sárga- vagy
zöldborsó is jó, amit előző este kiválogattunk és beáztattunk), 2 db füstölt
sertésfül, 20 dkg füstölt parasztsonka, 2 db kisebb csirkecomb, 4 db Morcillas
(a mi Debreceninkhez hasonló), 1 db közepes petrezselyemgyökér, 4 db közepes
sárgarépa, zeller, ízlés szerint, 20 dkg zöldbab, 25-30 dkg burgonya, só, bors,
sáfrány
A sonkát kockákra, a sertésfület csíkokra, a csirkecombokat
kétfelé, a kolbászokat karikákra vágjuk. A burgonyát meghámozzuk, kockázzuk. A
gyökeret, sárgarépát, zellert, zöldbabot tisztítás után felaprítjuk. Egy
nagyobb edényben 1,5 l vízben a zöldbab, kolbász és burgonya kivételével,
kellőképpen ízesítve mindent felteszünk főni. H a borsó megfőtt, hozzáadjuk a
többi anyagot is, majd készre főzzük.
Elkészítési idő: 2-3 óra Egy adag: 2900 kJ/690 kcal
Ajánlott ital: Egri kékfrankos.
Hozzávalók: 50 dkg gomba, 2-3 db paradicsom, 10 dkg árpa, 1
fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, olaj,
barnacukor, koriander, bors, kömény
Feltesszük főni a csicseriborsót. Forrázás után a
paradicsomnak lehúzzuk a héját. A finomra vágott vöröshagymán megpirítjuk a
fokhagymát, hozzáadjuk a paradicsomot és összeturmixoljuk. Külön megpirítjuk a
gombát, a petrezselymet, bazsalikomot, a barnacukrot és a fűszereket.
Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük a félkemény csicseriborsót levével együtt
és az árpát is beleszórjuk. 20-25 percig főzzük.
Hozzávalók: 1 kg levesnek való marhahús nagy darabokra
vágva, 1- 1 kg 4 felé vágott csirke és borjúláb, 6 vastag szelet májas hurka,
20 dkg szalonna vagy sonka, só, 2 gerezd fokhagyma, 1 csésze 8 órán át,
áztatott csicseriborsó. 3 közepes darabokra vágott sárgarépa, 1 nagy 4 felé
vágott hagyma, 1 vastag szelet káposzta, 4 kis kukoricacső, 4 vastag szeletekre
vágott édesburgonya vagy burgonya, 1 paradicsom, törött bors.
Tegyük nagy fazékba a marhahúst, borjúlábat, sót, öntsünk rá
annyi vizet, hogy lepje el. Lassú tűzön főzzük. Ha felforr, habozzuk le, tegyük
hozzá a fokhagymát, pároljuk 1 órát.
Tegyük bele a hagymát, répát, káposztát, kukoricát,
szalonnát, csirkét és főzzük újabb 1 órán át. Most következik a paradicsom,
burgonya, bors, hurka és pároljuk 30 percig.
Ha közben valamelyik hús megpuhul, szedjük ki.
Tálaláskor öntsük a levest melegített tálba, a húsokat és a
zöldségeket tegyük külön mély tálakba.
Hozzávalók: 300 g csicseriborsó, 0,75 l víz, 1 szikkadt
zsemle, 1 ek. búzadara, 1 citrom leve, 2 tk. finomra vágott fokhagyma, 2 ek.
finomra vágott petrezselyem, 1 tk. őrölt édeskömény, 1 tk. só, 0,5 l olaj (ha
lehet kukoricacsíra-olaj, mert ennek harmonizál legjobban az íze).
Áztassuk be a borsót 24 órára. Törjük össze a borsót
mixerben vagy mozsárban. Adjuk hozzá a beáztatott, majd kifacsart zsemlét, a
búzadarát, fokhagymát, fűszereket, citromlevet. Pihentessük 1 órán át.
Formáljunk belőle 2-3 cm-es labdácskákat - vizes kézzel
addig gömbölygessük, míg elválik a kéztől. Hagyjuk szikkadni 1 órányit.
Forró olajban süssük aranybarnára. Itassuk le a felesleges
olajat.
A labdácskák kiváló bor-, sörkorcsolyák, de előételnek, uzsonnának
is tálalható. Az egész Közel-Keleten szívesen és gyakran fogyasztják, felefel
néven ismerik.
(Finom, én a Kronen kukoricaolajban sütöttem.)
30 dkg szárazbabot, lencsét, sárgaborsót, szójababot vagy
csicseriborsót áztassunk 1 éjszakán át, majd ételízesítővel főzzünk puhára
annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, megsózzuk kicsit,
belekeverünk 1 nagy paradicsompürét vagy 5-6 felszeletelt nyers paradicsomot,
kevés fehér borsot, 1 kk borsikafüvet, bazsalikomot, 1 ek citromlevet, sót és
cukrot. Közben lereszelünk 2 nagy sárgarépát és 2 közepes hagymát,
hozzákeverjük a kihűlt salátaalaphoz.
