|
Receptek
Hozzávalók: 1 kockára vágott
báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma,
késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.
Keverjünk mindent össze, hagyjuk
állni 1 órát. Húzzuk grillpálcára a húskockákat, tegyük forró grillbe. Süssük
10-12 percig. Locsolgassuk a páclével. Ne száradjon ki.
Hozzávalók 3 - 4 személy részére:
1 kg pulykacomb, - mell, 25 dkg bacon, grillfűszerek, olaj, só
A pulykahúst 1,5 - 2 cm-es
kockákra vágjuk. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, az olajjal összeforgatjuk.
Néhány órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk az így elkészített húst.
Sasliknyársra húzzuk a
húsdarabokat úgy, hogy közé " befűzzük " a szalonnacsíkokat
hullámvonalszerűen. A rostélyrácsra helyezzük a nyársat, és parázs fölött
megsütjük. Időközönként megforgatjuk.
Hozzávalók: 15 dkg vesepecsenye,
15 dkg szűzpecsenye, 15 dkg bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 3
paradicsom, 2 paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk paprika, margarin.
A húst, szalonnát, paradicsomot,
hagymát és paprikát szeletekre vágom (kb. 3x3x1 cm). Sóval, borssal és zúzott
fokhagymával ízesítem.
Váltakozva nyársra húzom, majd
megszórom paprikával, majd jó erős parázs felett forgatva megsütöm.
Hozzávalók: 1 csirkemell, 3
evőkanál olaj, 20 dkg egyforma, kicsi gombafej, 2 vékony szeletre vágott húsos
szalonna (10 dkg), 2 húsos zöldpaprika, 20 dkg apró vöröshagymafej, 2 közepes,
hosszúkás burgonya, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint
törött bors és só.
Előkészítünk 4 egyforma nagyságú
nyársat. (Lehet fém- vagy fanyárs, akár hurkapálca is.). A csirkemellet
kicsontozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A megmosott és kicsumázott
zöldpaprikát, ugyancsak akkora kockákra vágjuk, mint amekkorára a csirkemellet
szabtuk. A szalonnát és a nyers, meghámozott burgonyát ugyancsak felkockázzuk.
A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk, de egyben hagyjuk. A nyársakra a
következő sorrendben tűzzük fel a hozzávalókat: hagyma, csirkemell, szalonna,
zöldpaprika, burgonya, gomba, ismét hagyma. Az olajat, a mustárt, a sót és a
borsot összekeverjük, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát,
majd bekenjük vele a nyársakon felsorjázott nyersanyagokat.
Előmelegített grillsütőbe vagy a
gázsütő rácsára fektetve, közepes lángon minden oldalát megsütjük. Jó, ha
alárakunk egy tepsit, amibe belecsuroghat a sülő étel szaftja. Még jobb, ha
nagyon vékonyra vágott kenyérszeletkéket rakunk a tepsibe, így az ízes lé rácsurog
a kenyérre, ez mindjárt egyben köret gyanánt is szolgálhat. A rablóhús mellé ne
felejtsünk el salátát kínálni!
Hozzávalók: 1 kg apró kockára
vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős
pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.
Keverjük össze a paradicsomot,
olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal
váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson
(grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.
Hozzávalók: 50 dkg sertés- vagy
juhhús, 3-4 fej vöröshagyma, 1 csomó zöldhagyma, 4 paradicsom, só, törött bors,
2 ek ecet, 1 csomó petrezselyem, zsír a sütéshez
Elkészítés: A húst kisebb
szeletkékre vágjuk, tálba tesszük, egy fej apróra vágott hagymát, 2 ek. ecetet
és petrezselyemzöldet hintünk rá. Befedjük, és 2-3 órára hideg helyre tesszük,
hogy a húst átjárja a páclé. A hússzeletkéket vöröshagyma-karikákkal felváltva
nyársra vagy hurkapálcikákra szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot
levesszük a nyársról, tálra rakjuk, és leöntjük olvasztott vajjal.
Zöldhagymával és gerezdekre
vágott paradicsommal tálaljuk. Rizsköretet adhatunk hozzá.
Hozzávalók: 500 g ürücomb, 150 g
füstölt szalonna, 2 ecetes uborka, 4 hagyma, 4 paradicsom, 3 ek olaj, só,
paprika, fokhagyma, kakukkfű
A húst kockára, a szalonnát
vékony szeletekre, az uborkát, a paradicsomot karikákra, a hagymát félbe
vágjuk. A nyársra felváltva húzzuk a hozzávalókat. Lapos tálban elkeverjük az
olajat a fűszerekkel és a sóval, szétnyomott fokhagymával s ebben sütés előtt,
sőt egyszer kétszer sütés közben is megforgatjuk a nyársat. Faparázson legalább
40 percig sütjük.
A birkacombból 1-2 dkg-os érméket
vágunk, húsverő kalapáccsal megütögetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott
fokhagymával ízesítve 2 napig olajban pácoljuk. Felhasználás előtt a következő
anyagokat sorrendben nyársra húzzuk.
Birkaérem, hagymaszelet, húsos
szalonnaszelet, 1 cm vastag nyers uborka, negyedbe vágott paradicsom. Ezt
többször megismételjük. A fűszeres pácolajjal meglocsolva, roston minden
oldalát pirosra sütjük.
Hozzávalók: Fél kg vesepecsenye,
1 fej hagyma, fél pohár olaj, só, bors, paprika.
A húst kb. 2x2 cm-es kockákra
vágom. 3-4 órára beleteszem a reszelt hagymából, borsból, paprikából, olajból
álló pácba. Innét kivéve a húsokat nyársra húzom, sózom, majd jó parázs felett
forgatva megsütöm.
Hozzávalók: 350 g bélszín, 40 g
hagyma, 1 csomag újhagyma, 140 g paradicsom, 1 citrom, 80 g olaj, 1 csokor
petrezselyem, só
Elkészítés: A húst 2 cm-es
kockákra vágjuk, üveg tálba rakjuk. Hozzáadjuk a felvágott hagymát, olajat,
borsozzuk, 2 órát pihentetjük. Sütés előtt a húst nyársra húzzuk, megsózzuk,
faszénen forgatva pirosra sütjük. Roston megsütjük a paradicsomokat.
Előmelegített tálon, újhagymával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
50 dkg borjúhús, 1 piros és 1
zöldpaprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek.
reszelt hagyma, 1 ek. citromlé, 1/2 tk. sáfrány, só, bors.
