Külföldi konyha I.
Home 
Tartalomjegyzék 
Külföldi konyha I. 
Külföldi konyha II. 
Külföldi konyha III 
Külföldi konyha IV 
Külföldi konyha V 
Hungarykumok 
Szakácskönyvek 
Zöldségfélék 
Édességek I 
Édességek II. 
Web Cukrászda 
Italok könyve 
Links 
Contact me 

 

[A Balkán Ízei][A Brit konyha][Cseh & Szlovák][Lengyel konyha][Malajziai ételek][Mexikói konyha][Német konyha]

 

Bajor ételek válogatása

 
Tartalomjegyzék
Receptek. 1
Bajor burgonya. 1
Bajor burgonyakrém leves 1
Bajor csirkecomb. 1
Bajor csokis körtetorta. 1
Bajor csülök. 1
Bajor fasírozott 1
Bajor fánk. 1
Bajor felvágott 1
Bajor gombapaprikás galuskával 1
Bajor káposztás csülök. 1
Bajor narancsos krém.. 2
Bajor pogácsa. 2
Bajor puncs 2
Bajor ragu. 2
Bajor rostélyos 1. 2
Bajor rostélyos 2. 2
Bajor sajtos gombóc. 2
Bajor saláta. 2
Bajor sörleves 2
Bajor sörös virsli 2
Bajor spárga. 2
Bajor tojásmártás 1. 2
Bajor tojásmártás 2. 2
Bajor torta. 2
Bajor töltött dagadó. 3
Bajor túrótorta. 3
Bajor vese. 3
Bundás alma 1. 3
Bundás alma 2. 3
Friss kolbász (sütni, bajor módra) 3
Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával 3
Néger sörkoktél 3
Nürnbergi puncs 3
Szalonnás húsgombócok mártásokkal 3
Tonhalszeletek bajor módra. 3
Tonhalszeletek a bajor serfozok módján. 3
Függelék. 3
Babsaláta. 3
Balkáni babsaláta. 4
Burgonyapüré 1. 4
Burgonyapüré 2. 4
Fuszeres babsaláta (Mexikó) 4
Hagymás nagyszemu babsaláta. 4
Hagymás-olajos sárgabab-saláta. 4
Hideg babsaláta. 4
Majonéz. 4
Nokedli Gregor József módra. 4
Tartármártás 4
Fott tartármártás 4
Habos tartármártás 4
Tartármártás kemény tojásból 1. 4
Tartármártás kemény tojásból 2. 4
Tartármártás kemény tojásból 3. 4
Tavaszi tartármártás 4
 

Enter a title.

  

Bajor burgonya

Hozzávalók 4 személyre: 4 nagy burgonya, 10 dkg eidami vagy trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, orölt bors, só, köménymag, 5 dkg vaj.

A jól megmosott és lesikált burgonyákat hosszában kettévágjuk, és a vágott felükkel lefelé kivajazott tepsibe vagy tuzálló tálba tesszük, és sütoben nagyjából 40 perc alatt megsütjük. A tejfölt a kétféle reszelt sajttal összekeverjük, sóval, orölt borssal ízesítjük. Leöntjük vele a héjában megsült burgonyákat, kevés köménymagot szórunk a tetejére, és még tíz percre visszatesszük a forró sütobe. Ha vacsorának szánjuk, salátát adjunk hozzá, ha eloételnek, adjuk csak önmagában.

Bajor burgonyakrém leves

Hozzávalók: 25 dkg kenomájas, 2 evokanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 30 dkg zöldborsó, só, bors, majoránna, bazsalikom, petrezselyem, 1 csomag burgonyapehely, 1 l húsleves. Elkészítése: Az olajban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a kenomájast. Húslevessel fölengedjük, és belekeverjük a burgonyapelyhet. Felforraljuk, beletesszük a fuszereket, majd fogyasztás elott 15 percig állni hagyjuk.

Bajor csirkecomb

Hozzávalók: személyenként 1 db csirkecomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1-2 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1 dl fehérbor, 1 evokanál zsemlemorzsa, flekkenfuszer, késhegynyi orölt bors.

Elkészítés: A húst füstölt szalonnával surun megtuzdeljük, flekkenfuszerrel bedörzsöljük. A maradék szalonnát két vékony szeletre vágjuk, és tuzálló tál aljára fektetjük. Erre a meghámozott, karikára vágott vöröshagyma kerül, majd-tuzdelt felével felfelé a combok. A tejfölt borral simára keverjük, és a csirkére locsoljuk. Csipetnyi orölt borssal megszórjuk, és a zsemlemorzsát ráhintjük. A vajat a tetejére morzsoljuk, és a tálat lefedve, a forró sütobe toljuk. Addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul, majd a fedot levéve a pecsenyét szépen megpirítjuk. A legjobb hozzá a párolt vegyes zöldség.

Bajor csokis körtetorta

Hozzávalók: 2 hámozott, kockákra vágott körte, 2 dl fahéjas cukorszirup, fél vaníliarúd, 3 evokanál zselatinpor, 3 dl tej, 4 tojássárgája, 7,5 dkg cukor, 1,5 kávéskanál vaníliaaroma, 1,5 dl körtepálinka, 1 vékony piskótalap, 20 dkg étcsokoládé, 2 evokanál olaj, 1 kávéskanál kakaó, csokoládéreszelék.

