Saslik és a WOK
Home 
Tartalomjegyzék 
Külföldi konyha I. 
Külföldi konyha II. 
Külföldi konyha III 
Külföldi konyha IV 
Külföldi konyha V 
Hungarykumok 
Szakácskönyvek 
Zöldségfélék 
Édességek I 
Édességek II. 
Web Cukrászda 
Italok könyve 
Links 
Contact me 

 

[Saslik és a WOK][Alapreceptek kezdőknek][Ali Szakácskönyve][Amandával a Világkörül][Babételek][Baromfi ételek][Bibliai szakácskönyv][Brassói receptek][Családi Szakácskönyv][Dina Szakácskönyve]

 

[Saslik és a WOK][Alapreceptek kezdőknek][Ali Szakácskönyve][Amandával a Világkörül][Babételek][Baromfi ételek][Bibliai szakácskönyv][Brassói receptek][Családi Szakácskönyv][Dina Szakácskönyve]

 

Saslik és rokonai meg a Varázslatos WOK

  1.  

 Tartalomjegyzék

  1. Receptek. 1
  2. Arab saslik (Libanon) 1
  3. Baconos pulykanyárs. 1
  4. Bolgár pásztornyárs (saslik) 1
  5. Csirkés rablóhús. 1
  6. Ghánai saslik. 1
  7. Grúz saslik. 1
  8. Kaukázusi saslik 1. 1
  9. Kaukázusi saslik 2. 1
  10. Kaukázusi saslik 3. 1
  11. Kaukázusi saslik 4. 1
  12. Kebab sikhi (perzsa borjúnyárs) 1
  13. Litván saslik. 1
  14. Orosz saslik. 1
  15. Rablóhús 1. 2
  16. Rablóhús 2. 2
  17. Rablóhús csirkemellből 2
  18. Rablóhús fácánnal 2
  19. Rablóhús sonkával 2
  20. Saslik 1. 2
  21. Saslik 2. 2
  22. Saslik vesepecsenyéből (cseh recept) 2
  23. Szalonnák nyárson (Nagy Zoltán receptje) 2
  24. Tatár saslik. 2
  25. Tofu saslik 1. 2
  26. Tofu saslik 2. 2
  27. Varsói saslik. 2
  28. Vegyes saslik. 2

Tartalomjegyzék

  1. Előszó. 1
  2. Kavargatásos sütés 1
  3. Olajban sütés 1
  4. Párolás 1
  5. Főzés 1
  6. Gőzben való párolás 1
  7. Jegyzetek. 1
  8. RECEPTEK. 2
  9. RIZSLEVES CSIRKEHÚSSAL - időigényes, pikáns 2
  10. MARHAHÚSLEVES - időigényes, pikáns 2
  11. WON-TON LEVES - gyors, enyhén fűszeres 2
  12. ZÖLDSÉGLEVES SERTÉSHÚSSAL - időigényes, kiadós 2
  13. TOJÁSVIRÁGLEVES - gyors, aromadús 2
  14. OLAJBAN SÜLT RÖVIDFARKÚ RÁK TÉSZTABUROKBAN - gyors, ropogós 2
  15. HÚSOS BATYU - időigényes, enyhén fűszeres 3
  16. TAVASZI TEKERCS - időigényes, fűszeres 3
  17. PALACSINTA ÚJHAGYMÁVAL - időigényes, ropogós 3
  18. TÖLTÖTT GŐZGOMBÓC - rendkívül időigényes, laktató. 3
  19. GYÖMBÉRES-DATOLYÁS PÁRNÁCSKÁK - időigényes, finom.. 3
  20. TOFUKOCKÁK SZÓJASZÓSZBAN - időigényes, édes-savanyú. 3
  21. BABPUFFANCS - gyors, ropogós 4
  22. HÚSOK ÉS SZÁRNYASOK - gyors, enyhén fűszeres 4
  23. ÜVEGTÉSZTA MARHAHÚSSAL ÉS GARNÉLARÁKKAL - időigényes, finom.. 4
  24. SERTÉSHÚS ZÖLDSÉGGEL - időigényes, aromadús 4
  25. PIROSRA FŐTT DARÁLT HÚS - időigényes, kiadós 4
  26. SÜLT TÉSZTA GOMBÁVAL - időigényes, fűszeres 4
  27. SERTÉSHÚS MOGYORÓVAL - időigényes, fűszeres 5
  28. MARHAHÚS ÚJHAGYMÁVAL - gyors, csípős 5
  29. SERPENYŐS MARHABÉLSZÍN - gyors, finoman fűszerezett 5
  30. ÉDES-SAVANYÚ SERTÉSHÚS - gyors, édes-savanyú. 5
  31.  

Enter a title. Title 2

 

 Receptek

Arab saslik (Libanon)

Hozzávalók: 1 kockára vágott báránycomb, 1 dl salátaolaj, 2 dl fehérbor, 1 csésze apróra vágott hagyma, késhegynyi őrölt kömény és fahéj, bors, só.

Keverjünk mindent össze, hagyjuk állni 1 órát. Húzzuk grillpálcára a húskockákat, tegyük forró grillbe. Süssük 10-12 percig. Locsolgassuk a páclével. Ne száradjon ki.

Baconos pulykanyárs

Hozzávalók 3 - 4 személy részére: 1 kg pulykacomb, - mell, 25 dkg bacon, grillfűszerek, olaj, só

A pulykahúst 1,5 - 2 cm-es kockákra vágjuk. Ízlés szerint sózzuk, fűszerezzük, az olajjal összeforgatjuk. Néhány órán át hűtőszekrényben állni hagyjuk az így elkészített húst.

Sasliknyársra húzzuk a húsdarabokat úgy, hogy közé " befűzzük " a szalonnacsíkokat hullámvonalszerűen. A rostélyrácsra helyezzük a nyársat, és parázs fölött megsütjük. Időközönként megforgatjuk.

Bolgár pásztornyárs (saslik)

Hozzávalók: 15 dkg vesepecsenye, 15 dkg szűzpecsenye, 15 dkg bárányhús, 5 dkg füstölt szalonna, 3 fej hagyma, 3 paradicsom, 2 paprika, só, bors, 2 gerezd fokhagyma, 1 tk paprika, margarin.

A húst, szalonnát, paradicsomot, hagymát és paprikát szeletekre vágom (kb. 3x3x1 cm). Sóval, borssal és zúzott fokhagymával ízesítem.

Váltakozva nyársra húzom, majd megszórom paprikával, majd jó erős parázs felett forgatva megsütöm.

Csirkés rablóhús

Hozzávalók: 1 csirkemell, 3 evőkanál olaj, 20 dkg egyforma, kicsi gombafej, 2 vékony szeletre vágott húsos szalonna (10 dkg), 2 húsos zöldpaprika, 20 dkg apró vöröshagymafej, 2 közepes, hosszúkás burgonya, 1 teáskanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, ízlés szerint törött bors és só.

Előkészítünk 4 egyforma nagyságú nyársat. (Lehet fém- vagy fanyárs, akár hurkapálca is.). A csirkemellet kicsontozzuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. A megmosott és kicsumázott zöldpaprikát, ugyancsak akkora kockákra vágjuk, mint amekkorára a csirkemellet szabtuk. A szalonnát és a nyers, meghámozott burgonyát ugyancsak felkockázzuk. A gombát és a vöröshagymát megtisztítjuk, de egyben hagyjuk. A nyársakra a következő sorrendben tűzzük fel a hozzávalókat: hagyma, csirkemell, szalonna, zöldpaprika, burgonya, gomba, ismét hagyma. Az olajat, a mustárt, a sót és a borsot összekeverjük, hozzáadjuk a megtisztított és összezúzott fokhagymát, majd bekenjük vele a nyársakon felsorjázott nyersanyagokat.