A sáfrányt mozsárban megtöröm, és
egy csészében felöntöm 1/4 csésze, forró vízzel, majd pár percre lefedem. Mikor
kihült, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval,
borssal. A húsokat felkockázom és egy éjjelen át, pácolom a hideg marinádban.
Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom. A hozzávalókat
váltakozva a nyársakra húzom. Jó faszénparázson körben szép pirosra sütöm.
Hozzávalók 1 (!) személyre: 24
dkg birka- vagy sertéshús, 2,5 dkg hagyma, só, bors, negyed citrom, 15 dkg
"köret": paradicsom, padlizsán, uborka, petrezselyem.
A húst 3-4 dkg-s darabokra
vágjuk, felnyársaljuk, és parázsló szén felett megsütjük. Sütés közben fűszerezzük. A húshoz
felkarikázott hagymát, zöldhagymát, citromot vagy nyárson sült zöldségeket
adunk. Petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú,
vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20
dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.
A húst darabokra vágjuk,
megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas
edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet
adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja
a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és
serpenyőben megsütjük.
A kész saslikot levesszük a
pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott
paradicsommal, párolt rizzsel körítjük.
Hozzávalók: 1 kg hús, 6 fej
vöröshagyma, 40 dkg gomba, 40 dkg füstölt szalonna.
A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm
nagy szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb
szeletekre. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévágjuk. A hagymát
karikákra szeleteljük. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a
hagymát, a gombát, de nem szorosan. A nyársakat lassan forgatva parázs fölött
megsütjük.
Hozzávalók: 400 g burgonya, 150 g
savanyú uborka, 400 g sovány sertéshús, 100 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 150
g hagyma, só, törött bors, pirospaprika.
A burgonyát meghámozzuk,
megmossuk, vastagabb karikára vágjuk, és tiszta konyharuhában megtörölgetjük. A
sertéshúst, a hagymát, az uborkát és a szalonnát a burgonyához hasonlóan
feldaraboljuk, megsózzuk, és a megforrósított zsírban először a burgonyát,
aztán a húst és a szalonnát hirtelen megpirítjuk. A húst megszórjuk borssal és
pirospaprikával, majd négy kis nyársat készítünk, és felváltva ráhúzzuk a
burgonyát, a húst, a hagymát, a szalonnát meg az uborkát. Végül a megtelt
nyársakat forró zsírban minden oldalukról megpirítjuk. A kész rablóhúst ízlés
szerint utánsózhatjuk, borsozhatjuk, és meglocsolhatjuk a saját zsírjával is.
Zöldségsalátával tálaljuk.
Hozzávalók 6 személy részére: 1
kg csirkemell, 40 dkg baconszalonna, 1 db cukkini, 6 db zöldpaprika, 6 db
hagyma, olaj, só, bors, mustár, fólia
A kicsontozott csirkemellet
megmossuk, apró szeletekre vágjuk; a bacont felszeleteljük, a cukkinit
meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Az alapanyagokat olajjal,
mustárral bekenjük, a nyársakra húzzuk, sorrendben: csirkemell, hagyma,
csirkemell, cukkini, bacon, csirkemell, zöldpaprika, majd sóval, borssal
ízesítjük. Ily módon elkészítve a 6 tele nyársat külön - külön dupla fóliába
csomagoljuk, és a rostélyrácsra helyezzük. Sütéséhez kb. 3/4 - óra szükséges.
Fogyasszunk hozzá cikkekre vágott paradicsomot, felszeletelt nyers uborkát.
Hozzávalók 4 személy részére: 1
db fácán, 20 dkg füstölt szalonna, fokhagymakrém, ételízesítő, bors, só,
alufólia
A fácánt száraz állapotban
megkopasztjuk. Ezután felbontjuk és kibelezzük a szárnyast. Levágjuk a nyakát
és a lábait. Alaposan megmossuk kívülről és belülről is, és szárazra töröljük.
Ezután a fácánt bedörzsöljük fokhagymakrémmel, megszórjuk ételízesítővel, sóval
és borssal kívül - belül bedörzsöljük, majd fóliába csomagoljuk. Két napig
hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben. Amikor kivesszük a pácolt húst a
hűtőszekrényből, egy újabb réteg fóliát tekerünk rá. Parázsba ágyazva sütjük.
Negyedóra múlva levesszük róla a fóliarétegeket, és kétágú nyársra húzzuk. A
parázs felett ropogósra sütjük úgy, hogy időnként olajjal meglocsoljuk. Ízlés
szerint utána sózhatjuk. Savanyúsággal kínáljuk.
Hozzávalók 4 személy részére: 70
dkg füstölt szalonna, 70 dkg füstölt sonka, 4 fej hagyma, kenyér
A füstölt szalonnát és a füstölt
sonkát 4 nagyobb darabra vágjuk. Mindegyik nyársra felhúzunk egy darab
szalonnát, egy megtisztított egész hagymát és egy sonkadarabot. Parázs felett
sütjük, forgatjuk a nyársra húzott rablóhúst. Sütés közben folyamatosan
kicsepegtetjük a rablóhús zsírját kenyerünkre. Amikor elkészül, paradicsomot,
zöldpaprikát, uborkát fogyaszthatunk hozzá.
Birkahúst 2 cm vastag darabokra
vágunk. Legalább fél napig pácoljuk olajban, amelyhez néhány csepp citromot,
egy csipet sót, apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet, törött borsot és
törött borókabogyót, egy elnyomkodott gerezd fokhagymát és egy kupica bort
adtunk. A húsokat szalonnával és vöröshagymaszeletekkel váltogatva nyársra húzzuk,
roston vagy sütőben megsütjük, de úgy, hogy a hús belül rózsaszínű maradjon.
Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús,
201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só,
1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.
Elkészítése: A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk,
apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2
evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és
2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat
hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész
saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.
Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük
Hozzávalók: 60 dkg vesepecsenye,
2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 1 citrom, 1 evőkanál apróra vágott kapor, só,
őrölt bors, néhány csepp ecet.
A hártyájától megtisztított
vesepecsenyét kockákra vágjuk (fejenként 4 kocka), megsózzuk, megborsozzuk, és
jól elkeverjük az apróra vágott hagymával és a citrom levével. Kőedénybe helyezzük, és legalább 6 órán át,
állni hagyjuk. A húst nyársra húzzuk
(egy nyársra 4-5 kockát), megkenjük olajjal és faszénen (esetleg serpenyőben)
minden oldaláról alaposan átsütjük.