A körtéket a cukorszirupban a kettévágott vaníliarúddal 10 percig fozzük. Kihutjük, lecsöpögtetjük, és másnapig hutobe rakjuk. A zselatinlapokat hidegvízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig verjük. Lassan hozzáöntjük a felforralt tejet, kicsi lángon surure fozzük. Amint surusödik, levesszük a tuzrol. A 3 evokanál, vízben feloldott zselatint a krémhez keverjük, a vaníliát is hozzáadjuk, és kihutjük, idonként megkeverjük.

A hideg tejszínt kemény habbá verjük. A krémhez adjuk a körtéket, a pálinkát, és beleforgatjuk a tejszínt. Olajjal kikent formába simítjuk 2 cm vastagon, és a piskótával betakarjuk. Hutobe tesszük, másnap kivesszük a formából. A csokoládét vízgozben megolvasztjuk, az olajat is hozzáadjuk, és habosra keverjük. Langyosra hutjük, a krémre öntjük, hogy mindenütt jól befedje. Hutobe tesszük. Csokiforgáccsal és kakaóval megszórva kínáljuk.

Amikor a tortát kivesszük a formából, meg kell fordítani, hogy a piskótalap legyen alul, rajta a krém és így vonjuk be a csoki-masszával.

Bajor csülök

Hozzávalók (4 személyre): 4 evokanál olaj, 5 cikk fokhagyma, 2 teáskanál köménymag, 1 teáskanál frissen orölt fekete bors, 2 db kb. 80 dkg-os sertéscsülök, 1 teáskanál morzsolt majoránna, 3 dl sör.

A három cikk apróra zúzott fokhagymát keverjük el köménymaggal, borssal, majoránnával és olajjal. A húst tisztítsuk meg, legvastagabb részén vágjuk csontig, majd zsíros borrészén vagdossuk be. Kenjük be jól a fenti fuszeregyveleggel, és lefedve tegyük pihenni a hutobe 3 órányit. Készítsük elo a grillfelszerelést, húzzuk a csülköt forgónyársra, a maradék fokhagymával spékeljük meg, majd sütés alatt gyakran kenegessük a visszamaradt fuszeres olajjal. Negyedórával a sütés befejezése elott kenjük be a csülköt sörrel mindaddig, míg piros, ropogós felületu lesz.

Bajor fasírozott

Hozzávalók 4 személyre 30 dkg darált hús (sertés, pulyka vagy csirkemell is lehet) 1 fej hagyma, 2 dl tejföl, vagy tejszín, 1 evokanál liszt olaj, só, pirospaprika, 1 tojás, majoranna

A darált húst a tojással, sóval, pirospaprikával, és majorannával összegyúrom, és picike gombócokat formázok belole. Pörköltalapot készítek az apró kockára vágott hagymából, olajból és egy kevés pirospaprikával megszórom, felengedem kb. 2 dl vízzel, ebbe helyezem bele az elkészített kisgombócokat. Ízesítem sóval és még majorannával. puhára fozöm (fozési ido kb. 10-15 perc), ha kész a lisztet elkeverem a tejföllel vagy tejszínnel, besurítem, összeforralom, és kész van.

Mellé tálalhatok köretként nokedlit, krumplipürét.

Bajor fánk

Hozzávalók: Vaj 3 dkg, tojás 1 db, tojássárgája 3 db, cukor 3 dkg, só 1 késh., rum 1 kk., éleszto 3 dkg, tej 1 dl, liszt 90 dkg, tej 3.5 dl.

Három dkg vajat, 1 egész tojást, 3 dkg cukrot és 3 tojás sárgáját pici sóval habosra keverünk. Azután teszünk bele egy kk. rumot, 3 dkg tejben áztatott élesztot, 90 dkg lisztet és annyi tejet, hogy kemény tészta legyen. Jól kidolgozzuk, és kelni hagyjuk. Kelés után úgy járunk el vele, mint a fánkkal, azzal a különbséggel, hogy zsírba tevéskor két ujjunkkal a közepén lyukat készítünk és a tálaláskor a lyukba, tetszés szerinti ízt teszünk.

Bajor felvágott

Hozzávalók: 1 kg 75 dkg kövérkés sertéshús, 50 dkg szalonnaborke, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg orölt fehér bors, 2 dkg édes paprika, 25 dkg szalonna, fél dkg szegfubors, ízlés szerint só.

Elkészítése: A szalonnaborkét sós vízben félpuhára fozzük, majd hozzáadjuk a kicsontozott húst is. Ha már mindketto puha, a lébol kivéve lecsöpögtetjük. A szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk (de nem daráljuk), a szikkadt húst és szalonnaborkét pedig kis lyukú darálón ledaráljuk. A megtisztított, szétzúzott és péppé nyomott fokhagymát, a porrá tört fuszereket összekeverjük a darált húsokkal, a kockázott szalonnával és annyi abálólével, hogy közepes suruségu masszát kapjunk. Vastagbélbe közepes keménységure töltjük, majd a maradék abálólében - amelyet szükség szerint felöntünk vízzel - a bél vastagságához mérten 2 és fél -3 órán keresztül abáljuk. Az abálólébol kivéve két deszka között nehezékkel préseljük, amíg teljesen ki nem hult. Ezután hutoszekrénybe tesszük, és 8-10 napig tárolhatjuk.