Hozzávalók: 30 dkg csicseriborsó, 2 hagyma, 1 csésze gersli,
2 szál sárgarépa, 4-5 közepes burgonya, l kg kockára vágott marhahús, só, bors,
2 gerezd foghagyma, 3 evőkanál olaj.
A hagymát szálasra vágjuk, az olajban sárgára pirítjuk,
hozzáadjuk a húst, megforgatjuk benne, majd belerakjuk a borsót, a gerslit, a
kockára vágott burgonyát, a karikára szeletelt répát, a foghagymát, sózzuk,
borsozzuk, és bő vízzel felöntjük. Több órán át, főzzük a sütőben.
Hozzávalók: 2 csésze száraz bab, 1 csésze csicseriborsó
(mindkettőt 8 órán át, áztatjuk főzés előtt), 2 ek. disznózsír, 1 felaprított
hagyma, fél zöldpaprika, 20 dkg spanyol chorizo (pirospaprikás száraz kolbász),
1 csipet szurokfű, só.
Külön-külön fazékban főzzük meg félig a babot, borsót.
Tegyük a zsírt, hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, kolbászt
serpenyőbe, pirítsuk, míg a hagyma üveges lesz. Öntsük össze a borsóval,
babbal, tegyük hozzá a sót, szurokfüvet. Lassú tűzön, lefedve főzzük meg, annyi
víz maradjon rajta, amennyi éppen hogy befedi.
Forrón, rizzsel tálaljuk.
100 gramm csicseriborsót egy éjszakára beáztatunk. 500 gramm
marhahúst felkockázunk, és ugyanennyi marhacsonttal együtt fazékba rakjuk.
Hozzáadunk 250 gramm csirkehúst és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Amikor forrni kezd, a habját leszedjük és beletesszük a leszűrt csicseriborsót.
Lassú tűzön 1 órát főzzük, ekkor hozzáadunk 3 szál felszeletelt répát, 2-3
póréhagymát, majd további 1 órán át, gyöngyöztetjük. Időközben az elpárolgott
vizet pótolni kell. Sóval, borssal és sáfránnyal ízesítjük, ismét
összeforraljuk. Tálalás előtt leszűrjük - a levét betéttel levesként, a főtt
húst zöldségekkel egytálételként kínáljuk.
Hozzávalók: 30 dkg tört búza, 20 dkg főtt hús (marha- vagy
bárány lábszár), a főtt hús leve, 20 dkg beáztatott és megfőzött csicseriborsó,
6-7 kicsi főtt hagyma, 5 dkg vaj, 2 ek. liszt, 1 tk. fahéj, 1 tk. római kömény,
só, bors.
Elkészítés: Először tegyünk egy kevés olajat és vajat a
lábosba, azután rakjuk bele a tört búzát. A keveréket egy kicsit állni hagyjuk,
hogy átitassa az olaj és a vaj. Ezután sót, majd köményt teszünk bele. 1-2 perc
elteltével beleöntjük a hús levét, hozzáteszünk egy kevés húst is. Most jön kb. 10 dkg csicseriborsó, levével
együtt és 3-4 hagyma. Az egészet lassú tűzön főni hagyjuk.
A mártás elkészítése: Ez alatt megolvasztjuk a vajat,
meghintjük a liszttel és megbarnítjuk. Öntsünk hozzá kb. 2 merőkanál húslevet
és adjuk hozzá a fűszereket: a sót, a borsot, a köményt és a fahéjat. Ezután
jön a csicseriborsó másik fele, a maradék hagyma és a hús. A mártást külön tálaljuk.
(Mártás helyett joghurttal is tálalható.)
1 kg kockára vágott marhahús, 0,5 dl olívaolaj, 1 apróra
vágott nagy hagyma, 2 zöldpaprika felkarikázva, 1 tk. csípős pirospaprika, 1
késhegynyi őrölt fahéj, 1 negyedelt paradicsom, 1 ek. finomra vágott
petrezselyem, só, 20 dkg 8 órán át, ázott csicseriborsó.
A hagymát, paprikát az olajon pirítsuk üvegesre, majd tegyük
bele a többi hozzávalót. Öntsünk hozzá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön,
lefedve főzzük kb. 1,5 órát.
Ha kész, szedjük ki a húst, és a többit passzírozzuk át.
Tegyük vissza a húst, melegítsük meg.
Forrón tálaljuk.
Hozzávalók: Nyers csicseriborsó-gombócok, 1 l olaj,
különböző fondüszószok, (uborka- joghurt, joghurt különféle, fűszernövényekkel,
házi sajt stb.), saláták, friss búzakenyér.
A szokásos húskockák helyett mindenki a
csicseriborsó-gombócot sütögeti, és a szokásos salátákkal fogyasztja, friss
kenyérrel.
|