Átmelegített edénybe tesszük, kaporral elkevert, karikákra vágott
hagymát adunk hozzá, ecettel megcsepegtetjük és tálaljuk.
Hozzávalók személyenként egy
nyárson: 10-20 dkg füstölt szalonna, 2-3 szelet kenyér, 1 hagyma, kökény-, fűz
-, vagy akácnyárs.
Hosszú, erős nyársat vágunk
kökényből, akácból vagy fűzfából. A vastagabb végét leháncsoljuk, laposra és
hegyesre faragjuk. A szalonnabőrön vágott két nyílás egyikén bedugjuk, a másikon
ki. Így nem fordul el, és nem esik le. Közben már jó, ha ég a tűz, gyűl a
parázs, mert e felett nem füstölődik, nem szenesedik meg a szalonna. A zsírját
a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett
kenyérre csorgatjuk."
Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1
fej reszelt hagyma, 1 evőkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet,
törött bors, só, olaj.
Az előírt anyagokat, fűszereket
alaposan összekeverjük, és a kétujjnyi darabokra vágott húst ebbe a pácba
pihentetjük egy hétig hideghelyen. Közben a húsdarabokat megforgatjuk. Sütés
előtt a húsról lecsurgatjuk a páclevet, a húst nyársra szúrjuk, és sütő tepsi
peremére támasztva megsütjük
A tofut 2x2 cm kockára vágjuk, a
tetszés szerinti zöldségeket szintén. Lehet cukkini, sárgarépa, hagymakarika,
gombakalap, stb. Sóval, borssal curryvel fűszerezzük, Állni hagyjuk. Ezután
tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk. Aranysárgára grillezzük. De
süthetjük olajban is egy mély edényben, többször forgatva.
Mártást készítünk: 1 fej apróra
vágott hagymát megdinsztelünk, 2 dl vízzel felengedjük. Hozzáadunk 2 kanál
mogyorókrémet, kevés curryt, fél citrom levét, Ízlés szerint cukrot. Jól
összeforraljuk.
A megsült saslikot a pálcáról
lehúzva, a mártással leöntve tálaljuk.
300 g tofut kockára vágunk, 200 g
cukkínit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 centiméteres
szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanál curry porral,
sóval, borssal megfűszerezzük, kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután tetszés szerint
sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük. A mártáshoz egy fej
apróra vágott kevés olajon megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2
evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry porral, fél citrom levével és
ízlés szerinti cukorral ízesítjük. A megsült tofu saslikot a nyársról lehúzzuk
és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.
Hozzávalók: 300 g libamáj, 150 g
füstölt szalonna, 80 g libazsír, só, bors, zsálya
A májat és a szalonnát nagyobb
kockákra vágjuk, meghintjük sóval, borssal és zsályával, majd a szalonnát és a
májat felváltva hurkapálcára tűzzük, és a felhevített libazsírban hirtelen
átsütjük.
Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenye,
40 dkg bélszín (ezek ugyanazon alkatrészek, csak más állatból), 20 dkg füstölt
szalonna, 25 dkg gombafej, 30 dkg hagyma, grill fűszerkeverék (Kotányi).
A húsokat felkockázom és
megszórom a fűszerkeverékkel. A hagymát méretétől függően negyedelem,
nyolcadolom. A szalonnát is felkockázom. A hozzávalókat váltakozva nem túl
szorosan nyársakra húzom. Parázson körben szép pirosra sütöm.
A kínaiak univerzális edénye a
wok. Ebben főznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.
A wokot eredetileg nyílt
tűzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hőelosztást biztosító,
félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így
messzemenően megőrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetőkellékei: az
elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a
pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szűrőkanál és a pároláshoz
használt bambuszkosárka.
A receptekben megadott
mennyiségek kétszemélyes adaghoz elegendőek. Ha azonban vendégeinknek kínai
ételeket akarunk felszolgálni, a hozzávalókat nyugodtan megduplázhatjuk vagy
akár megnégyszerezhetjük.
A wokban történő főzésnél fontos
követelmény, hogy az alapanyagokat, megtisztítva és felaprítva helyezzük
készenlétbe, ugyanis hamar főnek-sülnek, és frissen, ropogósan kell az asztalra
kerülniük. A gyorsaság titkai is a kínai módszerben rejlik: mindent a lehető
legkisebb falatokra kell felaprítani. Jóllehet az előkészítés így
időigényesebbé válik, az eredmény azonban kárpótol fáradságunkért.
Az egyes receptekhez szükséges
kínai specialitásokat és fűszereket ázsiai boltokban, nagyobb élelmiszer
áruházakban lehet megvásárolni. Gyakran szükségünk lesz szárított gombára vagy
egyéb szárított élelmiszerre. Ezeket hideg vagy meleg vízben kb. 20 percig kell
áztatni. A gombát ezután át is kell öblíteni, nehogy homokos maradjon.
Szójacsírát általában konzervben árulnak, de gyakorta frissen is beszerezhető.
Más hüvelyesek csíráit magunk is
könnyen megtermelhetjük speciális csíráztató dobozban, vagy befőttes üvegben. A
magvakat ehhez naponta kétszer-háromszor át kell öblíteni, és alaposan le kell
csepegtetni - legjobb, ha az üveg nyílását gézzel fedjük le, és magát az üveget
kissé ferdén állítva tároljuk.
Az ízhatás jellegzetességein túl
minden receptnél feltüntetjük az előkészítéshez szükséges időt is:
Gyorsnak számít, ha legfeljebb
fél órát vesz igénybe,
Időigényes, ha legalább másfél
óráig tart,
És rendkívül időigényes, ha
másfél óra sem elegendő hozzá.
Az egyes útmutatásoknál feltételezzük,
hogy a gyümölcsök, zöldségek és zöldfűszerek már megmosva, megtisztítva állnak
rendelkezésünkre.
Nos, jó étvágyat kívánunk e finom
ételekhez!
A kalória adagok mindenkor egy
adagra vonatkoznak. A hozzávalókat két személynek elegendő mennyiségben
jelöltük meg.