Bajor gombapaprikás galuskával

Hozzávalók:  40-50 dkg sampinyon gomba, 1 pohár (2-3 dl) tejföl, vagy joghurt, zacskós pörkölt por, Knorr, Maggi.

A galuskához: hagyományos nokedli-tészta alap, plusz 2-3 evokanál búzadara, 1 csomag kapor, evokanálnyi zsiradék.

Elkészítése: A gombáknak a szárát levágjuk, majd sós vízben áztatjuk. Utána erosen megkefélve letisztítjuk, s héját nem lehúzva a fejeket negyedekre daraboljuk. A pörkölt porból az ajánlás szerint pörkölt alapot készítünk, melybe a gombák szárát beledaraboljuk. Mikor megpuhult botmixerrel leturmixoljuk.  Végül a darabolt gombafejeket beledobjuk, s így együtt puhára pároljuk. Ízlés szerint a végén joghurttal, vagy tejföllel behabarjuk, hogy paprikás jellegét megkapja.

Hagyományos módon nokedli-tésztát készítünk, melybe 2-3 kanál búzadarát teszünk, suruség szerint. Ezt húsvágó deszkáról, kanállal vagy késfokával a forrásban lévo sós vízbe szaggatjuk. A frissen vágott zöldkaprot egy kanálnyi zsiradékon megdinszteljük és ebbe a leszurt, leöblített galuskát beleforgatjuk. 

Forró tányérra ízlésesen tálaljuk a gombapaprikással.

Bajor káposztás csülök

Besózunk két szép, nagy, mellso nem füstölt sertéscsülköt és a kukta fazékba helyezett betétre rakjuk. Aláöntünk másfél dl vizet és a fazekat lezárva, a jelzéstol számítva kb. 40 percig pároljuk. 70 dkg savanyú káposztát alaposan kinyomkodunk és a hajszálvékony szalonnaszeletekkel bélelt (elozoleg beáztatott) cserépedénybe rakjuk. Közékeverünk egy fél kg-nyi megtisztított, vékonyan felszeletelt almát, és tetejére fektetjük a puha csülköket. Megöntözzük a kuktában a csülök alatt képzodött lével és a cserépedényt lefedve, a sütoben egy óráig sütjük.

(Készíthetjük hagymásan is: egy fej apróra vagdalt hagymát a leterített almás rétegbe keverünk)

Bajor narancsos krém

8 tojássárgáját 22 dkg porcukorral, 2 dkg zselatinnal, egy csomag vaníliás cukorral fehéredésig keverünk. Folyamatosan hozzákeverünk 7 dl tejet, egy fozoedényben felhevítjük, nem fozzük, mert kicsapódik a tojás. Állandó kevergetéssel lehutjük, és hozzáadjuk 2 db narancs héját, egy narancsot apró kockákra vágva, és 3 evokanál narancslikort. Kanállal lazán belekeverjük a 6 dl keményre felvert tejszínt. A desszertes gyuru közepét belerakjuk, és beleöntjük a krémet, majd fél napra hutoszekrényben tesszük. Ha megdermedt, a közepét kivesszük, narancskockákkal megtöltjük, és 1 csomag gyümölcskocsonyával felöntjük. A kis desszertes gyuru tálcájával lezárjuk, és fogyasztásig hutoszekrénybe rakjuk.

Tálaláskor lapos tálcára csúsztatjuk, vékony narancsszeletekkel díszítve tálaljuk.

Bajor pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg burgonya, liszt, só, orölt bors, vöröshagyma, joghurt, olaj

A megtisztított, kockára vágott burgonyát puhára fozzük, leszurjük, kis fozolével áttörjük. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy kemény masszát kapjunk. Sóval, orölt borssal, finomra vágott vöröshagymával ízesítjük. Pogácsákat formázunk, forró olajban pirosra sütjük. Meleg joghurttal leöntve tálaljuk.

Bajor puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 6 dkg cukor, 1/2 db citrom, 1 dl víz.

Elkészítés: Összekeverjük a cukrot a vörösborral és a citrom levével. Hozzáadjuk a vékonyan lehámozott és finomra vágott citromhéjat és a vizet. Kis lángon felforraljuk, leszurjük és azonnal tálaljuk.

Bajor ragu

Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 20 dkg vöröshagyma, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg karalábé, 10 dkg zöldborsó, 3 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 db burgonya és ízlés szerint almaecet, majoránna, só, bors, citrom.

Elkészítése: Forró zsiradékban megfonnyasztjuk a kockázott vöröshagymát, és hozzáadjuk a kockázott marhahúst. Fuszerezzük sóval, majoránnával, zúzott fokhagymával, törött borssal és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a cikkekre vágott sárgarépát, karalábét és a kifejtett friss zöldborsót. Ha a hús megpuhult, ízesítjük a fehérborral, az almaecettel és mégegyszer jól átforraljuk az egészet. Esetleg fuszerezhetjük borsikafuvel és szurokfuvel.

Tálaláskor pirított kenyeret adunk mellé.

Bajor rostélyos 1.

Hozzávalók: 80 dkg marhafelsál, 1,5 kg burgonya, 30 dkg füstölt szalonna, 15 dkg vöröshagyma, 3 dl tejföl, 3 dl tej 12 dkg-nak megfelelo zsiradék és igény szerint só, bors, mustár és piros paprika.