Előmelegített grillsütőbe vagy a gázsütő rácsára fektetve, közepes lángon minden oldalát megsütjük. Jó, ha alárakunk egy tepsit, amibe belecsuroghat a sülő étel szaftja. Még jobb, ha nagyon vékonyra vágott kenyérszeletkéket rakunk a tepsibe, így az ízes lé rácsurog a kenyérre, ez mindjárt egyben köret gyanánt is szolgálhat. A rablóhús mellé ne felejtsünk el salátát kínálni!

Ghánai saslik

Hozzávalók: 1 kg apró kockára vágott marhahús, 1 ek. paradicsompüré, 2 ek. olaj, 1 ek. nagyon csípős pirospaprika, 1 kis doboz darabolt ananász.

Keverjük össze a paradicsomot, olajat, paprikát, sót, 2-3 ek. ananászlét. Húzzuk a húst az ananásszal váltakozva megolajozott grillpálcákra, kenjük be a mártással. Parázson (grillben) süssük, közben kenegessük a mártással.

Grúz saslik

Hozzávalók: 50 dkg sertés- vagy juhhús, 3-4 fej vöröshagyma, 1 csomó zöldhagyma, 4 paradicsom, só, törött bors, 2 ek ecet, 1 csomó petrezselyem, zsír a sütéshez

Elkészítés: A húst kisebb szeletkékre vágjuk, tálba tesszük, egy fej apróra vágott hagymát, 2 ek. ecetet és petrezselyemzöldet hintünk rá. Befedjük, és 2-3 órára hideg helyre tesszük, hogy a húst átjárja a páclé. A hússzeletkéket vöröshagyma-karikákkal felváltva nyársra vagy hurkapálcikákra szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot levesszük a nyársról, tálra rakjuk, és leöntjük olvasztott vajjal.

Zöldhagymával és gerezdekre vágott paradicsommal tálaljuk. Rizsköretet adhatunk hozzá.

Kaukázusi saslik 1.

Hozzávalók: 500 g ürücomb, 150 g füstölt szalonna, 2 ecetes uborka, 4 hagyma, 4 paradicsom, 3 ek olaj, só, paprika, fokhagyma, kakukkfű

A húst kockára, a szalonnát vékony szeletekre, az uborkát, a paradicsomot karikákra, a hagymát félbe vágjuk. A nyársra felváltva húzzuk a hozzávalókat. Lapos tálban elkeverjük az olajat a fűszerekkel és a sóval, szétnyomott fokhagymával s ebben sütés előtt, sőt egyszer kétszer sütés közben is megforgatjuk a nyársat. Faparázson legalább 40 percig sütjük.

Kaukázusi saslik 2.

A birkacombból 1-2 dkg-os érméket vágunk, húsverő kalapáccsal megütögetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel, zúzott fokhagymával ízesítve 2 napig olajban pácoljuk. Felhasználás előtt a következő anyagokat sorrendben nyársra húzzuk.

Birkaérem, hagymaszelet, húsos szalonnaszelet, 1 cm vastag nyers uborka, negyedbe vágott paradicsom. Ezt többször megismételjük. A fűszeres pácolajjal meglocsolva, roston minden oldalát pirosra sütjük.

Kaukázusi saslik 3.

Hozzávalók: Fél kg vesepecsenye, 1 fej hagyma, fél pohár olaj, só, bors, paprika.

A húst kb. 2x2 cm-es kockákra vágom. 3-4 órára beleteszem a reszelt hagymából, borsból, paprikából, olajból álló pácba. Innét kivéve a húsokat nyársra húzom, sózom, majd jó parázs felett forgatva megsütöm.

Kaukázusi saslik 4.

Hozzávalók: 350 g bélszín, 40 g hagyma, 1 csomag újhagyma, 140 g paradicsom, 1 citrom, 80 g olaj, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítés: A húst 2 cm-es kockákra vágjuk, üveg tálba rakjuk. Hozzáadjuk a felvágott hagymát, olajat, borsozzuk, 2 órát pihentetjük. Sütés előtt a húst nyársra húzzuk, megsózzuk, faszénen forgatva pirosra sütjük. Roston megsütjük a paradicsomokat. Előmelegített tálon, újhagymával körítve, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Kebab sikhi (perzsa borjúnyárs)

50 dkg borjúhús, 1 piros és 1 zöldpaprika, 15 dkg apró hagyma, 8 koktélparadicsom, 1/2 csésze joghurt, 1 ek. reszelt hagyma, 1 ek. citromlé, 1/2 tk. sáfrány, só, bors.

A sáfrányt mozsárban megtöröm, és egy csészében felöntöm 1/4 csésze, forró vízzel, majd pár percre lefedem. Mikor kihült, összekeverem a joghurttal, a reszelt hagymával, citromlével, sóval, borssal. A húsokat felkockázom és egy éjjelen át, pácolom a hideg marinádban. Másnap a hagymát megtisztítom, a paprikákat darabokra vágom. A hozzávalókat váltakozva a nyársakra húzom. Jó faszénparázson körben szép pirosra sütöm.

Litván saslik

Hozzávalók 1 (!) személyre: 24 dkg birka- vagy sertéshús, 2,5 dkg hagyma, só, bors, negyed citrom, 15 dkg "köret": paradicsom, padlizsán, uborka, petrezselyem.

A húst 3-4 dkg-s darabokra vágjuk, felnyársaljuk, és parázsló szén felett megsütjük.  Sütés közben fűszerezzük. A húshoz felkarikázott hagymát, zöldhagymát, citromot vagy nyárson sült zöldségeket adunk. Petrezselyemmel megszórjuk.

Orosz saslik

Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.

A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük.

A kész saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal.

Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük.

Rablóhús 1.

Hozzávalók: 1 kg hús, 6 fej vöröshagyma, 40 dkg gomba, 40 dkg füstölt szalonna.

A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm nagy szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb szeletekre. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévágjuk. A hagymát karikákra szeleteljük. A nyársra felváltva húzzuk a húst, a szalonnát, a hagymát, a gombát, de nem szorosan. A nyársakat lassan forgatva parázs fölött megsütjük.

Rablóhús 2.

Hozzávalók: 400 g burgonya, 150 g savanyú uborka, 400 g sovány sertéshús, 100 g füstölt szalonna, 100 g zsír, 150 g hagyma, só, törött bors, pirospaprika.

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vastagabb karikára vágjuk, és tiszta konyharuhában megtörölgetjük. A sertéshúst, a hagymát, az uborkát és a szalonnát a burgonyához hasonlóan feldaraboljuk, megsózzuk, és a megforrósított zsírban először a burgonyát, aztán a húst és a szalonnát hirtelen megpirítjuk. A húst megszórjuk borssal és pirospaprikával, majd négy kis nyársat készítünk, és felváltva ráhúzzuk a burgonyát, a húst, a hagymát, a szalonnát meg az uborkát. Végül a megtelt nyársakat forró zsírban minden oldalukról megpirítjuk. A kész rablóhúst ízlés szerint utánsózhatjuk, borsozhatjuk, és meglocsolhatjuk a saját zsírjával is.

Zöldségsalátával tálaljuk.

Rablóhús csirkemellből 

Hozzávalók 6 személy részére: 1 kg csirkemell, 40 dkg baconszalonna, 1 db cukkini, 6 db zöldpaprika, 6 db hagyma, olaj, só, bors, mustár, fólia

A kicsontozott csirkemellet megmossuk, apró szeletekre vágjuk; a bacont felszeleteljük, a cukkinit meghámozzuk, megmossuk, és karikákra vágjuk. Az alapanyagokat olajjal, mustárral bekenjük, a nyársakra húzzuk, sorrendben: csirkemell, hagyma, csirkemell, cukkini, bacon, csirkemell, zöldpaprika, majd sóval, borssal ízesítjük. Ily módon elkészítve a 6 tele nyársat külön - külön dupla fóliába csomagoljuk, és a rostélyrácsra helyezzük. Sütéséhez kb. 3/4 - óra szükséges. Fogyasszunk hozzá cikkekre vágott paradicsomot, felszeletelt nyers uborkát.