Ez a jellegzetesen kínai főzési
lejárás alapos előkészítést igényel. A wokot felforrósítjuk, és kétszer
kiöblítjük egy kevés olajjal. Ezt az olajat azután egy készenlétbe helyezett,
hőálló edénybe kell önteni. Az összes hozzávalót gondosan elő kell készíteni és
apró falatkákra, kockákra vagy vékony csíkokra kell metélni, majd kevés olajban
állandó kavargatás mellett megpirítani. Az olajnak ennél a műveletnél nagyon
forrónak kell lennie, hogy azonnal vékony kéreg keletkezzék az alapanyagokon, s
ez által a felaprított hús, hal vagy zöldség belül lédús maradjon.
Rendkívül fontos, hogy elsőként a
leghosszabb idő alatt idő alatt elkészülő hozzávalókat pirítsuk kavargatva, s a
többit ennek megfelelő sorrendben, egymás után. A zsenge zöldség például csak a
legvégén kerüljön az ételbe annak érdekében, hogy az összes alkotóelem egyszerre
készüljön el.
Természetesen külön-külön is
piríthatjuk az egyes hozzávalókat. Ilyenkor ideiglenesen melegen tartjuk őket,
és csak a végén kavarjuk össze a wokban.
Ehhez az eljáráshoz jó minőségű,
semleges ízű étolajat válasszunk. Minden egyes alkalommal szűrjük át, és ne
használjuk fel túl sokszor. Az edény különleges formájának köszönhetően a
szokásosnál lényegesen kevesebb olajra lesz szükségünk.
Olajban kétféleképp süthetünk:
alacsony ill. Közepes hőmérsékleten, amikor is az élelmiszer lassan ölt szép
barna színt, és fokozatosan alakul ki rajta a ropogós burok, míg rendkívül magas
hőmérséklet mellett az alapanyag egészen ropogósra sül.
Ha bő olajban sütünk, többnyire
falatkákra vágjuk, tésztával burkoljuk vagy bepanírozzuk az egyes hozzávalókat.
Az is előfordul, hogy más módon, például a többi kellékkel történő együttes
párolással fejezzük be a főzési műveletet. Ezt az eljárást alkalmazzuk akkor
is, ha kíméletese akarunk valamilyen érzékeny nyersanyagot elkészíteni,
nevezetesen szűrőkanálra helyezzük, és addig locsogtatjuk forró olajjal, míg át
nem sül.
Pároláskor is először olajjal
kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne. Ezután a hozzávalókat
előbb a receptnek megfelelően megpirítjuk, vagy bő olajban sütött hús - vagy
haldarabkákat rakunk az edénybe, és felöntjük folyadékkal, majd közepes
hőmérsékleten főzzük az ételt készre. Fedő nélkül a folyadék besűrűsödik, így
aroma dús mártást nyerünk, amit természetesen időnként meg kell kavargatnunk.
Ha azonban lefedjük a wokot, erre nincs szükség.
A szövegben előforduló vörösre
pácolás kifejezés azt jelenti, hogy a hozzávalókat szójaszószban pároljuk,
miáltal vöröses színt kapnak.
Wokban hagyományos módon is
főzhetünk. Ezt az eljárást leveseknél alkalmazzuk, vagy például olyankor, ha a
húst további feldolgozás előtt puhára kell főzni. A folyadéknak ez esetben nem
szabad lobogva forrnia, ép csak a forrpontot kell elérnie.
Gőzben való pároláshoz szükségünk
van egy vagy két, bambuszból font kosárkára. (Ázsia boltokban lehet
beszerezni.)
A bambuszkosár megválasztásakor
ügyeljünk arra, hogy a fedővel letakart wokban elférjen.
Ez az eljárás különösen finom és
zsenge élelmiszerek, pl. Zöldség és halak elkészítésére kiválóan alkalmas.
Kedveltek a gőz fölött párolt töltött derelye félék is.
A pároláshoz először áztassuk be
a bambuszkosarat, s csak ezután töltsük bele a nyersanyagot közvetlenül vagy
egy tányérkával együtt. Következő lépésként öntsünk vizet a wokba, forraljuk
fel, és helyezzük bele a kosárkát úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe.
A felszálló gőzben kíméletesen fő
meg az étel.
1: más néven tongu vagy shiitake
gomba. Rendkívül erős aromájú, többnyire szárítva kapható. Kívülről sötét
barna, csiperkére hasonlít, feldolgozás előtt 15 percig langyos vízben kell áztatni,
ezután el kell távolítani kemény tönkjét.
2: sűrű, édes, mégis kissé csípős
szósz szójababból, búzalisztből, sóból, cukorból, ecetből, fokhagymából,
chilipaprikából és szezámolajból.
3: fehér por - az ízek
hangsúlyozására, az egyes hozzávalók ízének kiemelésére.
4: az egyik legősibb kínai
alkohol. Sikéres rizsből. Élesztőből és vízből készül. Használhatunk helyette
száraz sherryt.
5: mungóbabból készül, semleges
ízű tészta, mely átveszi a többi hozzávaló és fűszer aromáját. Elkészítés előtt
kb. 5 percig hideg vízben kell áztatni. Az így felpuhult hajlékony tésztát
konyhai ollóval lehet aprítani.
6: többnyire négyzetes alakú
derelyeféle. Mélyhűtve, vagy vákuumos csomagolásban kapható. Levesbetétként
vagy könnyű fogásként tálalják.
7: Ázsiában sokféleképp
hasznosítják. Egészen sajátos, kissé kesernyés íze van. Magyarországon csak
konzervben kapható; felezett vagy csíkokra metélt állapotban.
8: többnyire csillagánizst,
szecsuani borsot, kassziát, szegfűszeget valamint édes gyökeret vagy akár édes
köményt, kardamomot, koriandert, szegfűborsot vagy borsot is tartalmaz.
9: fermentált sárga szójababból,
búzalisztből, sóból és vízből készülő barna pép. Cukrozott és csípős
változatban árulják.
10: a szárított szecsuani borsot
először serpenyőben kicsit meg kell pirítani, hogy aromáját teljesen ki tudja
bontakoztatni. A bogyókat ezután borsdarálóval megőrölhetjük, és tetszés szerint
frissen felhasználhatjuk.
11: szójababból készül, igen
magas a fehérje tartam, de alig van saját íze. Sokrétűen felhasználható.
12: sambal oelek: csípős indiai
pép, piros chilipaprikából, sóból és olajból készül. Jól helyettesíti a friss
chilipaprikát. Bánjunk vele óvatosan - egy késhegynyi is elegendő.
13: a legírozott (feljavított)
ételt már nem szabad felforralni, mert akkor a tojás kicsapódik benne.