Elkészítése: A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, vékonyan mustárral bekenjük és a zsiradékban, szeletenként átsütjük. A csíkozott szalonnát is kisütjük, és a visszamaradt zsírral egy tepsit kikenünk. Ebbe alulra elterítjük a szalonnát, rá a 1,5 cm-re karikázott krumplit, karikázott vöröshagymát, sózom, borsozom, fuszerpaprikával meghintem, majd az elosütött húsok felével beborítom. Ezt az egészet még egyszer megismétlem. A tejfölt és a tejet egy csipetnyi piros paprikával színezem és ráöntöm az egészre. Sütoben, közepes lángon egy, egy óra húsz percet sütöm, de minimum addig, míg teteje szép piros nem lesz.

Tálaláskor: kockázva adagolom a tányérokra, zöldfélékkel, paradicsommal, paprikával díszítheto. Minél többszínu a díszítés annál gusztusosabb!

Bajor rostélyos 2.

Hozzávalók: rostélyos 1 kg, szardella 2 db, vaj 10 dkg, kapri 3 dkg, gomba 6 dkg, petrezselyemzöld 1/2 csomó, vöröshagyma 1/2 fej, tojás 3-4 db, só késhegynyi.

A rostélyost vékonyra kiverjük, besózzuk. A szardellát szálkájától megtisztítjuk, áttörjük, összekeverjük vajjal, teszünk bele finomra vágott kaprit, petrezselymet, hagymát, gombát, végül sót. Ezeket jól összekeverjük; ezzel megtöltjük a rostélyosokat, csavarjuk fel, kössük össze, pároljuk zsírban puhára, lefedve.

Ha puha, vékony szeletekre vágva, boven tejfölös lével tálaljuk.

Bajor sajtos gombóc

Hozzávalók: 8 zsemle, 4 tojás, 1 dl tej, 10 dkg sajt, só, szerecsendió

A szikkadt, de nem száraz zsemléket apró kockákra vágjuk, tejjel meglocsoljuk. Rövid ido után megkeverjük, hogy a kockák minden oldalról beszívják a tejet. Ezután a zsemlekockákra ráütjük a tojásokat, megsózzuk, szerecsendiót reszelünk rá és alaposan összedolgozzuk. Vizes szalvétába lazán bekötjük, s lobogó, forró vízben kb. 30-40 percig fozzük. Amikor megfott, egy kicsit hagyjuk hulni, majd kivajazott tuzálló tálba felszeleteljük. Meghintjük reszelt sajttal, és néhány percig forró sütoben sütjük

Bajor saláta

Karikára vágunk három közepes nagyságú vörös-hagymát. és egy napig ecetes, sós, cukros vízben, pár szem borókabogyóval, egy mokkáskanálnyi mustármaggal fuszerezett vízben állni hagyjuk. Másnap salátalevelekkel kibélelünk egy tálat, és beleöntjük a levétol lecsurgatott hagymát, amelyet négy pár leborözött, karikára vágott virslivel kevertünk össze.

Megöntözzük egy kevés páclével, bovebben olajjal, és finomra vágott petrezselyem-zölddel hintjük be a tetejét.

Bajor sörleves

Hozzávalók: 1 l HB Lager, 3 evokanál víz, 2 tojássárgája, 3 rész liszt, 2 rész zsemlemorzsa, 1/2 citrom, 3 darab barna kockacukor, 1 fahéjrúd, 1 szegfuszeg, egy csipetnyi só, egy csipetnyi bors

Megmossuk az egész citromokat, és egy csészében eroteljesen összetörjük a kockacukrot. Edénybe tesszük a sört, a cukrot, a fuszereket és felfozzük. A lángot kisebbre vesszük, keverés közben lisztet, zsemlemorzsát és vizet adagolunk hozzá. Most a lángot ismét erosebbre vesszük, addig kevergetjük a levest, míg suru nem lesz. Végül hozzáadunk egy kevés citromlét. Az edényt lehúzzuk a tuzhelyrol és átöntjük a levest egy szitán. Habverovel hozzákeverjük a tojássárgáját, és máris felszolgálhatjuk a levest.

Bajor sörös virsli

Hozzávalók: 80 dkg bajor virsli, 1 üveg, sör, 1 fej hagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 10-12 szem bors, 1 kk. só, olaj.

A hagymát felkarikázom, a fokhagymát átpréselem. Beleteszem egy edénybe, rászórom a sót, a borsot és ráöntöm a sört, majd elkeverem. Ebbe a pácba helyezem a virsliket, majd egy fél napra lefedve a hutobe teszem.

Grillezéskor a páclébol kiszedem, lecsepegtetem, és izzó parázs fölé rácsra teszem. Idonként megforgatom, és olajjal megkenem. Szép pirosbarnára sütöm.

Bajor spárga

Hozzávalók: 1 kg spárga, 3 dl csont lé, vaj, és liszt a rántáshoz, 4 zsemle, 3 tojás, 3 dl tej, 15 dkg vaj, só.

Elkészítése: A vékony zsemleszeleteket a tojások és a megsózott tej keverékében megáztatjuk. Tíz dkg vajat megforrósítunk, és az áztatott zsemleszeletek mind két oldalát egyenletes tuznél barnára sütjük, majd kiszedjük tányérra. Ez alatt eros csontlében megfozzük a megtisztított és feldarabolt spárgát. Világos rántással surítjük, és a tálba helyezett zsemletésztára öntjük. Negyedóráig meleg helyen állni hagyjuk, utána tálaljuk.