Rablóhús fácánnal  

Hozzávalók 4 személy részére: 1 db fácán, 20 dkg füstölt szalonna, fokhagymakrém, ételízesítő, bors, só, alufólia

A fácánt száraz állapotban megkopasztjuk. Ezután felbontjuk és kibelezzük a szárnyast. Levágjuk a nyakát és a lábait. Alaposan megmossuk kívülről és belülről is, és szárazra töröljük. Ezután a fácánt bedörzsöljük fokhagymakrémmel, megszórjuk ételízesítővel, sóval és borssal kívül - belül bedörzsöljük, majd fóliába csomagoljuk. Két napig hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben. Amikor kivesszük a pácolt húst a hűtőszekrényből, egy újabb réteg fóliát tekerünk rá. Parázsba ágyazva sütjük. Negyedóra múlva levesszük róla a fóliarétegeket, és kétágú nyársra húzzuk. A parázs felett ropogósra sütjük úgy, hogy időnként olajjal meglocsoljuk. Ízlés szerint utána sózhatjuk. Savanyúsággal kínáljuk.

Rablóhús sonkával  

Hozzávalók 4 személy részére: 70 dkg füstölt szalonna, 70 dkg füstölt sonka, 4 fej hagyma, kenyér

A füstölt szalonnát és a füstölt sonkát 4 nagyobb darabra vágjuk. Mindegyik nyársra felhúzunk egy darab szalonnát, egy megtisztított egész hagymát és egy sonkadarabot. Parázs felett sütjük, forgatjuk a nyársra húzott rablóhúst. Sütés közben folyamatosan kicsepegtetjük a rablóhús zsírját kenyerünkre. Amikor elkészül, paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát fogyaszthatunk hozzá.

Saslik 1.

Birkahúst 2 cm vastag darabokra vágunk. Legalább fél napig pácoljuk olajban, amelyhez néhány csepp citromot, egy csipet sót, apróra vágott vöröshagymát és petrezselymet, törött borsot és törött borókabogyót, egy elnyomkodott gerezd fokhagymát és egy kupica bort adtunk. A húsokat szalonnával és vöröshagymaszeletekkel váltogatva nyársra húzzuk, roston vagy sütőben megsütjük, de úgy, hogy a hús belül rózsaszínű maradjon.

Saslik 2.

Hozzávalók: 50 dkg sertés, borjú, vesepecsenye vagy juhhús, 201 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 10 dkg zöldhagyma, 20 dkg paradicsom, 3 dkg só, 1 g bors, 1 dl ecet, 1 csomag petrezselyemzöld.

Elkészítése: A húst darabokra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, apróra vágott hagymát adunk hozzá, porcelán vagy mázas edénybe tesszük, és 2 evőkanál gyenge ecetet öntünk rá. Petrezselyem zöldet adunk hozzá. Befedjük, és 2-3 órára hűvös helyre állítjuk, hogy a húst átjárja a páclé. A húsdarabokat hagymaszeletekkel felváltva pálcikára szúrjuk, és serpenyőben megsütjük. A kész saslikot levesszük a pálcikáról, tálba rakjuk és leöntjük vajjal. Zöldhagymával, gerezdekre vágott paradicsommal, párolt rizzsel körítjük

Saslik vesepecsenyéből (cseh recept)

Hozzávalók: 60 dkg vesepecsenye, 2 evőkanál olaj, 2 fej hagyma, 1 citrom, 1 evőkanál apróra vágott kapor, só, őrölt bors, néhány csepp ecet.

A hártyájától megtisztított vesepecsenyét kockákra vágjuk (fejenként 4 kocka), megsózzuk, megborsozzuk, és jól elkeverjük az apróra vágott hagymával és a citrom levével.  Kőedénybe helyezzük, és legalább 6 órán át, állni hagyjuk.  A húst nyársra húzzuk (egy nyársra 4-5 kockát), megkenjük olajjal és faszénen (esetleg serpenyőben) minden oldaláról alaposan átsütjük.  Átmelegített edénybe tesszük, kaporral elkevert, karikákra vágott hagymát adunk hozzá, ecettel megcsepegtetjük és tálaljuk.

Szalonnák nyárson (Nagy Zoltán receptje)

Hozzávalók személyenként egy nyárson: 10-20 dkg füstölt szalonna, 2-3 szelet kenyér, 1 hagyma, kökény-, fűz -, vagy akácnyárs.

Hosszú, erős nyársat vágunk kökényből, akácból vagy fűzfából. A vastagabb végét leháncsoljuk, laposra és hegyesre faragjuk. A szalonnabőrön vágott két nyílás egyikén bedugjuk, a másikon ki. Így nem fordul el, és nem esik le. Közben már jó, ha ég a tűz, gyűl a parázs, mert e felett nem füstölődik, nem szenesedik meg a szalonna. A zsírját a tűz melletti tányérokra vagy papírra szeletelt hagymakarikákkal fedett kenyérre csorgatjuk."

Tatár saslik

Hozzávalók: 70 dkg marhahús, 1 fej reszelt hagyma, 1 evőkanál torma, 1 kiskanál mustár, 1 kiskanál ecet, törött bors, só, olaj.

Az előírt anyagokat, fűszereket alaposan összekeverjük, és a kétujjnyi darabokra vágott húst ebbe a pácba pihentetjük egy hétig hideghelyen. Közben a húsdarabokat megforgatjuk. Sütés előtt a húsról lecsurgatjuk a páclevet, a húst nyársra szúrjuk, és sütő tepsi peremére támasztva megsütjük

Tofu saslik 1.

A tofut 2x2 cm kockára vágjuk, a tetszés szerinti zöldségeket szintén. Lehet cukkini, sárgarépa, hagymakarika, gombakalap, stb. Sóval, borssal curryvel fűszerezzük, Állni hagyjuk. Ezután tetszés szerinti sorrendben nyársra húzzuk. Aranysárgára grillezzük. De süthetjük olajban is egy mély edényben, többször forgatva.

Mártást készítünk: 1 fej apróra vágott hagymát megdinsztelünk, 2 dl vízzel felengedjük. Hozzáadunk 2 kanál mogyorókrémet, kevés curryt, fél citrom levét, Ízlés szerint cukrot. Jól összeforraljuk.

A megsült saslikot a pálcáról lehúzva, a mártással leöntve tálaljuk.

Tofu saslik 2.

300 g tofut kockára vágunk, 200 g cukkínit és 150 g sárgarépát, 200 g gombának a kalapját 2-3 centiméteres szeletekre vágunk, mély tálba helyezve kevés olajjal, teáskanál curry porral, sóval, borssal megfűszerezzük, kb. 1 órát állni hagyjuk. Ezután tetszés szerint sorrendben nyársra húzzuk, és aranysárgára grillezzük. A mártáshoz egy fej apróra vágott kevés olajon megpirítunk, 2 dl vízzel felengedjük, hozzáadunk 2 evőkanál földimogyorókrémet, 1-2 kanál curry porral, fél citrom levével és ízlés szerinti cukorral ízesítjük. A megsült tofu saslikot a nyársról lehúzzuk és a mártással leöntve, körettel tálaljuk.

Varsói saslik

Hozzávalók: 300 g libamáj, 150 g füstölt szalonna, 80 g libazsír, só, bors, zsálya

A májat és a szalonnát nagyobb kockákra vágjuk, meghintjük sóval, borssal és zsályával, majd a szalonnát és a májat felváltva hurkapálcára tűzzük, és a felhevített libazsírban hirtelen átsütjük.