14: szójaszószban és sóslében
pépesített és főtt osztrigából készülő édes - sós ízű, sötétbarna sűrűn folyós
ízesítő.
15: mangóból készülő, erősen
fűszeres ízesítő - halakhoz, húsokhoz.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Duzzasztáshoz szükséges idő kb.
1/2 óra
Adagonként kb. 270 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
1 csirkemell, 1 ek szezámolaj, 4
szál újhagyma, 1 beáztatott kínai gomba1, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg
csiperkegomba, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg rizs, 1/2 liter szárnyashúsleves (lehet
leveskockából), 1 ek. Hoisinszósz2, 1 késhegynyi frissen reszelt gyömbér, 1
gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 kk. Glutamát3, 4 ek. Rizsbor4
A csirkemellet vágjuk apró
kockákra, és wokban kavargatva erőteljesen pirítsuk meg szezámolajban. Az
újhagymát is aprítsuk kockákra, és a kínai gombával együtt forgassuk át a zsiradékban.
A szójabab csírát csepegtessük le. A gombát szeleteljük fel, és zöldborsóval
együtt pirítsuk egy kicsit a wokban. A rizst főzzük meg sós vízben, és adjuk a
többi hozzávalóhoz, majd öntsük fel a levessel, és fűszerezzük hoisin szósszal
meg gyömbérrel. A fokhagymát dörzsöljük el sóval, és a glutamáttal meg a
borssal együtt, szórjuk a levesbe. Ízesítsük rizsborral, végül pedig szórjunk
rá snidlinget.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
1 gerezd fokhagyma, só, 1-2 ek
mogyoróolaj, 12,5 dkg marhahús, 4 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 1/2 - 1/2
piros és zöld húsú paprika, 1 liter zöldségleves (lehet kockából), 1 ek
szilvaszósz, 1-1 ek hoisin és szójaszósz, 1 szirupban eltett gyömbérdió -
aprítva, 5 dkg beáztatott üvegtészta
Dörzsöljük el a fokhagymát a
sóval, forrósítsuk fel a mogyoróolajat a wokban, pirítsuk meg benne a
fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst. A zöldséget is tegyük a wokba, addig kavargassuk,
míg üvegessé nem válik. Töltsük hozzá a zöldséglevest, a fűszeres mártásokat, a
gyömbért, mérsékelt hőfokon kb. 10 percig főzzük. Az üvegtésztát áztassuk 6-8
percig hideg vízben, majd főzzük a levesben további 2-3 percig. Ízlés szerint
ízesítsük.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 340 kcal
Illik hozzá a lepénykenyér
Hozzávalók:
10 db won-ton6 tésztaburok (késztermék),
A töltelékhez: 7,5 dkg sovány,
darált sertéshús, 1 beáztatott kínai gomba, 1/2 ek felaprított snidling, 1/2 -
1/2 kk rizsbor, étkezési búzakeményítő, szójaszósz, kínai fűszer
A leveshez: 4 spenótlevél, 2-3
csiperkegomba, 2 ek bambuszrügy7, 1/2 szál újhagyma, 3,5 dl zöldségleves, 1
tojás, só, frissen őrölt bors, 1 csipet glutamát
Keverjük össze a töltelék
hozzávalóit, és tömjünk belőle 1-1 evőkanállal minden egyes won-ton tészta
burokba. A felaprított zöldséggel együtt főzzük a levesben 10 percig, majd
verjük fel a tojást, és ezt is keverjük bele.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 240 kcal
Illik hozzá a fehér kenyér
Hozzávalók:
3-4 beáztatott kínai gomba, 2
szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 szál metélőzeller, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg
bambuszrügy, 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla,
1/2 l zöldségleves, só, frissen őrölt bors, 1/2 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2
kk ötfűszerpor, 1 tojás
Metéljük a gombát csíkokra, a
zöldséget apró falatkákra. A sertéshúst vágjuk hajszálvékony csíkokra. A rákot
mossuk meg, és csepegtessük le alaposan. A zöldséglevest forrósítsuk fel,
főzzük benne 20 percig a hozzávalókat, és ezután fűszerezzük. Közvetlenül
tálalás előtt adjuk hozzá a felvert tojást, addig főzzük, míg meg nem
szilárdul.
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 380 kcal
Illik hozzá a bagett
Hozzávalók:
1 szelet főtt sonka, 3 szál
újhagyma, 1 szál karotta, 1 kis darab metélőzeller, 5 dkg rövidfarkú rák vagy
gránátgarnéla, 4 dl szárnyashús leves, só, frissen őrölt bors, 1/2 kk glutamát,
1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 tojás, 1/2 ek szójaszósz, 1/2 kk szezámolaj
Metéljük hajszálvékony csíkokra a
sonkát, az újhagymát, a karottát meg a metélőzellert. A rákot mossuk meg, és
itassuk le róla a vizet. A szárnyashúslevest töltsük a wokba, forraljuk fel, és
rotyogtassuk benne 5 percig a hozzávalókat. Ízesítsük sóval, borssal,
glutamáttal és őrölt gyömbérrel. A tojásokat verjük fel a szójaszósszal meg a
szezámolajjal, és szűrőn eresszük a lassan fortyogó levesbe, majd ismét
ízesítsük.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 280 kcal
Illik hozzá a lepénykenyér
Hozzávalók:
37,5 dkg páncéljától
megtisztított rák, 1 tojás, 2-3 ek liszt, só, frissen őrölt bors, 3 dl olaj,
citrom
Tisztítsuk meg a rákot. A
tojásból, lisztből, sóból és borsból kavarjunk tésztát. Mártsuk bele a rákot,
és forró olajban úsztatva süssük világosbarnára. Csepegtessük le konyhai
papírtörlőn. Citromgerezdekkel tálaljuk.
Variáció: rák helyett vékony
csíkokra metélt, filézett halat is készíthetünk.