Bajor tojásmártás 1.

Végy hozzá 4 tojás sárgáját, 1 gerezd fokhagymát, 3 dkg lisztet, 4 dkg vajat, 2 evokanál borecetet, borsot, sót. A tojásokat keverd simára a liszttel és a borecettel, majd sózd, borsozd. (Ha keverés közben lassan szitálod a lisztet a tojásba, akkor biztos nem lesz csomós.) Egy lábasban olvassz vajat, s tedd bele a megtört fokhagymát. Amikor a vaj hólyagosodni kezd, öntsd bele a tojást és lassú tuzön, folytonosan kevergetve fozd krémsuruségure.

Bajor tojásmártás 2.

Hozzávalók: 4 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 4 dkg vaj, 2 evokanál borecet, só

Elkészítés: Egy porcelántálban a tojásokat simára keverjük a liszttel, a borecettel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Egy lábaskában felolvasztjuk a vajat, rádobjuk a zúzott fokhagymát, majd amikor a vaj hólyagosodni kezd, gyorsan elkeverjük az ecetet a tojásos krémben, melyet a lábaskába öntünk. Nagyon lassú tuzön, állandó kevergetés mellett, krémsuruségure fozzük. Azonnal, tehát még forrón is kínálhatjuk párolt zöldséghez, fott halhoz, bevert tojáshoz, de jól záródó befottes üvegben, a hutoszekrényben napokig eláll. Hidegen is finom!

Bajor torta

Hozzávalók: 25 dkg Rama Krémalap, 2 db kerek kakaós piskóta tortalap, 0,5 dl cseresznyepálinka vagy likor, 12 dkg étcsokoládé, 1 üveg kimagozott meggybefott, 1 csomag vaníliaízu pudingpor, 15 dkg  porcukor, 1/2  csomag habfixáló, 1 dkg kakaópor, 5 dl tejszín

A piskótát három lapra vágjuk és meglocsoljuk a likorrel vagy pálinkával. A meggybefottet lecsepegtetjük, a levével megfozzük a pudingport, majd lehutjük. A langyos pudinghoz hozzáadjuk, a porcukorral kihabosított krémalapot, majd habverovel jól eldolgozzuk. A negyedét félretesszük a torta bevonásához. A tejszínt összekeverjük a habfixálóval, kemény habbá verjük, és egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A maradékhoz óvatosan hozzákeverjük a kakaóport. A pudingos krémmel megkenjük az alsó tortalapot és ráterítjük a meggy felét. Ráhelyezzük a második tortalapot, a kakaós habbal megkenjük, és a meggy másik felét belenyomkodjuk. A harmadik lapot ráterítjük, a félretett krémet habzsákba töltjük, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. A félretett tejszínhabbal és meggyszemekkel díszítjük.

Bajor töltött dagadó

Hozzávalók:  60 dkg dagadó (banchfleck) felszúrva, 25-30 dkg savanyú káposzta, evokanálnyi zsiradék, fuszerek igény szerint, 2 evokanál búzadara, 1 tojás, 8-10 db. tojásnyi burgonya, finomra vágott zöldpetrezselyem.

A dagadót hagyományos módon felszúrjuk, majd az alábbiakkal megtöltjük. A savanyú káposztát megvagdalva, a zsiradékon megfuttatjuk, s miután kihult a tojással elkeverjük és hozzáadjuk a búzadarát, hogy képlékeny tölteléket kapjunk. Ízlés szerint fuszerezzük, borssal, paprikával és a káposztához illo aromás fuszerekkel, csombor, borsikafu, esetleg rozmaring és bazsalikom.  Eloször lefedve pároljuk, majd nyílt lángon pirosra sütjük. A burgonyát héjában megfozzük, majd lehéjazva kockára vágjuk. Tálalásnál a hús szeletek mellé tesszük, szafttal meglocsolva és az apróra vágott, friss petrezselyem zöldjével, díszítjük.

Bajor túrótorta

Hozzávalók: 1 kg tehéntúró, 4 tojás, 12,5 dkg vaj, 37 dkg kristálycukor, 1 db citrom, 1 cs. sütopor, 1 cs. vaníliás cukor, 6 dkg búzadara, 5 dkg vaníliás pudingpor, vaj a forma kikenéséhez.

A vajat a kristálycukorral, vaníliás cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk az egész tojásokat, hozzákeverjük az egész túrót, jól eldolgozzuk. A citrom héját lereszeljük, levét kicsavarjuk, a grízzel, sütoporral együtt a masszához keverjük. Gyuru alakú formát kivajazunk, óvatosan beleöntjük a masszát és 150 fokos sütoben legalább 1 órán keresztül, sütjük. A tortát a formában hagyjuk kihulni. A tetejét díszíthetjük gyümölcsökkel, lekvárral, tejszínhabbal tetszés szerint.

Bajor vese

Hosszában félbevágunk 50 deka sertésvesét, és minden fehér részétol megszabadítjuk, majd vékony csíkokra vágjuk. Lisztben megforgatjuk, és öt deka vajban élénk tuzön, közben kevergetve megsütjük, majd kiszedjük, melegen tartjuk. A visszamaradt pecsenyelébe 1-1 csokor finomra vágott petrezselymet meg snidlinget, egy kiskanál paradicsompürét, egy deci bort, sót meg orölt borsot keverünk, és néhány perces forralás után a vesére öntjük. Apró galuskákkal tálaljuk.