Vegyes saslik

Hozzávalók: 40 dkg szűzpecsenye, 40 dkg bélszín (ezek ugyanazon alkatrészek, csak más állatból), 20 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gombafej, 30 dkg hagyma, grill fűszerkeverék (Kotányi).

A húsokat felkockázom és megszórom a fűszerkeverékkel. A hagymát méretétől függően negyedelem, nyolcadolom. A szalonnát is felkockázom. A hozzávalókat váltakozva nem túl szorosan nyársakra húzom. Parázson körben szép pirosra sütöm.

A kínaiak univerzális edénye a wok. Ebben főznek, sütnek, dinsztelnek, olajban sütnek és párolnak.

A wokot eredetileg nyílt tűzhelyre állították. Ehhez igazodott az optimális hőelosztást biztosító, félgömb alakú formája, melynek következtében az ételek gyorsan elkészülnek, így messzemenően megőrzik tápanyagtartalmukat. Az edény alapvetőkellékei: az elkészült hús vagy zöldségdarabok tárolására szolgáló drótrács, a pecsenyeforgató lapát, a szintén dróthálóból formált szűrőkanál és a pároláshoz használt bambuszkosárka.

A receptekben megadott mennyiségek kétszemélyes adaghoz elegendőek. Ha azonban vendégeinknek kínai ételeket akarunk felszolgálni, a hozzávalókat nyugodtan megduplázhatjuk vagy akár megnégyszerezhetjük.

A wokban történő főzésnél fontos követelmény, hogy az alapanyagokat, megtisztítva és felaprítva helyezzük készenlétbe, ugyanis hamar főnek-sülnek, és frissen, ropogósan kell az asztalra kerülniük. A gyorsaság titkai is a kínai módszerben rejlik: mindent a lehető legkisebb falatokra kell felaprítani. Jóllehet az előkészítés így időigényesebbé válik, az eredmény azonban kárpótol fáradságunkért.

Az egyes receptekhez szükséges kínai specialitásokat és fűszereket ázsiai boltokban, nagyobb élelmiszer áruházakban lehet megvásárolni. Gyakran szükségünk lesz szárított gombára vagy egyéb szárított élelmiszerre. Ezeket hideg vagy meleg vízben kb. 20 percig kell áztatni. A gombát ezután át is kell öblíteni, nehogy homokos maradjon. Szójacsírát általában konzervben árulnak, de gyakorta frissen is beszerezhető.

Más hüvelyesek csíráit magunk is könnyen megtermelhetjük speciális csíráztató dobozban, vagy befőttes üvegben. A magvakat ehhez naponta kétszer-háromszor át kell öblíteni, és alaposan le kell csepegtetni - legjobb, ha az üveg nyílását gézzel fedjük le, és magát az üveget kissé ferdén állítva tároljuk.

Az ízhatás jellegzetességein túl minden receptnél feltüntetjük az előkészítéshez szükséges időt is:

Gyorsnak számít, ha legfeljebb fél órát vesz igénybe,

Időigényes, ha legalább másfél óráig tart,

És rendkívül időigényes, ha másfél óra sem elegendő hozzá.

Az egyes útmutatásoknál feltételezzük, hogy a gyümölcsök, zöldségek és zöldfűszerek már megmosva, megtisztítva állnak rendelkezésünkre.

Nos, jó étvágyat kívánunk e finom ételekhez!

 

A kalória adagok mindenkor egy adagra vonatkoznak. A hozzávalókat két személynek elegendő mennyiségben jelöltük meg.

 

Ez a jellegzetesen kínai főzési lejárás alapos előkészítést igényel. A wokot felforrósítjuk, és kétszer kiöblítjük egy kevés olajjal. Ezt az olajat azután egy készenlétbe helyezett, hőálló edénybe kell önteni. Az összes hozzávalót gondosan elő kell készíteni és apró falatkákra, kockákra vagy vékony csíkokra kell metélni, majd kevés olajban állandó kavargatás mellett megpirítani. Az olajnak ennél a műveletnél nagyon forrónak kell lennie, hogy azonnal vékony kéreg keletkezzék az alapanyagokon, s ez által a felaprított hús, hal vagy zöldség belül lédús maradjon.

Rendkívül fontos, hogy elsőként a leghosszabb idő alatt idő alatt elkészülő hozzávalókat pirítsuk kavargatva, s a többit ennek megfelelő sorrendben, egymás után. A zsenge zöldség például csak a legvégén kerüljön az ételbe annak érdekében, hogy az összes alkotóelem egyszerre készüljön el.

Természetesen külön-külön is piríthatjuk az egyes hozzávalókat. Ilyenkor ideiglenesen melegen tartjuk őket, és csak a végén kavarjuk össze a wokban.

 

 

Ehhez az eljáráshoz jó minőségű, semleges ízű étolajat válasszunk. Minden egyes alkalommal szűrjük át, és ne használjuk fel túl sokszor. Az edény különleges formájának köszönhetően a szokásosnál lényegesen kevesebb olajra lesz szükségünk.

Olajban kétféleképp süthetünk: alacsony ill. Közepes hőmérsékleten, amikor is az élelmiszer lassan ölt szép barna színt, és fokozatosan alakul ki rajta a ropogós burok, míg rendkívül magas hőmérséklet mellett az alapanyag egészen ropogósra sül.

Ha bő olajban sütünk, többnyire falatkákra vágjuk, tésztával burkoljuk vagy bepanírozzuk az egyes hozzávalókat. Az is előfordul, hogy más módon, például a többi kellékkel történő együttes párolással fejezzük be a főzési műveletet. Ezt az eljárást alkalmazzuk akkor is, ha kíméletese akarunk valamilyen érzékeny nyersanyagot elkészíteni, nevezetesen szűrőkanálra helyezzük, és addig locsogtatjuk forró olajjal, míg át nem sül.

Pároláskor is először olajjal kell a wokot átöblíteni, nehogy valami odaégjen benne. Ezután a hozzávalókat előbb a receptnek megfelelően megpirítjuk, vagy bő olajban sütött hús - vagy haldarabkákat rakunk az edénybe, és felöntjük folyadékkal, majd közepes hőmérsékleten főzzük az ételt készre. Fedő nélkül a folyadék besűrűsödik, így aroma dús mártást nyerünk, amit természetesen időnként meg kell kavargatnunk. Ha azonban lefedjük a wokot, erre nincs szükség.

A szövegben előforduló vörösre pácolás kifejezés azt jelenti, hogy a hozzávalókat szójaszószban pároljuk, miáltal vöröses színt kapnak.

 

Wokban hagyományos módon is főzhetünk. Ezt az eljárást leveseknél alkalmazzuk, vagy például olyankor, ha a húst további feldolgozás előtt puhára kell főzni. A folyadéknak ez esetben nem szabad lobogva forrnia, ép csak a forrpontot kell elérnie.

 

Gőzben való pároláshoz szükségünk van egy vagy két, bambuszból font kosárkára. (Ázsia boltokban lehet beszerezni.)

A bambuszkosár megválasztásakor ügyeljünk arra, hogy a fedővel letakart wokban elférjen.

Ez az eljárás különösen finom és zsenge élelmiszerek, pl. Zöldség és halak elkészítésére kiválóan alkalmas. Kedveltek a gőz fölött párolt töltött derelye félék is.

A pároláshoz először áztassuk be a bambuszkosarat, s csak ezután töltsük bele a nyersanyagot közvetlenül vagy egy tányérkával együtt. Következő lépésként öntsünk vizet a wokba, forraljuk fel, és helyezzük bele a kosárkát úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe.