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1 óra
Adagonként kb. 610 kcal
Illik hozzá a kelkáposzta saláta
Hozzávalók:
A tésztához: 1 dl víz, 15 dkg átszitált liszt
A töltelékhez: 12,5 dkg darált
sertéshús, 4 kk szójaszósz, 2 kk szezámolaj, 1 csipet glutamát, 15 dkg főtt,
felaprított kínai kelkáposztalevél, 1-2 felaprított kínai gomba, 5 dkg főtt,
aprított bambuszrügy, 1/2 fej egészen apróra vagdalt mogyoróhagyma, 1-2 cm
gyömbér felaprítva, borecet, mustár, szójaszósz, barna babszósz, olaj
A tésztához keverjünk a lisztből
a vízzel sima tésztát, burkoljuk nedves konyharuhába, és hagyjuk 2 órát
pihenni. Időközben a darált húst gyúrjuk össze a szójaszósszal, szezámolajjal
és glutamáttal, majd keverjük össze alaposan a kínai kellel, a gombával, a
bambuszrüggyel, a mogyoróhagymával meg a gyömbérrel. A tésztát óvatosan bontsuk
ki, és formáljunk belőle lisztezett deszkán pontosan 3 cm átmérőjű hengert.
Vágjunk le belőle 2 cm hosszú darabokat, és külön-külön nyújtsuk lapokká.
Minden tésztalapra tegyünk kb. 11/2 kávéskanál tölteléket, hajtogassuk össze és
formáljunk egyforma batyukat. A batyukat pirítsuk meg erőteljesen a wokban lévő
olajban, öntsünk rá forró vizet, és fedjük le. Vigyázzunk, hogy a fedőt időben
vegyük le, a folyadék ugyanis kb. 20 perc alatt elpárolog. Ekkor a fedőt fejjel
lefelé fordított tányérral helyettesítsük, és úgy borítsuk rá a batyukat, hogy
pirult oldaluk felfelé nézzen. A batyukat a maradék fűszerrel melegen tálaljuk.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 420 kcal
Illik hozzá a szilvapálinka
Hozzávalók:
A tésztához: 8 dkg búzaliszt, 1,5
dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, mogyoró olaj a sütéshez.
A töltelékhez: 1 csirkemell, 1 ek
mogyoróolaj, 1 szál újhagyma, 10 dkg szójacsíra, 2 beáztatott kínai gomba, 1-2
ek hoisinszósz, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 késhegynyi
őrölt chili, só, egy kevés glutamát.
Továbbá: 1 tojássárgája,
fogpiszkáló, zsiradék a sütéshez
A hozzávalókból készítsünk sima
tésztát, kicsit sózzuk meg. Egy serpenyőben, olajban süssünk belőle vékony
palacsintákat, és tartsuk melegen. A csirkemellet metéljük vékony csíkokra, és
állandó kavargatással kevés olajban pirítsuk meg erősen a wokban. Az újhagymát
vágjuk csíkokra, a szójacsírát csepegtessük le, és a gombát aprítsuk fel.
Mindezt további egy percig pirítsuk. Adjuk hozzá a hoisinszószt, a keményítőt
keverjük simára levessel és habarjuk be vele a levest, majd ízesítsünk a fűszerekkel.
A masszát osszuk el a palacsintákon, melyek alsó végét hajtsuk a töltelékre,
oldalait jobbról és balról borítsuk rá, kenjük meg tojássárgájával, tekerjük
fel, és fogpiszkálóval tűzzük össze. Wokban, bő zsiradékban süssük ki,
fektessük konyhai papírtörlőre és itassuk le róla a felesleges zsiradékot.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Pihentetés kb. 1/4 óra
Adagonként kb. 960 kcal
Illik hozzá a snidlinges túró
Hozzávalók:
1,5 dl meleg víz, 30 dkg búzaliszt,
4 dkg újhagyma, 1 dl olaj, 1 kk só, 1 kk frissen őrölt fehérbors, 2 ek olaj a
tésztához, olaj a wok kikenéséhez és a sütéshez
Gyúrjunk sima tésztát a vízből
meg a lisztből, és pihentessük 1/4 órát. Időközben az újhagymát aprítsuk fel,
és ízesítsük sóval, borssal. A tésztából formáljunk 3 cm átmérőjű hengert,
vágjunk belőle 4 dkg-os darabokat. Nyújtsunk belőlük igen vékony, kerek
tésztalapokat, és kenjük meg őket olajjal. A tésztalapokat szórjuk meg egy
kevés fűszerkeverékkel, tekerjük fel, és hajtsuk össze. Ezután csavarjuk meg,
nyomjuk össze, és ismét gyúrjuk át. Végül nyújtsunk 15-20 cm-es lapokat. Wokban
2 ek olajban, közepes hőmérsékleten süssük meg a palacsintákat egymás után, 1/2
perc elteltével fordítsuk meg.
Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 1 1/2 óra
Pihentetés: kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 640 kcal
Illik hozzá, a vegye saláta
Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg
liszt, bő 1 dl langyos tej, 1/2 kocka, élesztő, 1 csipet só, 1/2 ek cukor
A töltelékhez: 1-1 ek szezámolaj,
12,5 dkg darált hús, 1/2 fej felaprított vöröshagyma, 1 felaprított, szirupban
eltett gyömbérdió, 2 ek felaprított dió, 1 késhegynyi ötfűszerpor, 1 ek
szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, néhány csepp ecet, só szecsuani bors
A lisztből a többi hozzávalóval
dagasszunk sima kelt tésztát és pihentessük fél órát. A töltelékhez a
szezámolajat forrósítsuk fel a wokban, és állandó kavargatással pirítsuk meg
benne a húst. Dolgozzuk össze a többi hozzávalóval és fűszerezzük erőteljesen.
A tésztából formáljunk apró golyóbisokat, nyomjuk laposra, helyezzünk rá egy
kis tölteléket és zárjuk a gombócot. Rakjuk gőzőlőkosárkákba és tartsuk a
wokban lévő sós víz fölé, 20-30 percig gőzöljük.
Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 850 kcal
Illik hozzá egy csésze tea
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött kelt tészta,
2 ek sertészsír, 12,5 dkg datolya, 5 dkg szirupban eltett gyömbérdió, 5 dkg sós
mogyoró, 1 ek ecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk curry, 1 csipet só
A tésztát hagyjuk megkelni, majd
nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyzeteket. A sertészsírt forrósítsuk fel egy
edényben, metéljük finomra a datolyát, meg a gyömbérdiót, mindkettőt dinszteljük
meg a zsiradékban és hagyjuk kihűlni. A mogyorót időközben pépesítsük, majd
adjuk a gyümölcsökhöz és készítsünk belőle krémet. Ecettel, gyömbérrel,
curryvel és sóval ízesítsük. A négyzetekre halmozzunk 1-1 kk tölteléket és
zárjuk össze a tészta lapocskákat. Gőz fölött főzzük, vagy bő zsiradékban
süssük ki.
Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a rizs
Hozzávalók:
5 dkg újhagyma, 1 dkg friss
gyömbér, 1/2 kg tofu, olaj, 2 dl csirkehúsleves, 2 1/2 ek édes babszósz, 1
csipet glutamát, 2 ek szójaszósz, 2 ek cukor, 5 ek rizsbor vagy gyenge fehérbor
Az újhagymát vágjuk 2 cm-es
darabokra. A gyömbért hámozzuk meg és aprítsuk fel. A tofut vágjuk fel 2 cm-es
kockákra. Mindezt a wokban 5 percig süssük bő olajban, majd tartsuk melegen.
Keverjük össze a levest, a karamellizált cukrot, a babszószt, a glutamátot, a
szójaszószt, a cukrot meg a rizsbort és főzzük nagy lángon 2 percig. Tegyük a
szószba a tofut az újhagymával és nagy lángon 1 percig, kis lángon azután további
15-20 percig pároljuk. A szószt esetleg sűríthetjük egy kevés búzakeményítővel.
(Ha nincs babszósz használjunk helyette 1 1/2 kk sóval elkavart édes
szójaszószt.)
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 110 kcal
Illik hozzá a parasztsaláta
Hozzávalók:
1 kis fej vöröshagyma, 2 ek
bazsalikom, 4 ek mungóbabcsíra vagy szójacsíra, 3 ek búzaliszt, 1 tojás, 3 ek
víz, frissen őrölt bors, fűszeres só, olaj a sütéshez
A hagymát vágjuk egészen apró
kockákra és vegyítsük össze a bazsalikommal meg a mungócsírával. Adjuk hozzá a
lisztet, tojást meg a vizet és a borssal, valamint a fűszeres sóval kavarjunk
belőle sima tésztát. Formáljunk belőle tenyérnyi puffancsokat, és egyenként
süssük aranylóan barnára közepes lángon, forró olajban.
Előkészítéshez szükséges idő: kb. 1/4 óra
Adagonként kb. 440 kcal
Illik hozzá a fehérbor
Hozzávalók:
4 szál újhagyma, 1/2 cső piros
húsú paprika, 15 dkg zöldbab, 15 dkg zsíros sertéshús, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl
szárnyashúsleves, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 1 késhegynyi glutamát, 1
ek étkezési keményítő, 1/2 kk só, frissen őrölt szecsuani bors, 1 ek
mogyoróolaj, 15 dkg főtt tojásos tészta, 2 ek rizsbor
Az újhagymát aprítsuk 3 cm hosszú
darabokra. A paprikát metsszük félbe, távolítsuk el a magjait és készítsünk
belőle csíkokat. A zöldbabot vagdaljuk fel. A sertéshúst metéljük hajszálvékony
csíkokra, majd erőteljesen pirítsuk meg az újhagymával és a paprikával, végül
kb. 3 percig állandó kavargatás mellett pirítsuk tovább. Adjuk hozzá a babot,
és csak rövid ideig dinszteljük benne. A levest vegyítsük össze a többi
fűszerrel és öntsük a húsra, majd habarjuk be a keményítővel. Ízesítsük
pikánsra és szedjük ki a wokból. Az olajat forrósítsuk fel a wokban, és a
tésztát közepes hőmérsékleten 2-3 percig süssük benne. A húsos keveréket
forgassuk össze vele, és rizsborral fokozzuk az étel aromáját.
Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 430 kcal
Illik hozzá egy pohár rozébor
Hozzávalók:
10 dkg marhabélszín, 1-2 ek
mogyoróolaj, 4 szál újhagyma, 1/2 kk felaprított gyömbér, 5 dkg szójacsíra, 1-2
ek szójaszósz, 1/2 kk cukor, néhány csepp chiliolaj, só, 1 kis szál karotta, 1
kis fej vöröshagyma, 1 ek szezámolaj. 10 dkg garnélarák vagy gránátgarnéla, 1
ek méz, 1 mandarin leve, 1 ek ecet, 1 késhegynyi glutamát, 5 dkg beáztatott
üvegtészta, olaj a kisütéshez, 1 ek szójaszósz
A bélszint metéljük vékony
csíkokra, és állandó kavargatás mellett pirítsuk meg alaposan. Az újhagymát
aprítsuk fel, és a gyömbérrel meg a szójacsírával együtt pirítsuk a hússal.
Fűszerezzük a szójaszósszal, a cukorral meg a chiliolajjal, és sózzuk meg, majd
szedjük ki és tartsuk melegen. A karottát és a hagymát vágjuk apróra és
dinszteljük olajban. Adjuk hozzá a rákot és ezt is dinszteljük vele.
Fűszerezzük mézzel, a mandarin levével meg ecettel, majd ízesítsük sóval és
glutamáttal. AZ üvegtésztát süssük ki olajban és locsoljuk meg szójaszósszal.
Keverjük össze a marhahúst a rákkal, meg a tésztával és így szolgáljuk fel.
Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 400 kcal
Illik hozzá a rizs
Hozzávalók:
20 dkg sovány sertéshús, 1 gerezd
fokhagyma, só, frissen őrölt szecsuani bors, 2 ek növényi olaj, 12,5 - 12,5 dkg
karfiol és brokkoli. 10 dkg kínai kel, 1-1 ek szója és hoisinszósz, 3/4 dl
szárnyashúsleves, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 1-2 ek ecet, 1/2 kk cukor, 1
késhegynyi glutamát, frissen őrölt bors, 2 kk rizsbor
Vágjuk vékony csíkokra a
sertéshúst. A fokhagymát dörzsöljük el a sóval, és alaposan dörzsöljük be vele
a húst, végül borsozzuk meg. A húst wokban állandó kavargatással 4 percig pirítsuk
olajban, ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget fajta szerint
bontsuk rózsáira vagy szeleteljük fel, a megmaradt zsiradékban kicsit
dinszteljük meg, öntsük rá a szója- meg a hoisinszószt, valamint a levest és
lefedve főzzük 8 percig. A keményítőt habarjuk el az ecettel és sűrítsük vele a
zöldséget. Ízesítsük a maradék fűszerekkel és tegyük aromadússá rizsborral.