Bundás alma 1.

Hozzávalók 4 személyre: 4-6 szép alma, 10 dkg liszt, 3 tojás, 2 evokanál tejföl, 1 evokanál sör, csipetnyi só, olaj, porcukor.

Ehhez az elsosorban bajor házaknál gyakori csemegéhez az almát meghámozzuk, a magházat kivesszük, és vastagabb szeletekre vágjuk. Lisztbol, tojásból, tejfölbol és sörbol, egy csipetnyi sóval suru palacsintatésztát készítünk, belemártjuk az almaszeleteket, és forró olajban kisütjük, majd jól megszórjuk. porcukorral.

Bundás alma 2.

Hozzávalók: 1 kg alma, 2 tojás, 5 dkg liszt, fahéjas porcukor, olaj a sütéshez

A meghámozott alma magházát kivájjuk, és kör alakú szeletekre vágjuk. A tojásokat a liszttel elkeverjük, az alma szeleteket megforgatjuk a masszában, majd forró olajban kisütjük. Fahéjas porcukorral meghintve melegen tálaljuk.

Friss kolbász (sütni, bajor módra)

Hozzávalók: 2 kg lapocka, vagy comb, 2 kg zsírszalonna, 1 dl száraz vörösbor, 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, 50 dkg gomba 10 dkg só, 2 dkg orölt fehérbors

A gombát megfozöm a petrezselymes vörösborban. A húst közepes lyukú tárcsán ledarálom. Az összes hozzávalót összekeverem, hozzáadom még a fuszereket is, majd az egészet jól összekeverem. Betöltöm a bélbe, majd 10 cm-enként megcsavarom. A kolbászt 2 ek zsírral tepsibe teszem, és sütoben ropogósra sütöm.

Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával

Hozzávalók: 1 üveg (240 ml) majonéz, 40 dkg tengeri hal, 1 db burgonya, 10 dkg parmezán sajt, 10 dkg liszt, 2 db tojás, olaj (a sütéshez), 80 dkg ceruzabab, 2 db lilahagyma, 2 db piroshúsú paprika, 3-4 szál friss tárkony, 1 teáskanál tárkonyecet, ételízesíto.

A halszeleteket ujjnyi vastagságú rudacskákra vágjuk, és ételízesítovel meghintjük. A reszelt burgonyából, sajtból, lisztbol, tojásból, kevés vízbol és parányi sóból suru masszát készítünk. A lisztbe forgatott halrudacskákat a masszába mártjuk és bo, forró olajban hirtelen aranysárgára sütjük. A majdnem puhára fozött zöldbabot, lehutjük és lecsöpögtetjük, s a Hellmann's csemege majonézzel, az egyforma darabokra vágott lilahagymával, paprikával, tárkonnyal és tárkonyecettel lazán összeforgatjuk. Tálaláskor a halrudacskákat a tárkonyos zöldbabsalátával körítjük, és citrommal díszítjük.

Néger sörkoktél

Hozzávalók: 1/2 l Dreher Bak, 1/2 l Cola

Ezt az italt is sokkal jobban ismerik Bajorországban, mint Afrikában. A sötét színu keverék sokakból idegenkedést vált ki, de éppoly finom íze van, mint a Radler-nek. A sör és a Cola párosításában az, az érdekes, hogy a sör, nyugtatóan hat és jótékony hatással van a szellemi energiákra, míg a Cola koffeintartalma fokozza az éberséget és az összpontosítást. Így eszményi ital ez a megerolteto szellemi munka során távozó erok pótlására.

Nürnbergi puncs

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl vörösbor, 3 cl ánizspálinka, 5 dkg cukor, 1/2 db narancs, 1 dl víz.

Elkészítés: Feltesszük melegedni a vizet, beletesszük a cukrot, a narancs levét és az elozoleg megmosott, vékonyan lehámozott és finomra vágott héját, majd felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk az ánizspálinkát és a vörösbort. Újramelegítjük, de már nem forraljuk. Elomelegített poharakban, forrón tálaljuk.

Szalonnás húsgombócok mártásokkal

Hozzávalók: 1 nagy üveg (375 ml) majonéz, 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg húsos kolozsvári szalonna, 1 db zsemle, 1 db tojás, 1 db vöröshagyma, 2-2 gerezd fokhagyma a húsgombócokhoz és a mártáshoz, olaj (a sütéshez), orölt feketebors, 1 evokanál finomra vágott, friss vagy morzsolt tárkony, Worchester szósz, 2 dkg parajpüré, 5 dkg rokfort.

Az apróra vágott szalonnát jól kisütjük, lecsöpögtetjük, és a beáztatott, majd kicsavart zsemlével, tojással, finomra vágott hagymával, fokhagymával együtt a darált húshoz adjuk. Borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel kis gombóckákat formázunk belole, bo, forró olajban megsütjük, majd jól lecsöpögtetjük, és mindegyikbe egy-egy fogvájót szúrunk.

Közben a majonézt három részre osztjuk: az elsot tárkonnyal és pár csepp Worcesterrel, a másodikat áttört rokforttal, a harmadikat parajpürével és zúzott fokhagymával ízesítjük.

Tálaláskor teszünk a tányérra a mártásokból, és a húsgombócokat ízlésesen köré rendezzük.