A felszálló gőzben kíméletesen fő meg az étel.

 

1: más néven tongu vagy shiitake gomba. Rendkívül erős aromájú, többnyire szárítva kapható. Kívülről sötét barna, csiperkére hasonlít, feldolgozás előtt 15 percig langyos vízben kell áztatni, ezután el kell távolítani kemény tönkjét.

 

2: sűrű, édes, mégis kissé csípős szósz szójababból, búzalisztből, sóból, cukorból, ecetből, fokhagymából, chilipaprikából és szezámolajból.

 

3: fehér por - az ízek hangsúlyozására, az egyes hozzávalók ízének kiemelésére.

 

4: az egyik legősibb kínai alkohol. Sikéres rizsből. Élesztőből és vízből készül. Használhatunk helyette száraz sherryt.

 

5: mungóbabból készül, semleges ízű tészta, mely átveszi a többi hozzávaló és fűszer aromáját. Elkészítés előtt kb. 5 percig hideg vízben kell áztatni. Az így felpuhult hajlékony tésztát konyhai ollóval lehet aprítani.

 

6: többnyire négyzetes alakú derelyeféle. Mélyhűtve, vagy vákuumos csomagolásban kapható. Levesbetétként vagy könnyű fogásként tálalják.

 

7: Ázsiában sokféleképp hasznosítják. Egészen sajátos, kissé kesernyés íze van. Magyarországon csak konzervben kapható; felezett vagy csíkokra metélt állapotban.

 

8: többnyire csillagánizst, szecsuani borsot, kassziát, szegfűszeget valamint édes gyökeret vagy akár édes köményt, kardamomot, koriandert, szegfűborsot vagy borsot is tartalmaz.

 

9: fermentált sárga szójababból, búzalisztből, sóból és vízből készülő barna pép. Cukrozott és csípős változatban árulják.

 

10: a szárított szecsuani borsot először serpenyőben kicsit meg kell pirítani, hogy aromáját teljesen ki tudja bontakoztatni. A bogyókat ezután borsdarálóval megőrölhetjük, és tetszés szerint frissen felhasználhatjuk.

 

11: szójababból készül, igen magas a fehérje tartam, de alig van saját íze. Sokrétűen felhasználható.

 

12: sambal oelek: csípős indiai pép, piros chilipaprikából, sóból és olajból készül. Jól helyettesíti a friss chilipaprikát. Bánjunk vele óvatosan - egy késhegynyi is elegendő.

 

13: a legírozott (feljavított) ételt már nem szabad felforralni, mert akkor a tojás kicsapódik benne.

 

14: szójaszószban és sóslében pépesített és főtt osztrigából készülő édes - sós ízű, sötétbarna sűrűn folyós ízesítő.

 

15: mangóból készülő, erősen fűszeres ízesítő - halakhoz, húsokhoz.

 

RIZSLEVES CSIRKEHÚSSAL - időigényes, pikáns

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Duzzasztáshoz szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 270 kcal

Illik hozzá a fehér kenyér

           

Hozzávalók:

1 csirkemell, 1 ek szezámolaj, 4 szál újhagyma, 1 beáztatott kínai gomba1, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg csiperkegomba, 5 dkg zöldborsó, 10 dkg rizs, 1/2 liter szárnyashúsleves (lehet leveskockából), 1 ek. Hoisinszósz2, 1 késhegynyi frissen reszelt gyömbér, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt bors, 1 kk. Glutamát3, 4 ek. Rizsbor4

 

A csirkemellet vágjuk apró kockákra, és wokban kavargatva erőteljesen pirítsuk meg szezámolajban. Az újhagymát is aprítsuk kockákra, és a kínai gombával együtt forgassuk át a zsiradékban. A szójabab csírát csepegtessük le. A gombát szeleteljük fel, és zöldborsóval együtt pirítsuk egy kicsit a wokban. A rizst főzzük meg sós vízben, és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd öntsük fel a levessel, és fűszerezzük hoisin szósszal meg gyömbérrel. A fokhagymát dörzsöljük el sóval, és a glutamáttal meg a borssal együtt, szórjuk a levesbe. Ízesítsük rizsborral, végül pedig szórjunk rá snidlinget.

MARHAHÚSLEVES - időigényes, pikáns

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 400 kcal

Illik hozzá a fehér kenyér

 

Hozzávalók:

1 gerezd fokhagyma, só, 1-2 ek mogyoróolaj, 12,5 dkg marhahús, 4 szál újhagyma, 10 dkg kelkáposzta, 1/2 - 1/2 piros és zöld húsú paprika, 1 liter zöldségleves (lehet kockából), 1 ek szilvaszósz, 1-1 ek hoisin és szójaszósz, 1 szirupban eltett gyömbérdió - aprítva, 5 dkg beáztatott üvegtészta

 

Dörzsöljük el a fokhagymát a sóval, forrósítsuk fel a mogyoróolajat a wokban, pirítsuk meg benne a fokhagymát, majd adjuk hozzá a húst. A zöldséget is tegyük a wokba, addig kavargassuk, míg üvegessé nem válik. Töltsük hozzá a zöldséglevest, a fűszeres mártásokat, a gyömbért, mérsékelt hőfokon kb. 10 percig főzzük. Az üvegtésztát áztassuk 6-8 percig hideg vízben, majd főzzük a levesben további 2-3 percig. Ízlés szerint ízesítsük.

WON-TON LEVES - gyors, enyhén fűszeres

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 340 kcal

Illik hozzá a lepénykenyér

 

Hozzávalók:

10 db won-ton6 tésztaburok (késztermék),

A töltelékhez: 7,5 dkg sovány, darált sertéshús, 1 beáztatott kínai gomba, 1/2 ek felaprított snidling, 1/2 - 1/2 kk rizsbor, étkezési búzakeményítő, szójaszósz, kínai fűszer

A leveshez: 4 spenótlevél, 2-3 csiperkegomba, 2 ek bambuszrügy7, 1/2 szál újhagyma, 3,5 dl zöldségleves, 1 tojás, só, frissen őrölt bors, 1 csipet glutamát

 

Keverjük össze a töltelék hozzávalóit, és tömjünk belőle 1-1 evőkanállal minden egyes won-ton tészta burokba. A felaprított zöldséggel együtt főzzük a levesben 10 percig, majd verjük fel a tojást, és ezt is keverjük bele.

ZÖLDSÉGLEVES SERTÉSHÚSSAL - időigényes, kiadós

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 240 kcal

Illik hozzá a fehér kenyér

 

Hozzávalók:

3-4 beáztatott kínai gomba, 2 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 szál metélőzeller, 5 dkg szójacsíra, 5 dkg bambuszrügy, 10 dkg sovány sertéshús, 5 dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla, 1/2 l zöldségleves, só, frissen őrölt bors, 1/2 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk ötfűszerpor, 1 tojás

 

Metéljük a gombát csíkokra, a zöldséget apró falatkákra. A sertéshúst vágjuk hajszálvékony csíkokra. A rákot mossuk meg, és csepegtessük le alaposan. A zöldséglevest forrósítsuk fel, főzzük benne 20 percig a hozzávalókat, és ezután fűszerezzük. Közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá a felvert tojást, addig főzzük, míg meg nem szilárdul.

TOJÁSVIRÁGLEVES - gyors, aromadús

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 380 kcal

Illik hozzá a bagett

 

Hozzávalók:

1 szelet főtt sonka, 3 szál újhagyma, 1 szál karotta, 1 kis darab metélőzeller, 5 dkg rövidfarkú rák vagy gránátgarnéla, 4 dl szárnyashús leves, só, frissen őrölt bors, 1/2 kk glutamát, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1 tojás, 1/2 ek szójaszósz, 1/2 kk szezámolaj

 

Metéljük hajszálvékony csíkokra a sonkát, az újhagymát, a karottát meg a metélőzellert. A rákot mossuk meg, és itassuk le róla a vizet. A szárnyashúslevest töltsük a wokba, forraljuk fel, és rotyogtassuk benne 5 percig a hozzávalókat. Ízesítsük sóval, borssal, glutamáttal és őrölt gyömbérrel. A tojásokat verjük fel a szójaszósszal meg a szezámolajjal, és szűrőn eresszük a lassan fortyogó levesbe, majd ismét ízesítsük.