Tegyük bele a húst, és kicsit forrósítsuk fel.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 740 kcal
Illik hozzá az üvegtészta
Hozzávalók:
25 dkg vegyes darált hús, 2 ek
szezámolaj, 1/2 fej vöröshagyma apró kockára vágva, 1/2 - 1/2 cső piros és zöld
húsú paprika apró kockára vágva, 1 ananász apró kockára vágva, 3 ek szójaszósz,
3 ek fehérbor, 1 ek ecet, 1 ek méz, bő 1 dl húsleves, só, frissen őrölt bors, 1
csipet glutamát, néhány csepp chiliolaj
Wokban, olajban állandó
kavargatás mellett pirítsuk meg kicsit a darált húst. Adjuk hozzá a zöldséget
meg az ananászt, és kicsit az egészet pirítsuk. Öntsük rá a szójaszószt, a
fehérbort, az ecetet, a mézet meg a levest és mérsékelt hőfokon, 20-25 perc
alatt pároljuk puhára. Erőteljesen fűszerezzük.
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 1000 kcal
Illik hozzá a paradicsomsaláta
Hozzávalók:
15 dkg zöld széles metélt, só, 15
dkg húsos szalonna, 2 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2 tojás, 2 ek
tejföl, frissen őrölt bors, 1/2 csokor kakukkfű apróra tépkedve
Készítsük el a tésztát a
csomagoláson található útmutatásnak megfelelően. A szalonnát vágjuk apró
kockára és olvasszuk ki olajban. Ebben pirítsuk meg erősen a tésztát. A hagymát
kockázzuk fel, a gombát vágjuk apróra. Mindkettőt dinszteljük a tésztával
együtt kb 10 percig, közepes hőmérsékleten. Verjük fel a tojásokat a
tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és öntsük a tésztára, majd
hagyjuk, hogy a tojásos massza megdermedjen rajta.
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra
Adagonként kb. 790 kcal
Illik hozzá a sült rizs
Hozzávalók:
3 dkg kínai gomba, 16 dkg karaj,
12 dkg bambuszrügy, 6 dkg sonka, 1 piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma,
olaj, 2 evőkanál sambal, 8 dkg friss vagy gyorsfagyasztott zöldborsó, 2 ek édes
babszó. 3 ek cukor, 2 ek szójaszósz, 1/2 kk bors, 1 csipet glutamát, 1/2 kk só,
2,5 dl csirkehúsleves, 3 kk elhabart burgonyakeményítő, 2 kk szezámolaj, 10 dkg
sós, pirított mogyoró
A gombát áztassuk 1 1/2 óra
hosszat. A húst vágjuk kockára és főzzük puhára. A sonkát meg a zöldséget
aprítsuk fel. A szétnyomott fokhagymát meg a sambalt kicsit pirítsuk át, adjuk
hozzá a húst, a sonkát meg a zöldséget és 3 percig kavargatva pirítsuk. Öntsük
fel a levessel, fűszerezzük, sűrítsük, tegyük bele a mogyorót és locsoljuk meg
szezámolajjal.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 790 kcal
Illik hozzá a sült rizs
Hozzávalók:
30 dkg marhabélszín, 4 szál
újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj a wok kikenéséhez, 1 ek sambal, 1
csipet glutamát, 1 ek édes babszósz. 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 1/2 ek
cukor, 1 ek rizsbor, 1 1/2 ek ketchup, 2 kk szójaszósz, 3/4 dl csirkehúsleves,
1 1/2 kk burgonyakeményítő 3 ek vízzel elkavarva, 1 kk szezámolaj
A marhahúst csíkokra, az
újhagymát darabokra vágjuk. A fokhagymát aprítsuk finomra. A húst pirítsuk meg
a wokban és tartsuk melegen. A wokot kenjük ki olajjal, kicsit pirítsuk meg a
fokhagymát a samballal, adjuk hozzá a húst, meg az újhagymát és az egészet 2
percig pirítsuk állandó kavargatás mellett. Fűszerezzük, öntsük fel levessel, a
szószt habarjuk be a keményítővel és locsoljuk meg szezámolajjal.
Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra
Pácolás kb. 1 óra
Adagonként kb. 390 kcal
Illik hozzá a rizs
Hozzávalók:
30 dkg marhabélszín, só, frissen
őrölt bors, 2-3 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 2 ek rizsbor, 1 ek méz, 2 fej
vöröshagyma, 1 szál karotta, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl zöldségleves, 1/2 ek
kukoricakeményítő, 1 csipet cayenne-i bors
A bélszínt vágjuk csíkokra vagy
kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. A szójaszószt keverjük össze a
hoisinszósszal, a rizsborral meg a mézzel és öntsük a húsra, majd hagyjuk állni
legalább 1 óra hosszat. Időközben vágjuk apró kockákra vagy csíkokra a hagymát
meg a karottát. Forrósítsuk fel az olajat a wokban, és állandó kavargatással
pirítsuk meg benne a húst. Ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget a
megmaradt zsiradékban szintén kavargatva pirítsuk meg. A zöldséglevest habarjuk
el a keményítővel és főzzük fel kicsit a zöldséggel. Ezután a húst újból főzzük
a többi hozzávalóval együtt, végül pedig ízesítsük.
Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra
Adagonként kb. 470 kcal
Illik hozzá a rizs
Hozzávalók:
25 dkg sertés szűzérme, só,
frissen őrölt szecsuani bors, 1 kis tojás, 1 ek kukoricakeményítő, 2 ek
szezámolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 cső piros húsú paprika, 1 szál karotta,
bő 1 dl húsleves. 1 ek paradicsompüré, 1-2 ek szójaszósz, 2 szelet ananász
(konzerv), 1-2 ek gyümölcsecet, 1-2 kk curry, néhány csepp chiliolaj, 1 ek
felaprított snidling.
A szűzérmét szeleteljük fel
hajszálvékonyan, sózzuk, majd szórjuk meg szecsuani borssal. A tojást verjük
fel, habarjuk el a keményítővel, és ezzel a keverékkel egyenletesen kenjük meg
a hússzeleteket - alaposan dolgozzuk el vele. A húst wokban állandó
kavargatással, forró olajban erősen pirítsuk meg és szedjük ki. A zöldséget
metéljük csíkokra, és a megmaradt zsiradékban kicsit pirítsuk meg, öntsük fel
húslevessel és keverjük bele a paradicsompürét meg a szójaszószt. Az ananászt
vágjuk kockákra és ecettel, curryvel együtt adjuk a zöldséghez, majd forraljuk
fel. Ízesítsük és chiliolajjal tegyük csípőssé. A húst ismét forrósítsuk fel
egy kicsit és snidlinggel megszórva tálaljuk.
|