Tonhalszeletek bajor módra

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 dl tejföl, 1 tojássárgája, só, fokhagyma

A halszeleteket sózzuk, vajban mindkét oldalukat pár percig sütjük. Ráöntjük a sört, megsózzuk, zúzott fokhagymát rakunk bele. Lefedve puhára pároljuk. Közben a tejfölt elkeverjük a tojássárgával, és a halhoz adjuk.

Felforraljuk, és besurítjük.

Tonhalszeletek a bajor serfozok módján

Hozzávalók: 50 dkg tonhal, 8 dkg füstölt szalonna, 5 dkg vaj, 3 dl sör, 2 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, 1 db tojás sárgája, só.

A szép nagyobb, vastagabb tonhalszeleteket füstölt szalonnával megtuzdeljük. Kevés forró vajba tesszük, és mindkét oldalára átfordítva 1-2 percig sütjük. Ráöntjük a sört, megsózzuk, és beleszórunk egy kevés zúzott és apróra vágott fokhagymát. Fedovel letakarva, nem eros tuzön puhára pároljuk. Közben a tejfölt keverotálba öntjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, és habverovel jól elkeverjük.

A tejfölt a halra öntve felforraljuk, hogy mártás suruséguvé váljon.

Pirított burgonyával tálaljuk.

Babsaláta

Összeállítás: 10 perc Fozni nem kell!

Hozzávalók 6 személyre: 15 dkg zöldbab, 1 kis doboz (40 dkg) konzerv vörösbab, 1 nagy-doboz konzerv fehérbab, 1 fej kis lilahagyma, 1 nagy csokor összevagdalt petrezselyem, 2 evokanál francia öntet

Elkészítése: A zöldbabot megtisztítjuk, 4 cm hosszú darabokra vágjuk, és lobogó forró vízben 1 percig fozzük (blansírozzuk). Utána kiszedjük, jéghideg vízbe áttesszük, majd lecsepegtetjük. A kétféle konzerv babot leszurjük, majd folyó csapvízzel leöblítjük. A felszeletelt hagymával meg a petrezselyemmel összekeverjük, a zöldbabot is hozzáadjuk. Az öntettel leöntjük, és alaposan összeforgatjuk. Néhány óráig állni hagyjuk. Jó tanács: A babfélék arányát ízlésünk szerint változtathatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a saláta tarka legyen.

Balkáni babsaláta

Hozzávalók: 50 dkg fejtett zöldbab, 30 dkg vajbab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek. olaj, 2 ek. ketchup, só orölt bors, borecet, bazsalikom

A fejtett babot sós vízben puhára fozzük. Megtisztítjuk a vajbabot, és darabokra vágjuk, és sós vízben azt is megfozzük. Mindkettot leszurjük, belekeverjük a reszelt vöröshagymát, az apróra zúzott fokhagymát, és a borecettel meg az olajjal leöntjük. A fuszerekkel meghintjük, és végül belekeverjük a ketchupot. Néhány órára hutobe tesszük.

Burgonyapüré 1.

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 0,25 l tej , 2 késh. só

Elkészítése: Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben foni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit foni hagyjuk. Mielott a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitol szép fényt kap.

Burgonyapüré 2.

Hozzávalók: fél kg burgonya, só, 2-3 dl tej, 10 dkg margarin

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, feldaraboljuk, és sós vízben megfozzük. Leszurjük, beledarabolunk kb. 10 dkg margarint, felöntjük 2-3 dl tejjel, összetörjük, majd kézi mixerrel habosra keverjük. Akkor jó, ha tejfölsuruségu az állaga.

Fuszeres babsaláta (Mexikó)

Hozzávalók: 3 csésze fott tarkabab, 2 cs. apróra vágott vöröshagyma, 1 kimagozott hegyes zöldpaprika felaprítva, 0,5 dl salátaolaj, 3-4 ek. borecet, 1 tk. só, 1 tk. porcukor, 1 késhegynyi bors, 1 mk. bazsalikom, 1 mk. kakukkfu, 1 késhegynyi szurokfu.

A bab, hagyma, paprika kivételével tegyünk mindent zárható üvegbe. Rázzuk össze, hagyjuk állni 20 percig. Öntsük a babra.

Hagymás nagyszemu babsaláta

Hozzávalók: 30 dkg nagyszemu tarkabab, 1 kis darab póréhagyma, 1 közepes lilahagyma, 1/4 fejes saláta, 3 evokanál 5%-os ecet, 6 evokanál olaj, 1 csipet cukor, 1 késhegynyi, orölt bors, só.

Elkészítése: Az elozetesen beáztatott babot sós vízben puhára fozzük, majd kihutjük. Az olajból, ecetbol, kevés sóval, borssal és kockára vágott hagymákkal, valamint egy-két deci vízzel öntetet készítünk. Ezt ráöntjük a babra. Tálaláskor salátalevéllel és zöldpaprikával díszítjük.

Hagymás-olajos sárgabab-saláta

Hozzávalók: 60 dkg konzerv (sárga színu) zöldbab, 4 evokanál olaj, 2 evokanál almaecet, 1 közepes fej lilahagyma, 1/2 csomó petrezselyemzöld, 1 csipet cukor, só. Elkészítése: Az olajat, az ecetet elkeverjük, sóval, kevés cukorral, apróra vágott lilahagymával és petrezselyemzölddel fuszerezzük. A leszurt sárga színu zöldbabot ezzel az öntettel összekeverjük. Tálaláskor salátalevéllel, paradicsommal és petrezselyemzölddel díszítjük.