OLAJBAN SÜLT RÖVIDFARKÚ RÁK TÉSZTABUROKBAN - gyors, ropogós

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 280 kcal

Illik hozzá a lepénykenyér

 

Hozzávalók:

37,5 dkg páncéljától megtisztított rák, 1 tojás, 2-3 ek liszt, só, frissen őrölt bors, 3 dl olaj, citrom

 

Tisztítsuk meg a rákot. A tojásból, lisztből, sóból és borsból kavarjunk tésztát. Mártsuk bele a rákot, és forró olajban úsztatva süssük világosbarnára. Csepegtessük le konyhai papírtörlőn. Citromgerezdekkel tálaljuk.

Variáció: rák helyett vékony csíkokra metélt, filézett halat is készíthetünk.

HÚSOS BATYU - időigényes, enyhén fűszeres

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1 óra

Adagonként kb. 610 kcal

Illik hozzá a kelkáposzta saláta

 

Hozzávalók:

A tésztához: 1 dl víz, 15 dkg átszitált liszt

A töltelékhez: 12,5 dkg darált sertéshús, 4 kk szójaszósz, 2 kk szezámolaj, 1 csipet glutamát, 15 dkg főtt, felaprított kínai kelkáposztalevél, 1-2 felaprított kínai gomba, 5 dkg főtt, aprított bambuszrügy, 1/2 fej egészen apróra vagdalt mogyoróhagyma, 1-2 cm gyömbér felaprítva, borecet, mustár, szójaszósz, barna babszósz, olaj

 

A tésztához keverjünk a lisztből a vízzel sima tésztát, burkoljuk nedves konyharuhába, és hagyjuk 2 órát pihenni. Időközben a darált húst gyúrjuk össze a szójaszósszal, szezámolajjal és glutamáttal, majd keverjük össze alaposan a kínai kellel, a gombával, a bambuszrüggyel, a mogyoróhagymával meg a gyömbérrel. A tésztát óvatosan bontsuk ki, és formáljunk belőle lisztezett deszkán pontosan 3 cm átmérőjű hengert. Vágjunk le belőle 2 cm hosszú darabokat, és külön-külön nyújtsuk lapokká. Minden tésztalapra tegyünk kb. 11/2 kávéskanál tölteléket, hajtogassuk össze és formáljunk egyforma batyukat. A batyukat pirítsuk meg erőteljesen a wokban lévő olajban, öntsünk rá forró vizet, és fedjük le. Vigyázzunk, hogy a fedőt időben vegyük le, a folyadék ugyanis kb. 20 perc alatt elpárolog. Ekkor a fedőt fejjel lefelé fordított tányérral helyettesítsük, és úgy borítsuk rá a batyukat, hogy pirult oldaluk felfelé nézzen. A batyukat a maradék fűszerrel melegen tálaljuk.

TAVASZI TEKERCS - időigényes, fűszeres

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 420 kcal

Illik hozzá a szilvapálinka

 

Hozzávalók:

A tésztához: 8 dkg búzaliszt, 1,5 dl tej, 1 tojás, 1 csipet só, mogyoró olaj a sütéshez.

A töltelékhez: 1 csirkemell, 1 ek mogyoróolaj, 1 szál újhagyma, 10 dkg szójacsíra, 2 beáztatott kínai gomba, 1-2 ek hoisinszósz, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 késhegynyi őrölt chili, só, egy kevés glutamát.

Továbbá: 1 tojássárgája, fogpiszkáló, zsiradék a sütéshez

 

A hozzávalókból készítsünk sima tésztát, kicsit sózzuk meg. Egy serpenyőben, olajban süssünk belőle vékony palacsintákat, és tartsuk melegen. A csirkemellet metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatással kevés olajban pirítsuk meg erősen a wokban. Az újhagymát vágjuk csíkokra, a szójacsírát csepegtessük le, és a gombát aprítsuk fel. Mindezt további egy percig pirítsuk. Adjuk hozzá a hoisinszószt, a keményítőt keverjük simára levessel és habarjuk be vele a levest, majd ízesítsünk a fűszerekkel. A masszát osszuk el a palacsintákon, melyek alsó végét hajtsuk a töltelékre, oldalait jobbról és balról borítsuk rá, kenjük meg tojássárgájával, tekerjük fel, és fogpiszkálóval tűzzük össze. Wokban, bő zsiradékban süssük ki, fektessük konyhai papírtörlőre és itassuk le róla a felesleges zsiradékot.

PALACSINTA ÚJHAGYMÁVAL - időigényes, ropogós

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Pihentetés kb. 1/4 óra

Adagonként kb. 960 kcal

Illik hozzá a snidlinges túró

 

Hozzávalók:

1,5 dl meleg víz, 30 dkg búzaliszt, 4 dkg újhagyma, 1 dl olaj, 1 kk só, 1 kk frissen őrölt fehérbors, 2 ek olaj a tésztához, olaj a wok kikenéséhez és a sütéshez

 

Gyúrjunk sima tésztát a vízből meg a lisztből, és pihentessük 1/4 órát. Időközben az újhagymát aprítsuk fel, és ízesítsük sóval, borssal. A tésztából formáljunk 3 cm átmérőjű hengert, vágjunk belőle 4 dkg-os darabokat. Nyújtsunk belőlük igen vékony, kerek tésztalapokat, és kenjük meg őket olajjal. A tésztalapokat szórjuk meg egy kevés fűszerkeverékkel, tekerjük fel, és hajtsuk össze. Ezután csavarjuk meg, nyomjuk össze, és ismét gyúrjuk át. Végül nyújtsunk 15-20 cm-es lapokat. Wokban 2 ek olajban, közepes hőmérsékleten süssük meg a palacsintákat egymás után, 1/2 perc elteltével fordítsuk meg.

TÖLTÖTT GŐZGOMBÓC - rendkívül időigényes, laktató

 

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 1 1/2 óra

Pihentetés: kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 640 kcal

Illik hozzá, a vegye saláta

 

Hozzávalók: A tésztához: 25 dkg liszt, bő 1 dl langyos tej, 1/2 kocka, élesztő, 1 csipet só, 1/2 ek cukor

A töltelékhez: 1-1 ek szezámolaj, 12,5 dkg darált hús, 1/2 fej felaprított vöröshagyma, 1 felaprított, szirupban eltett gyömbérdió, 2 ek felaprított dió, 1 késhegynyi ötfűszerpor, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, néhány csepp ecet, só szecsuani bors

 

A lisztből a többi hozzávalóval dagasszunk sima kelt tésztát és pihentessük fél órát. A töltelékhez a szezámolajat forrósítsuk fel a wokban, és állandó kavargatással pirítsuk meg benne a húst. Dolgozzuk össze a többi hozzávalóval és fűszerezzük erőteljesen. A tésztából formáljunk apró golyóbisokat, nyomjuk laposra, helyezzünk rá egy kis tölteléket és zárjuk a gombócot. Rakjuk gőzőlőkosárkákba és tartsuk a wokban lévő sós víz fölé, 20-30 percig gőzöljük.

GYÖMBÉRES-DATOLYÁS PÁRNÁCSKÁK - időigényes, finom

 

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 850 kcal

Illik hozzá egy csésze tea

 

Hozzávalók:

1 csomag mélyhűtött kelt tészta, 2 ek sertészsír, 12,5 dkg datolya, 5 dkg szirupban eltett gyömbérdió, 5 dkg sós mogyoró, 1 ek ecet, 1 késhegynyi őrölt gyömbér, 1/2 kk curry, 1 csipet só

 

A tésztát hagyjuk megkelni, majd nyújtsuk ki és vágjunk belőle négyzeteket. A sertészsírt forrósítsuk fel egy edényben, metéljük finomra a datolyát, meg a gyömbérdiót, mindkettőt dinszteljük meg a zsiradékban és hagyjuk kihűlni. A mogyorót időközben pépesítsük, majd adjuk a gyümölcsökhöz és készítsünk belőle krémet. Ecettel, gyömbérrel, curryvel és sóval ízesítsük. A négyzetekre halmozzunk 1-1 kk tölteléket és zárjuk össze a tészta lapocskákat. Gőz fölött főzzük, vagy bő zsiradékban süssük ki.

TOFUKOCKÁK SZÓJASZÓSZBAN - időigényes, édes-savanyú

 

Előkészítéséhez szükséges idő: kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 400 kcal

Illik hozzá a rizs

 

Hozzávalók:

5 dkg újhagyma, 1 dkg friss gyömbér, 1/2 kg tofu, olaj, 2 dl csirkehúsleves, 2 1/2 ek édes babszósz, 1 csipet glutamát, 2 ek szójaszósz, 2 ek cukor, 5 ek rizsbor vagy gyenge fehérbor

 

Az újhagymát vágjuk 2 cm-es darabokra. A gyömbért hámozzuk meg és aprítsuk fel. A tofut vágjuk fel 2 cm-es kockákra. Mindezt a wokban 5 percig süssük bő olajban, majd tartsuk melegen. Keverjük össze a levest, a karamellizált cukrot, a babszószt, a glutamátot, a szójaszószt, a cukrot meg a rizsbort és főzzük nagy lángon 2 percig. Tegyük a szószba a tofut az újhagymával és nagy lángon 1 percig, kis lángon azután további 15-20 percig pároljuk. A szószt esetleg sűríthetjük egy kevés búzakeményítővel. (Ha nincs babszósz használjunk helyette 1 1/2 kk sóval elkavart édes szójaszószt.)

BABPUFFANCS - gyors, ropogós

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 110 kcal

Illik hozzá a parasztsaláta

 

Hozzávalók:

1 kis fej vöröshagyma, 2 ek bazsalikom, 4 ek mungóbabcsíra vagy szójacsíra, 3 ek búzaliszt, 1 tojás, 3 ek víz, frissen őrölt bors, fűszeres só, olaj a sütéshez

 

A hagymát vágjuk egészen apró kockákra és vegyítsük össze a bazsalikommal meg a mungócsírával. Adjuk hozzá a lisztet, tojást meg a vizet és a borssal, valamint a fűszeres sóval kavarjunk belőle sima tésztát. Formáljunk belőle tenyérnyi puffancsokat, és egyenként süssük aranylóan barnára közepes lángon, forró olajban.

 

HÚSOK ÉS SZÁRNYASOK - gyors, enyhén fűszeres

 

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 1/4 óra

Adagonként kb. 440 kcal

Illik hozzá a fehérbor

 

Hozzávalók:

4 szál újhagyma, 1/2 cső piros húsú paprika, 15 dkg zöldbab, 15 dkg zsíros sertéshús, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 1 késhegynyi glutamát, 1 ek étkezési keményítő, 1/2 kk só, frissen őrölt szecsuani bors, 1 ek mogyoróolaj, 15 dkg főtt tojásos tészta, 2 ek rizsbor

 

Az újhagymát aprítsuk 3 cm hosszú darabokra. A paprikát metsszük félbe, távolítsuk el a magjait és készítsünk belőle csíkokat. A zöldbabot vagdaljuk fel. A sertéshúst metéljük hajszálvékony csíkokra, majd erőteljesen pirítsuk meg az újhagymával és a paprikával, végül kb. 3 percig állandó kavargatás mellett pirítsuk tovább. Adjuk hozzá a babot, és csak rövid ideig dinszteljük benne. A levest vegyítsük össze a többi fűszerrel és öntsük a húsra, majd habarjuk be a keményítővel. Ízesítsük pikánsra és szedjük ki a wokból. Az olajat forrósítsuk fel a wokban, és a tésztát közepes hőmérsékleten 2-3 percig süssük benne. A húsos keveréket forgassuk össze vele, és rizsborral fokozzuk az étel aromáját.

ÜVEGTÉSZTA MARHAHÚSSAL ÉS GARNÉLARÁKKAL - időigényes, finom

 

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 430 kcal

Illik hozzá egy pohár rozébor

 

Hozzávalók:

10 dkg marhabélszín, 1-2 ek mogyoróolaj, 4 szál újhagyma, 1/2 kk felaprított gyömbér, 5 dkg szójacsíra, 1-2 ek szójaszósz, 1/2 kk cukor, néhány csepp chiliolaj, só, 1 kis szál karotta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek szezámolaj. 10 dkg garnélarák vagy gránátgarnéla, 1 ek méz, 1 mandarin leve, 1 ek ecet, 1 késhegynyi glutamát, 5 dkg beáztatott üvegtészta, olaj a kisütéshez, 1 ek szójaszósz

 

A bélszint metéljük vékony csíkokra, és állandó kavargatás mellett pirítsuk meg alaposan. Az újhagymát aprítsuk fel, és a gyömbérrel meg a szójacsírával együtt pirítsuk a hússal. Fűszerezzük a szójaszósszal, a cukorral meg a chiliolajjal, és sózzuk meg, majd szedjük ki és tartsuk melegen. A karottát és a hagymát vágjuk apróra és dinszteljük olajban. Adjuk hozzá a rákot és ezt is dinszteljük vele. Fűszerezzük mézzel, a mandarin levével meg ecettel, majd ízesítsük sóval és glutamáttal. AZ üvegtésztát süssük ki olajban és locsoljuk meg szójaszósszal. Keverjük össze a marhahúst a rákkal, meg a tésztával és így szolgáljuk fel.

SERTÉSHÚS ZÖLDSÉGGEL - időigényes, aromadús

 

Előkészítéshez szükséges idő: kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 400 kcal

Illik hozzá a rizs

 

 

Hozzávalók:

20 dkg sovány sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt szecsuani bors, 2 ek növényi olaj, 12,5 - 12,5 dkg karfiol és brokkoli. 10 dkg kínai kel, 1-1 ek szója és hoisinszósz, 3/4 dl szárnyashúsleves, 1/2 kk étkezési búzakeményítő, 1-2 ek ecet, 1/2 kk cukor, 1 késhegynyi glutamát, frissen őrölt bors, 2 kk rizsbor

 

Vágjuk vékony csíkokra a sertéshúst. A fokhagymát dörzsöljük el a sóval, és alaposan dörzsöljük be vele a húst, végül borsozzuk meg. A húst wokban állandó kavargatással 4 percig pirítsuk olajban, ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget fajta szerint bontsuk rózsáira vagy szeleteljük fel, a megmaradt zsiradékban kicsit dinszteljük meg, öntsük rá a szója- meg a hoisinszószt, valamint a levest és lefedve főzzük 8 percig. A keményítőt habarjuk el az ecettel és sűrítsük vele a zöldséget. Ízesítsük a maradék fűszerekkel és tegyük aromadússá rizsborral. Tegyük bele a húst, és kicsit forrósítsuk fel.