Hideg babsaláta

Hozzávalók (4 személyre): 1 hagyma vékony karikákra szelve, 35 dkg nagyszemu bab (friss vagy fagyasztott), 1.5 dl natúr joghurt, 1 ek apróra vágott friss menta, fél ek citromlé, 1 gerezd fokhagyma félbevágva, só, orölt fehér bors, fél uborka meghámozva, félbevágva és felszeletelve

A hagymaszeleteket hideg forró víz alatt leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A nagy szemu babot forrásban lévo vízben puhára fozzük, ha friss babot használunk, akkor kb. 8-10 perc alatt, ha fagyasztottat, akkor 5-6 perc alatt. Lecsepegtetjük, hideg folyó csapvízben leöblítjük, majd újra alaposan lecsepegtetjük. Egy kis tálban összekeverjük a joghurtot, a mentát a citrom levet, a fokhagymát és a fuszereket. Összekeverjük a hagymát, az uborkát és a babot. Megforgatjuk a joghurtöntetben. A fokhagymát kidobjuk. Átkanalazzuk a kész salátát a tálalóedénybe.

Majonéz

Hozzávalók: 2 tojássárga, 2-3 evokanál fehér borecet, 2,5 dl olívaolaj, orölt fehér bors, (1 avokádó)

A tojássárgát az ecettel és az ízesítokkel simára keverjük.

Élénken keverve az olajat cseppenként, majd vékony sugárban beleöntjük, amíg a krém vajsuruségu nem lesz. (Ha szeretjük, összetört avokadó-hússal is gazdagíthatjuk.)

Nokedli Gregor József módra

Elkészítése: Fél kiló liszthez minimum 5 tojást (de inkább 6-7 db-ot), 1 dl olajat, kevés sót, és annyi tejet kell belekeverni, hogy nokedli suruségu legyen. Víz nem kell bele! Forrásban levo (zubogó) vízbe szaggatjuk. A vízbe tegyünk még sót és olajat. Leszurjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, alaposan kiolajozott tálba öntjük. Mikróban átmelegítheto, ha nagyon kihulne.

Tartármártás

Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejföl, 5 cl száraz fehérbor, orölt fehérbors.

A hozzávalókat összekeverjük, és tálalásig hutobe tesszük.

Fott tartármártás

Hozzávalók: 1 dl tej, 1 csapott ek. liszt, 1 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 kk. mustár 1 kk. ecet, só, orölt bors, cukor.

Simára keverjük a tejet a liszttel meg a vajjal, és állandóan kevergetve surure fozzük. Kihutjük, a tejföllel elkeverjük, és a fuszerekkel ízesítjük.

Habos tartármártás

Hozzávalók: 1 adag francia majonéz, 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.

A kemény habbá vert tejszínbe belekeverjük a habfixálót, majd belekeverjük a majonézbe. Nem tartható el sokáig, mert a hab összeesik.

Tartármártás kemény tojásból 1.

Hozzávalók: 3 db keménytojás, 2 dl tejföl, 5 cl olaj, 1 kk. mustár, pár csepp citromlé, csipetnyi só és oröl bors.

Az összetört tojássárgákkal összekeverjük a mustárt, a sót, a porcukrot és a citromlét. Végül belekeverjük a tejfölt. A leöntött salátára rászórjuk az apróra vágott tojásfehérjét.

Tartármártás kemény tojásból 2.

Hozzávalók: 3 kemény tojás sárgája, 1 kiskanál mustár, csipet só meg porcukor, pár csepp citromlé, 2 dl tejföl 1/2 dl olaj

Villával összetörjük a kemény tojássárgákat, és simára keverjük a mustárral, a sóval, a porcukorral meg a pár csepp citromlével. Végül belekeverjük az olajat. A megmaradt tojásfehérjét apróra vágva belekeverem a francia salátába.

Tartármártás kemény tojásból 3.

Hozzávalók: 4 kemény tojás, 3 dl tejföl, 1 kiskanál mustár, 2 kiskanál porcukor (én nem szoktam bele tenni, de ez ízlés kérdése), só, pár csepp citromlé vagy ecet, 1 evokanál olaj (én ezt is elhagyom!)

A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat kikaparva, villával összetörjük, majd habosra kikeverjük a mustárral, cukorral, citromlével, sóval meg a tejföllel. Végül hozzáadjuk az olajat is. A tojás fehérjét apró kockákra vágva tehetjük a salátába.

Tavaszi tartármártás

Hozzávalók: 2 db keménytojás, 2 dl tejföl, 1 csomó újhagyma, 1 ek. mustár, 1 kk. porcukor, só, pár csepp citromlé.

Az újhagymát, a keménytojásokat és a többi hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk, legalább 1 órára hutobe tesszük.

 

 

[Home][Tartalomjegyzék][Külföldi konyha I.][Külföldi konyha II.][Külföldi konyha III][Külföldi konyha IV][Külföldi konyha V][Hungarykumok][Szakácskönyvek][Zöldségfélék][Édességek I][Édességek II.][Web Cukrászda][Italok könyve][Links][Contact me]

Copyright(c) 2001 My Company. All rights reserved.