PIROSRA FŐTT DARÁLT HÚS - időigényes, kiadós

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 740 kcal

Illik hozzá az üvegtészta

 

Hozzávalók:

25 dkg vegyes darált hús, 2 ek szezámolaj, 1/2 fej vöröshagyma apró kockára vágva, 1/2 - 1/2 cső piros és zöld húsú paprika apró kockára vágva, 1 ananász apró kockára vágva, 3 ek szójaszósz, 3 ek fehérbor, 1 ek ecet, 1 ek méz, bő 1 dl húsleves, só, frissen őrölt bors, 1 csipet glutamát, néhány csepp chiliolaj

 

Wokban, olajban állandó kavargatás mellett pirítsuk meg kicsit a darált húst. Adjuk hozzá a zöldséget meg az ananászt, és kicsit az egészet pirítsuk. Öntsük rá a szójaszószt, a fehérbort, az ecetet, a mézet meg a levest és mérsékelt hőfokon, 20-25 perc alatt pároljuk puhára. Erőteljesen fűszerezzük.

SÜLT TÉSZTA GOMBÁVAL - időigényes, fűszeres

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 1000 kcal

Illik hozzá a paradicsomsaláta

 

Hozzávalók:

15 dkg zöld széles metélt, só, 15 dkg húsos szalonna, 2 ek olaj, 1 fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, 2 tojás, 2 ek tejföl, frissen őrölt bors, 1/2 csokor kakukkfű apróra tépkedve

 

Készítsük el a tésztát a csomagoláson található útmutatásnak megfelelően. A szalonnát vágjuk apró kockára és olvasszuk ki olajban. Ebben pirítsuk meg erősen a tésztát. A hagymát kockázzuk fel, a gombát vágjuk apróra. Mindkettőt dinszteljük a tésztával együtt kb 10 percig, közepes hőmérsékleten. Verjük fel a tojásokat a tejszínnel, ízesítsük sóval, borssal, kakukkfűvel és öntsük a tésztára, majd hagyjuk, hogy a tojásos massza megdermedjen rajta.

SERTÉSHÚS MOGYORÓVAL - időigényes, fűszeres

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 3/4 óra

Adagonként kb. 790 kcal

Illik hozzá a sült rizs

 

Hozzávalók:

3 dkg kínai gomba, 16 dkg karaj, 12 dkg bambuszrügy, 6 dkg sonka, 1 piros húsú paprika, 2 gerezd fokhagyma, olaj, 2 evőkanál sambal, 8 dkg friss vagy gyorsfagyasztott zöldborsó, 2 ek édes babszó. 3 ek cukor, 2 ek szójaszósz, 1/2 kk bors, 1 csipet glutamát, 1/2 kk só, 2,5 dl csirkehúsleves, 3 kk elhabart burgonyakeményítő, 2 kk szezámolaj, 10 dkg sós, pirított mogyoró

 

A gombát áztassuk 1 1/2 óra hosszat. A húst vágjuk kockára és főzzük puhára. A sonkát meg a zöldséget aprítsuk fel. A szétnyomott fokhagymát meg a sambalt kicsit pirítsuk át, adjuk hozzá a húst, a sonkát meg a zöldséget és 3 percig kavargatva pirítsuk. Öntsük fel a levessel, fűszerezzük, sűrítsük, tegyük bele a mogyorót és locsoljuk meg szezámolajjal.

MARHAHÚS ÚJHAGYMÁVAL - gyors, csípős

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 790 kcal

Illik hozzá a sült rizs

 

Hozzávalók:

30 dkg marhabélszín, 4 szál újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, kevés olaj a wok kikenéséhez, 1 ek sambal, 1 csipet glutamát, 1 ek édes babszósz. 1 késhegynyi frissen őrölt bors, 1 1/2 ek cukor, 1 ek rizsbor, 1 1/2 ek ketchup, 2 kk szójaszósz, 3/4 dl csirkehúsleves, 1 1/2 kk burgonyakeményítő 3 ek vízzel elkavarva, 1 kk szezámolaj

 

A marhahúst csíkokra, az újhagymát darabokra vágjuk. A fokhagymát aprítsuk finomra. A húst pirítsuk meg a wokban és tartsuk melegen. A wokot kenjük ki olajjal, kicsit pirítsuk meg a fokhagymát a samballal, adjuk hozzá a húst, meg az újhagymát és az egészet 2 percig pirítsuk állandó kavargatás mellett. Fűszerezzük, öntsük fel levessel, a szószt habarjuk be a keményítővel és locsoljuk meg szezámolajjal.

SERPENYŐS MARHABÉLSZÍN - gyors, finoman fűszerezett

 

Előkészítéshez szükséges idő kb. 1/2 óra

Pácolás kb. 1 óra

Adagonként kb. 390 kcal

Illik hozzá a rizs

 

Hozzávalók:

30 dkg marhabélszín, só, frissen őrölt bors, 2-3 ek szójaszósz, 1 ek hoisinszósz, 2 ek rizsbor, 1 ek méz, 2 fej vöröshagyma, 1 szál karotta, 2 ek mogyoróolaj, 3/4 dl zöldségleves, 1/2 ek kukoricakeményítő, 1 csipet cayenne-i bors

 

A bélszínt vágjuk csíkokra vagy kockákra, sózzuk és borsozzuk meg. A szójaszószt keverjük össze a hoisinszósszal, a rizsborral meg a mézzel és öntsük a húsra, majd hagyjuk állni legalább 1 óra hosszat. Időközben vágjuk apró kockákra vagy csíkokra a hagymát meg a karottát. Forrósítsuk fel az olajat a wokban, és állandó kavargatással pirítsuk meg benne a húst. Ezután szedjük ki és tartsuk melegen. A zöldséget a megmaradt zsiradékban szintén kavargatva pirítsuk meg. A zöldséglevest habarjuk el a keményítővel és főzzük fel kicsit a zöldséggel. Ezután a húst újból főzzük a többi hozzávalóval együtt, végül pedig ízesítsük.

ÉDES-SAVANYÚ SERTÉSHÚS - gyors, édes-savanyú

 

Előkészítéséhez szükséges idő kb. 1/2 óra

Adagonként kb. 470 kcal

Illik hozzá a rizs

 

Hozzávalók:

25 dkg sertés szűzérme, só, frissen őrölt szecsuani bors, 1 kis tojás, 1 ek kukoricakeményítő, 2 ek szezámolaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1/2 cső piros húsú paprika, 1 szál karotta, bő 1 dl húsleves. 1 ek paradicsompüré, 1-2 ek szójaszósz, 2 szelet ananász (konzerv), 1-2 ek gyümölcsecet, 1-2 kk curry, néhány csepp chiliolaj, 1 ek felaprított snidling.

 

A szűzérmét szeleteljük fel hajszálvékonyan, sózzuk, majd szórjuk meg szecsuani borssal. A tojást verjük fel, habarjuk el a keményítővel, és ezzel a keverékkel egyenletesen kenjük meg a hússzeleteket - alaposan dolgozzuk el vele. A húst wokban állandó kavargatással, forró olajban erősen pirítsuk meg és szedjük ki. A zöldséget metéljük csíkokra, és a megmaradt zsiradékban kicsit pirítsuk meg, öntsük fel húslevessel és keverjük bele a paradicsompürét meg a szójaszószt. Az ananászt vágjuk kockákra és ecettel, curryvel együtt adjuk a zöldséghez, majd forraljuk fel. Ízesítsük és chiliolajjal tegyük csípőssé. A húst ismét forrósítsuk fel egy kicsit és snidlinggel megszórva tálaljuk.

[Home][Tartalomjegyzék][Külföldi konyha I.][Külföldi konyha II.][Külföldi konyha III][Külföldi konyha IV][Külföldi konyha V][Hungarykumok][Szakácskönyvek][Zöldségfélék][Édességek I][Édességek II.][Web Cukrászda][Italok könyve][Links][Contact me]

Copyright(c) 2001 My Company. All rights reserved.